Openluchtbad half september dicht

Zwolle – Na de teleurstelling dat een coatinglaag losliet en dat mede door het slechte voorjaar het Solkav verwarmingssysteem de temperatuur van het zwemwater niet op peil kreeg, kon het Openluchtbad pas later open en kon tot overmaat van ramp de Zwem4Daagse dit jaar ook niet doorgaan. Het bestuur van het zwembad wil een dergelijk scenario het komend jaar voorkomen en kijkt vooruit naar wat ze daarvoor kunnen doen.

23-07-2013_openluchtbad_druk_bezocht_02.jpg 

Het bestuur van het zwembad vraagt zich via haar nieuwsbrief af of het maatregelen moet treffen om te voorkomen dat het verwarmingssysteem het bad het volgend jaar weer in de steek laat. "Schaffen we nog een gaskachel aan wat veel kosten met zich meebrengt maar teleurstellende zwemliefhebbers voorkomt? Zijn er wellicht nog andere minder kostbare alternatieven? En kunnen wij deze kosten die wij hiervoor maken verhalen op de gemeente aangezien zij met de leverancier garandeerden dat de temperatuur van het water voldoende zou zijn?" Allemaal punten waarover op dit moment nog druk wordt nagedacht door het bestuur van het zwembad. Het Openluchtbad vraagt haar leden of er misschien iemand is die expertise bezit wat deze problematiek betreft. Diegene mag contact zoeken met het Openluchtbad.

Het seizoen is net halverwege en toch wil het bestuur van het bad de leden al informeren over de sluitingsdag van het zwembad zodat iedereen hier rekening mee kan houden en teleurstellingen worden voorkomen. De coating laag die nu in de bassins zit, moet nog intensief behandeld worden. Dit moet gebeuren tijdens een droge periode. Dit heeft tot gevolg dat het bad ergens in de periode tussen 1 september en 15 september moeten gaan sluiten. Dit betekent dus dat ook al wordt er voor eind september mooi weer voorspelt, het Openluchtbad genoodzaakt is het zwembad te sluiten. Het bestuur wil de uitvoerder natuurlijk alle gelegenheid geven om ruim op tijd hun werkzaamheden af te ronden zodat we volgend seizoen medio april het zwembad kunnen vullen en het water beginnen te verwarmen.

Artikel delen:
Reacties 36
 1. maar teleurstellende zwemliefhebbers voorkomt

  Hahaha nou ik denk dat ze eerder ‘teleurgesteld’ zijn dan ‘teleurstellend’, want anders kan ik me indenken dat jullie er geen moeite voor doen om het goed te krijgen! 😀


  Maak melding

 2. denk dat alles met het herstellen van het bak te snel is gegaan .Ook dat de coating losliet is volgens mij dat de ondergrond nog te vochtig is geweest of teveel alkalien heeft bevat.Zal mettertijd nog wel eens gebeuren dat er stukken loslaten.Heb het in het verleden met mijn werk in het stilobad ook meegemaakt.Hopelijk blijft het de komende jaren goed zitten


  Maak melding

 3. Gemeente zwolle! word eens wakker en help het openluchtbad!
  Ga maar wat minder vaak (of helemaal niet) met vergaderingen in allerlei dure hotels en vergaderlocaties zitten en trek de knip!


  Maak melding

 4. @ed. Dus niet. Een bodemloze put. Ik ben en word geen lid. Bad is veel te klein voor zwolle. Altijd al gezegd dat ze die miljoenen die er tot nu toe in zijn gestoken beter aan een nieuw bad ( buiten en binnen) voor alle zwollenaren hadden kunnen besteden. Ze kunnen al geen vrijwilligers genoeg meer krijgen. Prijzenswaardig de inzet vh bestuur maar achteraf onverstandig dat de provincie, het rijk en gemeente er belasting geld in gestoken hebben


