Indische buurt ontstemd door brief gemeente

Zwolle – Alle bewoners van de Indische buurt hebben onlangs een brief gekregen van de gemeente, waarin de overlast door zomerse activiteiten zoals de barbeque en vuurkorven aangehaald wordt. Zoals in de brief gemeld wordt heeft een grote groep bewoners last van deze activiteiten, en wil de gemeente deze overlast aan banden leggen.

Het gebiedsbeheerteam van de Indische buurt, bestaande uit wijkwerkers van de gemeente, politie, woningcorporaties en Travers heeft besloten vanaf 1 augustus gezamelijk in actie te komen bij misstanden om op deze manier de buurt voor een ieder leefbaar te houden, zo meldt de brief. Er wordt de bewoners gevraagd in goed overleg afspraken te maken met de buren. Deze aankondiging heeft geleid tot gemengde gevoelens onder de bewoners. De bewoners zijn bang dat er vooraf toestemming gevraagd moet worden aan de buren alvorens er buiten gegeten mag worden.

“Uiteraard heb ik begrip voor het beperken van de overlast, maar het wordt me te gek om op voorhand met de buren te moeten overleggen voor dat ik de barbeque mag aansteken.” Aldus een bewoonster van de Borneostraat. “Dat de barbeque en/of vuurkorf niet voor op straat aangestoken mag worden is wel logisch, maar ik vraag me af welke gemeente haar inwoners mag verbieden in hun eigen tuin te barbeque-en.”

Ook wordt er gelaten gereageerd op de actie die is gestart tegen de parasols aan de voorzijde van de woningen. “Deze mogen van de gemeente niet meer voor de deur staan op straffe van een bekeuring, terwijl de hele straat bezaaid ligt met afval en andere zaken.” Aldus de bewoonster. “Op deze manier is de gemeente alleen maar bezig de bewoners tegen zich in het harnas te jagen. Daarnaast vind ik het heel vreemd te merken dat de brief zoals nu lijkt alleen in de Indische buurt rondgestuurd is. Het is juist zo leuk wonen in de Indische buurt omdat het een volksbuurt is. Dit wordt ons op deze manier gewoonweg afgepakt. Ook vind ik het vreemd dat de gemeente ons enerzijds vraagt met de buren te overleggen, en anderszijds klachten anoniem laat melden, zo blijft er toch helemaal geen gesprek meer over?” Het is duidelijk dat deze bewoonster de brief als zeer vervelend heeft ervaren, en zo blijken meerdere bewoners dit zo ervaren te hebben.

Het gebiedsteam vraagt de bewoners bij overlast te reageren via het telefoonnummer 14038 van de gemeente of via 0800-8844 van de politie. De klachten mogen anoniem gemeld worden.

Artikel delen:
Reacties 54
 1. misschien een idee om 2 vaste dagen voor aan te wijzen, bijvoorbeeld woensdag en zaterdag. Weet iedereen waar hij aan toe is!


  ⚠️ Meld

 2. Nee, natuurlijk niet. Gewoon normaal doen, net als in elke andere wijk. De Indische Buurt is de enige buurt die deze brief gekregen heeft.
  Maar misschien is er toch meer gebeurd dan wij nu weten. Laat de gemeente alles los? Meerdere keren zouden er vuurkorven omgedonderd zijn. Dat was de directe reden voor de brief van de klagers, of was het maar 1 klager. Vragen…… Was dit alles?


  ⚠️ Meld

 3. terstal vind beetje een achterlijke opmerking nu wil je dus beweren dat hele Indische Buurt slecht is ???
  elke buurt heeft zijn rotte appels zelfs stadshagen of wipsrik of waar dan ook
  maar vind dit idd ook wel erg ver gaan allemaal ik huur mijn huis plus de tuin die er bij hoort dus als wij willen bbq doen we dat gewoon

  het grootste probleem weet je wat dat is dat is de wijkagent,en de gemeente zelf die zoeken de problemen op want ze moeten wat te zeiken hebben


  ⚠️ Meld

 4. Het is jammer, dat ze daar nu mee aankomen ! In de jaren ’70 en ’80 … haalden de Gemeente Zwolle dat soort rare fratsen niet uit ! Toen konden ze alleen met een grote escorte politie vragen of de bewoners iets wouden doen ! Helaas is die harde kern nu grotendeels al vertrokken uit die buurt, en dat wat er nu nog woont … kan helaas niet meer in hun schaduw lopen !


