Fietsendieven nemen lokfiets mee

Zwolle – Agenten hebben de afgelopen twee weken vijf mensen aangehouden die er met een door politie gestalde lokfiets vandoor gingen. Een boete voor een dergelijke diefstal is 350 euro.

politienieuws_logo.jpg 

Om fietsendiefstal te ontmoedigen, zet de politie regelmatig een geprepareerde lokfiets in. De fiets werd de afgelopen periode in- en in de omgeving van het centrum neergezet. Dat sommige mensen liever de fiets van een ander ‘gebruiken’ was duidelijk. Er werden vier mannen en een vrouw aangehouden. De leeftijd van de verdachten varieerde tussen de 15 en 25 jaar. De meest gehoorde verklaring was: "Ik heb geen zin om te lopen". De jongste verdachte wordt doorgestuurd naar het bureau Halt en twee anderen hebben een transactie van 350 euro gehad. De twee overgebleven verdachten hebben een dagvaarding gekregen om zich voor de rechter te verantwoorden. De politie blijft de lokfiets gebruiken en adviseert fietsenbezitters zelf preventieve maatregelen te treffen om deze diefstal te voorkomen. Voor tips; kijk op www.politie.nl

Artikel delen:
Reacties 11
 1. Goed dat de politie lokfietsen inzet.
  Eindelijk. De hele fietsendieven bizniss,
  moet weg uit Zwolle lijkt me.
  Bestrijd die klojo’s met ALLE middelen.  ⚠️ Meld

 2. ??350…das toch weer 7 fietsen jatten om die boete te betalen

  Ja, zo werkt het wel. 350 is een fooi voor deze mannen.


  ⚠️ Meld

 3. Prima actie inderdaad. En geen zin om te lopen, tsja.. Ik maak meestal thuis de keuze al.. En fietsen, tja.. Ik loop net zo graag eigenlijk.


  ⚠️ Meld

 4. Ik vraag me af hoe ‘goed’ deze actie daadwerkelijk is.

  Het is en blijft uitlokking, dat is volgens mij ook strafbaar, toch?  ⚠️ Meld

 5. Ik denk dat het prima is om die wet te heroverwegen. Hulpdiensten mogen met signalen ook sneller rijden dan de maximum snelheid, door rood rijden enz. Lijkt me, dat het dan ook mogelijk moet zijn om hier voor de politie een uitzondering te maken.

  Het gaat wat ver om te stellen dat het doel alle middelen heiligt. Maar als je fietsendiefstal tegen moet gaan zonder deze mogelijkheid maak je het de agenten wel erg lastig.

  Aan de andere kant werd in de vorige discussie hierover al geopperd dat er ook wel technologisch ondersteunde manieren moeten zijn. In supermarkten zit er tegenwoordig zelfs beveiliging op een tube tandpasta….en dan zou het niet mogelijk zijn om een fiets simpelweg te beveiligen?


  ⚠️ Meld

 6. Ik lees op het juridisch kennisportaal een uitspraak van de Hoge Raad dat het geen uitlokking is. Ik lees hier:

  … Niet gebleken is dat verbalisanten hebben beoogd juist deze specifieke verdachte de fiets te doen meenemen. Verdachte is door hen niet gebracht tot andere handelingen dan die waarop zijn opzet reeds was gericht. Nu er geen sprake is geweest van uitlokking, is ook artikel 6 EVRM, in de zin van een eerlijk proces, niet geschonden. Anders dan de raadsman betoogt, is het verdenkingscriterium hier niet van toepassing. Op het moment van plaatsen van de fiets was er immers nog niemand als verdachte in beeld. …  ⚠️ Meld

 7. veel te lag die boete,, daar lachen dat soort aso’s om… >:(

  betere straf….10 weekends verplicht vast op het bureau…plus betalen van alle kosten hiervoor vrijdag avond melden, maandag ochtend weer vrij.. en kop in de krant aub..>:(


  ⚠️ Meld

Reageer