  Maak melding

 5. Blijft zonde van het geld had toen geïnvesteerd in Zwolle waardig zwembad niet met van die kleine mis kleumen die we nu hebben en wil je openlucht zwemmen prima dat kan in genoeg plassen die Zwolle rijk is


  Maak melding

 6. Ik vindt het Openluchtbad prachtig, jammer dat het nog niet optimaal functioneert, maar dat moet toch te verhelpen zijn…en dan ga ik volgend jaar ook met m’n zoontje daar zwemmen, vast gezelliger dan bij de Whytemerplas


  Maak melding

 7. Ik kan me vinden in veel van de eerdere reacties, maar blijf zitten met het probleem dat ‘Het Openluchtbad’ van Zwolle op de huidige manier wordt uitgebaat, want…

  Even lekker met de kinderen gaan zwemmen aan het einde van een warme dag, dit ter betaling van een paar Euro per persoon, dat is niet meer mogelijk.

  Het lid worden van de stichting van het Zwolse openluchtbad om de kinderen en me zelf wat zwemplezier te geven/gunnen, dat kost een vermogen. En het brengt verplichtingen met zich mee. Die kan ik, die kunnen mijn kinderen, niet op zich nemen.

  Voorts: Kan iemand mij uitleggen waarom aan de andere kant van de Ceintuurbaan, middels miljoenen, de voetbal wordt rondgespeeld, zo eens in de veertien dagen, en aan de andere kant van die rondweg, een stichting die een openluchtbad in stand probeert te houden, niet rond kan komen en een monumentaal bad wellicht derhalve moet worden opgegeven??


  Maak melding

 8. Ik vind het erg jammer dat dit bad niet toegankelijk is zoals vroeger.
  Ik begrijp dat ze steun nodig hebben van vrijwilligers, die kan men ook krijgen door hen bv gratis entree te geven in ruil voor hun hulp en werkzaamheden.
  Daarnaast laat de kinderen maar komen en als men gewoon betaald zoals vroeger, haalt men de kosten er heus wel uit.
  Het nieuwe zwembad heeft veel gekost en weinig mensen vinden het een mooi of fijn zwembad, daar kan wel geld naar toe en voor dit prachtige zwembad staat de gemeente niet open.
  Echt jammer.  Maak melding

 9. Ik zou ook graag tegen betaling in het openluchtbad willen zwemmen. Ik heb een volledige werkweek en daarvoor rijd ik ook nog eens gemiddeld 1200 km per week en aangezien ik ook nog mijn eenpersoons huishouden moet doen ontbreekt mij de tijd voor vrijwilligerswerk. Daarom, wil het openluchtbad zich kunnen bedruipen financieel, denk ik dat het goed zou zijn om weer abonnementen en dagkaarten te gaan verkopen. De opbrengst kan dan ook in het onderhoud gestoken worden. Wel vind ik dat de gemeente Zwolle financieel wel bij mag springen hier. Een goede samenwerking tussen de gemeente Zwolle en deze zeer nuttige stichting moet toch mogelijk zijn?
  PS.: Bovendien kunnen door deze aanpak de ambtenaren die nu overbodig zijn om kinderbadjes in de kamperpoort te controleren dan hierbij als vrijwilliger ingezet worden? 😉


  Maak melding

 10. Welja, nog meer gemeenschapsgeld verspillen aan deze bodemloze put, euh bad. Zorg dat iedereen er tegen betaling in kan, dan kan dit bad zichzelf bedruipen, nu straalt het amateurisme er vanaf.


  Maak melding

 11. @stadshagenees, ooit was het zo zoals jij het nu omschrijft. Maar de bezoekers komen niet als het slecht weer is. Je hebt wel kosten zoals badmeesters die betaald moeten worden, onderhoud van het bad enz.
  Daarom is hier voor gekozen. Hoe lang woon je al in Zwolle? Ben je op de hoogte van het waarom er ooit voor deze constructie is gekozen.Dat was echt niet vrijwillig.