  ⚠️ Meld

 5. erg teleurstellend wat er nu allemaal gebeurd je mag verwachten dat men zeker met deze temperaturen wat toleranter is niet alles kan oke maar waarom de knuppel in het hoenderhok gooien wat wil de gemeente en de anderen betrokkenen hier nou mee bereiken mijn naam is haas als ik het nog begrijp kan alleen maar hopen dat het allemaal rustig blijft en dat niet de boel nog onrustiger word hier leef en laat leven


  ⚠️ Meld

 6. De buren zetten de BBQ wel zo neer dat mijn hele huis stinkt en de kans op vuur in mijn struiken erg groot is. BBQ is smerig gedoe ook voor de gezondheid(eten dus). Ik woon niet in de Indische buurt.


  ⚠️ Meld

 7. Ik begrijp de brief best. . In de Indische Buurt zullen ongetwijfeld de meeste mensen zijn met wie te overleggen valt, maar ik ken de Indische Buurt ook als wijk waarin mensen wonen die weinig rekening met elkaar wensen te houden.Wanneer er zoveel klachten zijn, geeft dit daar blijk van. De gemeente kan mensen die het niet prettig vinden dat er snachts gebarbequed wordt niet steevast laten vallen lijkt me.
  Ik vind dit een manier om mensen eerst aan te sporen om de problemen alsnog zelf op te lossen, maar dan met een stok achter de deur. Dit in plaats van een algemeen verbod. Zo slecht nog niet lijkt mij.


  ⚠️ Meld

 8. Die brief komt natuurlijk niet zo maar uit de lucht vallen. Ben benieuwd in hoeverre er extreem wordt ge-bbq-ed/gevuurkorft. Tot diep in de nacht? Met het bijbehorende lawaai? Voor het huis op straat? Elke avond, zonder acht te slaan op de schone was van de buren? Wat is er aan de hand? Erg onduidelijk op dit moment.

  Wat ik wel verstandig vind, is dat de mensen anoniem hebben geklaagd. Als je hier goed leest zie je meerdere mensen reageren uit de buurt die wel even willen ‘praten’. Ik zou het ook mooi anoniem doen.


  ⚠️ Meld

 9. Ik heb een aantal jaren geleden in de Indische Buurt gewoond. De buren vonden het normaal om de vuurkorf niet normaal te laten branden, maar om er regelmatig sterke drank op de gooien, met metershoge vuurballen tot gevolg. Ik ben nog altijd blij dat het huis nooit is afgefikt.


  ⚠️ Meld

 10. Ben het helemaal eens met Mul en Mariane. de gemeente treft zo,n maatregel echt niet voor niets. En met sommige mensen valt gewoon niet te overleggen, die doen gewoon toch zelf waar ze zin in hebben. En denken dat de straat van hun is. Kan mij voorstellen dat je anoniem klaagt trouwens aan de hand van sommige reactie,s hier.


  ⚠️ Meld

 11. Ik woon in de Sumatrastraat en als er iets is kunnen mensen altijd vragen of het iets minder kan we worden afgeschilderd als Bin laden kom op zeg en de mensen die hier komen wonen krijgen allemaal een gesprek dat er zomers veel buiten geleefd word.En dan zeggen ze oh vind het hartstikke leuk zo,n volksbuurt en als ze er eenmaal wonen bellen ze meteen bij het minste terwijl ze nooit met ons hebben gepraat ,nou dan moeten ze ergens anders gaan wonen want wij gaan onze levensstijl niet aanpassen voor mensen die bellen terwijl er niets aan de hand is


