Zwolle gaat voor titel Fietsstad 2014

Zwolle – De gemeente Zwolle stelt zich kandidaat voor de titel Fietsstad 2014. Er doen in totaal 19 gemeenten mee. Fietsers komen elke dag heel wat hindernissen tegen. Daarom gaat de Fietsersbond in 2013 en 2014 op zoek naar de Fietsstad die het meeste doet om deze hindernissen voor fietsers op te lossen. Na ‘Veilige schoolomgeving’ in 2011 is het thema van Fietsstad 2014 ‘Fietsen zonder hindernissen’.

De motivering van Zwolle: "Zwolle is een echte fietsstad! Bijna 50% van de verplaatsingen binnen de stad, door Zwollenaren, forenzen en recreanten, gebeurt met de fiets. Fietsroutes zijn geasfalteerd en vormgegeven als fietsstaten, brede fietsstroken of –paden. Ze brengen de fietser snel en veilig op de bestemming. Wij zijn trots op onze Hanzeboog, de fietssnelweg en fietsrotonde. Op innovatieve wijze zorgen wij dat de fietser in Zwolle vooruit kan. Dit doen wij niet alleen, we betrekken onze inwoners bij onze fietsprojecten."

Het thema is volgens projectleider Jaap Kamminga van de Fietsersbond niet voor niets gekozen. “Het scheelt nogal of je comfortabel over brede geasfalteerde fietspaden rechtstreeks van A naar B kunt fietsen of dat je op hobbelige tegelpaden steeds moet wachten voor rode verkeerslichten. Dat verschil kan een belangrijke reden zijn voor mensen om de fiets te pakken of juist te laten staan.” 

In november 2012 start de inschrijving voor gemeenten. De inschrijfperiode is lang, om gemeenten de tijd te geven goede plannen te maken. In de zomer van 2013 sluit de inschrijftermijn. Uit de ingeschreven gemeenten worden in het najaar van 2013 vijf genomineerden gekozen. Zij worden bezocht door een deskundige jury. Ook het publiek krijgt een rol in de Fietsstadverkiezing. Bewoners van de genomineerde gemeenten kunnen hun Fietsstad op een leuke manier onder de aandacht brengen van de jury. In het voorjaar van 2014 wordt de prijs aan de winnende gemeente uitgereikt.

Artikel delen:
Reacties 12
 1. Die meppelerstraatweg is nou net zo straat die ik idd liever oversla met die rottegeltjes. Hebben ze wel de tunnel en het stukje bij de Mac aangepast maar de rest van de straat niet??


  ⚠️ Meld

 2. Lees toch nog steeds veel ongelukken met fietsers hier in Zwolle hoe verklaard men dat dan .Vooral als met het predikaat fietsstad wil hebben moet het wel veilig zijn


  ⚠️ Meld

 3. Dan zullen we het toch eerst met z’n allen eens moeten worden over het fietsparkeerbeleid, de handhaving en de naleving ervan.


  ⚠️ Meld

 4. In mijn colleges geef ik de drang tot het maken van ranglijstjes door gezagdragers als volgt eenvoudig weer. Des te meer lijstjes we maken des te makkelijker is het om die lijstjes waar we benedenmaats op scoren te vergeten, zeg maar verdoezelen. We houden dan alleen de toppertjes over en dat geeft een gewéldig gevoel van superioriteit. Begrijpt u?


  ⚠️ Meld

 5. He verdorrie, valt mijn naam toch deels weg. Het is: Prof. R.G.X.J.H Bovenkamer, psychiater.
  Apropos, zonder op mijn borst te willen slaan, ik sta erg hoog op internationale lijstjes van experts en vakbroeders, dit geheel terzijde natuurlijk.


  ⚠️ Meld

 6. In mijn colleges geef ik de drang tot het maken van ranglijstjes door gezagdragers als volgt eenvoudig weer. Des te meer lijstjes we maken des te makkelijker is het om die lijstjes waar we benedenmaats op scoren te vergeten, zeg maar verdoezelen. We houden dan alleen de toppertjes over en dat geeft een gewéldig gevoel van superioriteit. Begrijpt u?

  Ik begrijp u helemaal, Prof. R.G.X.J.H Bovenkamer, psychiater.
  Het is ons een voorrecht dat u zich even de moeite getroost om hiervan op het weblog kond te doen!


  ⚠️ Meld

 7. eerst maar een de kinderkopjes uit de fietspaden halen, de fietspaden langs oa zwartewaterallee egaliseren en er voor zorgen dat rotondes voor fietsers veiliger worden dan pas meedingen naar fietsstad van Nederland


  ⚠️ Meld

 8. Als de gemeente er nu eerst eens werk van maakt om al die geasfalteerde fietspaden te voorzien van een nieuwe asfaltlaag en alle boomwortels en gaten dicht zou het wat kunnen worden. Bijkans elk fietspad zit vol met hobbels en gaten.  ⚠️ Meld

 9. @ Ans, als in het vervolg dan ook alle fietsers eens een hand uitsteken en als het donker is het licht op hun fiets aandoen komen we misschien ergens. Vooral op rotondes zijn fietsers zonder licht een verschrikking ’s winters! >:(


  ⚠️ Meld

Reageer