Noodkreet: intocht Sinterklaas staat op de tocht

Zwolle – De traditionele intocht van Sinterklaas in Zwolle staat op de tocht! Door de verminderde bijdrage van de gemeente Zwolle is het voortbestaan van de jaarlijkse intocht twijfelachtig. Sinterklaas zal Zwolle toch niet overslaan?

 

sint_2012_2.jpg 

 

Ondernemersvereniging CityCentrum Zwolle benadert ondernemers rechtstreeks voor co-financiering van de intocht en optocht van Sinterklaas. Door als ondernemer ‘Vriend van de Sint’ te worden draagt deze bij aan het voortbestaan van deze traditie en aan het kwalitatief op peil houden van de Sinterklaasintocht. De ondernemer wordt tijdens de Intocht gepresenteerd als ‘Vriend van de Sint’. Worden via deze ‘businessfunding-actie’ geen extra middelen verkregen, dan wordt ingeleverd op de kwaliteit van de intocht om de begroting 2013 sluitend te krijgen. Dit is niet de weg die organisator CityCentrum wil gaan. Daarbij is die weg eindig: steeds verder beknibbelen op de kwaliteit haalt de bodem weg onder de intocht, zegt de vereniging in haar nieuwsbrief. In 2014 is dan geen fatsoenlijke intocht meer te organiseren. "Zo ver willen we het toch niet laten komen?"

Het Citycentrum (en daarmee de leden van het Citycentrum) draagt € 9.000,– bij aan de Sinterklaasoptocht. Niet leden dragen niet bij, ook de horeca draagt niet expliciet bij. Eerdere pogingen om via het collectief iets te bereiken bleken niet succesvol.

Daarom richt CityCentrum Zwolle zich nu rechtstreeks tot een selectie van ondernemers (lid of niet lid, dat maakt niet uit)! "We hebben ondernemers geselecteerd voor onze briefing, bijvoorbeeld omdat we denken dat die onderneming net iets meer dan gemiddeld profijt heeft van de Sinterklaasoptocht en het vele publiek dat dan de stad bezoekt . Of omdat de doelgroep, kinderen plus hun ouders, de onderneming of ondernemer in het bijzonder aanspreekt. Of gewoon omdat de onderneming het jaarlijkse Sinterklaasfeest een warm hart toedraagt. CituCentrum hoopt tenminste € 2.500,00 aan bijdragen te ontvangen.

Artikel delen:
Reacties 37
 1. Wat kost een optocht nou. Er is vast wel een sinterklaasliefhebber iemand die zijn boot gratis ter beschikking wil stellen.

  Geef die 9.000 euro maar aan de mensen die het echt nodig hebben, in plaats van aan schmink.


  ⚠️ Meld

 2. Niks mis mee als diegene die er het meest van profiteert het ook betaald!
  Dus kom op ondernemers het Sinterklaasfeest is bedoeld voor jullie inkomen, daar mag best iets tegenover staan!!!!!


  ⚠️ Meld

 3. Als iedereen die er heen wil een euro per kind stort zijn we er zo, toch? Mijn 3 euro mogen ze hebben.

  P.S. Volgens mij profiteert de detailhandel er nauwelijks van, het is met de kids snel de stad in en dan weer weg.


  ⚠️ Meld

 4. P.S. Volgens mij profiteert de detailhandel er nauwelijks van, het is met de kids snel de stad in en dan weer weg.

  @Rutger S. En wat dacht je van al die cadeautjes die in de stad gekocht worden???


  ⚠️ Meld

 5. Een overgewaardeerd concept gebaseerd op indoctrinatie(doet denken aan de jaren 40), waar we op de wijze in vogelvlucht van af komen.


  ⚠️ Meld

 6. Ik weet niet hoor, maar volgens mij snijdt de gemeente Zwolle zichzelf hiermee in de vingers, al die mensen, die elk jaar weer met die verwachtingsvolle kleine kinderen naar de stad komen, die ga je missen. Er is echt wel een gedeelte wat wel de stad in gaat na de intocht, die klanten loop je mis als je de intocht achterwege laat. De jeugd heeft de toekomst, daar moet je wat mee doen!


  ⚠️ Meld

 7. Fout nummer 7 van de gemeente Zwolle deze zomer!! Remember zwembadjes bij huis, Fietsrotonde enz. Zo stapelen de blunders zich wel heel snel op.


  ⚠️ Meld

 8. Wel makkelijk om de schuld weer bij de gemeente neer te leggen.
  Ik kan me vergissen, maar volgens mij is dit een noodkreet om ervoor te zorgen dat de intocht juist wél door kan gaan.
  Het is dus niet een kwestie van willen. Maar op een gegeven moment zijn de centen op.
  En al die kleine beetjes zorgen bij elkaar voor een flink bedrag dat nodig is om de intocht te kunnen realiseren.
  Ik noem maar: de boot en brandstof, kostuums, schmink (hiervoor wil je geen huis-tuin-en-keuken-schmink), paard, strooigoed. Om het nog maar niet te hebben over de benodigdheden voor het podiumgebeuren. Of wordt dat inmiddels niet meer gedaan aansluitend aan de optocht?  ⚠️ Meld

 9. @terstal Heb je een probleem met de gemeente ofzo? De toon van jouw reacties doet zoiets vermoeden. Het lijkt mij dat de ondernemers aan zet zijn.


  ⚠️ Meld

 10. Tja en dan nog maar te hopen dat de boot niet onder dat krakmikkige bruggetje bij de Media markt door moet.
  Of is die dan al gesloopt.
  Koste maar weinig


  ⚠️ Meld

 11. Het is echt armoede als er in Zwolle geen sinterklaasintocht meer georganiseerd kan worden. Ik kan me niet voorstellen dat dit gaat gebeuren.


