Discussie: kermis in de binnenstad van Zwolle

Zwolle – Bijna elk jaar laait de discussie over de locatie van de Zwolse zomerkermis weer op. Vooral via de Social Media als Twitter geven Zwollenaren af op het lawaai en de drukte in het centrum van Zwolle. Feit is dat de kermis daar al sinds mensenheugenis op die locatie bij het Zwolse stadsbeeld hoort.

De discussie kreeg de afgelopen tijd meer body, omdat via een enquete onder de Zwolse leden van van Koninklijk Horeca Nederland  (KHN) bleek dat de helft van de uitbaters liever de kermis uit het stadscentrum ziet vertrekken. Een aantal horeca ondermnemers kondigt aan de zaak te sluiten tijdens de kermisweek. Er zijn ook een aantal kroegbazen die zich juist verheugen op de kermis. Zij zeggen dan mooie omzetten te draaien. Er zijn tussen de horeca-ondernemers, de gemeente Zwolle en de kermisexploitanten afspraken gemaakt. De gemeente heeft al aangekondigd geluidsoverlast te controleren. Als alternatieven voor de locatie van de Zwolse Zomerkermis worden Park de Wezenlanden en het parkeerterrein bij de IJsselhallen genoemd. Wat vindt u?

Artikel delen:
Reacties 75
 1. Vroeger was de kermis de happening voor de stad, met waarzeggers goochelaars etc. Nu zijn het hi-tech miljoenenatracties die voor veel overlast zorgen. Is helemaal niets mis mee en hardstikke leuk hoor! Maar het argument “het wordt nu eenmaal sinds mensenheugenis in de binnenstad gehouden” slaat helemaal nergens op. De tijden zijn veranderd. Je kunt dat mobiele pretpark beter buiten de stad zetten. Meer ruimte, minder ergernis en betere infrastructuur.


  Maak melding

 2. Ik heb jaren in het centrum gewoond. Het hoort er gewoon bij. Als mensen er last van hebben, moeten ze maar niet in het centrum gaan wonen.


  Maak melding

 3. Als inwoner van de binnenstad vind ik dat die zigeuners beter buiten Zwolle kunnen staan met hun wagenpark en animatie. Het centrum wordt er niet veiliger op en er is veel vandalisme.


  Maak melding

 4. Eens met Viper, kom zelf oorspronkelijk uit een stad waar de jaarlijkse kermis altijd al buiten de stad op een evenementen locatie plaatsvindt, dat is prima en geeft geen overlast. Voor winkeliers op de Melkmarkt, in de Luttekestraat etc. moet het een drama zijn dat lawaai elke middag voor je deur en je etalage c.q. winkel nauwelijks bereikbaar. Voor terrassen waar je ’s avonds kunt eten idem. Ieder mag zijn plezier, maar mij zie je niet in de stad gedurende openingstijden kermis. Terrein IJsselhallen is prima locatie en parkeer gelegenheid voor auto’s en fietsers.


  Maak melding

 5. Carolien allemaal aanpassen? ;D u woont zeker niet in de binnenstad. U loopt even over de Kermis en daarna kunt u lekker rustig slapen. Die Kermis lui moeten zich aanpassen, maar ja we moeten het voor dit jaar maar weer accepteren.
  :(:o


  Maak melding

 6. Yoyo.. nou toevallig wist ik dat niet. Kom niet uit Zwolle dus! Maar ik ga zeker janken,van het lachen want de hele familie tokkies mochen eindelijk eens de deur uit. En ja dat zijn grappige types om te zien. ;D:D


  Maak melding

 7. Dit is typisch een onderwerp voor de komkommertijd van nu, kom zeg die paar dagen per jaar kermis in de binnenstad, dat is toch prima? Of willen de klagers hier dat de binnenstad een stiltecentrum wordt?


  Maak melding

 8. Ik heb ook liever niet dat iemand uit Stadshagen meepraat. Jullie hebben je eigen festival meen ik 😀 Blijf maar lekker achter het kanaal.


  Maak melding

 9. In de binnenstad natuurlijk.

  En ik gok wanneer de kermis buiten de binnenstad zou gaan er een jaar later er weer gezeur van de horeca enzo zou komen wegens ze het dan oneerlijke concurrentie zouden vinden omdat er dan minder mensen naar de binnenstad zouden gaan.