  Er sluiten niet voor niets steeds meer openlucht zwembaden.
  En ja het is nu eenmaal een monument, en daar staan bepaalde verplichtingen tegen over.
  Had je liever dat het met de grond gelijk gemaakt was, en er nu enkele leegstaande kantoor panden hadden gestaan?


  Maak melding

 12. Ik woon hemelsbreed 100 meter vh zwembad, ben er nog nooit geweest door die verplichting tot abonnement. Ik wil met mooiweer gewoon 1 keer zwemmen daar ga ik niet tientallen euros voor neerleggen plus vrijwilligerswerk voor doen. Ik vind dat erg jammer. En zo te lezen ben ik niet de enige. Als dit zo blijft zal t mij een worst wezen wat er met t bad gebeurt, hopelijk gaat er gemeenschapsgeld naar projecten die wat klantvriendelijker zijn;)


  Maak melding

 13. Ingrid, slopen is een prima plan en zet er dan wat mooie en betaalbare seniorenwoningen neer. Blijf deze hele constructie kolder vinden, monument of niet. Dit openluchtbad openhouden in de huidige constructie is niet meer te verdedigen.


  Maak melding

 14. @Stadshageness, ja hoor seniorenwoningen aan een drukke weg. Maar de keuze is niet gemaakt door de gebruikers van het bad, maar door de gemeente. En ik ben blij dat het een monument is.
  Kan in ieder geval het bad niet zo maar gesloopt worden.
  En @ kb ook dat is een keuze die jij maakt, alleen betekend dit dat je er “nooit”zult zwemmen.


  Maak melding

 15. Heb de laatste 40 jaar ook niet meer in het openluchtbad gezwommen. Als kind in mijn vorige woonplaats wel veel. Altijd open van 15/4-15/9. Bad werd niet verwarmd, maar voor zover ik me herinner zwommen we er elke week. Ondergrens was 16 graden, normaal was 20 graden, lekker warm was 23 graden. Ik geloof dat die normen nu veranderd zijn. Vroeggahhh was alles beter!

  Wat ik zeggen wil: Een stad zonder openluchtbad is voor mij ondenkbaar.


  Maak melding

 16. @Bernard: Dat heb ik precies zo in mijn herinnering! In mijn vorige woonplaats was ook zo’n mooi buitenbad en inderdaad evenlang open en ook onverwarmd en ik heb er menig bibberend dagje ook doorgebracht, maar dat was alleen maar stoer! Niks geen vrijwilligerswerk, niks niet verwarming doet het niet en dicht! Ik heb toen er een nieuw zwembad (nu de Vrolijkheid) zou moeten gebouwd al mijn verontwaardiging over geen buitenbad erbij vermeld, ik blijf het achterlijk vinden dat dat er niet bij is gemaakt en zit vaak te gniffelen als er weer eens een deel van het nieuwe bad of het openluchtbad dicht moet… Maar denk dat tegelijkertijd: “jammer dat we geen fatsoenlijk buitenbad hebben in Zwolle!”
  Maar we kunnen altijd nog ‘gratis’ naar de mooie plassen in de omgeving!
  😀


  Maak melding

 17. Leuk alle berichten hierover te lezen, tsja, ‘het openluchtbad’.
  Ik denk eigenlijk dat een heel simpel principe onterecht niet toegepast is.
  Het principe wat ik bedoel is ‘kan het uit’.
  Dat houdt in; met de opbrengsten van kaartjes, kan het daarmee
  bestaan (?). De bezoekers zullen het moeten betalen lijkt me.
  Vrijwilligers prima natuurlijk, maar geld uit ‘de grote pot’ lijkt
  me geen goed idee.  Maak melding

 18. @ingrid: ik ben geen hansHanzeland maar heb wel wat opgezocht

  in stukken van het raadsplein (7/5/2012) staat te lezen dat het openluchtbad 56000 euro subsidie krijgt en de huur voor hetcomplex is eveneens 56000 euro.

  http://zwolle.notubiz.nl/vergadering/archief/29827/raadsplein+besluitvormend_07-05-2012

  de vereniging heeft 5500 leden wat ongeveer 2 ton oplevert.

