Kosten vermist paspoort in Zwolle absurd hoog

Zwolle – Het is vakantietijd en mening Zwollenaar geniet van deze dagen in eigen stad, in andere delen van Nederland, maar ook in het buitenland. En op die reizen wil het nog wel eens gebeuren dat paspoort of ID-kaart plots verdwijnt al dan niet inclusief eventuele andere waardevolle bezittingen. Een vervelende situatie die een negatieve stempel kan drukken op het vakantieplezier. 

 

Nader onderzoek heeft het CDA nu geleerd dat de extra kosten voor het vervangen van een paspoort na vermissing een 41,55 euro bedraagt. Deze toeslag komt bovenop de kosten van een nieuw paspoort. Een forse extra aanslag bovenop de ellende van de vermissing. Nu kent de gemeente Zwolle het principe dat de prijs die aan inwoners wordt gevraagd de kosten van de dienst moet dekken. Het CDA kan zich daarin prima vinden. "Wij gaan er dan ook vanuit dat de kosten voor de aanvraag van een nieuw paspoort volledig worden gedekt. De extra kosten bij vermissing kent ons inziens dan een meer preventieve functie. Maar wat ons dan opvalt is dat het verschil met andere Overijsselse gemeenten wel erg groot is. Gemiddeld in Overijssel zijn de kosten 23,07 euro".

 

Herbert Klinkvis, lid van de steunfractie van het CDA, heeft in een informatieronde langs andere gemeenten de volgende bedragen voorbij zien komen:

Dalfsen:  extra kosten 11,10 euro

Staphorst: extra kosten 19,00 euro

Zwartewaterland:  extra kosten 19,15 euro

lst-Wijhe:  extra kosten 22,80

Raalte:  extra kosten 23,75 euro

Kampen:  extra kosten 23,85 euro

 

Gemeenten in de provincie Overijssel blijven voor deze extra toeslag dus steken op gemiddeld 23,07 euro.

 

Ook buiten onze provincie liggen de extra kosten vaak lager:

Den Bosch:  extra kosten 17,35 euro

Huizen:  extra kosten 21,85 euro

Rotterdam:  extra kosten 23,70 euro

Nijmegen:  extra kosten 29,50 euro

Almere:  extra kosten 30,20 euro

Groningen: extra kosten 36,30 euro

 

Een gemiddelde van 23,41 euro.

 

CDA: "Gelukkig blijft de gemeente Zwolle nog ver weg van de absolute topper, zijnde de gemeente Arnhem, die een 60 euroaan extra kosten durft te vragen. Het CDA stelt dan in ieder geval vast dat de extra kosten die de gemeente Zwolle vraagt stevig uit de pas loopt met omliggende/vergelijkbare gemeenten."

 

En dat roept bij het CDA een aantal vragen op:

  1. Kunt u aangeven wat de reden is om extra kosten bij vermissing in rekening te brengen wanneer kan worden gesteld dat de prijs voor een nieuw paspoort al kostendekkend is?
  2. Kunt u aangeven hoe deze extra kosten zijn opgebouwd/onderbouwd?
  3. Is het college met het CDA van mening dat het verschil met het gemiddelde in ieder geval te fors is en dat een verlaging van de extra kosten, naar ten minste het niveau van vergelijkbare gemeenten (in de regio), voor de hand ligt? Zo nee, in hoeverre kan deze dienst worden uitbesteed?
  4. Kunt u de raad informeren wat de (financiële) gevolgen zijn van het überhaupt afschaffen van het in rekening brengen van extra kosten.

Namens de fractie van het CDA,

 

Herbert Klinkvis

Martijn van der Veen

 

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

13 gedachten over “Kosten vermist paspoort in Zwolle absurd hoog”

  1. Tsja, alles lezende, snap ik nog weinig van de bedoeling.
    Bedoelen ze op die manier de illegale studenten
    aan Windesheim te weren ?

