Excuses voor verwijderen zwembad

Zwolle – Maandag is door de gemeente Zwolle bij een tweetal particuliere zwembaden uit oogpunt van veiligheid tegen de eigenaren verteld dat een (kinder)bad op die plek niet wenselijk is. De buurt was boos en al snel kwamen er de nodige reacties op Weblog Zwolle . Woensdag biedt de gemeente excuses aan voor de gang van zaken .

 

zwembad_lijnbaan_2.jpeg 

 

De woordvoerder: "Op de ene plek (aan de Kleine Baan) omdat het bad voor overlast zorgde omdat het bad (en andere speelvoorzieningen) op parkeerplaatsen stond. Over een zwembad op deze plek is bij de gemeente ook geklaagd. Op de andere plek (aan de Lijnbaan) is opgetreden omdat er twijfels waren over de verkeersveiligheid rond het bad. De gemeente is verantwoordelijk voor de openbare ruimte, en (dus) ook wanneer daar een voorziening als een zwembad staat." Bij eventuele klachten van omwonenden of andere belanghebbenden gaat de gemeente altijd kijken. Ook dan wordt gekeken of aan de voorwaarden veiligheid en draagvlak wordt voldaan. Zo niet, dan probeert de gemeente in samenspraak met de betrokkenen tot een oplossing te komen die aan alle belangen recht doet. Het advies aan Zwollenaren die in de openbare ruimte (buurt)initiatieven willen organiseren is om vooraf in overleg te gaan met de wijkbeheerders om te kijken wat de mogelijkheden zijn. Aan de Lijnbaan is deze week die samenspraak vooraf en tijdens het initiatief niet en onvoldoende gevoerd. Daardoor is de inzet op maatwerk in de knel gekomen, en dat betreurt de gemeente.

 

Zorg

 

Een ‘kinderbadje’ bevat tegenwoordig al snel meer dan duizend liter water en blijft (daardoor) op warme ook meerdere dagen staan. De gemeentelijke zorg betreft met name de (verkeers)veiligheid, en de onbeheerde uren waarop een bad in de openbare ruimte staat.

 

Overleg

 

De wijkwerkers hebben na onderling overleg geconstateerd dat ze aan de Lijnbaan onvoldoende overleg hebben gepleegd met de buurtbewoners over een mogelijk geschiktere locatie voor het bad. Vandaar dat vandaag (woensdag) opnieuw het gesprek wordt aangegaan met de buurtbewoners.

 

Uitgangspunten

 

De uitgangspunten van de gemeente zijn helder. Wanneer de veiligheid niet in het geding is en er geen of nauwelijks overlast is, is veel mogelijk – óók in de openbare ruimte. Buurtbewoners kunnen in Zwolle veel zelf organiseren. Dat gebeurt ook.

 

De zwembaden in de Kamperpoort en in andere Zwolse buurten zijn een (verkwikkend) gevolg van de aanhoudend warme periode: wat de gemeente betreft zijn dergelijke tijdelijke initiatieven mogelijk, zolang de (verkeers)veiligheid en het draagvlak in de buurt in acht worden genomen.

  

Artikel delen:
Reacties 21
 1. Veel plezier kinderen van de Kamperpoort. De gemeenteambtenaren komen vast van de week nog wel langs met en (water) ijsje. Om op die manier bij de kinderen hun excuus aan te bieden. Klasse gemeente.

  En mochten er toch buurtbewoners zijn die overlast ervaren, loop even bij elkaar binnen, en praat met elkaar. Klaag niet gelijk bij de instantie’s los het gewoon samen op.


  ⚠️ Meld

 2. Ja, dat komt wel goed toch,
  in de hittegolf een zwembadje
  hier en daar. Moet kunnen lijkt me.
  Pauze heeft ook gelijk met dat punt.
  Maar het ‘vraagstuk’ is niet zo heeeel
  complex 🙂
  Groetjes, hans  ⚠️ Meld

 3. Leuk zo’n zwembad in de straat.
  Ben benieuwd of iedereen nog zo enthousiast is als er op een “onbemand” moment een kind in klimt en verdrinkt..!
  Een vijver met een laagje water van 15cm kan al voldoende zijn.
  Zo’n groot zwembad is natuurlijk een grote uitnodiging aan alle kinderen uit de wijk(en).


  ⚠️ Meld

 4. Treinvervoerder NS heeft een aantal kinderen en hun ouders uit Zwolle een reisje naar Zandvoort aangeboden, nadat ze door controleurs van de gemeente waren gedwongen een zwembadje van straat te halen.
  De NS wil de gedupeerde kinderen in Zandvoort alsnog van het verkoelende water laten genieten.


  ⚠️ Meld

 5. Laat de gemeente ook even bij de nieuwe zwembaden die dan nu uitgezetworden de brandweer sturen om ze wat sneller te vullen met water


  ⚠️ Meld

 6. Gemeente Zwolle heeft niet alleen excuses aangeboden voor het onterecht laten verwijderen van het zwembadje aan de Lijnbaan in de Zwolse wijk Kamperpoort, maar heeft de kinderen uit de buurt ook voorzien van vijftien kaartjes voor het Openluchtbad.

  Sensator


  ⚠️ Meld

 7. Een ‘openbaar’ zwembad in een wijk waar kleine kinderen zonder diploma lopen? Ik weet niet of dat zo slim is.

  Ja, je kan ook in 10 cm diep water verdrinken. Dus ik hoop maar dat er veel controle is en dat alle ouders op hun eigen kind letten.


  ⚠️ Meld

Reageer