  Maak melding

 10. In de BInnenstad blijven natuurlijk!!!!
  Die kermis is maar een week en als die ondernemers van de binnenstad een week al veel s te veel vinden jammer dan
  moeten ze maar niet erover zeuren…..


  Maak melding

 11. Ik denk dat het verplaatsen van de kermis buiten het stadscentrum helemaal niet zo’n gek idee is.

  Zoals Viper in een reactie laat weten:

  Vroeger was de kermis de happening voor de stad, met waarzeggers goochelaars etc.

  Tijden zijn veranderd, de atracties ook. Waren ze vroeger nog klein en in een ‘handzaam’ formaat, nu zijn de meeste kermisattracties vele malen groter, waardoor de ruimte tussen de verschillende attracties wél erg krap aan het worden is.

  We moeten niet vergeten dat we een middeleeuwse binnenstad hebben die niet gebouwd is voor dergelijke grote attracties.

  Buiten het stadscentrum zou je wat mij betreft een groter aanbod kunnen hebben, grotere attracties wellicht ook, want door de weinig beschikbare ruimte in de binnenstad zit de kermis hier eigenlijk ‘op slot’: er is nauwelijks nog ruimte over.

  Buiten het centrum is die ruimte er wel.
  In combinatie met met een betere infrastructuur en aanvoerwegen, zou dit niet eens zo’n heel raar idee zijn, lijkt mij.  Maak melding

 12. Gewoon binnenstad !! Grootste kermis van Benelux is ook in de binnenstad is de kermis toch ook niet buiten de stad ik persoonlijk vind dat de kermis gewoon in de stad hoort en kom officieel niet eens uit Zwolle laat staan wat een echte Zwolle naar zegt


  Maak melding

 13. Ik kan wel begrijpen dat diverse horeca ondernemers de deuren sluiten tijdens de kermis. Het volk wat binnenkomt, geeft geen cent uit en maakt alleen gebruik van de toilet voorzieningen. Terras kunnen ze niet neer zetten omdat er een attractie op de stoep staat.

  Het wezenlandenpark lijkt mij een prima alternatief. Ook een stuk veiliger bij calamiteiten.


  Maak melding

 14. Quote>
  Bericht door Linda, op 6 augustus 2013 om 23:25

  Ik heb ook liever niet dat iemand uit Stadshagen meepraat. Jullie hebben je eigen festival meen ik smilies/cheesy.gif Blijf maar lekker achter het kanaal.

  Maar dat is een topfestival 😀 Zeker blijven wij hier zo hebben wij ook geen last van die zomerkermis 😛


  Maak melding

 15. Ja hóór weer die eeuwige discussie. Laat de kermis in de stad en houd op de zeuren. Wanneer de kermis buiten het centrum wordt geplaatst, klaagt de horeca ook over omzetverlies omdat er dan minder mensen naar het centrum gaan. Het verlies wordt tijdens het cabaretfestival deels wel weer goedgemaakt. De kermis door de week om 23.00 uur stoppen zodat de binnenstad bewoners ook nog een fatsoenlijke nachtrust kunnen krijgen. Na die tijd loopt er toch bijna niemand meer op de kermis terwijl de muziek nog steeds heel hard staat. De binnenstad bewoners zijn voor het merendeel niet tegen de kermis.


  Maak melding

 16. Als binnenstadbewoner heb ik uiteraard last van de kermis. Maar dat is de keuze die ik destijds heb gemaakt, daar moet ik nu niet over zeuren. Mensen die bewust in de binnenstad zijn gaan wonen hebben ook die keuze gemaakt, en genieten net als ik ook van de gemakken van de binnenstad. Kan me de mening van de horeca wel voorstellen, terrassen die niet vol zitten omdat er een attractie met veel lawaai voor de deur staat. Voor beide opties is wel wat te zeggen, bij een calamiteit is het voor de hulpdiensten bijna onmogelijk om te helpen in de binnenstad. Buiten het centrum is meer ruimte, dus beter bereikbaar en is het mogelijk de kermis uit te breiden. Aan de andere vind ik dat een kermis in de binnenstad hoort. Brengt ook veel leven in de brouwerij.


