Zwolse Balletjeshuis stopt

Zwolle – Woensdag werd bekend gemaakt dat het enige Zwolse Balletjeshuis aan het Grote kerkplein in oktober z’n deuren gaat sluiten. In een winkeltje op de hoek van het Grote Kerkplein en de Praubstraat begon stekenbakker van der Kolk in 1845 met het bakken van allerlei soorten steken die in de loop der tijd onder de naam Zwolse balletjes het Zwolse handelsmerk geworden zijn. 

p1030802.jpg

Foto’s: Bert Dijkink 

In het fraaie historische winkelpand zat vanaf de 17e eeuw al een grutterswinkel en de knusse nostalgische winkelinrichting met koperen weegschalen en papieren zakjes getuigt daar nog van. Nadere informatie is op dit moment nog niet beschikbaar, dus of er pogingen worden ondernomen om op welke wijze dan ook een doorstart van het zo unieke winkeltje te onderzoeken is ook niet bekend. Maar na het verlies, een tiental jaren geleden, van de oudste drogisterij van Nederland, “de Oude Gaper” met z’n historische winkelinrichting zou met het Zwolse balletjes huis alweer een nostalgisch stukje Zwolse winkelnering verloren gaan. Ook het typisch Zwolse balletje, gemaakt volgens geheim recept lijkt na oktober dan ook helaas voorgoed tot het verleden te behoren.
 
p1030815.jpg
 
p1030808.jpg
 
p1030804.jpg 
Artikel delen:
Reacties 31
 1. Dus er gaat een dikke ton subsidie naar een of ander pleuris trapveldje achter de stilohal met een “interactieve muur”. Lijkt me toch dat ons gemeentebestuur dit stukje Zwolse cultuur met een beetje subsidie wel laat overleven.


  ⚠️ Meld

 2. Ik ga zometeen nog mooi ff een paar balletjes scoren, nu het nog kan.

  Als iedere rechtgeaarde blauwvinger dat nou ff doet blijft ie vast wel open.


  ⚠️ Meld

 3. Erg jammer. Kan hier niet iets aan gedaan worden? Er wordt voor zoveel onzinnige dingen subsidie gegeven. Of iets van een vrijwilligers pool.


  ⚠️ Meld

 4. Wie van u allen heeft er de laatste 5 jaar Zwolse balletjes gekocht ?

  Uiteraard jammer dat zo’n mooi karakteristiek pand een andere bestemming krijgt, maar ja…… zo gaan dingen. Als je het niet kan combineren wat wel geld oplevert (VVV bijvoorbeeld ??) lijkt het mij toch raar dat de gemeente subsidie moet geven om iemand in staat te stellen suiker met een raar kleurtje te kopen…..


  ⚠️ Meld

 5. Horeca bestemming erop en leuk terras. En daar allemaal zwolse specialiteiten verkopen, zwollenaartjes met algra-koffie. Zwolse wijn, broodjes met zwolse kaas enz enz. VVV erbij in. Vanuit daar stadswandelingen. Op zaterdag in het zomerseizoen, in klederdracht de stad in. Dan moet het goed komen!


  ⚠️ Meld

 6. Inderdaad, beetje raar om subsidie hiervoor te geven. Je kan beter subsidie geven aan vrouwen voor cursus hoofddoek vouwen, 1000-en euro’s uitgeven om ouderen aan de iPad te krijgen, geld besteden aan een kromme Rode Torenpleinbrug of het oog op de Fundatie.

  Weg met een stukje Zwolsche cultuur. Bah, veel te nationalistisch.


  ⚠️ Meld

 7. Laten we er een multicultureel inloopcentrum van maken! Dan is er wel ruimte voor subsidie! Doen we stiekum toch Balletjes verkopen…


  ⚠️ Meld

 8. Jammer, heel erg jammer….voor mij enorme nostalgie! Mijn opa heeft nl. deze zaak van 1917 t/m 1957 gerund, mijn vader is daar geboren.
  Spijtig dat we “met z’n allen” niet in staat zijn dit “overeind” te houden.


  ⚠️ Meld

 9. Zeker jammer, maar als het product te weinig aftrek vindt, wat moet een ondernemer dan doen? We kunnen het allen met ons allen overeind houden wanneer elke Zwollenaar er regelmatig koopt enof er voldoende toeristen komen die als souvenir een doosje balletjes kopen.


  ⚠️ Meld

 10. Vandaag nog een zakje Zwolse Balletjes voor ons(ex-Zwollenaartjes) mee laten brengen naar Bonaire! Dus zelfs in Caribisch Nederland worden ze gegeten….


