Beelden Weezenlanden naar nieuwbouw Isala

Zwolle – Een markant punt bij ziekenhuis De Weezenlanden is niet meer. Het beeld ‘De zusters onder de bogen’ is dinsdag verplaatst van De Weezenlanden naar de tuinen van het nieuwe ziekenhuis Isala. Er werd ook een ander beeld verplaatst naar de nieuwbouw aan de Dr. van Heesweg.

16-07-2013_verhuizing_beelden_ziekenhuis_wezenlanden_naar_nieuwe_lokatie_02.jpg

Dit was altijd een vertrouwd gezicht… 

Het beeld Zusters onder de bogen dat Pépé Grégoire in 1994 in opdracht van de medische staf van ziekenhuis De Weezenlanden maakte, past in de levensvisie van de kunstenaar uit Laren. De opdracht was om de herinnering aan de stichters van het rooms katholieke ziekenhuis levend te houden. In 1897 kwam moeder-overste Lamberta met vijf medezusters Van de Bogen vanuit Maastricht naar Zwolle om in een herenhuis aan de Melkmarkt een ziekenhuis te stichten. Het beeld van brons en staal laat twee gekapte nonnen zien die onderhoudend met elkaar communiceren. Via zijn kunst relativeert Pépé Grégoire het dagelijks leven, persoonlijke omstandigheden, archeologie, levenscyclus en naar de kunstgeschiedenis. Zonder relativeringsvermogen wordt het leven een stuk saaier, onaangenamer en bij vlagen zelfs ondraaglijk.

16-07-2013_verhuizing_beelden_ziekenhuis_wezenlanden_naar_nieuwe_lokatie_06.jpg

De nieuwe locatie van ‘De zusters’… 

16-07-2013_verhuizing_beelden_ziekenhuis_wezenlanden_naar_nieuwe_lokatie_03.jpg

 16-07-2013_verhuizing_beelden_ziekenhuis_wezenlanden_naar_nieuwe_lokatie_08.jpg

Via Lees verder meer nieuws en foto’s…

Binnen het oeuvre van Grégoire is de esthetiek van het gemutileerde lichaam een eigen leven gaan leiden. De verbeelding van de gedeformeerde mens refereerde in de negentiende eeuw onder meer aan de vondsten van lijken van soldaten die tijdens de napoleontische oorlogen gesneuveld waren. Iets van de wonderlijke combinatie van tragiek en heroïek kleeft ook aan de beelden van Grégoire.

De gedachte dat je met elk deel van het menselijk lichaam de mens als geheel kunt laten zien, is een belangrijke drager van Grégoires mensvisie. Naast zijn fascinatie voor windkracht, combinaties van geometrische en organische vormen en voor profielen en maskers is affiniteit met losse lichaamsdelen een rode draad in zijn oeuvre. Contrasten beheersen zijn beeldhouwkunst.

16-07-2013_verhuizing_beelden_ziekenhuis_wezenlanden_naar_nieuwe_lokatie_05.jpg

16-07-2013_verhuizing_beelden_ziekenhuis_wezenlanden_naar_nieuwe_lokatie_04.jpg

16-07-2013_verhuizing_beelden_ziekenhuis_wezenlanden_naar_nieuwe_lokatie_01.jpg

16-07-2013_verhuizing_beelden_ziekenhuis_wezenlanden_naar_nieuwe_lokatie_07.jpg 

Artikel delen:
Reacties 2

Reageer