Waanders in de Broeren krijgt vorm

Zwolle – Afgelopen zaterdag was het de laatste dag dat de boekwinkel van Waanders op het Eiland geopend was. Deze week vindt de grote en spannende verhuizing naar de Broerenkerk plaats. Zaterdag 13 juli a.s. wordt Waanders de Broeren geopend.

11-07-2013_boekhandel_waanders_broerenkerk_02.jpg 

De prachtige Broerenkerk in het centrum van Zwolle (dat uit 1466 stamt) is al lange tijd niet meer als kerk in gebruik. Er werden verschillende evenementen en tentoonstellingen georganiseerd, maar het gebouw had nog geen duidelijke nieuwe functie. De gemeente Zwolle stemde in met het plan van dhr. Waanders om een boekhandel in de kerk te vestigen. De Broerenkerk krijgt hiermee een nieuwe bestemming, met volop aandacht voor de monumentale waarde van het gebouw. De boekhandel zal in de toekomst nog meer een belevings- en ontmoetingscentrum worden. De kerk biedt een perfecte locatie voor lezingen en concerten. Ook zal de boekhandel een echte toeristische trekpleister worden, zoals we dat nu al zien in het centrum van Maastricht. Daar is Selexyz Domicanen in een eeuwenoude kerk gevestigd.

11-07-2013_boekhandel_waanders_broerenkerk_03.jpg

11-07-2013_boekhandel_waanders_broerenkerk_04.jpg

11-07-2013_boekhandel_waanders_broerenkerk_01.jpg 

De verhuizing naar de Broerenkerk en een sterke verbreding van activiteiten zullen een volgende fase inluiden van de oude maar nog altijd springlevende onderneming. Zowel uitbreiding van het productenaanbod als een verdere dienstverlening door middel van o.a. (moderne-) media en andere digitale mogelijkheden zullen zorgen voor een regionale en evenzeer bovenregionale functie, waarbij de nadruk op cultuur zal liggen.

In 1836 begonnen als uitgevers, drukkers en boekverkopers zullen zij een nieuwe dimensie tonen in cultuurbeleving en kennisoverdracht vanuit het woord.

De plannen van Waanders boekverkopers te Zwolle met de middeleeuwse Broerenkerk omvatten een grootschalige herbestemming met bijbehorende aanpassingen en inrichting van dit bekende monument. Na de voltooiing van de bouwkundige aanpassingen vestigt Waanders zich ‘In de Broeren’ waarbij uitgaande van haar oorspronkelijke bedrijfsdoelstelling als boekverkopers nu een centrum ontstaat met naast een passende, sterk uitgebreide detailhandel, een sfeervol daghorecabedrijf (90 plaatsen), een tentoonstellingsruimte alsmede een zaalcapaciteit ( ca. 170 plaatsen) voor diverse podiumactiviteiten en muziekuitvoeringen. Daarnaast zal Zwolse Harry er tentoongesteld worden en wordt er een Toeristisch Informatiepunt ingericht. 

De totale oppervlakte van het gebouw zal worden vergroot door middel van een spectaculaire inbouw en een passende aanbouw aan de buitenzijde tot ca. 2.000 m2. Dit alles met respect voor het monumentale karakter van deze voormalige 14e eeuwse kloosterkerk.

Artikel delen:
Reacties 24
 1. Prachtig! En ook voor Zwolle een geweldig initiatief van een ondernemer met een hart. Hiermee word Zwolle toch weer op de kaart gezet, na het verdwijnen van het Zwolse balletjeshuis (dat mag toch niet gebeuren).


  ⚠️ Meld

 2. Ik hoop dat er ook nog eens een “Waanders” komt die een goede en verantwoorde bestemming heeft voor de Sassenpoort die straks in de vrije verkoop komt, de Hoofdwacht die nog een passende bestemming nodig heeft en de Bethlehemse Kerk (proosdij) die nu een mega vreetschuur dreigt te worden.


  ⚠️ Meld

 3. Alleen heel heel erg jammer van die afschuwelijke huisjes die er tegenaan geplakt zijn, maakt die schitterende broerenkerk er niet mooier op.


