Extraatje voor alleenstaande ouders in Zwolle

Alleenstaande ouders in de bijstand krijgen in onder andere Zwolle extra geld. Het gaat om een proef in vijftien gemeenten in Nederland om alleenstaande ouders te stimuleren aan het werk te gaan.

De vader of moeder met een kind onder de zestien jaar krijgt honderd euro in de maand extra. Staatssecretaris Aboutaleb wil weten of door extra geld meer mensen aan het werk gaan. De deelnemende gemeenten zijn volgens het kabinet een afspiegeling van de Nederlandse gemeenten.

Bron: RTV Oost

Het kabinet wil dat weten voordat de nieuwe Wet voorzieningen arbeid en zorg alleenstaande ouders (Wet Vazalo) landelijk in werking treedt. Dat zou op 1 januari 2009 moeten gebeuren.

Artikel delen:
Reacties 28
 1. Waar gaan we heen met de politiek in Nederland?

  Ik begrijp dat Staatssecretaris Aboutaleb denkt dat als je mensen met een uitkering steeds meer geld geeft, dat de impuls voor het zoeken van werk groter wordt. Nee dus!

  Ben ik nou zo briljant of is Aboutaleb zo naief.  ⚠️ Meld

 2. uitkering is vaak nog meer dan je werkt door de lonen te verhogen gaan er inderdaadt veel meer mensen een baan zoeken maar ja er is geen werk voor iedereen dus blijfen ze wij hij met een uitkering naar huis gestuurdt >:( >:(


  ⚠️ Meld

 3. Nu.nl “Alleenstaande ouders in de bijstand die een kind verzorgen en in deeltijd werken of gaan werken, krijgen in vijftien gemeenten vanaf september 100 euro per maand extra.”


  ⚠️ Meld

 4. Die 100 euro per maand extra is gewoon een leuk getal voor de media. In de werkelijkheid betekent een verhoging van de uitkering dat andere toeslagen (huurtoeslag en zorgtoeslag) worden ‘aangepast’ zodat die 100 euro niet een netto bedrag is.

  Onlangs is de WAO ook aangepast van 70 % naar 75 %. Dus zou je denken dat dit 5 % netto is. In de praktijk kan het betekenen dat je er 1 % netto op vooruit gaat.


  ⚠️ Meld

 5. als je nog plekje vry hebt alfa kan maandag om 6 uur by je zijn ben niet vies van aan pakken wil alles doen maakt my nix uit klein loontje 3200 euro per 4 weken voor 36 uur per week nou ik ben beschikbaar voor u


  ⚠️ Meld

 6. Henkie,
  achja, maar mijn vingers zijn wel blauw!
  Snapte alleen geen hout van je laatste zin!

  “blijfen ze wij hij met een uitkering naar huis gestuurdt “


  ⚠️ Meld

 7. ze zijn die bij bankje zitten (park)
  wij die 0pt stand liggen
  hij die loopt -DOELOOS—– met een uitkering naar huis gezonden


  ⚠️ Meld

 8. Ik snap ook helemaal niets van deze maatregel. Geld erbij en dan maar denken dat mensen nog willen werken……….. Ik weet niet wie hier een slokkie op heeft, de posters of de bedenker van deze maatregel.
  Als ze ECHT de mensen aan het werk willen zetten zou ik EUR 100 van de inkomsten afhalen, en bijv EUR 200 bij de vergoeding kinderopvang in natura uitbetalen.
  Maar dat is natuurlijk allemaal hogere wiskunde en zelfs vanaf de PABO kan niemand meer rekenen…….tel uit je winst.


  ⚠️ Meld

 9. Bijstand is nog steeds geen vetpot. Je krijgt net genoeg om niet dood te gaan.
  Ik ga ervan uit dat deze mensen 100 euro mogen houden als ze gaan werken. Als je parttime werkt dan wordt dat aangevuld met een bijstandsuitkering. Eigenlijk werk je dan nog voor niks. Laat die mensen 100 euro houden en dan willen ze wel werken. Trouwens wat Evert zegt is een waarheid als een koe. Je valt dan ineens buiten heel veel regelingen en dan ga je er vaak op achteruit. Daarnaast moet je vaak ook nog extra kosten maken zoals: kleding en kapper.je kunt namelijk niet solliciteren in je oude kloffie en de kapper is een noodzakelijk kwaad dat je zo lang mogelijk uitstelt. Laat Sociale zaken ze dus ook de representatie kosten maar vergoeden. Echt ik spreek uit ervaring. Heb zelf 7 jaar een uitkering gehad. Gelukkig verdien ik nu mijn eigen centen en heb ik weer een leuke vent getrouwd die ook voor het broodnodige geld zorgt.


