Nooit meer eten weggooien dankzij Foodsharing

Zwolle – Om voedselverspilling in Zwolle tegen te gaan, promoot Natuur en Milieu Overijssel tijdens de introductieweek van de scholen, de Bruisweken, het gebruik van Foodsharing.nl. Dit is dé website waar particulieren die boodschappen over hebben en degene die nog wat kunnen gebruiken, elkaar kunnen vinden. Heeft u producten die u niet meer gebruikt voor de houdbaarheidsdatum verloopt? Gooi ze niet weg, maar zet ze online!

 

Een veelvoorkomend probleem bij studenten: voor het eind van de maand platzak! Menig student eet de laatste paar dagen van de maand daarom alleen nog maar brood met pindakaas. Of ze gaan een dag eerder terug naar hun ouders voor een fatsoenlijke warme maaltijd. Maar dat is vanaf nu niet meer nodig. Studenten zijn de ideale gebruiker van het nieuwe initiatief Foodsharing.nl. Zij kunnen hier producten vinden, aangeboden door mensen die deze niet meer gebruiken. Zo slaan gezinnen tijdens hamsterweken en euroweken massaal blikken perziken, potten appelmoes, knakworsten en flessen curry in. Uiteindelijk lukt het hen niet deze voor de houdbaarheidsdatum te gebruiken en de etenswaren verdwijnen ongeopend in de container. Natuur en Milieu Overijssel moedigt hen aan deze producten beschikbaar te stellen op foodsharing.nl. Anderen, bijvoorbeeld studenten, kunnen deze dan aan de deur ophalen.

Voedsel delen

Foodsharing.nl werkt heel eenvoudig. Als je iets in huis hebt dat je zelf niet op krijgt, vul je een kaartje op de website in. Iemand die tussen het aanbod iets ziet dat hij kan gebruiken, claimt het kaartje en haalt het product bij je op. En je kunt natuurlijk zelf ook in het aanbod kijken of je iets kunt gebruiken. 

 

Voedselverspilling

Eigenlijk is het te gek voor woorden: Nederlanders gooien jaarlijks zo’n 50 kilo eten per persoon weg. Dat is dus in totaal bijna 800 miljoen kilo per jaar! Dit is niet alleen zonde van het geld, maar ook van alle energie, water, verpakkingen, grondstoffen, kunstmest, bestrijdingsmiddelen en arbeidsuren die we achteloos weggooien. Hier moeten we in Nederland met zijn allen iets aan doen. Natuur en Milieu Overijssel wil met de promotie van Foodsharing hier een steentje aan bijdragen. 

 

Bruisweken   

Tijdens de workshopmarkt van de Bruisweken voor Zwolse hbo-studenten op 22 augustus, gaat Natuur en Milieu Overijssel met studenten in gesprek over voedselverspilling. In een fotobooth maken studenten met slogans, gekke outfits en ugly foods een statement om minder voedsel te verspillen. Om Foodsharing te promoten, delen we overgebleven voedsel uit aan studenten, die gesponsord zijn door Natudis en Natuur en Milieu Overijssel.

 

Foodsharing: Goed voor planeet en portemonnee, en bovendien leidt het wellicht nog tot leuke buurtcontacten. Dus producten over die je zelf niet meer gebruikt? Gooi ze niet weg, maar gooi ze online!

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

20 gedachten over “Nooit meer eten weggooien dankzij Foodsharing”

  1. Voor even zal dit wel werken ! Maar voor de langere duur, zie ik daar weinig toekomst in ! Het probleem hierin is, dat mensen die iets kwijt willen … niet al die tijd gaan wachten, tot dat iemand dat bij hen weg komt halen ! (zij willen dat direct van de hand kunnen doen, of het anders kunnen weggooien !) Anderzijds … denk ik dat de warenwet ook om de hoek komt kijken, of alles wel zo goed is … als wordt gezegd !

  2. Aangeboden: een kwart pot pindakaas, Lidl, nog 3 weken houdbaar…
    Sluit me aan bij Marco. Ik zou ?cht geen zin hebben om thuis te gaan zitten wachten op degene die m’n potje pindakaas zou komen ophalen (als die al komt opdagen) en voedseloverdracht is inderdaad sowieso een ingewikkelde zaak ivm hygiene ed.

  3. O ja ik lik wel altijd m’n mes af en daarna stop ik ‘m weer in de pot pindakaas, maar ik heb geen besmettelijke ziekte hoor en heb ook de bmr-prik gehad;)

  4. Aardig initiatief voor mensen waarvoor het werkt, maar geen duurzame oplossing voor het verspilprobleem. Fabrikanten moeten kleinere porties gaan aanbieden zodat al die miljoenen alleenstaanden geen grote verpakkingen meer hoeven te kopen waarvan ze de helft toch weggooien. De politiek moet zelf minder verspillen zodat de belastingen omlaag kunnen en consumenten niet massaal hoeven te hamsteren tijdens kortingsweken. Zolang zulke eenvoudige oplossingen niet worden doorgevoerd, geloof ik niet dat we in Nederland echt voor duurzaam willen kiezen.

  5. Een veelvoorkomend probleem bij studenten: voor het eind van de maand platzak! Menig student eet de laatste paar dagen van de maand daarom alleen nog maar brood met pindakaas.

    Misschien moeten deze studenten eens wat minder vaak in de kroeg zitten en zich serieus bezig houden met de studie, houden ze ook geld over zijn ze ook minder snel aan het eind van de maand platzak! 8)

  6. @Dieze-dame.

