Bouwkuipkeuzemodel levert afstudeerprijs op

Zwolle – Jochem Snellink en Herwin Schroer hebben met hun Bouwkuipkeuzemodel de afstudeerprijs van Bouwend Nederland Regio Oost gewonnen. Dhr. Doeke Reinsma, vice-voorzitter van de organisatie, vertelt enthousiast: ‘Door dit onderzoek kan de bouw zich verder ontwikkelen en het levert een belangrijke bijdrage aan onze sector’.

 

afstudeerprijs.jpg 

 

Tijdens de diploma-uitreiking maandag 8 juli 2013 op Windesheim ontvingen de afgestudeerde studenten Bouwkunde uit handen van dhr. Reinsma een cheque ter waarde van 1500 euro. Met het ‘Bouwkuipkeuzemodel’ laten Jochem en Herwin de concurrerende teams van Saxion en Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) achter zich.

Het Bouwkuipkeuzemodel

Bij nieuwe (ondergrondse) infrastructuur wordt tijdens de uitvoering in veel gevallen een bouwkuip aangelegd. De huidige contractvormen in de bouw schrijven voor dat opdrachtnemers tegenwoordig zelf de keuze moeten maken voor een bouwkuipmethode. Daarmee ontstond de behoefte aan een hulpmiddel om tijd en geld te besparen. Het Bouwkuipkeuzemodel is een methode die daar volledig in voorziet. In het model zijn ruim tweehonderd bouwkuipmethoden verwerkt. De gebruiker voert een aantal gegevens in, zoals de hoogte van het maaiveld, grondbelasting naast de bouwkuip, grondwaterstand en afmetingen van de bouwkuip. Vervolgens rekent het model alles door en geeft als output een lijst met mogelijkheden, gesorteerd naar prijs.

 

Het jury-oordeel

De jury was unaniem en roemt het model vanwege het geld- en tijdbesparende karakter ervan. ‘De studenten hebben zich zeer goed verdiept in de materie en een vertaalslag gemaakt met EMVI (Economisch Meest Voordelige Inschrijving). Tevens is het onderzoek toepasbaar voor veel meer elementen en het helpt opdrachtnemers om te gaan met nieuwe contractvormen. Het is een belangrijke werkwijze om zowel tijd als geld te besparen’, aldus het juryrapport.

Artikel delen:

Reageer