  ⚠️ Meld

 10. Ik ga ervan uit dat deze mensen 100 euro mogen houden als ze gaan werken.

  Dat lees ik niet in het bericht: er staat dat mensen in de bijstand EUR100 extra krijgen. Er staat niet dat als ze gaan werken EUR100 erbij krijgen…. Zelf ben ik voorstander van om het verschil bijstand vs inkomen te vergroten.

  V.w.b. die regelingen: dat geldt over het hele inkomenstengebied – denk maar eens aan alle middeninkomens wat die allemaal in moeten leveren. Vallen zowat buiten iedere regelingen.
  Ik wil ook wel een vergoeding voor de kapper, kleding en wat al niet meer…Dat heb ik nodig, of ik nu werk of niet.

  Overigens veel plezier in je werk en met je “vent” 😉 Dat bevalt vast beter 😉


  ⚠️ Meld

 11. Dat bevalt me zeker beter Me. Ben er gelukkig al heel lang uit. Wat die kapper en die kleding betreft: ik heb het over een eenmalige uitkering van laten we zeggen 200 euro. Ze kunnen zich dan fatsoenlijk in de kleding steken als ze op sollicitatie gaan. Mensen die al lang in de bijstand zitten (eigen schuld of niet) lopen er echt niet al te “netjes” bij. Toen ik voor de eerste keer op gesprek moest heb ik geld geleend en heb daar een net setje kleding voor gekocht. Wees eerlijk, zou jij iemand aannemen die in verwassen en gedateerde kleding rondloopt? Gelukkig had ik toen lang haar en hoefde ik maar eens in het half jaar naar de kapper. Heb in die tijd ook nog 4 jaar in de clientenraad van sociale zaken gezeten. Ik kan dus echt wel zeggen dat ik ervaringsdeskundige ben.


  ⚠️ Meld

 12. Gekke Henkie: Je weet werkelijk niet waar je het over hebt. Lees jezelf eerst goed in voordat je van die onzin uitkraamt.


  ⚠️ Meld

 13. Alles leuk en aardig, maar we hebben het hier wel over EUR 1200 per jaar! Daar kan je een hele winkel voor leegkopen……….
  En dat ene setje kan je ook met meerdere soll.gesprekken aan. Ik lees niet dat het om een ?©?©nmalige uitkering gaat, maar over een structurele verhoging van 100 per maand.
  En dat lust ik er ook wel bij…..
  En dan werk ik er ook nog voor.  ⚠️ Meld

 14. Me: als jij een inkomen hebt van maar 800 euro en 2 kinds dan is dat echt niet veel hoor. Die 100 euro zal misschien een aanzet kunnen zijn tot meer uren te gaan werken. Vergeet niet dat ze dan wel gewoon hun gemeentelijke belasting moeten gaan betalen en de huurtoeslag ook minder wordt. Ze zullen er eerder op achteruit gaan dan op vooruit. Natuurlijk krijgen ze maar 1x geld voor kleding. die kan je zoals je al zei op meerdere sollicitaties dragen. Dat heb ik ook gedaan.
  Ja natuurlijk wil ik er iedere maand ook wel 100 euro bij. Wat wel meer dan dat.


  ⚠️ Meld

 15. Ps: ja er moet een groter verschil komen tussen uitkering en loon door werk. Helaas is dat op dit moment niet zo. Ik zie mensen om me heen die net boven het bestaans minimum zitten en daardoor buiten alle regelingen vallen en daardoor nog minder te verteren hebben dat iemand met een bijstandsuitkering. Dat vind ik persoonlijk een grof schandaal. Geef die mensen maar 100 euro meer per maand. Die mensen zijn er echt mee geholpen.


  ⚠️ Meld

 16. Nee geke Henkie. Jij zegt dat de lonen soms lager liggen dan een uitkering en dat is dus echt niet waar. Het bestaansminimum ligt nog altijd hoger dan een bijstandsuitkering. Ik praat je dus helemaal niet naar. Of is bij jou een ww uitkering soms hetzelfde als een bijstandsuitkering in jouw ogen?


  ⚠️ Meld

 17. Dus je wil zeggen dat je het ermee eens bent dat mensen met een bijstand erop achteruit moeten gaan. Dat las ik eerst toch anders, want elders meld je ook dat we de mensen maar dat extraatje moeten gunnen. Een beetje tegenstrijdig dus.
  Kan je me uitleggen wat de motivator om te gaan werken als ze er (zonder iets extra’s voor te hoeven doen) zo ook EUR1200 bij krijgen?
  Ik zie het in ieder geval niet. Overigens beoordeel ik ook niet iemand op de al dan niet hippe kleding – verzorgd is wat anders dan iets nieuws.


  ⚠️ Meld

Reageer