  2. Een verschil van zo’n 80% in vergelijking met het provinciale gemiddeld dus! Dat lijkt me best veel.

    Ik ben benieuwd hoe andere gemeenten die kosten zo laag kunnen houden als je je paspoort kwijt bent. Of zou de gemeente Zwolle dit als een mooie inkomstenbron zien?

    Opvallend dat Zwolle behoorlijk uit de pas loopt.

  3. Raar systeem. In plaats van dat de gemeente je schadevergoeding betaalt, omdat ze je hebben verplicht om vingerafdrukken in een document te zetten, waardoor je kans loopt dat ze in verkeerde handen vallen. Met anderewoorden. Identiteitsbewijzen in de kluis en niet meenemen op straat, scheelt je een hoop ellende.

  4. HET ZELFDE GELDT VOOR RIJBEWIJS!, die moet je ook niet kwijt raken. Dan wordt je extra gestraft, Je betaalt. A. Kosten rijbewijs, B. Extra leges omdat je hem kwijt bent. C. Aangifte doen van vermissing of diefstal. D.blijft geldig tot einddatum op vermiste rijbewijs, dus was ie nog een half jaar geldig mag je over een half jaar weer een nieuwe aanschaffen.

  5. Goh, het CDA wordt eens actief. Partij van het absolute niks, geen ening, geen visie, gaat ineens acties voeren. Beter laat dan nooit!

    Maar de volgende zin is heerlijk:

    “De extra kosten bij vermissing kent ons inziens dan een meer preventieve functie.”

    Inderdaad, ik raak ook nooit mijn paspoort kwijt vanwege deze extra kosten!
    Ik denk dat het CDA onderzoek ook aantoont dat er in Dalfsen substantieel minder paspoorten kwijtraken. Puur en alleen door die lage extra kosten in Dalfsen.

    Zucht. Wat ik ook niet zie in ‘het onderzoek’ is om hoeveel mensen dit nu gaat, en dus hoe groot deze kwestie is.

  6. @Marco_Z

    Wat ik ook niet zie in ‘het onderzoek’ is om hoeveel mensen dit nu gaat, en dus hoe groot deze kwestie is.

    Volgens mij gaat het daar helemaal niet om. Het gaat erom dat de gemeente Zwolle een absurd hoog bedrag aan extra kosten rekent bij vermissing van je paspoort. Dit heeft (volgens mij) helemaal niets te maken met de hoeveelheid mensen die hun paspoort kwijtraken, maar is ‘gewoon’ een regeling van de gemeente.

    Dat de verschillen echter zó absurd groot zijn (zeker als je ze dus met andere gemeenten vergelijkt), vind ik wel apart en ben wel benieuwd waarom dat is.

    Ik vind het een goed punt dat het CDA dit inbrengt.

    In mijn omgeving al diverse mensen gehad die tijdens hun vakantie beroofd zijn van hun tas (waar dus ook hun creditcards, geld, maar ook hun paspoort in zat).

  7. GP Jr: Ik heb dezelfe ervaring, betalen (rijbewijs), extra betalen (leges) en dan een nieuw rijbewijs ontvangen dat nog slechts een jaar geldig is.

    Reactie van de gemeente: Tja, dat zijn de regels meneer (lees: had je het rijbewijs maar niet moeten laten stelen sukkel…). >:(

  8. Ik heb liever dat het paspoort duurder wordt dan de zorg. het geld moet ergens vandaan komen en als je slordig bent met staatpapieren is het je eigen schuld.

    Verlies

    Het paspoort is rijkseigendom. Wie zijn paspoort verliest, dient daarvan aangifte te doen bij de politie. Bij de aanvraag van een nieuw paspoort worden er vaak vermissingskosten in rekening gebracht.
    Wie zijn paspoort in het buitenland verliest, kan tijdelijk een noodpaspoort aanvragen. Dit blijft geldig gedurende de reis (maximaal 1 jaar) en dient na terugkomst in Nederland te worden ingeleverd.

Reacties zijn gesloten.