Fietsersbond wil meer fietsparkeerplaatsen

Zwolle – Het aantal fietsen dat in de binnenstad geparkeerd staat is veel groter dan het aantal beschikbare fietsparkeerplaatsen. Fietsersbond Zwolle komt tot die conclusie nadat leden van de bond geparkeerde fietsen en stallingsplaatsen hebben geteld.

fietsdparkeren-1.jpg 

De aanleiding voor de tellingen is de terugkerende klacht van een aantal ondernemers en bezoekers. Zij vinden dat wildgeparkeerde fietsen in de weg staan. Voor een deel geeft Fietsersbond Zwolle de klagers gelijk, maar de Fietsersbond heeft steeds gewezen op een tekort aan stallingsruimte. Omdat precieze cijfers over het fietsparkeren ontbreken heeft de bond de gemeente aangeboden tellingen te houden. Hoewel er nog tellingen volgen is nu al duidelijk dat er zeker 1000 stallingsplaatsen te weinig zijn. Bovendien is een aantal stallingen kwalitatief slecht is. “Zo slecht, dat die eigenlijk niet meegeteld kunnen worden. Kijk maar eens naar die fietsdranghekken aan de Melkmarkt. Daar wil je je kostbare fiets niet in kwijt!”, aldus een van de tellers. Verder is het de tellers opgevallen, dat Zwollenaren op plaatsen waar geen fietsrekken staan hun fiets vaak wel keurig in het gelid zetten.

Parkeerverbod voor de Grote Markt 

De gemeente wil vanaf 8 juli de Grote Markt vrijhouden van geparkeerde fietsen. Na een gewenningsperiode wordt streng gehandhaafd. In gesprekken met gemeente en ondernemers zei Fietsersbond Zwolle achter de maatregel te staan. Maar eerst moet er voldoende stallingsruimte in de directe omgeving komen. Bovendien moet die stallingsplaatsen goed van kwaliteit zijn. Uit de eerste tellingen blijkt dat aan beide voorwaarden niet is voldaan. Fietsersbond Zwolle vraagt de gemeente daarom pas echt te gaan optreden als er meer en betere stallingen zijn geplaatst.

Artikel delen:
Reacties 7
 1. Is dit weer zo’n domme zet van de gemeente; iets bedenken waarbij het resultaat al bij voorbaat gedoemd is te mislukken? Dit was, ook al zijn er te weinig parkeerplaatsen voor de fiets, eigenlijk wel voorspelbaar. Men wil gemak, en dus op de stoep van de winkel parkeren. Leer ze dat maar eens af. Dat kan alleen om goede voorwaarden te scheppen en streng te handhaven.


  Maak melding

 2. Misschien een idee om de bus aantrekkelijker te maken, bijvoorbeeld een piektarief en op donderdagavond en op zaterdag vaker rijden? Meer met de bus = minder fietsen toch?


  Maak melding

 3. Ja waanzin ten top, die stalling op grote kerkplein staat 2 man wezo voor 100 klemmen om het maar ruim aan te houden. Hahah
  Die stallig pletterstraat is helemaal vande zotte 50 fietsen en t hok is vol


  Maak melding

 4. ik fiets altijd naar de stad, er is te weinig bewaakte stalling, gisteren met de blauwvingerdag ook helemaal propvol. En ik had er geen onderzoek voor hoeven doen, ik weet zo wel dat er ook onvoldoende klemmen beschikbaar zijn. Sommige klemmen zijn daarnaast geen aanrader als je niet met een krom voorwiel naar huis wilt. Maar goed dat het nu onderbouwd is met cijfers! Dus meer klemmen, betere klemmen en meer bewaakte stallingen. En pas DAN gaan controleren en weghalen beste gemeente!


  Maak melding

 5. de fietsstalling bij de mediamarkt waar je naar beneden moet is bijna nooit meer dan voor een kwart gevuld, maar ja dan moet je iets meer moeite doen en dat is weer te veel gevraagd voor de personen die de fiets voor de ingang van het maagjesbolwerk neer zetten.  Maak melding

 6. Mensen die slecht ter been zijn, kunnen met de bus:
  * uitstappen bij de brug ver voor de V & D (dijkstraat?);
  * uitstappen bij de Sassenpoort;
  * uitstappen bij het Kerkbrugje;
  * uitstappen voor de Mediamarkt.

  En instappen natuurlijk. Stel je voor dat deze mensen taart moeten halen bij de Hema. Dat is natuurlijk veel te ver.

  Daarom is het prettig om je fiets ergens dichtbij te kunnen parkeren. Natuurlijk wordt hier misbruik van gemaakt en wie moet er lijden onder de slechten? Denk je nu dat de fiets stallen op de plekken waarvoor ze zijn aangewezen gaat helpen voor deze mensen die slecht ter been zijn? Ik denk van niet.

  En dan maar klagen over lege winkels. Hoe zou dat nou komen?  Maak melding

Reageer