Rodetorenbrug voorlopig nog afgesloten

Zwolle – De Rodetorenbrug blijft voorlopig nog afgesloten voor fietsers en voetgangers. De reden hiervoor is dat het college van burgemeester en wethouders, de aannemer en de ontwerper van een externe deskundige een oordeel willen over het onderzoek dat is uitgevoerd naar de oorzaak van de vervormingen en over de oplossingsrichtingen die zijn voorgesteld. 

Na de plaatsing van de Rodetorenbrug bleken vervormingen in het brugdek en de leuning te ontstaan die waarschijnlijk veroorzaakt worden door een berekeningsfout in de constructie. Ook een uitvoeringsfout bij de bouw van de landhoofden zou mogelijk de oorzaak kunnen zijn. In mei en juni is verder onderzoek gedaan, de beweging van de stalen brug is gemeten en de voegen van het landhoofd aan de zijde van de Rodetorenplein zijn onderzocht. De architect/constructeur heeft twee oplossingsrichtingen: (1) het landhoofd aan de zijde van het Rodetorenplein wordt aangepast en (2) het aanbrengen van twee voegen in het brugdek. De gemeente Zwolle wil een externe deskundige op basis van beschikbare gegevens en onderzoeken laten beoordelen of de uitvoering van de landhoofden de oorzaak van de vervormingen is of dat het toch gaat om een fout in de berekeningen. Daarnaast wordt de externe deskundige gevraagd een oordeel te geven over de voorgestelde oplossingsrichting. Het onderzoek van de onafhankelijk deskundige neemt een aantal weken in beslag maar kan door vakantie wat langer duren.

Artikel delen:
Reacties 23
 1. Hier snap ik nou helemaal niks van, je kunt er toch gewoon overheen fietsen? Sterker nog, dat heb ik al gedaan en ik leef nog steeds. Wat een flop, deze brug. 😮


  ⚠️ Meld

 2. Die brug moet gewoon open en omgedoopt worden tot Burgemeester Meijer Brug (sub:de man met tunnelvisie). Als iets iets de periode dat hij scepter zwaaide (lang kan dat niet meer duren) symboliseert, dan is het de uitvoering van deze brug.


  ⚠️ Meld

 3. Ik houd niet zo van al die klaag en zeurberichtjes hier, maar in dit geval vindik het zeer terecht, ik snap er helemaal niets van dat de brug dicht blijft. zolang er nog niets gebeurd je de brug toch wel kan openen???
  En als men dan aan de slag gaat om de knik er uit te halen, kan de brug toch weer tijdelijk dicht???


  ⚠️ Meld

 4. Lijkt me een kwestie van aansprakelijkheid. Wie heeft de fout gemaakt? Wat ik kan verzinnen is dat wanneer de brug in gebruik wordt genomen, en er zwaardere voertuigen over rijden (brommers), niet uitgesloten kan worden dat bijvoorbeeld een verzakking bij het aanlegpunt daardoor is gekomen. Een andere invalshoek kan zijn dat de brug door de constructiefout mogelijk niet veilig is en daarom niet in gebruik genomen wordt.
  Ik weet niet of deze redenering deugt, maar gezien de feiten lijkt me iets in deze geest voor de hand te liggen. Is er niemand die hier helderheid over kan verschaffen?
  Wel grappig (gezien het eerdere commentaar dat het “weer” een overbodige brug zou zijn) dat de Rodetorenbrug in een vraag voorziet: er zijn nu al mensen die niet kunnen wachten tot ze erover heen mogen.


  ⚠️ Meld

 5. Ik vraag me af wie er nu echt behoefte heeft aan een brug op díé lokatie, aangezien de brug op dit moment leidt van niets naar nergens.
  Het was wijzer geweest om er eerst eens een (tijdelijke) pontonbrug neer te leggen en een paar dagen een telling van de brug gebruikers bij te houden.
  De gemeente had kunnen leren van de dubbele brug achter de Spoiegel die ook nog maar zeer mondjesmaat gebruikt wordt.
  Met name door hondenuitlaters die met hun Fikkie een “rondje Noordereiland” doen.


  ⚠️ Meld

 6. Diploma afpakken van die ontwerper en laat hem lekker wat tekennen lessen geven voor de amateurs of zo..
  Wat een gezeik weer zeg… Gemeente Zwolle !!!
  Tijd weg en geld ook!!!!
  Al die tijd zonder dat brugje jaren lang heen en weer fietsen en dan moest opeens zo brugje komen..
  8)


  ⚠️ Meld

 7. Wat een dikke stakkers ook die politici, in Den Haag lopen sumpers rond maar hoer zitten we wel opgescheept met de grootste idioten. Een kutbrug, op een kutlocatie, voegt niets toe, zal nooit wat toevoegen, zoet er niet uit en dan ook van onze belastingcenten nog weer een externe deskundige inschakelen! Oprotten dit zooitje! Die zogenaamde maar zeker dure deskundige heeft dan ook pas tijd na de vakantie, zoeken we toch lekker een anderen, voor mijn part uit de Herberg. Of moeten onze ambtenaarjes en college en wethouders minimaal tot september uitrusten van al hun drukke en belangrijke bezigheden? Nederland naar de klote, Zwolle is al naar de klote?


