Sociale recherche spoort fraude op

Zwolle – De sociaal rechercheurs van de gemeente Zwolle hebben afgelopen halfjaar € 332.893,- aan uitkeringsfraude opgespoord. Van 46 personen is de uitkering beëindigd omdat zij hun werkelijke woonsituatie niet hadden doorgegeven. Dit bespaart de gemeente ruim € 43.818,- per maand. Verschillende Zwollenaren verzwegen naast hun bijstandsuitkering ook inkomsten uit te werk hebben. Door bestandskoppeling vielen zij door de mand. Zij fraudeerden voor € 62.903,-.

Uitkeringsfraude heeft vaak te maken met het niet doorgeven van de werkelijke woonsituatie. Dat bleek ook het geval bij drie vrouwen, die elk beweerden alleen te wonen. Onderzoek bracht echter aan het licht dat zij ieder al een ruim een jaar samenwonen. De drie stellen ontvingen zo ten onrechte in totaal € 63.492,- aan bijstand. Dit bedrag wordt teruggevorderd.

Ook een andere vrouw beweerde op papier in Zwolle op een eigen adres te wonen. In de praktijk bleek zij echter niet in onze gemeente te wonen. Ten onrechte kreeg zij zo ruim € 43.125,- aan bijstand. Dit bedrag moet zij terugbetalen.

Een man ontving bijstand, maar verzweeg dat hij ook over een vermogen beschikte. Omdat de man hierover geen informatie wilde verstrekken, is zijn uitkering stopgezet. Ruim € 15.326,- wordt van hem teruggevorderd.

Verschillende personen verzwegen inkomsten te hebben naast hun bijstanduitkering. Zo bleken twee personen hun uitkering sinds 2011 aan te vullen met inkomsten uit werk als zelfstandige. Zij moeten ruim € 48.451,- aan bijstand terugbetalen. Twee andere personen verzwegen dat zij inkomsten hadden van de partner en verzekeringsmaatschappij. Ten onrechte kregen zij ruim € 45.810,- aan bijstand. Ook dit bedrag wordt teruggevorderd.

Artikel delen:
Reacties 17
 1. Zo, dat is een fors bedrag. Vooral in deze tijden van bezuinigingen. Kan de gemeente mooi weer ergens anders aan besteden. Aanpakken die lui, moet je maar geen fraude plegen. Een ander moet hard werken voor dat geld.


  ⚠️ Meld

 2. Uh, kan zijn.
  Maar wat zijn “De sociaal rechercheurs van de gemeente Zwolle”.
  Ik vind het OK dat uitkerings fraude wordt bestreden.
  Maar “sociaal rechercheurs “,
  te erg dat zoiets bestaat.
  ’t moet blijkbaar bestaan, gezien de fraude.
  Te erg dat het moet bestaan.  ⚠️ Meld

 3. Triest dat het nodig is inderdaad! Dit zijn ook geen gevallen van “even verkeerd doorgegeven”. Dit ziet er allemaal behoorlijk bewust uit!


  ⚠️ Meld

 4. Allemaal leuk en aardig, maar wat kosten die rechercheurs etc allemaal? Zou het niet een stuk rendabeler voor de samenleving zijn als er werd gerechercheerd op belasting ontduiking en fraude van trusts, banken, accountants, multinationals etc.. kun je met de zelfde inspanning miljarden besparen, het is maar wat je belangrijk vind.
  Die uitkeringstrekkers aanpakken is populistisch gezien natuurlijk een stuk beter… euhmm


  ⚠️ Meld

 5. In andere gemeenten controleert men het energie- en watergebruik..
  Dat geeft een beeld of iemand nooit thuis is of een eenpersoonshuishouden voor twee verbruikt..

  Zo simpel kan je het ook controleren…  ⚠️ Meld

 6. Niet de zelfde inspanning. De fraude van multinationals is pas effectief aan te pakken als alle grenzen weg zijn. En dat duurt nog wel even.
  Voor de rest: Eens!


  ⚠️ Meld

 7. HansV: Zo simpel is die controle van het watergebruik ook weer niet. Stel dat je volgens de waterleidingmaatschappij een opvallend laag watergebruik hebt en die geeft dat door aan de sociale recherche, wat kan die dan concluderen? Dat je veel van huis bent. En dat is niet verboden. Heb je toch nog een mannetje nodig die bij je vriendje elke dag door de brievenbus kijkt of je misschien daar altijd ‘woont’.


  ⚠️ Meld

 8. Corner, waarom neem je aan, dat niet beide gebeurt?

  Lijkt me beter dan een keuze maken tussen welke fraude je aan gaat pakken. Het gaat natuurlijk ook niet alleen om het geld dat bespaard kan worden, maar ook om het signaal dat afgegeven wordt.


  ⚠️ Meld

 9. Quote>
  Bericht door HansV, op 30 juli 2013 om 22:36

  In andere gemeenten controleert men het energie- en watergebruik..
  Dat geeft een beeld of iemand nooit thuis is of een eenpersoonshuishouden voor twee verbruikt..

  Zo simpel kan je het ook controleren…

  Jaja, wij hier gezin van 6 personen hebben een verbruik waar mening 2 persoons huishouden nog jaloers op is.

  Dus dat klopt niet 🙂


  ⚠️ Meld

 10. Bernard, ik vond je altijd al een beetje verdacht…;)

  Binnenkort staat er een arrestatieteam op je deur te beuken, Bernard, vrees voor je vrijheid!:P


  ⚠️ Meld

 11. @corner Je spreekt over het aanpakken van uitkeringstrekkers. Je hebt het bij het verkeerde eind. Het gaat om het aanpakken van fraudeurs.


  ⚠️ Meld

Reageer