  Wat de kosten zijn voor verwarming weet ik niet. Het onderhoud wordt door vrijwilligers gedaan.  Maak melding

 19. @Zoilos, was die subsidie niet omdat ze een momumenten status hebben? En dit gebruikt moet worden om e.e.a in een goede staat te houden?


  Maak melding

 20. @ingrid die subsidie staat er los van. Dat was al in 2011.

  Gemeente Zwolle ontvangt van de provincie Overijssel 2,7 miljoen euro voor de restauratie van het Zwolse Openluchtbad. Dit maakte gedeputeerde Maij 7 juli tijdens een bijeenkomst in het Openluchtbad bekend. Wethouder Piek en voorzitter van het bestuur de heer Van Noort, beide ook bij de bijeenkomst aanwezig, gaven aan zeer verheugd te zijn met de subsidie.

  http://www.zwolle.nl/artikel/Subsidie-voor-restauratie-Openluchtbad.htm


  Maak melding

 21. Jammer dat ik geen lid meer ben, had ik het op de jaarrekening na kunnen kijken waar dat bedrag voor gebruikt is.
  Maar alles kost geld, en dit openluchtbad ook. En wanneer de gemeente Zwolle zo’n 20 jaar geleden een ander besluit had genomen, was dit bad voor een ieder open gebleven. Ben nu 2 jaar geen lid meer maar heb er met de kinderen altijd met veel plezier gezwommen.  Maak melding

 22. Stuitend slecht geschreven artikel trouwens.
  Prima systeem, het openluchtbad lidmaatschap en vrijwilligerswerk concept. Mensen die dat niet willen, zijn precies de mensen die je niet in het bad wil zien. Nu is er ruimte, het is schoon, geen egoisten die rotzooi op de grond laten liggen. Ga er iedere zomer met plezier naar toe.


  Maak melding

 23. Is dat echt waar?
  Lezende:

  “Gemeente Zwolle ontvangt van de provincie Overijssel 2,7 miljoen euro
  voor de restauratie van het Zwolse Openluchtbad.
  Dit maakte gedeputeerde Maij 7 juli tijdens een bijeenkomst in het
  Openluchtbad bekend. Wethouder Piek en voorzitter van het bestuur
  de heer Van Noort, beide ook bij de bijeenkomst aanwezig,
  gaven aan zeer verheugd te zijn met de subsidie”
  ———————————————-
  Uh, 2.7 miljoen euri Echt?
  ———————————————-
  “gedeputeerde Maij ” en “de heer Van Noort”
  hebben blijkbaar geen idee van hoe met de
  centjes om te gaan.  Maak melding

 24. gedeputeerde Maij ” en “de heer Van Noort”
  hebben blijkbaar geen idee van hoe met de
  centjes om te gaan.

  Van waar die conclusie?


  Maak melding

 25. @pieterg, omdat er iemand zo slim is geweest om voor dit zwembad een monumenten status aan te vragen. Voor het onderhoud geld in gestoken blijven worden.
  En de trend is al jaren zo, dat de buitenzwembaden gesloten worden.
  En tot nu toe, heeft het OLB het overleefd.


  Maak melding

 26. @pieterg, goed syteem, zo`n gesloten systeem.

  Je wilt mensen uitsluiten op basis van het niet uitvoeren van vrijwilligerswerk?
  Sluit ze dan ook (financieel) uit door geen geld te vragen in de vorm van subsidie.


  Maak melding

 27. Als je gewoon een kaartje kon kopen zou ik ook nog weleens gaan. Gewoon een uurtje of 2, max 5 uur per seizoen.

  Met dit systeem kost mij (2 volw en 3 kids onder de 16) dat 177 euro en 30 tot max 60(!) uur vrijwilligerswerk voor die paar uurtjes zwemmen

  Keus genoeg in buitenzwemwater.