  ⚠️ Meld

 11. @zuideling

  Helemaal mee eens. Als oud Zwollenaar vind ik het al heel erg dat er zoveel leuke oude Zwolse zaakjes verdwijnen. Geef er dan een goede draai aan dit soort winkeltjes en interieurs bewaard blijven voor de binnenstad en de toeristen.


  ⚠️ Meld

 12. Als “observer” van de binnenstad moet ik helaas constateren dat onder de economische druk, maar ook als gevolg van des-interesse steeds meer kenmerkende en unieke Zwolse zaken verdwijnen of ernstig bedreigd worden.

  Te denken valt o.a. aan:

  Het sluiten van de VVV
  Het in de openbare verkoop gooien van de Sassenpoort
  De mogelijke sluiting van de Grote kerk (met het unieke Schnitgerorgel)
  De verkoop van Het Refter
  De sluiting en de nieuwe bestemming van Galerie “het Langhuis” in een historisch pand
  De onduidelijke bestemming van de Hoofdwacht op de Grote Markt
  De verloedering van de Bethlehemse kerk
  De verloedering van de zuid-oostelijke wand van de Melkmarkt
  De slechte aanbesteding van (overbodige) bruggen op de verkeerde plaatsen
  Nu dus weer het verdwijnen van het Zwolse balletjeshuis
  Zal ons gemeentebestuur dan bljven slapen totdat ze wakker worden in een soort Almere aan het Zwartewater?


  ⚠️ Meld

 13. Er is een reddingsplan in de maak voor het Zwolse Balletjeshuis. Er zijn gesprekken tussen het Zwolse Balletjeshuis en vastgoedondernemer Gerrit Jansen over het geopend houden van de snoepwinkel.
  Het gaat al jaren slecht met de verkoop van de Zwolse snoepjes, waardoor de winkel 1 oktober de deuren zou moeten sluiten. Eigenaresse Van Wegen van de Zwolse Balletjeswinkel hoopt dat binnen twee weken meer duidelijk is over de toekomst van de snoepwinkel. Jansen zou het pand willen huren van de eigenaren, waardoor de winkel geopend kan blijven en de productie van de snoepjes door kan gaan.

  Winkel in originele staat
  Het Zwolse Balletjeshuis bestaat al sinds 1845. Het winkeltje in de binnenstad van Zwolle is in al die jaren onveranderd gebleven en ziet er nog steeds zo uit als toen het is opgericht. Op Facebook is een actie gestart voor het behoud van de winkel. Veel mensen vinden het jammer dat het Zwolse Balletjeshuis dreigt te sluiten. Ook op Twitter is veel steun voor de snoepwinkel.
  ————
  Bron: RTVTwente

  Heb wel vertrouwen in veel ideëen van Gerrit: succes!


  ⚠️ Meld

 14. Voorheen zag je de Zwolse Balletjes nog in de supermarkt liggen en of op meerdere plekken.

  Ik hoop daarom ook dat het Balletjeshuis terug komt en dat ze de marketing net wat anders neerzetten.


  ⚠️ Meld

 15. Observer, daar staat wel veel aandacht van ons College van Evenementen en Massabijeenkomsten voor bijvoorbeeld “leisure”, “dance”, kermisattracties en ijsbeelden in industriële tenten tegenover.


  ⚠️ Meld

 16. Deze snoepjes “zwolse balletjes” zijn gewoon te koop bij zoetwaren groothandels.
  De leverancier heet Van Vliet. Er zijn veel meer snoepwinkels die ze verkopen.
  Andere namen ervoor zijn ulevellen of steken.
  Het is wel erg jammer dat zo n nostalgische winkel niet kan blijven bestaan.


  ⚠️ Meld

 17. Ik heb nog een snoeptrommeltje waar op de binnenkant van het deksel een etiketje zit met de tekst: ECHTE ZWOLSE BALLETJES firma J. VAN DER KOLK Grote Kerkplein 13 Zwolle
  En aan de buitenkant het etiketje: SUIKERBALLETJES

  Is daar nog belangstelling voor????

  Anders gaat het naar de rommelmarkt!

  Met vriendelijke groeten,

  Fons van Leeuwen


  ⚠️ Meld

 18. Beste Fons, u zou het aan Weblog Zwolle aan kunnen bieden voor het foto- raadspel de Hotspot. Ik schat in dat het een collectorsitem is en een mooi Zwols cadeau kan zijn.


  ⚠️ Meld

 19. Bericht door mariane, op 5 november 2013 om 12:11
  Beste Fons, u zou het aan Weblog Zwolle aan kunnen bieden voor het foto- raadspel de Hotspot. Ik schat in dat het een collectorsitem is en een mooi Zwols cadeau kan zijn.

  🙂


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.