PvdA wil politiepost op winkelplein Holtenbroek

Zwolle – De PvdA in Zwolle vraagt het College naar de mogelijkheden om een politiepost te vestigen op het winkelplein in Holtenbroek of in de directe omgeving van het winkelplein. Aanleiding zijn de zorgen over de overlast en onveiligheid die beleefd en gesignaleerd worden bij het winkelplein.

 

Daar waar het winkelplein voorheen ook een sociale functie en een ontmoetingsfunctie had, dreigt deze daardoor nu verloren te gaan. De PvdA wil dat voorkomen wordt dat het imago van het winkelplein slechter wordt dan de feitelijke situatie rechtvaardigt, maar dat vraag tevens om consequente inzet t.a.v. de feitelijke situatie. Een mogelijkheid daartoe is het realiseren van een politiepost aan of in de buurt van het winkelplein. De politie is dan zichtbaar aanwezig en toegankelijk en makkelijk bereikbaar voor de bewoners. De ervaring leert dat dit een positef effect heeft op de veiligheid en het vertrouwen van de bewoners en het winkelend publiek.

Art.45 vragen m.b.t. politiepost Holtenbroek

Geacht College,

Holtenbroek was sinds de jaren tachtig een zogenoemd aandachtsgebied en stadsvernieuwingswijk. De kwaliteit van de woningen was matig, de werkloosheid en sociale achterstanden groot, de leefbaarheid was slecht en er was sprake van een hoge mate van (beleefde of daadwerkelijke) onveiligheid als gevolg van criminaliteit en (drugs)overlast.
De escalatie van problematiek heeft uiteindelijk geleid tot de plaatsing van een politiepost aan de Obrechtstraat (zoals eerder ook gebeurde in de Schildersbuurt en aan het Simon van Slingelandtplein).
Dit had een positief effect op de veiligheid in de wijk, op de vermindering van de overlast en op de toegankelijkheid en bereikbaarheid van de politie in de wijk.
Deze politiepost bevindt zich nu naast het Deltion College.

Sinds 2006 is er enorm veel tijd, energie en geld gestoken in deze wijk en met succes. De werkloosheid is er sterk afgenomen, de grimmige naoorlogse woningen en flats zijn vervangen door prachtige woningen, er zijn veel voorzieningen gekomen voor jong en oud en er is sprake van een gezellig en drukbezocht winkelplein. Tot op heden.

Want de situatie op en rondom dit winkelplein baart de omwonenden en anderen de nodige zorgen. Er wordt meer en meer overlast en onveiligheid beleefd en gesignaleerd. Daar waar het winkelplein voorheen ook een sociale functie en een ontmoetingsfunctie had, dreigt deze daardoor nu verloren te gaan.
Gelukkig is de situatie nog niet zoals deze voor 2006 was en iedereen wil dat graag voorkomen. Voorkomen moet worden dat het imago van het winkelplein slechter wordt dan de feitelijke situatie rechtvaardigt, maar dat vraag tevens om consequente inzet t.a.v. de feitelijke situatie.
Een mogelijkheid daartoe is het realiseren van een politiepost aan het Bachplein, b.v. in het lege winkelpand waar voorheen een bakkerij gevestigd was.

Dit brengt ons tot de volgende vragen:

 • Welke mogelijkheden zijn er (naast het actieplan dat gericht is op Holtenbroek III) om een politiepost te vestigen aan het Bachplein?
 • Is het mogelijk om de politiepost naast het Deltion College te verhuizen naar het Bachplein of directe omgeving.
 • Als beide niet mogelijk zijn, wat zijn dan wel de mogelijkheden om te zorgen voor meer zichtbaarheid en benaderbaarheid van de politie bij het winkelplein?
 • Wat kan er verder gedaan worden ten behoeve van een consequente inzet m.b.t. de overlast, veiligheid en leefbaarheid op en rondom het winkelplein (b.v. ten aanzien van openbaar alcoholgebruik).