  Maak melding

 17. Binnenstad. Het hoort er, net als het stratenfestival, gewoon bij. De gemeente kan misschien de indeling wel verbeteren zodat de attracties iets verder van de gebouwen afstaan. Park Weezenlanden heeft al voldoende festivals die veel lawaai voor de omwonenden veroorzaken. Tevens kunnen de zware attracties onmogelijk op het grasveld komen en als ze er al opgezet worden dan zakken ze door het gewicht weg. IJsselhallen is ook geen optie. Ook hier door de evenementen al overlast voor de buurt en is ook terrein voor de motorrijlessen en examens.


  Maak melding

 18. Binnenstad, wat mij betreft. Al ben ik het er wel mee eens dat de kermis daar soms wat uit zijn voegen barst. Iets meer spreiding binnen de stadsgracht lijkt me wel ok.


  Maak melding

 19. Wahhahaha
  Wat een geneuzel
  De kermis zit daar al zo lang en ja overlast blijf je altijd houden . Nu is het van de kermis , de volgende keer klagen ze over 2 dagen marktopbouw dat dat teveel lawaai geeft . Als je wat leuks in Zwolle hebt , zeuren ze erover . Plannen de mensen toch een vakantie in de tijd van de zomerkermis , doen ook veel marktmensen die van plek moeten veranderen . DE zomer kermis verplaatsen naar de Weezelandenpark of de IJsselhallen , volgens mij hebben de omwonende daar al meer geluidsoverlast als de binnenstad 1 keer in het jaar met de zomerkermis


  Maak melding

 20. weg met die zooi, aso harde house muziek, agressieve sfeer, zakkenrollers..gokkasten, er is vast wel ergens een weiland te huur voor die bende… en graag beter controleren op veiligheid!>:(


  Maak melding

 21. Kermis in het centrum. Wil de KHN over wat over te zeggen hebben? Dankzij die club kunnen wijkcentra niet meer draaien. Kermis weg inkomsten weg!


  Maak melding

 22. Natuurlijk hoort het in de binnenstad,wat een flauwe kul en zeer kinderachtig van bepaalde (horeca mensen).

  Dit zijn de zelfde horecamensen die kritiek hebben op de mensen die in de binnenstad wonen en last van geluids overlast hebben.

  Wat zeggen deze horeca mensen dan,daar kies je voor als je in de binenstad gaat wonen.

  Zo is dat ook met een bedrijf,de kermis is hier al lang,dus zeur dan ook niet.

  Ik las ook laatst het interview met de nestor van de Zwolse horeca de heer Theo Runhaar,in een woord belachelijk.

  De horeca wou geen kermis in het centrum,maar wel de nacht van Zwolle ,dat was wel welkom in de binnenstad.

  Als het wel word verplaatst,lijkt mij het ook wel zo netjes om daar een groot evenement te houden dan.

  De kermisexploitanten betalen veel geld voor depacht,wat betalen de horecaexplotanten?

  Door het interview,krijg je het idee van de horeca alleen maar aan geld denkt!!!!!!!!!!!!!!!

  De horeca in Zwol


  Maak melding

 23. Dat er ýberhaupt sprake is van ‘Zwolse HORECA’ is een misverstand.
  Er zijn slechts nog zetbaasjes/stromannen van enkele grote brouwerijen die in de binnenstad veel te dure pintjes tappen.


  Maak melding

 24. Daar maakt Zwolleeder een punt. En dezelfde brouwerijen die protesteren tegen de accijnsverhoging hebben kilo’s boter op hun hoofd vanwege de kartelvorming en de dito kunstmatig hooggehouden prijzen die daarvan het gevolg zijn geweest. >:(


  Maak melding

 25. @Zwolleeder.

  Dat klopt helemaal,zat laatst bij talamini op terras.
  En kreeg het idee dat ik werd bedient door zwakzinnigen.

  Hoge prijzen en geen service .

  Het is drama in de Zwolse horeca,weinig gevoel voor de klant ,des te meer voor de muntjes!!!!!!!!!!!!!!!!

  Nee dan kan de horeca nog wat leren.


  Maak melding

 26. Haal alles uit de binnenstad weg, dus geen kermis en geen stratenfestival, geen blauwvingerdagen, gewoon alles waar publiek op af komt weghalen. En dan kijken welke ondernemers er over blijven in een centrum waar niks meer te doen is.


