Overlast bij nieuwe reizigerstunnel in Zwolle

Zwolle – In de periode van zaterdag 20 juli tot woensdag 31 juli maakt aannemer K. Dekker in opdracht van ProRail bouwkuipen voor de trapopgangen van de nieuwe reizigerstunnel. Deze opgangen worden gemaakt aan weerszijden van de tunnel op perrons 2 (spoor 3 en 5), 3 (spoor 6 en 7) en 4 (spoor 9 en 10). De aannemer werkt aan één perron per keer. Dit perron en de aanliggende sporen zijn dan tijdelijk buiten dienst. 

De aannemer breekt eerst een gedeelte van het perron af. Daarna worden er damwanden in de grond getrild, waardoor er een bouwkuip voor de trapopgang ontstaat. Vervolgens bouwt de aannemer het perron terug. In deze periode is de aannemer 24 uur per dag aan het werk. ProRail en de aannemer nemen maatregelen om de hinder voor reizigers en omwonenden zoveel mogelijk te beperken. Toch kunnen reizigers overlast ondervinden, bijvoorbeeld door het trillen en indrukken van de damwanden en de inzet van werktreinen. ProRail vraagt hiervoor begrip. Omwonenden zijn over de werkzaamheden geïnformeerd met een brief .

Vervolg maken trapopgangen

Nadat de bouwkuipen zijn gemaakt, worden ze voorzien van een waterremmende laag, ook wel injecteren genoemd. De aannemer injecteert de grond via kunststof slangen met vloeistof bestaande uit water en waterglas met harder. Dit vormt een waterremmende laag die na ongeveer een week geheel is uitgehard. De harde laag zal het grondwater tegenhouden. Hierna kan de aannemer de bouwkuipen ontgraven en er vloeren en wanden maken. Komende herfst verbindt de aannemer het bovenste stuk van de wanden van de trapopgangen met de perrons. De trappen zelf volgen pas later, bij de afbouw van de tunnel.

Gevolgen voor het treinverkeer

De komende werkzaamheden hebben gevolgen voor het treinverkeer. In de periode van 20 juli t/m 28 juli vertrekken veel treinen in Zwolle van andere sporen dan gebruikelijk. Van donderdag 25 juli t/m dinsdag 30 juli rijden geen treinen maar bussen tussen Zwolle en Olst en Zwolle en Raalte. Kijk voor actuele reisinformatie op www.ns.nl en teletekstpagina’s 751 en 754 of bel naar OV-reisinformatie, 0900-9292 (€0,70 per minuut), voor een reisadvies op maat.

Artikel delen:

Reageer