 

Y. Ben Ali

Artikel delen:
Reacties 19
 1. Dat dat plein naast de Bronx ligt wil nogal helpen in het gevoel van veiligheid. Het is toch absurd dat de gehele Bachlaan nog steeds niet is neergehaald. Trieste omgeving.


  ⚠️ Meld

 2. De hele bachlaan is nogal een overtrokken reactie…bovendien denk ik dat meer bekeuringen uitdelen aan foutparkeerders en rondhangers al een stuk scheelt. En men moet het ook niet erger maken dan het is: we leven nou eenmaal niet in een plattelandsdorpje. Door alle negatieve berichtgeving lijkt het alsof we in een ghetto wonen en dat is geenszins het geval. Ik woon en winkel er vrij en blij  ⚠️ Meld

 3. de politie post zit op een halve kilometer afstand bij Deltion laat ze heel simpel gewoon wat vaker op de fiets stappen en zich wat meer laten zien en de mensen er op aan spreken als ze iets verkeerd doen.  ⚠️ Meld

 4. ik denk ook dat de politie vaker met de fiets of lopend overal in de wijk aanwezig moet zijn en niet zoals ik ze nu ook zie met een politieauto door het park over fietspaden en looppaden rijden. volgens mij werkt dat niet echt.


  ⚠️ Meld

 5. Goed bedacht!!
  Ik zou voor de zekerheid ME laten koemn voor op de koopavonden, ik bedoel je weet het maar nooit!!!
  Wordt het nou daar zo erg en onveilig dan dat er een politiepost moet komen???
  Hoor graag hoe en wat verder…


  ⚠️ Meld

 6. Helemaal met Harm eens, je ziet er nooit een agent, en als je ze dan eens ziet, scheuren ze als een gek voorbij in hun auto.


  ⚠️ Meld

 7. Het is weer mooi weer en dan staat er weer van alles. Ik woon zelf boven het winkelcentrum en als de vrouw om 11 uur in de avond langs een hele groep hangjongeren moet om binnen te komen is het niet echt een veilig gebeuren. Politie zie je af en toe weleens een bekeuring uitdelen, maar als het te moeilijke mensen zijn dan rijden ze liever een blokje om. Van mij mag het er komen zo’n bureau op het plein. En dan hopen dat ze wat actiever zijn, en dat tuig aanpakken.


  ⚠️ Meld

 8. Edwin, waar baseer jij dat nou weer op? Altijd makkelijk om voor anderen te denken. Heb je zelf er ooit wel is iets aan gedaan of deze moeilijke mensen aangesproken?


  ⚠️ Meld

 9. Ik weet niet op welke planeet jij leeft? Maar tegenwoordig iemand aanspreken kan nogal verkeerd aflopen. En lijkt mij een taak van de politie omdat soort mensen aan te spreken en er wat aan te doen. En als ze in het buitenlands tegen je opmerkingen maken, denk je dat ze lekker redelijk zijn als je ze wat vraagt? Je hebt ze zekers zelf niet voor de deur?


  ⚠️ Meld

 10. In plaats van de criminaliteit te bestrijden een zichtbare politiepost neerzetten en denken dat het helpt?

  PvdA weer. Criminelen naar binnen halen, niet nadenken over de gevolgen. En als het allemaal te laat is, niet keihard aanpakken, het liefst een kopje thee drinken met de daders. En een politiepost neerzetten zodat de agent zo nu en dan ‘foei’ kan roepen.