  Maak melding

 27. Een beetje sfeer in de binnenstad is goed. Laat op de Melkmarkt dan alleen “ouderwetse” kleine kermisattracties met sfeer toe, zonder dat rottige knetterharde lawaai die men “muziek” noemt. Als je een alternatief kleinschaligere kermisje (wel kwaliteit graag) in de binnenstad laat plaatsvinden dan trek je ook ander soort publiek die dat “ouderwetse” sfeertje zoekt en maak daar dan ook reclame voor. De grote kermisattracties (zeg maar de nieuwe grote schreeuwdingen) laat die ergens anders opgesteld worden maar niet in de binnenstad.


  Maak melding

 28. @ Frank Bloemberg: dat de attracties in het Park de Weezenlanden wegzakken is natuurlijk onzin. In diverse steden staat de kermis in een park (o.a. Enschede en vorige week nog grote attracties op een modderveld van de Zwarte Cross).

  Overigens lijkt mij het verplaatsen van de kermis naar de Weezenlanden ook geen optie. Het probleem dat binnenstadbewoners last hebben van de muziek verplaats je dan naar de bewoners rond het park. Daarbij is de binnenstad al eeuwen een evenementenlocatie en is het Park de Weezenlanden dat pas een x aantal jaar. Dat wil zeggen dat de bewoners van het park dit in hun schoenen geschoven krijgen, terwijl mensen die in de binnenstad (zijn gaan) wonen weten dat dat bepaalde consequenties heeft.

  Ik denk dat de ondernemers in de binnenstad juist zouden moeten kunnen profiteren van de kermis. Laat men samen met de gemeente om tafel gaan om te kijken naar de routing van de kermis, dan komt men er vast wel uit.


  Maak melding

 29. De kermis in de binnenstad is al jaren een traditie. Er komen veel mensen op af, net als met de Blauwvingerdagen. De binnenstad profiteert hier ook van. Voor mijn gevoel hoort de kermis dan ook in het centrum, net als het Stratenfestival en een aantal andere evenementen/feesten.

  Verplaatsen van de zomerkermis naar het park de Weezenlanden betekent dat je de overlast ook verplaatst, inclusief parkeren, etc.
  Bovendien worden er jaarlijks al 4 grote evenementen in het park georganiseerd. Met geluids- en omgevingsoverlast door parkeren en rondzwerven van dronken mensen. En daarmee heeft deze locatie haar steentje al bijgedragen, lijkt me zo.  Maak melding

 30. Die zeurende horeca-ondernemers wisten van evenmenten af voordat ze hun zaak er begonnen, dus moeten niet zeuren.
  Bij de kermis hoort trouwens ook het Stratenfestival. Zullen die horeca-ondernemers er ook happig op zijn om het Stratenfestival dan ook maar buiten de binnenstad te houden???


  Maak melding

 31. Als het puur om geluidsoverlast gaat vind ik dat de kermis in de binnenstad moet blijven. Het is natuurlijk simpel om het geluid iets terug te schroeven na een bepaalde tijd. Soms staat de muziek wel erg hard.

  Qua ruimte zou men misschien beter kunnen kijken naar de omvang en vorm van de verschillende attracties. Attracties met een gesloten achterzijde zouden dan aan de rand of in iig langs een blinde muur geplaatst moeten worden. Als je op het terras zit kijk je dan niet tegen de achterzijde aan.


  Maak melding

 32. @suze.

  Als je in de bediening werkt ,en je kunt niet eens de mensen netjes te woord staan, vind ik dat niet echt kunnen

  Een bestelling normaal te serveren is daar een probleem.

  Als u aanstoot neemt aan het woord zwakzinnig ,begrijp ik dat.
  Het woord was niet bedoelt om deze groep mensen er bij in te betrekken.

  Ik vind alleen de bediening moraal,bedroefend laag


  Maak melding

 33. Linda, jij bepaalt gelukkig niet waar ik wel of niet op reageer op weblogzwolle. Jij begint hier te zeuren (wat je natuurlijk mag), maar ik reageer daar op. Veel plezier tijdens de komende zomerkermis in onze mooie binnenstad!


  Maak melding

 34. Belachelijk dat er nog een kermis gehouden wordt. Energieverslindende hobby met een hoop lawaaioverlast. Dit verkassen naar Park de Weezenlanden? Echt niet, laten we dat beetje natuur dat we hebben gewoon natuur laten, een mens moet toch ergens tot rust komen.


