Sociale studielening

Zwolle – Wie werk heeft, kan makkelijker meedoen in de samenleving. Een opleiding en/of scholing vergroot de kansen op de arbeidsmarkt. Niet iedereen heeft geld om een opleiding te volgen. Zeker voor mensen die moeten rondkomen van een laag inkomen is het niet eenvoudig om een opleiding te betalen. Sinds 1 juli 2013 kunnen zij daarom een lening afsluiten bij de gemeente: de sociale studielening.

Deze studielening is bedoeld voor alle Zwolse huishoudens die géén bijstandsuitkering hebben, maar wel moeten rondkomen van een inko- men tot 110% van de bijstandsnorm, kunnen de eenmalige sociale studielening aanvragen. Op www.zwolle.nl/regelingen vindt u meer informatie over de bijstands- norm. De sociale studielening is niet bedoeld voor mensen met een bijstandsuitkering. Voor hen zijn er andere mogelijkheden beschikbaar.

De lening is bedoeld om een op- leiding of studie te volgen. Bij de aanvraag van de lening geeft u aan welke opleiding u wilt volgen en waarom. De opleiding moet uw kansen op betaald werk verbeteren. Het moet gaan om een opleiding bij een erkende onderwijsinstelling met vermelding in het OCW-register, een opleiding die door een branche in het bedrijfsleven is gecertificeerd of een taalinstituut dat in het bezit is van het keurmerk inburgering. 

Hoeveel?

Bij het verstrekken van de lening kijkt de gemeente naar uw afloscapaciteit en kredietverleden. Voor een alleenstaande is het mogelijk om maximaal € 3.000,- te lenen. Voor alleenstaande ouders, echtparen en samenwonenden is de lening maximaal € 4.000,-.

Aflossing

De aflossing van de lening start na het afronden van de studie. Bij suc- cesvolle afronding van de studie wordt de helft van de lening kwijtgescholden. De andere helft en de ver- schuldigde rente betaalt u daarna in 36 maanden terug.

De rente is marktconform. Behaalt u het diploma niet, dan moet u het volledige geleende bedrag en de rente in maximaal 60 maanden terugbetalen.

Overige voorwaarden

 • Als u de lening aanvraagt, betekent dit ook dat u beschikbaar bent voor de arbeidsmarkt.

 • Kunt u een beroep doen op de wet studiefinanciering of de wet inburgering? Dan komt u niet in aanmerking voor de sociale studielening.

  Aanvragen

  U kunt de lening aanvragen met een formulier. Dit formulier kunt u opvragen door te bellen naar telefoonnummer 14038. U krijgt dan het formulier per post thuisgestuurd. 

 

Artikel delen:
Reacties 4
 1. goh……ik wil ook wel een studielening…….maar die krijg ik niet ik verdien teveel….ze kijken namelijk naar je bruto salaris en niet naar wat je overhoudt…..maar hou waarschijnlijk netto net zoveel over als iemand op minimum…..misschien nog wel minder .want toeslagen krijg ik niet…..ik zou ook wel graag studie willen volgen maar ik kan het niet betalen……


  ⚠️ Meld

 2. @ suze weet niet of jeff wel zeurt volgens mij is het de waarheid wat hij schrijft. Weet alleen niet of hij echt een studie wil volgen of een discussie op gang wil brengen. Jeff ????


  ⚠️ Meld

Reageer