  ⚠️ Meld

 11. Holtenbroeker zoals jij hier reageerd dat de politie meerop de fiets door de wijk moet ben ik volkomen met je eens.Ze moeten eens uit die auto komen dat is in andere grote steden ook .Laat ze dat ik het winkelcentrum zuid ook maar zo doen.Want als er toevallig politie staat dan fiets er geen mens in het centrum zuid


  ⚠️ Meld

 12. Zou deze vraag ook gesteld zijn ? als al die nieuwe koophuizen … niet gebouwd waren. Het zijn vooral de nieuwe bewoners van Holtenbroek … die zich niet zo veilig voelen op straat ! (en op het plein) Hangjongeren zijn niet bij voorbaat foute personen. Ja ! als ze samen scholen … komt het bedreigend over, maar was de gezegde niet : Onbekend …. maakt onbemind ! Vaak kom je na een gesprek, met deze hangjongeren … er achter, dat ze helemaal niet zo gevaarlijk zijn, als je vooraf … over hen dacht ! Met andere woorden … Ga eerst eens een gesprek met hen aan, voordat u oordeeld !


  ⚠️ Meld

 13. Wat politie betreft die eens “uit de auto moet komen”,
  heb ik een leuke anekdote.
  Ik was onlangs bij een snackbar op de assendorperstraat,
  voor een broodje gezond 😉 , maar daar kwamen ook
  polities langs voor patat of shoarma of zoiets.
  Ze stalden de auto op de stoep. En de snackbar
  eigenaar reageerde daarop met:
  “Jullie bekeuren klanten die fout parkeren,
  en doen dat vervolgens zelf, toedeledoki”.

  Dus tsja,
  lezende “De PvdA in Zwolle vraagt het College naar de mogelijkheden om een
  politiepost te vestigen op het winkelplein in Holtenbroek of in de
  directe omgeving van het winkelplein. Aanleiding zijn de zorgen over
  de overlast en onveiligheid die beleefd en gesignaleerd worden bij het winkelplein. ”

  Gaat een politiepost helpen bij overlast en onveiligheid?
  Hopelijk, maarja ’t zijn ook maar mensen.
  Ik denk dat de “politie” wel een heel goede rol zou kunnen hebben.
  ’t zou ook kunnen zijn dat de problemen gewoon veel te groot zijn.  ⚠️ Meld

 14. Ik woon al 25 jaar in de buurt bij het winkelcentrum. Ik voel me niet onveilig. Nooit gevoeld in Holtenbroek. Ik vind het wel jammer als er geschreeuwd en teveel gedronken wordt in het winkelcentrum. Dat hoort daar niet omdat het bedreigend is voor anderen.
  Ik heb ook nog wel een aardige anekdote: Ik ging er een broodje halen met mijn twee kinderen en werd behoorlijk opdringerig aangesproken door een aangeschoten man met een blik bier die geld wilde. Ik heb hem een paar keer weggestuurd. Daar werd hij steeds bozer om. Kinderen waren behoorlijk onder de indruk. Mijn auto stond geparkeerd voor een blauwe auto. Toen ik instapte zag ik dat er twee agenten inzaten. Die alles moeten hebben gezien. Een groetend knikje. Toen ik wegreed kwamen ze achter mij aan, haalden mij na 200 meter in, gaven aan dat ik moest stoppen. Raampje open en toen kreeg ik een bekeuring van 160 Euro. Ik was weggereden zonder gordel om….


  ⚠️ Meld

 15. Bovenstaande ook lezende krijg ik ongeveer een beeld van
  onze Zwolse “stadspolitie” dat ze goed in staat zijn om
  de simpele bekeuringkjes uit te delen. Maar totaal
  niet in staat zijn om echt te helpen.
  Daar hebben ze de kennis en kunde en menskracht ook niet voor.
  Is niet aan ze te wijten lijkt me ook, ik weet dat ze daar
  totaal niet op ingericht zijn. Dus TSJA PVDA, wat nu?  ⚠️ Meld

 16. @HB-inwoner: Erg triest dat dit u moest overkomen. Het zegt erg veel over hoe de politie is. Ze zijn er allang niet meer om ons te helpen, ze zijn er alleen als ze ons van geld af kunnen helpen. Natuurlijk behoort u de gordel om te doen maar ze moeten ook het lef hebben om uit die auto te komen als ze zien dat u wordt lastiggevallen.

  Ik zou dan ook zeker een klacht indienen.


  ⚠️ Meld

Reageer