Bert Haanstra Festival doet ook Zwolle aan

De gezamenlijke Overijsselse Filmtheaters organiseren samen met Kunst & Cultuur Overijssel (KCO) het Bert Haanstra Festival. Een filmfestival op meer dan één locatie. Van 27 september tot en met 10 oktober zullen in heel Overijssel en op het Nederlands Filmfestival activiteiten plaatsvinden, zowel in de theaters als in de openlucht. Voor het eerst sinds 25 jaar zullen de films van Nederlands bekendste cineast, Bert Haanstra, weer in de filmtheaters vertoond worden.


Foto: NOB, uitgeverij acco<?xml:namespace prefix = o ns = “urn:schemas-microsoft-com:office:office” />

Bert Haanstra (1916-1997) is van Overijsselse origine, opgegroeid in Goor. In Overijssel maakte hij ook enkele films. Zijn populaire speelfilms Dokter Pulder zaait papavers' enFanfare’  werden opgenomen in Blokzijl en Giethoorn, in die laatste plaats zal tijdens het festival ook een openluchtvertoning zijn. Bijzonder aan het festival is dat het verspreid over de hele provincie plaatsvindt. Ook de kleine filmtheaters doen mee en geven zo iedereen in Overijssel een kans om dicht bij huis een Bert Haanstra-film te bekijken. Bij tien Overijsselse filmhuizen zullen films van zijn hand te zien zijn, zoals ‘Alleman’, ‘Fanfare’ en ‘Glas’.

Het Bert Haanstra Festival start in Goor met een gratis toegankelijke openluchtvoorstelling. Deze wordt daarna nog vier keer herhaald op andere locaties. Daarnaast is er een uitgebreid programma met filmvertoningen, filmeducatie en live muziek. Tegelijkertijd wordt op het Nederlands Filmfestival in Utrecht aandacht aan Haanstra besteed. Na de festivals zullen de films in enkele andere filmhuizen in het land vertoond worden. Zo is het een festival voor ‘Alleman.’ Actuele informatie is te vinden op de festivalwebsite www.berthaanstrafestival.nl.

Bert Haanstra won vele prijzen en zijn films zijn het toonvoorbeeld van de Nederlandse documentaire. Zijn prachtige camera- en montagewerk waren decennialang toonaangevend. Haanstra’s films staan nog steeds in de top tien van best bekeken Nederlandse films ooit. Zijn film ‘Glas’ won zelfs een Oscar. Thema’s in de films zijn de wederopbouw, de identiteit van stad en platteland en het Nederland van de jaren zestig. De films bekijken de Nederlandse cultuur op een harmonieuze manier.

Haanstra’s films zijn de afgelopen vijfentwintig jaar niet meer in de filmtheaters vertoond. Een hele generatie kent de films niet of nauwelijks. Tijdens het Bert Haanstra Festival kan iedereen (opnieuw) kennis kan maken met het werk van Nederlands meest gelouterde filmmaker. Haanstra’s zonen Rimko en Jurre droegen de films onlangs over aan de Nederlandse staat, die ze in beheer gaf van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Dankzij het restauratie- en conserveringswerk van dit instituut is het mogelijk de films weer in volle glorie te vertonen. Beeld en Geluid brengt in samenwerking met Just Entertainment een dvd-box uit waarin alle films van Bert Haanstra zijn opgenomen.

 

Cineast Rolf Orthel maakt met steun van het Nederlands Fonds voor de Film en AVRO’s Close Up een filmportret van Bert Haanstra dat tijdens het festival in première gaat.

 

 

In de volgende plaatsen worden films van Haanstra vertoond:

 

In de filmtheaters en/of openlucht van:

Almelo

Borne

Deventer

Enschede

Goor

Hengelo

Kampen

Oldenzaal

Raalte

Zwolle

 

In de openlucht bij:

Giethoorn

 

Daarna in landelijk roulement:

Lux, Nijmegen

Chassé, Breda

Verkadefabriek, Den Bosch

Ketelhuis, Amsterdam

Filmhuis, Den Haag

 

En uiteraard op het Nederlands Filmfestival in Utrecht.

Artikel delen:

Reageer