FC Zwolle wint ruim in Hasselt

FC Zwolle heeft zaterdagavond de oefenwedstrijd tegen Olympia 28 met 0-14 gewonnen.

Op Sportpark ’t Hoenbroeck in Hasselt was Olympia 28 eigenlijk geen partij voor het Zwolse team. De einduitslag ging dan ook ruim over de 10 heen. De jaarlijkse ontmoeting tussen de Hasselter voetbalvereniging en de profclub uit Zwolle begint zo onderhand een traditie te worden. FC Zwolle speelde er in het verleden onder andere ook tegen NEC Nijmegen. Onderdeel van de traditie is onder andere, dat sponsoren van beide clubs voorafgaand aan het duel tussen beide eerste elftallen ook een wedstrijd spelen. Dinsdagavond a.s. speelt FC Zwolle de volgende oefenwedstrijd in Garderen tegen het Engelse Wigan Athletic, de club van aanvaller Emile Heskey en Nederlander Danny Landzaat.

Voorafgaand aan de wedstrijd waren er enkele blessures te melden binnen het Zwolse kamp. Diederik Boer, Romano Bijl, Bram van Polen en Eltjo Gnodde moesten noodgedwongen verstek laten gaan door kleine kwetsuren. Erik Bakker was afwezig als gevolg van vakantie. Inmiddels is ook bekend geworden dat Jan Everse op zoek kan gaan naar een andere spits. Fernando Alvarez is inmiddels teruggekeerd naar zijn geboorteland. De spits past niet in de plannen van FC Zwolle.

Op een redelijk gevuld sportpark ’t Hoensbroeck in Hasselt namen Olympia ’28 en FC Zwolle het tegen elkaar op voor de inmiddels traditionele oefenwedstrijd in de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Vorig seizoen werden de dubbele cijfers gehaald en dus gingen de toeschouwers er maar eens goed voor zitten.

Trainer Jan Everse heeft op vele posities de luxe om een keuze te maken. Er mogen nog geen voorbarige conclusies worden getrokken, maar het heeft er alle schijn van dat Albert van der Haar en Eric Botteghin het komende seizoen het centrale verdedigingsduo zal gaan vormen. Op de meeste andere posities ligt alles wat dat betreft nog open.

In de 10e minuut van de wedstrijd viel het eerste wapenfeit van FC Zwolle te noteren. Niklas Moisander, wederom operend vanaf het middenveld, scoorde uit een lange bal van Etienne Reijnen. Het eerste kwartier van de wedstrijd werd door FC Zwolle gebruikt om de wedstrijd af te tasten. Wat direct opviel is dat nieuweling Derk Boerrigter een welkome versterking is. De linksbuiten heeft een goede en vaak effectieve voorzet in huis. Ook werd duidelijk dat de centrale spits Marcel Kleizen geen moeite heeft om het doel te vinden. De huurling van FC Twente beschikt over een neusje voor de goal. Dat Marcel Kleizen niet zelfzuchtig is, liet hij zien in de 18e minuut. Anton Jongsma wist op zijn voorzet te scoren op een soortgelijke manier die Bep Bakhuijs niet vreemd was. Voor alle aanwezige toeschouwers was het meteen duidelijk dat het om een typische oefenwedstrijd in de voorbereiding ging. De wedstrijd tussen de amateurs en de profs kende geen eerlijke krachtsverhouding. De Zwollenaren hadden wel enkele opdrachten meegekregen. Eén van deze opdrachten was de spelverdeling via Anton Jongsma naar de vleugelspelers. De vruchten hiervan werden geplukt in de 35e minuut. Marcel Kleizen wist met veel overzicht en rust het net te vinden uit een pass van Anton Jongsma. Even later, in de 37e minuut, liet Niklas Moisander zijn tweede doelpunt van de wedstrijd aantekenen, 0-4. De 0-5 was een Twents onderonsje. Derk Boerrigter bediende Marcel Kleizen met een uitstekende voorzet. Op slag van rust werd de 0-6 ruststand bepaald. Eric Botteghin pikte zijn graantje mee na wederom een voorzet van Derk Boerrigter.

Na de rust werden de nodige wisselingen toegepast in het elftal van Jan Everse. Maar liefst zeven spelers werden vervangen door fris bloed. De wijzigingen hadden geen enkel nadelig effect op het spel en de effectiviteit van de Zwollenaren. Danny Holla die de rol van Anton Jongsma had overgenomen op het middenveld, wist Petri Oravainen te bedienen. De Fin liet zich deze kans niet onbenut en tekende voor de 0-7. Invaller Anco Jansen liet zich ook niet onbetuigd. Een verwoestende uithaal in de 59e minuut zorgde voor de 0-8. Even later wordt balvirtuoos Juscemar Borilli wordt onderuit gehaald in het zestienmetergebied. De toegekende strafschop wordt benut door Danny Holla, 0-9. Een minuut later neemt Juscemar Borilli weer de hoofdrol op zich dor met een zeer fraaie stift voor de 0-10 te zorgen. In de 64e minuut is de verdediging van Olympia ’28 gebroken en kapot gespeeld. Marcel de Bruijn weet zijn lichaam goed te gebruiken en brengt Anco Jansen in stelling. De 0-11 is een feit. Petri Oravainen breekt in de 68e minuut de samba door uit een solo de 0-12 te scoren. Het aanwezige publiek blijft genieten van de trukendoos van Juscemar Borilli. De vraag is of deze speelwijze ook in de competitie gehanteerd kunnen worden. De supporter van FC Zwolle zal er voorlopig niet om malen. Een kwartier voor het einde van de wedstrijd verlaten Albert van der Haar en Etienne Reijnen het veld. Mike Derlagen en Niklas Moisander zijn de vervangers. Erik Rotman en Yassine Assa vormen nu het centrale duo in de verdediging. Danny Holla doet geheel niet onder voor de passes die Anton Jongsma verstuurde in de eerste helft. In de 80e minuut geeft de huurling van FC Groningen een uitstekende pass op Petri Oravainen. De Fin is trefzeker, 0-13. Het slotakkoord is voor Marcel de Bruijn. De lange spits krijgt loon naar werken door op slimme wijze een onachtzaamheid in de defensie van Olympia ’28 genadeloos af te straffen.

Over het nut van dergelijke wedstrijden van profclubs in de voorbereiding valt te twisten, maar zeker is wel dat het zelfvertrouwen van de Zwollenaren duidelijk is opgevijzeld. Aanstaande dinsdag volgt een tegenstander van een ander kaliber. Dan volgt de wedstrijd tegen Wigan Athletic uit de Premier League in Engeland.

Bron: FC Zwolle

Artikel delen:
Reacties 7
  1. Een andere traditie is dat een handvol supporters al zo’n 5 jaar achtereen met de boot vanaf westerveld vertrekken voor de oefenpot in Hasselt.

    Net terug en ik geniet nog.

    13 – 0 gewonnen???
    Mooi het randgebeuren was ook weer fijn!!!

  2. ey gerrit, verander je naam AUB,, anders komt er verwarring.. deze naam gebruik ik al een tijdje namelijk…

    Gerrit (de echte Gerrit) 8)

Reageer