  ⚠️ Meld

 12. Ik begrijp eerlijk gezegd niet waarom de gemeente een financiële bijdrage zou moeten leveren aan een door de commercie opgezet ‘nepfeest’. De opbrengsten gaan naar de ondernemers, laten die er dan ook maar zelf investeren.


  ⚠️ Meld

 13. Hier geldt ook, als zoveel onderwerpen, je hoeft hetzelf niet leuk te vinden en het daarom maar willen afschaffen, om iets positief te ondersteunen. Feit is dat duizenden kinderen, ja ook in Zwolle, het prachtig vinden om Sinterklaas te begroeten. Gemeente, doe een kleine donatie, ondernemers doe financieel iets extra’s en Pieten, ga met de collectebus rond tijdens de intocht, wie weet lukt het ons in 2014 ook weer een intocht te houden. In mijn ogen beschamend als dit niet gaat lukken.


  ⚠️ Meld

 14. als ze nou eens een paar wethouders die nog op wachtgeld zitten korten dan zijn we er toch .Want dat kan allemaal nog wel van gemeenschapsgeld  ⚠️ Meld

 15. Het sint feest kan echt wel goedkoper. je hebt geen 5 sterrenboot nodig voor de intocht. En al die extra toeters en bellen er om heen. We hoeven niet op de landelijke intocht te lijken. Doen we hier in stadshagen ook niet


  ⚠️ Meld

 16. helaas zijn er nog steeds winkeliers die menen dat de zon voorniks opgaat
  een goede raad ja hij gaat voor niks onder en als we even wachten komt hij niet meer op


  ⚠️ Meld

 17. @braniac,
  Er zijn landelijke veiligheidsvoorschriften waar een boot met passagiers aan moet voldoen dus het mag niet meer op een dekschuit.
  Voor eenieder die denkt dat het een feest voor ondernemers is moet ik uit de droom halen, Ik heb nog nooit tienduizenden ondernemers langs de kant zien staan.
  Het is de taak van een verantwoordelijk stadsbestuur (die er voor gaat om in de top tien van beste steden te staan) zijn burgers en dat zijn ook kinderen, te faciliteren.  ⚠️ Meld

 18. Als dit waar is dan…..laat ik er verder maar niks over zeggen, de zure reacties hierboven kan ik niet serieus nemen. Het Sinterklaasfeest hoort bij Nederland en is een leuk feest voor jong en oud. Echt belachelijk als dit door bezuinigingen niet door kan gaan. Het levert de gemeente goodwill op en het is goed voor de middenstand zeker in deze tijd.


  ⚠️ Meld

 19. Het zou mij niets verbazen als de Sinterklaas zelf ook nog een aardige duit ontvangt

  😮

  waarom bellen ze die vent uit assendorp niet ”effe”

  voor zak pepernoten en vvv bon kúmpt die wel 😛


  ⚠️ Meld

 20. als ze nou eens een paar wethouders die nog op wachtgeld zitten korten dan zijn we er toch .Want dat kan allemaal nog wel van gemeenschapsgeld

  Dan zijn die wethouders alsnog de “Zwarte Piet” :):)


  ⚠️ Meld

 21. Wel Carnaval op straat? wel vuurwerk met Oud en Nieuw? wel Róse zaterdag? maar geen Sinterklaasoptocht voor onze kinderen?
  Dat kan toch zeker niet!!!!

  Ik ben er van overtuigd dat er ook zonder de gemeente wel burgerinititatieven voor een Sinterklaasoptocht zullen komen, onze burgemeester liet het toch zelf al enige jaren afweten om de Sint te ontvangen.


  ⚠️ Meld

 22. Het wachten is op een gesponsorde Sint met Mc D op de borst en Salverda op zijn broek.
  Pepernoten vervangen we door tegoedbonnetjes en de Zwarte Piet moet het veld ruimen voor die evil Mc clowns.


  ⚠️ Meld

 23. Hoeveel Sinterklaasintochten zou je kunnen organiseren van de kosten van een jaar “Stadsmarketing”. Gezien de genoemde bedragen is het toch ronduit schandalig dat er blijkbaar niet ergens een potje is te vinden is waaruit de gemeente e.e.a kan (mee)financieren. Bij het top10-lijstjes-fetisjisme van onze stadsbestuurders wordt blijkbaar uitsluitend gekeken naar de bezoeker van onze mooie stad, maar wordt vergeten dat de stad zelf ook nog 120.000 inwoners heeft die
  (ben het eens met @ikke) ook gefaciliteerd moeten worden.


  ⚠️ Meld

 24. Ach, tegen sinterklaastijd huren we toch gewoon weer een paar steltlopers en graffitispuiters in?
  Die kunnen ons dan de weg wijzen naar Deventer, Kampen of Hattem, daar mag Zwolle vast wel aanschuiven om hun kinderen van een heuse sinterklaasintocht te laten genieten.


  ⚠️ Meld

 25. Ben benieuwd naar de samenstelling van het kostenplaatje met een totaal van meer dan 11.000 euri voor een Sinterklaasintocht te Zwolle.

  Als ik het goed heb, tocht de goedheiligman Assendorp in voor ongeveer 500 euri.


  ⚠️ Meld

 26. Hahahahah..
  Wel feesten organiseren en dergelijke..
  Maar Sint-Niklaas hahahahahah.
  Zwolle heeft ook altijd iets nieuws.

  Sinterklaas Feest gaat gewoon door..
  LET MAAR OP!
  *Het lijkt de Club van Sinterklaas wel van vroeger..


  ⚠️ Meld

Reageer