  ⚠️ Meld

 12. We hebben nooit een gesprek gehad met de gemeente of wijkagent dat we het anders moesten gaan doen nou ik kan je vertellen dat twee weken geleden politie stiekem door de gangpoorten liepen en als je aan het praten was in je tuin meteen een gele kaart kreeg hoe krijg je mensen kwaad en dat zullen alle mensen zijn in welke buurt dan ook,we waren zelfs bezig om de buurt op te knappen en pleintjes in te richten omdat daar geen geld voor was,nou wijkagent en gemeente ik zal zeggen we doen niks meer doen jullie het maar zelf met de buurtwacht


  ⚠️ Meld

 13. Beste Jolanda A. Wat ik altijd zo mooi vind in dit soort situaties; het ligt altijd aan een ander en nooit aan mensen zoals jij. Jouw reactie is daar ook weer een voorbeeld van. Mensen gaan echt niet zomaar klagen en de politie komt echt niet zomaar kijken hoe het allemaal gaat in een buurt. Dus kijk in de spiegel en houd rekening met je omgeving. Geluidsoverlast is namelijk niet echt sociaal te noemen, ook niet in een volksbuurt.


  ⚠️ Meld

 14. Jolanda.A ,dus iedereen die daar als nieuwe bewoner komt wonen moet zich maar aanpassen aan jullie levenstijl en anders maar verhuizen? Lekkere buurt zeg. Je kunt ook gewoon rekening met iedereen houden ,ook met de mensen die nog niet zolang in de straat wonen. Niet iedereen houd van barbequen en zuipen tot diep in de nacht.


  ⚠️ Meld

 15. Nou stadshagenees ik woon liever in een volkswijk met af en toe muziek en dat de mensen voor elkaar klaar staan dan in een wijk met mensen die bommen maken en elkaar willen opblazen ik zeg ook niet dat er nooit wat aan de hand is maar als iemand wat doet moeten ze die mensen aanspreken en niet de hele buurt erop aanpakken toch en het is echt niet zo dat we niet na elkaar luisteren ,er zullen er wel een paar tussen zitten die het verpesten voor anderen maar dat is in heel Nederland zo


  ⚠️ Meld

 16. @Jolanda A. zijn dat de twee keuzes in Zwolle? Volkswijk met lawaai of bommenmakende buren? Of is er nog een 3de type wijk waar allebei niet gebeurt? Ik zou graag in die 3de wonen dan.


  ⚠️ Meld

 17. jolanda.A af en toe muziek oké maar dan op een volume dat niet iedereen er van hoeft te “genieten”. En niet tot diep in de nacht. Maar jij jullie denken toch alleen maar aan jezelf. En als een andere buur klachten heeft en deze aankaart bij de gemeente wat je volgens mij niet zo snel doet of er moet echt wat aan de hand zijn, dan moet ie maar verhuizen toch volgens jou.


  ⚠️ Meld

 18. pffff eerst de glijbaan in de buurt nu de bbq en vuurkorfen en als je nog even wacht de tijdklok weer en moet je om 22.00 uur weer braaf binnen zijn


  ⚠️ Meld

 19. zwollenoord, dat zwembad verhaal is iets heel anders dan dit verhaal. Hier hebben sommige mensen overlast van de buren, en is er over geklaagd bij de gemeente. Zwembad had niemand last van. Dus overdrijf niet zo.


  ⚠️ Meld

 20. Euh Jolanda A. in welke wijk worden er op grote schaal bommen geproduceerd dan in Zwolle? Laat mij dat svp even weten en de politie ook, want dat zou toch wel hot news zijn! Ook dit is geen argument om je eigen wangedrag goed te praten.


  ⚠️ Meld

 21. De tegengesteldheid van de reacties maakt al duidelijk hoe lastig het is om te werken aan de leefbaarheid in een wijk. De gemeente heeft hierin een verantwoordelijkheid, er zijn ambtenaren dagelijks mee bezig.
  Er zijn verschillen in de manier waarop men de dag wil doorbrengen; de één leeft buiten, zeker met het warme weer. De andere doet dat juist niet. De één is een avondmens, de ander weer niet.
  Normaal gesproken los je dat onder elkaar op. Dat is de gebruikelijke weg.
  Kennelijk heeft de gemeente informatie dat het zo niet werkt. En er dus kans is op escalatie. Zeker met dit warme weer, wanneer ook de lontjes korter worden.
  De vraag is dan, hoe dit aan te pakken? Doe je dat met een brief, waarin iedereen over 1 kam geschoren wordt of pak je dat individueel aan?
  Ik heb het antwoord niet, want ik ken de redenen niet.
  De brief zelf heeft een rustige stijl en toch wordt er furieus op gereageerd. Dat zal ook niet voor niets zijn.

