Gevaarlijke situaties bij start aanleg Fietsrotonde

Zwolle – De start van de aanleg van de nieuwe fietsrotonde  op de Vechtstraat / Wipstrikkerallee met de Vondelkade / Philosofenallee leverde maandagmorgen een aantal hachelijke momenten op. Ondanks dat het hele gebied voor al het verkeer 4 weken afgesloten is nemen diverse waaghalzen het risico om langs de imposante machines te manoeuvreren. Fietsende touristen meldden dat de omleiding niet goed aangegeven is. De eigenaar van een scooterwinkel op de hoek van de Vechstraat zegt dat hij wel goed geïnformeerd  is geweest voor de aanleg van de bijzondere rotonde. "Het is even 4 weken zo", luidt zijn nuchtere verklaring.

fietsrotonde-1.jpg 

Bij de afzetting zie je voorbijgangers de nieuwe situatie observeren. de meesten nemen de beslissing om een omleiding te volgen, al is dat niet overal even duidelijk. Enkele tientallen scooteraars, voetgangers en fietsers trotseren het verbod en steken zonder blikken of blozen de afzetting over. Een ouder echtpaar komt vanuit de Wipstrikkerallee de afzetting opfietsen en kijkt gedesoriënteerd in het rond met de vraag "Waar moet ik naar toe als ik naar het centrum wil?". De bejaarde man zegt dat hij de afzetting wel gezien heeft maar dat er geen verwijzing is naar waar hij wel naartoe moet. "Aan de zijde van de Wipstrikkerallee was een bord voor de wegwerkzaamheden voor een routebord gehangen. En als je voor het eerst in Zwolle bent weet je de weg niet neem je de logische weg rechtuit". Verdwaasd vervolgt hij zijn fietstocht. De eigenaar van de scooterwinkel Scooter for you, op de hoek van de Vechstraat heeft het voor elkaar gekregen dat voetgangers, fietsers en scoot- mobielen wel bij zijn zaak kunnen komen. Langs zijn winkel is een smalle doorgang gemaakt naar de Rhijnvis Feithlaan.

29-07-2013_aanleg_rotonde_vechtstraat-wipstrik_03.jpg

29-07-2013_aanleg_rotonde_vechtstraat-wipstrik_10.jpg

29-07-2013_aanleg_rotonde_vechtstraat-wipstrik_09.jpg 

Via Lees verder meer foto’s… 

fietsrotonde-6.jpg
 

fietsrotonde-2.jpg

fietsrotonde-4.jpg

Een bejaarde tourist kijkt verbaasd in het rond… 

fietsrotonde-5.jpg  
 
29-07-2013_aanleg_rotonde_vechtstraat-wipstrik_01.jpg
 
29-07-2013_aanleg_rotonde_vechtstraat-wipstrik_02.jpg
 
29-07-2013_aanleg_rotonde_vechtstraat-wipstrik_04.jpg
 
29-07-2013_aanleg_rotonde_vechtstraat-wipstrik_08.jpg
 
29-07-2013_aanleg_rotonde_vechtstraat-wipstrik_06.jpg
 
29-07-2013_aanleg_rotonde_vechtstraat-wipstrik_07.jpg
  
Artikel delen:
Reacties 30
 1. Ik ben benieuwd naar de reactie van de gemeente in dit verhaal van de levensgevaarlijke situatie op straat, de klacht van het CDA over boze ondernemers en uiteindelijk een onveilige fietsrotonde waar het dan wachten is op ongelukken.
  Waarom zijn er de eerste dagen geen verkeersregelaars eigenlijk?


  ⚠️ Meld

 2. Mensen zijn ook hartstikke gek natuurlijk. Als je ziet dat er zoveel groot bouwverkeer rondrijdt dan kun je natuurlijk ook je gezonde verstand gebruiken. Men lijkt te denken dat men tegenwoordig niet meer hoeft na te denken “omdat de overheid dat wel voor je doet”. Als je een beetje nadenkt dan kun je zien dat dit gevaarlijk is.


  ⚠️ Meld

 3. Helemaal eens met ribo, gewoon nadenken en even een andere route kiezen. Wat een gezeur om niets, zo kan je overal wel een probleem van maken.


  ⚠️ Meld

 4. Valt me op, dat met name ouderen gewoon door fietsen. Beetje eigenwijs is deze groep volgens mij wel. Die vinden alles onzin. Spreek uit ervaring met veel ouderen als klant.


