Gastles Justine Pardoen bij JenaXL op tv

Goede ideeën worden niet alleen gestimuleerd, maar ook gehonoreerd bij JenaXL in Zwolle-Zuid. Het voorstel van twee havo 4- leerlingen om voor hun profielwerkstuk over social media Justine Pardoen van Ouders Online uit te nodigen werd dan ook toegejuicht. Het werd natuurlijk helemaal geweldig toen Justine voorstelde om de gastles te laten filmen voor programmareeks NTR Academie. Uitzending: donderdag 18 juli om 19.20 uur op Nederland 2.

gastles_jena_xl.jpeg 

Foto: M. de Haan

‘Mobiele Telefonie, Social Mediagebruik en Schoolresultaten’. Dat was het thema dat de 4 havoleerlingen Nienke Straat en Lisa Schuurman voor hun profielwerkstuk in gedachten hadden. JenaXL gaat ervan uit dat leerlingen meer gebaat zijn bij structurele aandacht voor het omgaan met mobiele telefoons en social media dan bij vaste regels. Het thema komt daarom regelmatig terug binnen het curriculum en als thema van gesprekken in de stamgroep. In hun zoektocht naar informatie ontdekten Nienke en Lisa dat Justine Pardoen, hoofdredacteur van Ouders Online, een autoriteit is op dit gebied. Justine ging niet alleen in op de uitnodiging om een gastles te geven over het onderwerp, maar stelde daarbij voor om de les te laten filmen voor de programmareeks NTR Academie.

Opnames

En zo geschiedde. Eind mei kwamen er twee cameramannen, een geluidstechnicus en twee regisseurs op school om het gebeuren vast te leggen. Justine Pardoen gaf met indrukwekkende oefeningen en voorbeelden aan hoe afleidend het is om met social media bezig te zijn. Het multitasken is best lastig voor de leerlingen. Na de gastles was er een bijeenkomst voor de ouders waarin werd aangegeven hoe zij kunnen bijdragen aan het mediawijs maken van de kinderen. Het docententeam maakte na afloop van de opnames en de gastles van de gelegenheid gebruik om met Justine in gesprek te gaan over het thema.

NTR Academie

De NTR brengt deze zomer een 20-delige serie lezingen op tv. Van 15 juli tot en met 9 augustus vertellen twintig Nederlands(talig)e wetenschappers, schrijvers, visionairen en andere bevlogen sprekers over onderwerpen die bepalen in wat voor tijd wij leven. De lezingen worden gehouden op diverse locaties, met en zonder publiek. De uitzending met Justine Pardoen op 18 juli heeft als titel: opvoeden in een tijd van multimedia-prikkels. Uit het persbericht van de NTR: ‘Kinderen van nu leven in een tijd waarin ze zich nooit meer hoeven te vervelen. De hele dag door worden ze geconfronteerd met multimedia-prikkels. Maar gebrek aan ‘lege ‘ of ‘stille’ tijd maakt (zelf)reflectie moeilijker. Lege tijd komt niet vanzelf: je moet er bewust naar op zoek. Veel kinderen leren de waarde van verveling niet meer kennen. Ouders en leerkrachten merken dan ook dat kinderen steeds vaker niet weten wat ze willen, wat ze kunnen, waar ze ‘voor willen gaan’, wat ze na het eindexamen willen doen. Wat moeten wij daar als opvoeders mee? Justine Pardoen gaat op zoek naar een antwoord.’

De uitzending met daarin de op JenaXL gemaakte opnames is op donderdag 18 juli om 19.20 uur te zien op Nederland 2

Voor meer informatie zie ook: ntracademie.nl

Artikel delen:
Reacties 2

Reageer