    Misschien moet je je eens wat meer in materie van studenten verdiepen en niet zomaar wat roepen. Je baseert je verhalen teveel op indianenverhalen.

    Een studiebeurs is niet bepaald een vetpot, ook niet als je bijleent. Dan nog kom je onder de bijstandsgrens. En een baantje erbij is in deze tijd ook niet zo makkelijk.

  7. Maar Slakje: het is wel een feit dat er door studenten die dit deden (veel zuipen en lang over studie doen) er nu minder studiefinanciering uitgekeerd wordt dan jaren geleden….

  8. Nou Slakje…je staat alweer fijn met een oordeel te wapperen en te roepen…
    “Verdiepen in de materie van studenten”
    Nou dan kan ik je bij deze vertellen: Ik ben dus voltijd hbo-student (carri?reswitch) en ik onderhoud er een gezin (2 kinderen) naast samen met mijn vriend die ook gekozen heeft om vanwege een carri?re-switch weer voltijd te gaan studeren.
    Oh en tussendoor hebben wij om en om er een bijbaantje erbij, want het is idd geen vetpot, ook niet als je maximaal leent of collegegeldkrediet erbij aanvraagt
    Maar het is al helemaal geen vetpot als je lang-leve-de-lol erbij van naar de kroeg gaat, wat doorgaans het grote gros van de studenten doet…! Vaak betalen papa en mama ook nog een deel en dan nog te kort komen? Dus ik baseer niks op indianenverhalen, zoals jij ze zo mooi denkt te noemen…maar op verhalen en gedragingen van mijn medestudenten die ik dagelijks zie.
    Studiebeurs is voor je studie en niet voor bier! Dus niet zeiken als het aan het eind van de maand weer op is.

  9. Kinderen zijn hinderen. Studeren en ouder zijn is zo’n beetje het meest slopende wat je kunt doen en loopt 99 van de 100 keer verkeerd af.

    Niet zo zeuren over anderen die hun vrije tijd anders invullen.

  10. Nou ik vind wel dat er iets tegen voedselverspilling gedaan moet/mag worden, maar ik geloof (dus) niet zo in deze manier. In Zwolle zijn er momenteel 2 mensen die iets aanbieden, van wie 1 de
    Projectleider Educatie voor Duurzame Ontwikkeling bij Natuur en Milieu Overijssel lijkt te zijn. Je kunt bij haar een pak sap en afbakbroodjes afhalen. Wie wil?

  11. Ik zeur ook niet over andere die hun vrije tijd anders invullen…
    Maar ga dan ook niet lopen zeiken als je als student geen geld overhoudt aan het eind van de maand omdat je je vrije tijd anders invult dan een studerende ouder die overigens zeker wel de punten bij elkaar heeft voor t grootste deel. Tis een kwestie van willen! 😀

  12. @Dieze-dame

    Tsja, op de manier hoe jij dingen veronderstelt heb ik eigenlijk geen zin om zo een discussie met je te voeren. Je bent nogal vooringenomen, ondanks dat ik het knap vind hoe jij dat met kinderen en studie doet.

    Ik heb alles zelf betaald en gedaan en nog moest ik op het geld letten net zoals zoveel andere studenten. Heeft niks met willen te maken, je woont zelf waarschijnlijk lekker goedkoop mét kinderbijslag en allerlei andere toeslagen.

  13. @ Slakje

    Ik denk dat je zelf ook vrij vooringenomen bent aangezien je oppert dat ik lekker goedkoop woon mét kinderbijslag (die je maar 1 keer per 3 maanden krijgt overigens en dat niet h??l erg zaligmakend is!)
    Ik woon in een nieuwbouwwoning in Stadshagen, niet heel goedkoop dus en gezien mijn vriend en ik allebei om en om werken en we boven de bepaalde gezamenlijke inkomensgrens uitkomen maken wij ook geen aanspraak op allerlei mooie toeslagen 😮
    Maar dat hindert niet, het is maar net wat je WIL, zoals ik al eerder zei.

  14. Ik moet m’n naam eigenlijk ook naar Stadshagen-dame veranderen nu ik niet meer in de Dieze woon…Bedenk ik me opeens ;D
    Dieze-west daar woonde ik trouwens wel lekker goedkoop 8)

  15. @Dieze-dame.

    Als je zo vooringenomen stelling neemt met je ‘willen’, dan weet je totaal niet waar je over praat. Jammer.

    En met zo’n neerbuigende houding over studenten zal je het ook niet ver schoppen.

  16. @ Slakje

    Ik heb ook geen neerbuigende houding over studenten, maar je moet ook niet zo zielig doen omdat ik een bepaalde mening heb (die niet in jouw straat past) hoe (misschien jij niet, chapeau 😀 ) een heel groot deel van de studenten er maar lustig op los leeft en aan het einde van de maand loopt te klagen dat ze geen geld meer hebben!
    Je hebt er evengoed zelf voor gekozen toentertijd, nou dan is de manier hoe je het invult de manier hoe jij het wilde.
    Als het goed is heb je nu een goede baan, tenzij je een autonomische kunstenaarsopleiding gevolgd heb…maar dat even terzijde!

    Je suggereert van alles over mij, maar je slaat compleet de plank mis. Kan je wel zeggen dat ik vooringenomen ben, maar uiteindelijk ben jij dat evengoed met je persoonlijk oordeel die je constant probeert tentoon te stellen over mij. 😉

    Fijne dag nog 🙂

Reacties zijn gesloten.