  De gemeente doet er goed aan om duidelijk te maken wat de aanleiding was voor de brief.
  Een iets meer individuele benadering zou ook geen kwaad kunnen. Dus meer “maatwerk”.


  ⚠️ Meld

 22. Nu is wangedrag misschien wat te zwaar aangezet Bernhard, maar ik neem toch aan dat er gegronde redenen waren om dit eens te peilen door de gemeente. Een klacht is er niet voor niets en mensen moeten altijd eerst naar zichzelf kijken en ook hier wordt de verantwoordelijkheid bij anderen neergelegd, oa de gemeente. Dat vind ik slecht en vooral onvolwassen. Gewoon normaal gedrag is toch niet teveel gevraagd?


  ⚠️ Meld

 23. John van Boven, het is gemakkelijke weg van de gemeente om maar iedereen aan te spreken en niet de boosdoeners, dat is dus lafheid. Zo werken woningbouwcorporaties ook, het nette volk aanspreken om die als voorbeeld te stellen naar het rapalje en ook dat is laag.


  ⚠️ Meld

 24. Bericht door Winkelgebied-Dieze, op 2 augustus 2013 om 13:14

  Straks moet ik nog aan mijn buren gaan vragen of ik wel het toilet door mag spoelen!

  Ik ken mensen bij wie door de woningbouw een extra toilet op de eerste verdieping in de badkamer is aangelegd. Die badkamer ligt tegen de badkamer van de buren. En geloof me: er is geklaagd over het doorspoelen van het toilet! De buurvrouw kon er niet van slapen! (Dit is overigens niet in Zwolle, maar ik vond het te grappig om niet te noemen 🙂 )

  @John: ik ben het wel met je eens. Het is een lastige situatie. Er wonen nu eenmaal verschillende mensen in die wijk. (Net zoals overal.) Ik denk dat hier wel een goede aanpak gekozen is: eerst voorstellen te overleggen. Dan kun je nog altijd na een klacht een individueel geval aanspreken.

  De brief heeft in ieder geval wel de discussie op gang gebracht. En heeeeel misschien zijn er vandaag wel een paar buren aan het overleggen geweest over hoe belachelijk die brief is en heeft dat gesprek wel een gelegenheid geboden voor een buurman om even te noemen dat hij bij de ander wel soms wat minder mag. Het gesprek gaat er dan toch al over. Prima toch?

  Waarom de brief hier niet publiceren trouwens? Misschien valt het best mee!


  ⚠️ Meld

 25. @Plantje, dit is de brief:

  Beste heer, mevrouw,

  Door vele bewoners in de Indische buurt wordt het warme weer als zeer prettig ervaren. Een grote groep echter ook niet. Het betekent voor hen namelijk dat er weer overlast ontstaat.

  Maak afspraken met uw buren
  In deze periode steken bewoners hun vuurkorf ed. aan, vaak met afvalhout dat niet schoon is. Heel vervelend voor de buren waar de rook de slaapkamer binnen komt, juist omdat vanwege de warmte het raam openstaat. Ook constateren we dat er hierdoor schade ontstaat aan de openbare weg of de doorgang wordt geblokkeerd.
  Overlast ontstaat ook door het houden van een barbecue. Ook daarvoor geldt overlast door rook en de geur van het vlees dat op de barbecue ligt. Een evenmin prettige situatie is als je in de loop van de avond naar bed gaat omdat je de volgende morgen moet werken en de buren zitten gezellig buiten en veroorzaken daarbij geluidsoverlast.
  Vaak kunt u in goed overleg met de buren hier afspraken over maken. Zo voorkomt u klachten en gaat u als goede buren met elkaar om.

