VVD Zwolle wil actieve aanpak bijstandsfraude

Zwolle – “Fraude bijstand Rotterdam voortaan per wijk aangepakt,” kopt de Volkskrant 15 juli jl. De stad bezorgt mensen aan de voordeur een uitnodiging voor een gesprek. Dan wordt nagegaan of men bijvoorbeeld verzuimd heeft te melden of er sprake is van samenwonen of extra inkomsten. Door deze strikte aanpak per wijk is voor 6.5 miljoen euro fraude opgespoord, is in een pilot 15 procent van de uitkeringen gestopt en wordt naar verwachting 2 miljoen euro bespaard.

Bijstandsfraude blijft een groot probleem dat een negatieve impact heeft op het draagvlak voor dergelijke maatregelen, maar ook op onze eigen financiën. Het is daarom altijd zaak om te blijven zoeken naar nieuwe mogelijkheden om bijstandsfraude tegen te gaan en te voorkomen. Rotterdam wordt strenger met de bijstand. De VVD wil dat Zwolle dat ook wordt. Het wiel hoeft niet twee keer worden uitgevonden. VVD Zwolle vraagt het college de Rotterdamse aanpak mee te nemen in nieuw beleid, en gaat daarover schriftelijke vragen stellen.

VVD Zwolle heeft de volgende vragen voor het college:

Kan het college de precieze opzet van het nieuwe bijstandsbeleid in Rotterdam nagaan?
Deelt het college de opvatting van de VVD dat bijstandsfraude een probleem is dat zo effectief mogelijk aangepakt moet worden?

Wat is de visie van het college over de Rotterdamse aanpak?
Ziet het college kans om die Rotterdamse aanpak, ook met oog op bezuinigingen, mee te nemen in nieuw beleid?

Wij vernemen graag op spoedige termijn uw reactie.

Hoogachtend,
Aly van der Vegte 

Artikel delen:
Reacties 27
 1. Ik ben niet tegen aanpakken van misbruik van publieke gelden. Uiteraard geldt dit ook voor mensen die wat meer binnenhalen dan doodgewone sloebers en waar ook publiek geld in het geding is.


  ⚠️ Meld

 2. Goed om te lezen. Er mag veel meer controle op het naleven van de bijstandsregels.

  6,5 miljoen fraude. En wie gaat dat terug betalen?


  ⚠️ Meld

 3. Sorry, maar bij de Zwolse VVD moet ik dan toch even denken aan de VVD wethouder die na 3 maanden al afhaakte en terug ging naar Zeist met een dikke wachtgeldregeling op zak. Nee dat is geen fraude, maar wel een heel slecht voorbeeld voor “gewone” burgers


  ⚠️ Meld

 4. @observer

  Dat exacte gevoel heb ik ook wel eens bij een aantal mensen die zich verbonden voelen met bepaalde groeperingen.

  Alleen dan wordt er met het vingertje gewezen…


  ⚠️ Meld

 5. Ja dan ken ik er nog 1, wethouder Snapsie van Doornemolen weggaan een camping beginnen in Duitsland maar ieder jaar 75000 euro wachtgeld opstrijken.Of al die pvda,d66 wethouders in dit land die op wachtgeld zitten.


  ⚠️ Meld

 6. Sorry hoor, maar hoe moeten we anders rondkomen? Ik heb simpelweg de motivatie niet om te werken. Maar van het bedrag dat enkel de bijstand binnen brengt kan niemand rond komen. Niet als je nog leuke dingen wilt doen tenminste(stappen, teather, sky)


  ⚠️ Meld

 7. @Fido van Marle. Dat kan natuurlijk dat je geen motivatie hebt om te werken. Maar dan moet je ook geen bijstand willen hebben.


  ⚠️ Meld

 8. @Fido.

  In Bejaardencentra zijn genoeg oude vrouwtjes en mannetjes die het leuk vinden om eens buiten te komen voor een wandeling.

  Als je niet gemotiveerd bent, ga dat soort dingen dan doen, kost helemaal niks, net zo leuk als uitgaan/stappen/theater/sky (coffeeshop of Chris Froome?) en je maakt weer wat mensen blij.

  Voor de rest moet die VVD inderdaad gewoon niet zeuren. Wachtgeld voor geen enkele politicus, behalve als ze liberaal bloed hebben  ⚠️ Meld

 9. Tweet van de dag:

  Een beetje grote fraudeur maakt gewoon dealtjes met de belastingdienst; dat noemen ze legaal. Om u te stalken echter 1600 extra inspecteurs.

  Kaatje Kabelkrant  ⚠️ Meld

 10. @bernard

  De goeden moeten lijden onder de slechten. Daar wordt de maatschappij steeds meer naar gevormd.

  En wat doe JIJ er tegen? De toetsenbord held uithangen als zovelen? Even je frustraties wegschrijven en hopen dat je een gelijk gestemde hebt om een kopje warme drank te nemen, de hond uitlaten en dan lekker gaan slapen?

  Of ga je stemmen en denk je dat de politiek het wel voor je oplost?


  ⚠️ Meld

 11. Veel vragen Vincent., vergeef me als ik er een oversla.

  De goeden moeten lijden onder de slechten. Daar wordt de maatschappij steeds meer naar gevormd.

  Inderdaad. En dat is iets wat mij niet aan staat. Ik vind het uitgangspunt dat je onschuldig bent tot het tegendeel is bewezen heilig.
  Wat doe ik er tegen? Mijn stem (onder andere hier) laten horen. Wat kan ik anders.
  Mijn boodschap is: Stop met dat gejaag achter kruimelwerk. Elders ligt er veel meer voor het oprapen. Weg met de ‘ons kent ons’-cultuur. En ja, ik stem op een partij die hier aandacht voor heeft. Betaal er zelfs lidmaatschapsgeld aan.


  ⚠️ Meld

 12. Je kunt niet altijd naar anderen wijzen om je zelf vrij te praten. Witte boorden niet, jij ook niet.
  Uitkering prima maar niet dubbel op, daar betaal ik dan als hard werkende bureger iets teveel voor.Niet extra uit mijn portomonee eten.  ⚠️ Meld

 13. En als we dit bericht nu eens combineren met dat eerdere bericht over falende website van het UWV, “werk.nl” oid? http://www.weblogzwolle.nl/content/view/35110/55/ Daar schreef iemand dat ie wekelijks 25 (sic) sollicitaties moest doen, via een niet-f die unctionerende website, omdat hij anders gekort werd op zijn uitkering en als fraudeur werd aangemerkt. Nogal een schrijnend verhaal.
  Fraude, door wie en waar dan ook, moet bestraft worden. Ook bij bijstandsgerechtigden. Moet wel reëel zijn en geen heksenjacht. En die Fido van Marle heeft vast geen uitkering, maar verwoordt een mening dat bijstandsgerechtigden lapzwansen zijn. Dat vermoed ik, althans. Kwalijk, want het merendeel wil dolgraag een baan; erbij horen en meer te besteden hebben. Leven als stel van ??1323,53, als alleenstaande ouder van ??926,47 en als alleenstaande van ??661,77 per maand inclusief vakantiegeld is geen vetpot.


  ⚠️ Meld

 14. Het volgende verhaal van een rechtbankverslaggever geeft een indruk van wat men bij de inspectie onder uitgebreid onderzoek verstaat.
  Uitgebreid onderzoek[/url]


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.