  ⚠️ Meld

 8. Omdat een paar mensen via Weblog Zwolle positief reageren voorziet de brug in een behoefte, Dame ? Lijkt mij wat kort door de bocht. Toen de gemeente destijds op de proppen kwam met het plan voor de aanleg waren er vele tegenstanders. Ook nu nog zijn er genoeg mensen die de aanleg totale geldverspilling vinden. Jammer genoeg is de gemeente in het gelijk gesteld door de Raad van State en vervolgens is in hoog tempo de aanleg van de brug gerealiseerd. Dat moest ook wel want anders liep de gemeente een forse subsidie mis ! En nu ligt de brug er dus al maanden ongebruikt en hobbelig bij. In deze tijd van vele bezuinigingen wordt er nog steeds veel gemeenschapsgeld over de balk gesmeten.  ⚠️ Meld

 9. Omdat tegenstanders altijd veel harder schreeuwen dan voorstanders of mensen zonder mening voorziet de brug niet in een behoefte, Iep?

  Het maakt mij verder ook niets uit, maar dat ding ligt er en ik moet soms die kant op, dus gooi hem dan open.

  Wat ik ook niet begrijp is dat de architect/aannemer eerst 8 weken onderzoek mag doen en de gemeente dan pas zelf een expert aanstelt. Doe dat dan gelijktijdig, want de conclusie van de architect/aannemer laat zich raden en uiteraard ligt het niet aan hen.


  ⚠️ Meld

 10. De brug is niets anders dan een cadeautje voor de projectontwikkelaar van de vervallen villa op het Nietzeneiland en de bankenlocatie.
  Een Horeca gelegenheid op die plek zou anders geen aanloop hebben.
  De brug moest opgewaardeerd worden van loopbrug naar brug waarop ook fietser konden rijden zodat deze dan hun fiets konden parkeren in de fietsenstalling van de bankenlocatie.
  Al het andere is er voor de legimitatie bijgehaald.
  Nu de verbouwing van de villa en de bankenlocatie op haar kont ligt is de behoefte om de brug te openen ook niet groot.
  Heb dus geduld burgers.


  ⚠️ Meld

 11. Aan de ene kant begrijp ik de gemeente wel, er is nu vastgesteld dat de brug niet helemaal in orde is. Stel dat er weer een activiteit is op het Rode Toren plein en er staan diverse mensen op de brug te kijken, brug zakt door en er valt iemand in de gracht.
  In dat geval komen de verhalen los: “Het was toch bekent dat de brug niet goed was, waarom sluiten ze deze dan niet af, onvoorstelbaar”
  Jullie weten hoe het gaat in onze stad.


  ⚠️ Meld

 12. @Mike70: ik heb nog nergens gelezen dat de brug onveilig zou zijn. Het is puur een esthetisch probleem: het ziet er wat raar uit.


  ⚠️ Meld

 13. @ribo
  https://www.weblogzwolle.nl/content/view/35083/55/
  In dit bericht van 16 mei staat te lezen dat er extra metingen worden verricht o.a. door het toepassen van een proefbelasting. Dat doet men niet als het alleen maar gaat om een esthetisch probleem. Dat doe je als je twijfelt of de vervorming ook ten koste is gegaan aan de constructie van de brug. (b.v. drukpunten liggen nu misschien op een andere plaats als waar ze oorspronkelijk hadden moeten liggen)


  ⚠️ Meld

 14. @inwonerzwolle: Ik neem aan dat het onderzoeksoordeel van de bouwer niet onafhankelijk zal zijn. Daarom is het goed dat de gemeente hiervoor ook zelf nog een onafhankelijk onderzoek uitvoert. Niks mis mee. Het gaat hier om veel geld, dus iedereen zal zijn uiterste best doen om niet voor de kosten op te draaien.

  Van een onveilige situatie is volgens mij nooit sprake geweest.


  ⚠️ Meld

 15. Zwolle was al eerder bij het televisieprogramma ”geld over de balk”.

  Kunnen de hoge heren zich zo weer voor aanmelden,wat een geldverspilling.  ⚠️ Meld

 16. Retour afzender en graag een nieuwe brug. Product is niet zoals het moet worden opgeleverd.

  Of staat er op het bonnetje dat je binnen 30 dagen moet retourneren?


  ⚠️ Meld

 17. @Mike70: ik heb het artikel gelezen maar met jouw interpretatie ben ik het niet eens. Je bent nogal nadrukkelijk aan het theoretiseren.


  ⚠️ Meld

Reageer