  ⚠️ Meld

 5. Ben er even wezen kijken. Je moet toch goed kunnen oordelen op de weblog he 😉

  Mensen, ik heb zeer gevaarlijke situaties gezien.

  Een mevrouw op een fiets met een kinderzitje en daarachter nog zo’n aanhangwagentje voor kinderen heb ik zelfs aangesproken. Ze schaafde langs de afzetting, maar moest en zou er langs. Met twee kleine kinderen!! Ik was telaat voor het maken van een foto. Ze had als antwoord op mijn vraag waarom ze dat deed, dat ze er langs moest. Ik hoop heel erg dat de vrouw de weblog leest, en dat ze gaat reageren, maar ik vermoed van niet.

  Ene meneer Ekkelenkamp van de gemeente liep er rond, heb ik een vrouw met hond aan zien spreken, maar de rest reed er gewoon langs heen. Ook twee scootmobielen waarvoor, toen ze er niet meer uitkwamen, nog het hek apart open gemaakt moest worden om ze op de Vechtstraat te laten. De vrouw liep even later rustig verder. Dwars over de bouwplaats! De gemeente doet dus ook geen fluit!!


  ⚠️ Meld

 6. Oké, niet alleen ouderen. En dan heeft iedereen de mond vol van je netjes gedragen en dat onze maatschappij verhard. Volgens mij begint het met het je aan de regels houden en respect voor elkaar. Respectloos als je zo doorloopt. Hoe moeten de mannen dan goed hun werk kunnen doen. Straks moet de gemeente verkeersregelaars neer gaan zetten en dat kost weer extra.


  ⚠️ Meld

 7. Gaan ze werkelijk serieus nóg een rotonde aanleggen vlak voor die andere rotonde. Het is er ’s ochtends nu al erg druk omdat hele rijen auto’s staan te wachten op fietsers die alle kanten opvliegen, niks aangeven, maar wel voorrang hebben. Nog zo’n rotonde betekent: ruim baan voor fietsers.

  Het is best ergerlijk dat de gemeente klauwen met geld uitgeeft aan infrastructurele ingrepen waar automobilisten niks aan hebben. De nieuwe kruising van de Meppelerstraatweg met de Ceintuurbaan is geen verbetering, de nieuwe situatie aan de Katerdijk (met een busbaan links) is zelfs gevaarlijk en ook dit voorbeeld belooft niet veel goeds.


  ⚠️ Meld

 8. Dikke files en gevaarlijke situaties nu ook op de sluiproutes bij de Turfmarkt en de TaK-straat. Als daar geen ongelukken gebeuren is het een wonder.


  ⚠️ Meld

 9. Via Twitter laat de gemeente het volgende weten:

  In overleg met de aannemer proberen we in het afgesloten gebied zo snel mogelijk toch een strook voor voetgangers en fietsers open te stellen. Hierover hebben we in de loop van deze week meer duidelijkheid.

  GEEN verkeersregelaars dus, en ze laten het deze week maar gaan verder. Dom dom dom!!


  ⚠️ Meld

 10. Ik woon aan de huidige rotonde bij de Hanekamp en als ik me niet vergis zijn er nu extra hekken geplaatst om te voorkomen dat er mensen alsnog de bouwplaats oversteken.
  Ik kan me in ieder geval niet herinneren dat die er vanmiddag stonden.
  Ach, er zijn altijd mensen die vinden dat ze een uitzondering zijn en toch langs de hekken mogen.

  Voor wat betreft het aangeven van de omleiding voor fietsers: een kleine week geleden werd de omleiding door de Huygensstraat en over de Vondelkade al aangegeven. Deze is duidelijk te zien. Ik snap dus niet waarom er zoveel mensen zeggen hier geen idee van te hebben.

  Voor de rest weet ik niet hoe het zit met de andere omleidingen.
  Maar hopen dat het niet 4 weken lang zo gaat, anders is het afwachten tot de eerste gewonde valt.


  ⚠️ Meld

 11. Bij het onderhoud aan de assendorperstraat/luttenbergstraat en de van karnebeekstraat ging het net zo. Hekken en regelaars helpen ook niet. Ik voorspel een enorme chaos bij pec-feyenoord.