  ⚠️ Meld

 4. Ik ben erg benieuwd. Ik kom zeker even kijken daar.
  En zoals al eerder gezegd wordt Zwolle inderdaad weer wat beter op de kaart gezet. Toch vind ik de aanbouw niet passend aan de buitenzijde. Mooi dat het gemaakt is, maar ik vind zo’n nieuwbouw geen gezicht tegen zo’n mooie oude kerk aan. Maar dat is mijn mening. Wel erg leuk voor de daghorecabedrijf en theaterruimte, podiumactiviteiten en muziekuitvoeringen. Dat er meer mee gedaan word dan alleen maar boeken! Kortom: Erg leuk!


  ⚠️ Meld

 5. Fantastisch initiatief van een ondernemer die nog durft te investering in deze tijd.
  En dat, zoals ik heb gelezen, met de nodige tegenwerking van onze overijverige gemeente ambtenaren die op alle regeltjes letten.  ⚠️ Meld

 6. Een aanbouw met kunststof kozijnen, welke architect verzint zoiets? Totaal misplaatst. Een dergelijke monumentale kerk vereist toch duurzame materialen die passen bij het gebouw; hout dus!

  Sowieso zijn kunststof kozijnen in mijn ogen een vloek binnen de stadsgrachten (en eigenlijk ook daarbuiten).


  ⚠️ Meld

 7. Kees wat dat betreft ben ik het met je eens. Maar voor de rest vind ik het prima passen. Wel gewaagd maar over na gedacht. En wat is de heer Waanders tegengewerkt door de ambtenaren inderdaad. Maar hij heeft vol gehouden en geen concesssies gedaan. Ga morgen, zaterdag, zeker even een kijkje nemen. Wat een aanwinst voor de stad.:)


  ⚠️ Meld

 8. Wat een prachtig resultaat! Dhr Waanders mag heel trots zijn. Hulde aan allen die dit tot stand gebracht hebben. Jammer dat er zoveel tegenslagen waren, dat kostte (te) veel energie.
  Ik kom snel binnen kijken. Ben wel bang dat ik daarna voorlopig niet meer buiten kom (maar met de aanwezige horeca is dat ook weer opgelost).


  ⚠️ Meld

 9. Wat ik mij afvraag is hoe dat eerste huisje in elkaar zit. Is het nu een huisje van een meteer of 2 diep, wat mij nogal onbewoonbaarlijkt, of steekt ie met zijn ass half de kerk in?


  ⚠️ Meld

 10. Die huisjes zijn “Waanders in de Broeren onwaardig” . Sluiten foeilelijk aan op de kerk.

  Verder een heel mooi projekt , alle lof voor de ondernemer Waanders.


  ⚠️ Meld

 11. In de hoeken van de steunberen werd van oorsprong altijd al handel gedreven. Een duits woord voor hoek is Winkel…..;)


  ⚠️ Meld

 12. Schitterend die huisjes het ziet er goed uit,hulde voor de ondernemer die in deze moeilijke tijd waarbij de stad leegloopt toch het risico wil nemen.


  ⚠️ Meld

 13. Ben er net even door gelopen. Echt mooi gedaan. Het orgel komt prachtig tot zijn recht. Dit is een indeling de Broerenkerk waardig. Nog nooit zo mooi geweest.


  ⚠️ Meld

 14. De gebouwtjes die tegen de kerk aan zijn gebouwd worden gebruikt voor de keuken en personeelsruimte. Ze worden dus niet bewoond.
  @vdberg, de horeca was op vrijdagavond inderdaad in gebruik, maar dit was alleen voor alle medewerkers, bedoeld om even warm te draaien voor de opening.


  ⚠️ Meld

 15. Niet alleen de reacties van Suze lezen, Mul. Sanne geeft het antwoord. Waar heeft de gemeente Waanders tegengewerkt? Mij lijkt het heel bijzonder dat hij vergunning heeft gekregen om een van de mooiste monumentale gebouwen van Zwolle als boekhandel in te richten. En volgens mij is Waanders een van de paradepaardjes van het gemeentebestuur. Dus tegenwerken kan ik me niet echt voorstellen. Wel meedenken om eea binnen de wettelijke context te regelen. Maar misschien zit ik fout, ik hoor het graag van Benjie.
  Ik ben er nog niet geweest, maar het kriebelt wel na al die mooie verhalen. Ben vooral benieuwd naar die muurschilderingen die Pieters nog ooit heeft blootgelegd. En de boeken uiteraard. 😉


  ⚠️ Meld

Reageer