Spelersfonds PEC Zwolle

Zwolle – PEC Zwolle heeft een principe-overeenstemming bereikt met een groep van investeerders uit de regio Zwolle. Dit houdt in dat een relatief klein deel (20%) van de toekomstige transferinkomsten van de hoofdselectie verkocht worden voor een bedrag van €1.000.000,-.

Dit zal plaatsvinden door het plaatsen van een twintigtal certificaten, ieder voor een bedrag van €50.000,-. Deze groep van investeerders zijn georganiseerd in een volledig van de club PEC Zwolle losstaande (juridische en organisatorische) entiteit: "Spelersfonds PEC Zwolle". Dit betekent dat de club, zoals nu ook het geval is, volledig zelfstandig haar transferbeleid kan en zal blijven bepalen.

De kapitaalinjectie van €1.000.000,– zal ongetwijfeld leiden tot het verder financieel gezond maken van de club. Zoals onder andere het verminderen van de negatieve eigen vermogenpositie en het verbeteren van de liquiditeitspositie. Voornaamste doel is echter het verbeteren van de kwaliteit van de hoofdselectie van PEC Zwolle, als ook het verbeteren ten gunste van de voorwaarden van de afgesloten speler-contracten (looptijden, geen beperking in opbrengsten, enzovoort). Naast dit voor de club unieke fonds (er komt geen verder fonds, dit is het), zijn op dit moment ook gesprekken gaande het huidige financieringsarrangement met de bank verder te optimaliseren. Adriaan Visser, voorzitter van PEC Zwolle: ,,Dit pakket aan maatregelen, het spelersfonds en financieringsarrangement, maakt PEC Zwolle verder financieel gezond. Met alle stappen die de afgelopen periode in technisch en organisatorische zin zijn gezet, blijven we op koers PEC Zwolle uit te bouwen tot een duurzame middenmoter in de Eredivisie, maar ook om een duurzame partner te zijn voor allen woonachtig en werkzaam in de regio Zwolle."

Artikel delen:
Reacties 14
 1. Weet niet of je hier nu blij van moet worden als supporter. De club wordt toch gebruikt als investeringsvehicel voor mensen met een dikke potemonnaie.

  Natuurlijk heeft de club er baat bij. Er komt geld beschikbaar om door te groeien. Mooi. Lijkt het. Maar is het ook echt mooi?

  20 mensen leggen elk 50.000 euro in. Ze krijgen daarvoor recht op 20% van de transferopbrengsten van de spelersselectie, dus ook de huidige selectie. Da’s niet meer investeren met zeer goede en gewilde spelers als Mohktar en Klich onder meerjarig contract, da’s simpelweg cashen!

  Een rekensom: Mohktar wordt deze of volgende maand verkocht voor 4 miljoen, geen onmogelijk bedrag gezien de belangstelling voor hem. De investeerders krijgen 20%, dus 800.000 euro. Dat moeten ze delen door 20. Dat betekent dat ze 40.000 euro per persoon uitgekeerd krijgen. Dat is 80% rendement (rente) binnen een paar maanden. Kassa! En dat zonder dat ze ook maar ene cent voor die speler hebben betaald!

  Mooi he? Een miljoen voor PEC… Ondertussen krijg je als kleine spaarder/supporter bij de bank geen 2% rente meer op je spaargeld en is de inflatie hoger dan 3%.  ⚠️ Meld

 2. Ja investeren is ook risico lopen, stel dat Mohktar niet verkocht word dan vervalt dit hele plaatje.
  Zoals eerder met Botteghin, veel belangstelling maar de clubs wachten op transfervrij.


  ⚠️ Meld

 3. Mokhtar moet 4 miljoen kunnen opbrengen?! Koekoek! Die gaat echt niet weg voor meer dan 2 miljoen euro en het is nog maar de vraag of hij ?berhaupt weggaat deze transfer periode. Er is belangstelling en er is geïnformeerd maar nog niks concreets.