  ⚠️ Meld

 12. @RR: Een fietsrotonde is voor de auto’s eigenlijk geen rotonde, maar meer een fietsoversteekplaats met chicane waar de fietsers voorrang hebben. Auto’s kunnen alleen rechtdoor over een fietsrotonde.
  Een veilige fietsoversteekplaats waar fietsers voorrang hebben (en dat was het doel) zou anders naar mijn idee alleen te realiseren zijn door gebruik te maken van een drempel of van verkeerslichten. Deze twee opties zijn niet ideaal op deze locatie.
  Van een rotonde kent iedereen (als het goed is..) de verkeersregels, en is de voorrang voor fietser al automatisch duidelijk geregeld.
  Of de fietsrotonde invloed gaat hebben op de doorstroming vanaf de rotonde Hanekamp weet ik niet, maar dit zou bij elke voorrangssituatie voor fietsers op dit punt een rol spelen.

  Voor een ieder nog een duidelijke video met extra informatie:
  http://www.youtube.com/watch?v=szZHThpcbl0  ⚠️ Meld

 13. Matige video. Files in de spits, twee rotondes achter elkaar, ongeduld en brutaliteit op de weg zijn de aandachtspunten in de praktijk. Daar hoor je ze niet over.


  ⚠️ Meld

 14. Dus: mensen negeren de wegafzetting en lopen en fietsen over een bouwplaats en de gemeente is dom bezig?!?
  Diezelfde mensen zouden vast wel een omweg vinden als ze in de auto zouden zitten en het gewoon vrij druk is ergens. Ze hebben gewoon geen zin om om te fietsen en vinden, dat zij wel door mogen rijden.


  ⚠️ Meld

 15. Je moet wel heel blind zijn wil de de omleidingsborden en hekken niet zien. Dat mensen geen zin hebben om om te fietsen, dat is wat anders


  ⚠️ Meld

 16. Dat zou ik nog helemaal niet zo’n gek idee vinden.
  Vanmorgen hoorde ik een vrouw tekeergaan tegen één van de bouwvakkers terwijl ze over het bouwterrein liep. Alsof het zijn idee was om daar die hekken neer te zetten.

  Op hetzelfde moment zag ik een aantal volwassenen met kinderen langs de werktuigen lopen. Dat je het risico neemt om jezelf voor zo’n graafmachine te werpen is al dom, maar dat moet je als volwassenen helemaal zelf weten. Maar wees dan niet nóg dommer door kinderen hetzelfde gedrag aan te leren.


  ⚠️ Meld

 17. Wat de meesten niet weten, wanneer ze zo eigenwijs door het werkvak gaan NIET VERZEKERD zijn. Dus zelf voor de medische kosten opdraaien.


  ⚠️ Meld

 18. Ik vind dat een heel goede opmerking van GP Jr!

  Vandaag heb ik me opnieuw afgevraagd wat mensen bezielen om tussen die hekken door te gaan, langs de werkende machines. Zij geven daarmee het meest slechte voorbeeld, want het is verboden. Misschien dat er daarom zoveel jongeren opgroeien zonder normen en waarden. Immers, hun ouders, ja zelfs hun grootouders geven het slechte voorbeeld in wat wel en niet mag.

  Vandaag sprak ik een werknemer van de rotonde hier over en hij vertelde dat er vanmorgen een oudere dame door de afzetting naar de Vechtstraat wilde. Hij waarschuwde haar dat het gevaarlijk was, maar ze liep door. Terug wilde ze opnieuw er langs, maar kwam te vallen. Logisch met al die gaten in het wegdek. Helaas moest er een ambulance aan te pas komen. Ik hoop dat het goed gaat met haar, ze is per slot van rekening naar het mooiste ziekenhuis gebracht.

  Maar beste “hekkennegeerders”, denken jullie nu echt dat die werklui in hun machines steeds omkijken of er mensen lopen/fietsen? Dan komt het werk nooit klaar. Moet er eerst een dodelijk ongeluk gebeuren voordat jullie een beetje om willen lopen/fietsen? Dan wordt het werk stilgelegd en het voorval uitgezocht en duren de werkzaamheden nóg langer.>:(

  Dus vanaf nu gehoorzaam wezen!:D


  ⚠️ Meld

 19. Mirjam schrijft: Je moet wel heel blind zijn wil je de omleidingsborden en hekken niet zien.

  Dat klopt Mirjam: op de Turfmarkt staat vanaf de Bagijnesingel een bord “verboden voor auto’s”. Het staat op een ongelukkige plek waar je niet kunt draaien en teruggaan, maar het staat er wel. Ik heb nog niemand gezien die probeerde achteruit terug te gaan. Men rijdt allemaal door en dat terwijl er eenrichtingsverkeer vanaf de Mennistenstraat zou komen.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.