Zorgcentrum De Oude Mars opgeleverd

Zwolle – Deze week is even buiten Zwolle het nieuwe zorgcentrum De Oude Mars opgeleverd. Bierman Henket architecten, die ook Museum de Fundatie betoverde, transformeerde een monumentale hofboerderij naar een hedendaags zorgcentrum met wooneenheden en een dagactiviteitencentrum.

oude_mars.jpeg 

Tekening: schuttebouw.nl

De Oude Mars is een rijksmonumentale boerderij uit 1938, ontworpen door architect P.A. Lankhorst. De boerderij is een gesloten hoeve rond een binnenhof; een boerderijtype dat buiten Limburg vrij zeldzaam is. De hoeve verkeerde grotendeels in originele staat. In opdracht van Stichting Zorgspectrum ’t Zand zijn in het gebouw 4 wooneenheden en een dagactiviteitencentrum voor 32 jonge mensen met een niet aangeboren hersenafwijking gerealiseerd. Deze mensen zijn ondanks hun handicap actief en mobiel. Tevens zijn er diverse gemeenschappelijke ruimten en een dagactiviteitencentrum gesitueerd. De nieuwbouw omvat een vloeroppervlak van 800m2. De renovatie beslaat een vloeroppervlak van 1200m2 en omvatte het volledig strippen en opnieuw inrichten van de boerderij afgestemd op de doelgroep. De buitengevel is voorzien van nieuwe buitenkozijnen en een geheel nieuw rieten dak.

Bestaande architectonische kwaliteiten zijn behouden door in de bijzondere ruimtes gemeenschappelijke functies te plaatsen. Overige ruimtes zijn drastischer aangepakt om twee woongroepen voldoende comfort te bieden.

Aan de oostzijde van de boerderij is een nieuwe vleugel gerealiseerd voor twee woongroepen. Het volume is vormgegeven als een eigentijdse schuur. De uitbreiding past in de oorspronkelijke opzet van het boerenerf en toont met zijn moderne architectuur de nieuwe functie van de boerderij.

biermanhenket.nl

Artikel delen:
Reacties 2
  1. Wij zijn de overburen en vinden de boerderij prachtig opgeknapt. Alleen de bijgebouwen zijn teleurstellend, zeker als je die met de in dit artikel weergegeven tekening vergelijkt. Jammer dat het zo niet gebouwd is. Nu kijken we, vooral ’s avonds tegen veel glas met nog veel meer licht aan, waar het altijd heel mooi donker was in deze mooie natuur. Verder heel mooi hoor…..


    ⚠️ Meld

  2. Er komt ’s avonds inderdaad een overvloed aan licht uit die bijgebouwen.
    Wellicht dat raamdecoratie nog volgt?
    Verder is het zeer mooi geworden.


    ⚠️ Meld

Reageer