  Ik denk dat dit een goede constructie is om snel 1 miljoen te kunnen investeren met beperkte risicos. Het is belangrijk om nu door te blijven groeien en dat kan alleen als men in de eredivisie blijft.


  ⚠️ Meld

 4. Het gaat er niet om voor hoeveel Mohktar wordt verkocht, het gaat om het principe. Handel is handel, mooi toch?

  Mede door dit soort (graai-)gedrag zitten we middenin een hele diepe economische crisis!


  ⚠️ Meld

 5. Ik denk datdit eengoede zet is. Pec loopt alleen geld mis als er voor meer dan 5 miljoen wordt verkocht. Dat gebeurt niet zo gauw lijkt me.
  Met deze constructie heeft pec nu geld om zaken te doen, ipv misschien over 1 of 2 jaar. Wanneer spelers om niet vertrekken, is de investeerder zijn geld kwijt. Dat 80 % rendement hierboven is dus niet correct. De investeerder weet 1 ding zeker, ze zijn 50000 kwijt, pec weet 1 ding zeker, kunnen nu 1 miljoen investeren.


  ⚠️ Meld

 6. Ach, het risico van verliezen op transfers ligt nu bij het spelersfonds.
  Niet meer bij PEC maar bij de suikerooms.
  Lees artikel in laatste VI: clubs blijken op langere termijn structureel verlies te lijden op transfers.


  ⚠️ Meld

 7. @Jan. You don’t get the point. Je hebt gelijk dat bij toekomstige transfers (een deel van) het risico bij de investeerders ligt. Daar staat tegenover dat ze nu al, gratis en voor niets, mee mogen profiteren van de verkoop van de huidige spelers. En dat alleen al kan zeer lucratief zijn, zoals ik heb laten zien.

  Nog een nadeel is dat er nu een extern financieel belang mee gaat spelen. Namelijk investeerders die geld willen zien. Pec blijft dan op papier dan wel baas, maar als het fonds rendement (geld) wil zien, moet er verkocht worden. Dan zijn de investeerders de grote winnaars, de club en supporters de grote verliezers.


  ⚠️ Meld

 8. @tuurlijk, leuk dat je er meteen al vanuit gaat dat Visser de schijn wil hoog houden dat het fonds geen invloed zal hebben op het transferbeleid. Die man weet wel het een en ander over zaken doen en ik heb er volle vertrouwen in dat hij een goede afweging heeft gemaakt van het een en ander. Je kan nu al zien dat dit anders is geregeld dan bijvoorbeeld de vrienden van Feyenoord wat voor Feyenoord op een teleurstelling uitliep.

  Pec wil met dit geld contracten afsluiten waar men ook daadwerkelijk aan kan verdienen en niet genoegen hoeft te doen met het gelimiteerde bedrag wat in het contract staat.

  Overigens is het wel belangrijk wat een speler als mokhtar opbrengt. Het hele concept staat of valt met de waarde van de huidige selectie. Het is namelijk niet bekend of deze deal alleen deze selectie omvat of dat dit voor een langere periode geldt.

  Daarnaast het van belang om nu in de eredivisie te blijven omdat debtv geldenbomhoog gaan en het verschil met de bier league vergroot wordt.

  Ik snap overigens best huiverig bent voor dit soort constructies maar als je er goed naar kijkt dan lijkt het dat het pec meer oplevert dan dat ze nu mislopen aan brakke contracten.


  ⚠️ Meld

 9. Even afwachten hoe dit uitpakt. Qua proces en product was het obligatiefonds voor velen te ondoorzichtig om erin te stappen. Dit nieuwe fonds verschaft de club in ieder geval extra slagkracht op de transfermarkt en middelen om de financiële positie van de club te verbeteren. Mooi dat de voorzitter in Lohne gedurende de tweede helft plaats nam tussen de eigen supporters.


  ⚠️ Meld

Reageer