  Maak melding

 35. Ik las “Een beetje sfeer in de binnenstad is goed”.
  ben ik het helemaal mee eens. Ik ben ook voorstander
  van een kleinschalige kermis in de binnenstad, niet die
  knalharde ‘muziek’, gewoon gezellig en leuk, met zo min
  mogelijk overlast. Zoveel mogelijk de binnenstadse horeca
  erbij betrekken.
  Hmmm, wat zou een mooie kermis zijn…
  Leuke kraampjes met vanalles voor kinderen lijkt me goed,
  poffertjes kraam, ook tof natuurlijk, en suikerspinnen!
  Wellicht botsauto’s ook nog. En die elastieken waarmee
  je wel tien meter kunt springen zijn ook heel tof!
  ’t ‘grootse spektakel idee voor Zwolse kermis,
  is volgens mij geen goed idee.
  Veel teveel herrie, veel teveel overlast. Veel te groots
  en onpassend bij Zwolle. ’t moet kleiner, en beter.
  Mee eens webloglezers?  Maak melding

 36. Ze moeten gewoon cafe eigenaren voor de hele week tap vergunning geven voor buiten met terrassjes wat ook bv gebeurd in tilburg. Maarja in zwolle is altijd gezeur en mensen hebben overal last van en moeilijke gwmeente. Bah.. zeikstad hier.. enne wel veel gedoe om zwolse mini flut kermis.


  Maak melding

 37. IK zou zeggen laat al die binnenstad bewoners tijdens de kermis lekker op vakantie gaan of zo voor die 10 dagjes dan hebben ze geen last van…..
  Zitten alleen maar te zeuren zeg, hele jaar lang wachten mensen erop en dan heb je paar honderd zeikerds die hierover zitten te klachen..
  Vandag kermis weg, volgende week de markt en wat daarna????
  Dus ik zou zeggen geniet ervan en zit niet zeuren!!!!


  Maak melding

 38. Een goede kermis is een kermis met flink wat knokpartijen tussen bevolkingsgroepen.

  Wat mij betreft moet de kermis dus in het centrum blijven, snelste weg voor leuke confrontaties en flink wat schade.

  Vrijdag de eerste: Zwolle-Zuid Tokkies vs Palestrinalaan Tuig!  Maak melding

 39. Het Stratenfestival is wel wat anders dan de kermis natuurlijk. Sowieso zou ik vermijden om dan gebruik te maken van de attractie’s. Dan betaal je de hoofdprijs.


  Maak melding

 40. Als men de kermis nu bij het ziekenhuis de Weezenlanden zou plaatsen?
  En in het ziekenhuis allemaal winkeltjes zou toestaan, wordt de stad weer groter, sluit het aan bij Assendorp en krijgen we een soort Beverwijk hier.
  Verdiensten zullen groots zijn, meer dan als men daar dure woningen plaatst!
  Het idee om het park de Weezenlanden te gebruiken voor evenementen heb ik jaren geleden ingestuurd naar de Gemeente.
  Natuurlijk hoor je daarna nooit meer iets.
  Ben wel blij dat iemand geluisterd heeft.
  Zo’n mooi park waar nooit iets gebeurde, zonde gewoon!
  Dus Weezenlanden, rondom de gracht kermis richting park, met 5 mei, bevrijdingsdag, alles richting park en stad leiden. Een Beverwijkje in het ziekenhuis zelf.

  Nu geweldig lijkt me dat.  Maak melding

 41. toch wel fijn dat de meeste mensen nog voor het centrum kiezen , want daar hoort kermis tenslotte thuis .. zo is het in zwolle al zo lang ik er sta ( nu bijna 21 jaar ) … zi=geuners zoals iemand ons noemt zijn we absoluut niet , maar hardwerkende mensen die met 100 uur arbeid per week de kost proberen te verdienen.. en de binnenstad onveiliger door kermis ? sommige mensen weten echt niet wat ze neerzetten.. de economische crisis maakt de straten onveiliger , echt niet de kermis .. en geluidsoverlast ?? gemeente zwolle controleert daarop en zolang wij binnen de geluidsnorm blijven , wat is dan het probleem toch voor 1 weekje kermis . ga dan lekker op vakantie mensen , ipv ons slecht proberen neer te zetten !!


  Maak melding

Reageer