  Gezamenlijk in actie per 1 augustus
  Het gebiedsbeheerteam van de Indische buurt, bestaande uit wijkwerkers van de gemeente, politie, woningcorporaties en Travers, hebben besloten om vanaf donderdag 1 augustus 2013 gezamenlijk in actie te komen bij misstanden om op deze wijze de buurt voor een ieder leefbaar te houden. Als u overlast ervaart vragen wij u dit te melden via het telefoonnummer 14038 van de gemeente of via 0900 8844 van de politie. U kunt uw klachten ook anoniem melden.

  Er is geen enkel bezwaar tegen het houden van een gezellige avond, maar houd het ook gezellig voor uw buren. Ga met elkaar in gesprek en maak afspraken.

  Met vriendelijke groet,  ⚠️ Meld

 26. Suze, ik kan je reactie plaatsen.
  Maar zo lang ik niet weet, waarom de gemeente het op deze manier gedaan heeft, gebruik ik liever geen grote woorden en schort ik mijn oordeel op.
  We moeten wel onderscheid maken tussen het waarom van de brief en de boodschap. De oproep tot overleg geldt voor iedereen, lijkt me.
  De aanleiding voor de brief kan in specifieke situatie liggen.


  ⚠️ Meld

 27. Plantje, de brief staat op de site van de Stentor. Hier de tekst:

  Beste heer, mevrouw,
  Door vele bewoners in de Indische buurt wordt het warme weer als zeer prettig ervaren. Een grote groep echter ook niet. Het betekent voor hen namelijk dat er weer overlast ontstaat.
  Maak afspraken met uw buren
  In deze periode steken bewoners hun vuurkorf ed. aan, vaak met afvalhout dat niet schoon is. Heel vervelend voor de buren waar de rook de slaapkamer binnen komt, juist omdat vanwege de warmte het raam openstaat. Ook constateren we dat er hierdoor schade ontstaat aan de openbare weg of de doorgang wordt geblokkeerd.
  Overlast ontstaat ook door het houden van een barbecue. Ook daarvoor geldt overlast door rook en de geur van het vlees dat op de barbecue ligt. Een evenmin prettige situatie is als je in de loop van de avond naar bed gaat omdat je de volgende morgen moet werken en de buren zitten gezellig buiten en veroorzaken daarbij geluidsoverlast. Vaak kunt u in goed overleg met de buren hier afspraken over maken. Zo voorkomt u klachten en gaat u als goede buren met elkaar om.
  Gezamenlijk in actie per 1 augustus
  Het gebiedsbeheerteam van de Indische buurt, bestaande uit wijkwerkers van de gemeente, politie, woningcorporaties en Travers, hebben besloten om vanaf donderdag 1 augustus 2013 gezamenlijk in actie te komen bij misstanden om op deze wijze de buurt voor een ieder leefbaar te houden. Als u overlast ervaart vragen wij u dit te melden via het telefoonnummer 14038 van de gemeente of via 0900 8844 van de politie. U kunt uw klachten ook anoniem melden.
  Er is geen enkel bezwaar tegen het houden van een gezellige avond, maar houd het ook gezellig voor uw buren. Ga met elkaar in gesprek en maak afspraken.

  En het blijft raar dat deze brief alleen maar naar één wijk gestuurd is. Zo zet je zo’n wijk wel in een verkeerd daglicht.


  ⚠️ Meld

 28. Bedankt John en Bernard.

  Eerlijk gezegd vind ik de brief bijzonder fatsoenlijk en best wel meevallen. En daarom zou deze dan ook naar alle Zwollenaren gestuurd moeten worden!

  Dan zien de bewoners van de Indische buurt zich ook niet in een kwaad daglicht geplaatst. (Ik denk dat dat simpele feit bij heel veel mensen in het verkeerde keelgat geschoten is.) Dit is volgens mij op ons allemaal van toepassing!


  ⚠️ Meld

 29. “Het gebiedsbeheerteam van de Indische buurt, bestaande uit wijkwerkers van de gemeente, politie, woningcorporaties en Travers, hebben besloten om vanaf donderdag 1 augustus 2013 gezamenlijk in actie te komen bij misstanden om op deze wijze de buurt voor een ieder leefbaar te houden.”

  Het is toch te gek voor woorden dat zo’n samenwerking van professionals nodig is om volwassen mensen zich normaal te laten gedragen? Of ben ik nou gek?