  Maak melding

 28. 30 tot max 60(!) uur vrijwilligerswerk

  @zoilos, waar haal je dat weg?

  Endat je lid moet zijn om te zwemmen, is veroorzaakt door de gemeente.
  En inderdaad genoeg keuze in buitenzwemwater. Totdat de blauwalg weer toe slaat.


  Maak melding

 29. @ingrid van hun site: http://www.natnatnat.nl/lid-worden/

  Alle leden zijn verplicht vrijwilligerswerk te doen; afkoop is niet mogelijk. Bij kinderen jonger dan 16 jaar moeten de ouders/verzorgers het vrijwilligerswerk doen; bekijk de lijst hieronder of de vacatures voor informatie over de soorten vrijwilligerswerk. 65-Plussers zijn vrijgesteld van vrijwilligerswerk.

  Meehelpen

  Onze leden verrichten allen een aantal uren vrijwilligerswerk per seizoen, varierend van 6 tot maximaal 12. In aanvulling op het reguliere vrijwilligerswerk dat onze leden verrichten, hebben wij ook klussen die soms meer individuele tijd en in andere gevallen, specifieke vaardigheden vragen. Graag nodigen wij u uit om door te lezen om te zien of er wellicht klussen liggen waarvoor wij u, geheel vrijblijvend, mogen benaderen.

  5 personen X 6 tot 12= 30 tot 60 uur.

  mijn kinderen mogen volgens de wet nog niet werken……dus verdelen over 2 volwassenen.

  enne dr zijn nog meer buitenbaden. bv boschbad apeldoorn. Hier kan je wel dagkaarten kopen


  Maak melding

 30. @Zoilos, dat heb ik niet gezegd, doordat de gemeente Zwolle, het bad niet meer langer in beheer wilde hebben. Was er geen andere keuze, om het hoofd boven water te kunnen houden, moest men een gegarandeerd inkomen hebben. Dus was alleen een lidmaatschap de keuze die gemaakt kon worden.
  Ze hebben personeel in dienst enz.
  Het werd een vereniging, en net zoals bij iedere vereniging mogen alleen leden gebruik maken van de accomodatie. En bij steeds meer verenigingen ben je als lid (of ouders van het lid) verplicht om vrijwilligers werk te doen.
  Bij het OLB is het 6 uur per gezin, en niet zoals jij zegt 30 tot 60 uur, weet niet waar je dat vandaan hebt gehaald.


  Maak melding

 31. @ingrid, staat in vorige post. Op hun site staat echt:

  Alle leden zijn verplicht vrijwilligerswerk te doen; afkoop is niet mogelijk. Bij kinderen jonger dan 16 jaar moeten de ouders/verzorgers het vrijwilligerswerk doen; bekijk de lijst hieronder of de vacatures voor ….

  Dat dit per gezin is staat niet op de site. Jammer.  Maak melding

 32. @Zoilos, ik heb tot vorig jaar met mijn gezin een abbonnemet gehad.
  Wij hebben niet meer dan 6 uur vrijwilligers werk hoeven doen. En ik heb nog in geen van hun nieuwsbrieven iets anders gelezen.

  Bij mijn weten houd de opmerking:

  Bij kinderen jonger dan 16 jaar moeten de ouders/verzorgers het vrijwilligerswerk doen;

  is dat wanneer een kind jonger dan 16 de enige uit het gezin is die lid is. Dat dan één van de ouders het vrijwilligers werk “moeten”doen.

  Ik heb in al die jaren dat ik lid was geen gezin dat lid was ontmoet, die per gezinslid 3 uur vrijwilligers werk “moest”doen.

  Maar zou zeggen “loop”eens binnen bij het OLB, of bel tussen 11.00 en 20.00 uur, altijd wel iemand aanwezig die je uit de droom kan helpen


  Maak melding

Reageer