Herdenking gevallenen Oost-Azië in Zwolle

Zwolle – De gemeente Zwolle herdenkt alle militaire en burgerslachtoffers die zijn omgekomen in Oost-Azië in de periode 1941-1962. Deze jaarlijkse herdenkingsplechtigheid vindt plaats op donderdag 15 augustus 2013 om 19.00 uur. De locatie is het Indië- en Nieuw Guinea monument in Park Eekhout aan de Burgemeester van Roijensingel in Zwolle. 

 

Het Indië- en Nieuw Guinea monument werd in 2002 opgericht ter nagedachtenis aan de burgers en militairen die de dood vonden door oorlog, bezetting, gevangenschap en terreur in Oost-Azië. Het gaat om slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog tijdens de Japanse bezetting (1941-1945), maar ook om gevallenen tijdens de Bersiap-periode (1945-1949) en de kwestie Nieuw Guinea (1949-1962). Nieuw Guinea werd 50 jaar geleden door Nederland aan de Republiek Indonesia overgedragen. Voor het Koninkrijk der Nederlanden kwam er 67 jaar geleden een einde aan de Tweede Wereldoorlog.

 

Programma

 

De herdenking begint om 19.00 uur. Gastsprekers zijn Silfraire Delhaye, voorzitter van het Indisch Platform, en Frank Marcus, directeur van het Veteranen Instituut. Burgemeester Henk Jan Meijer van Zwolle draagt een gedicht voor. Vervolgens vindt de officiële kranslegging plaats. De burgemeester legt samen met de loco-Commissaris van de Koning in Overijssel, gedeputeerde Ineke Bakker, een krans namens het openbaar bestuur. Daarna leggen vertegenwoordigers van de slachtoffers, militairen en veteranen kransen, evenals diverse organisaties en verenigingen. Leerlingen van de Parkschool, de basisschool die het monument heeft geadopteerd, reiken de kransen aan. Koperensemble Excelsior en een Molukse muziekgroep verzorgen de muzikale begeleiding. 

 

De plechtigheid duurt tot ongeveer 20.00 uur en wordt afgesloten met een defilé. Aansluitend is het mogelijk een kopje thee of koffie te drinken bij Theeschenkerij Park Eekhout.

Artikel delen:

Reageer