  ⚠️ Meld

 30. En Bernhard, kennelijk spelen dit soort problemen met name in de Indische buurt, anders was die brief wel naar meer wijken/buurten gestuurd lijkt mij. Ik vind het wat al te makkelijk om van die mensen daar slachtoffers te maken.


  ⚠️ Meld

 31. @Dhr van Boven, dank voor het plaatsen van de bewuste brief. Als er hier op dit medium al een waardeoordeel gegeven moet worden dan kan dat nu in ieder geval redelijk gefundeerd gedaan worden.
  Ik persoonlijk vind het een nette oproep die bij mij geen irritatie zou opwekken indien de brief bij mij in de bus zou vallen. En gezien de deze buurt het blijkbaar normaal vind dat je vuurkorven op de openbare weg aansteekt, met alle gevaren van dien kan ik mij enig maatwerk naar de buurt toe van de gemeente wel voorstellen.


  ⚠️ Meld

 32. Ik ben eigenlijk wel benieuwd na hoeveel klachten, de gemeente het nodig vond om deze brief uit te doen.
  Van mij mag deze brief in heel Zwolle bezorgd worden. Maar aan de andere kant is er ook gewoon met je buren in gesprek gaan niets mis.


  ⚠️ Meld

 33. Dat is dus juist het mooie van die brief: dat is wat jij hier “de andere kant” noemt.
  In de brief wordt enkel opgeroepen om de dialoog aan te gaan.


  ⚠️ Meld

 34. Gewoon normaal gedrag is toch niet teveel gevraagd?

  Leuke, want wat beschouwd men als ‘normaal gedrag’? Dat is misschien wel per individu verschillend, en dat maakt het ook meer complex. Het kan zo zijn dat iemand BBQ-en tot 24.00 uur heel normaal vindt.


  ⚠️ Meld

 35. @mariane:

  nor·maal (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord)
  1 volgens de regel; gewoon: hij is niet normaal niet goed bij zijn hoofd; normaal gesproken gewoonlijk

  ‘Volgens de regel’ is wat anders dan wat iemand normaal vindt.


  ⚠️ Meld

 36. Zwolle maakt de ene na de andere blunder lijkt het wel: zwembandjes op de stoep, wethouder bij terras weggejaagd, gedoe met fietsrotonde en nu de BBQ- terreur. Je kan, vind ik, wel merken dat het gemeentekantoor op halve kracht draait. De Sensator werkt er ook aan mee, die maken momenteel van alles een megaprobleem.


  ⚠️ Meld

 37. Heeft de politie/gemeente niet wat beters te doen?

  Goed, je kunt het niet leuk vinden, als de buurman een half varken aan het spit rijgt en dat de halve Sumatrastraat dan blauw staat. Dan zeg je er wat van of dan bel je 0900-8844.

  Maar om hier nou zoveel werk van te gaan maken?  ⚠️ Meld

 38. Mensen die de indische buurt een klein beetje kennen,weten dat daar soms weleens mensen zijn,die een kort lontje hebben.Nu met deze hitte,zijn de gemoederen nog sneller verhit dan normaal het geval is.De gemeente weet dit ook, en neemt voorzorgsmaatregelen om alles niet gierend uit de klauw te laten lopen.Daarom,geen vuurkorfen of teveel parasols op de stoep.Dit gezegt hebbende,vindt ik ook wel, dat de gemeente dit door de vingers kan zien met dit weer.Zo vaak hebben we dit nou ook weer niet.


  ⚠️ Meld

 39. Gisteren zaterdag, was de wijk-agent Bert Bakker op tv. Deze heeft duidelijk uitgelegd wat er aan de hand is in deze buurt en waarom deze brief gestuurd is. Ben het helemaal met hem eens. Ken persoonlijk ook geen andere straat, buurt waar men vuurkorven op de openbare weg aansteekt nog wel met vuil hout. En voor het huis s,avonds ,s,nachts voor het huis zit te barbequen met de nodige drankjes erbij. Je zult daar maar wonen en de volgende dag moeten werken. Zou ook gek worden.


  ⚠️ Meld

Reageer