Bijzondere processie Maria ten Hemelopneming

Zwolle – Op donderdagavond 15 augustus vertrok rond kwart voor zeven voor het zevende jaar de processie ter ere van het katholieke feest van Maria ten Hemelopneming rond de prachtige basiliek in onze stad. Middelpunt van de stoet was natuurlijk het prachtige zilveren sedillabeeld (Mariabeeld), gemaakt door de duitse edelsmid F.X. Hellner in Kempen anno 1886, gedragen door vrijwilligers van Het Michaelsgilde en vrijwilligers van de openstelling Sassenpoort. 

 

processie-5.jpg 

 

Een kort moment had de Zwolse Ossenmarkt even een Zuid-Nederlands aanblik met de in devote kleding gestoken parochianen welke allerlei kerkelijke attributen met zich meedroegen. De proccesie lijkt ieder jaar meer processiegangers en belangstellenden te trekken. Ook van buiten Zwolle waren belangstellenden en gelovigen naar de Zwolse Ossenmarkt getrokken om deze mooie feestelijke viering mee te maken en te ondergaan. Onder het zingen van vele Marialiederen trok de stoet rond de basiliek, terwijl langs de straat vele mensen, soms enigszins verwonderd bleven staan.

 

processie-3.jpg  

 

processie-1.jpg 

 

processie-13.jpg 

 

Via Lees verder meer nieuws en foto’s… 


De Basiliek, voor velen de Peperbuskerk, was voor dit Hoogfeest met vele mooie bloemstukken opgefleurd en honderden lichtjes gaven het prachtige gotische interieur een sprookjesachtige aanblik.

In deze feestelijke Onze Lieve Vrouw ten Hemelopneming basiliek werd aan het eind van de processie een plechtige en zeer druk bezochte maar vooral feestelijke Hoogmis opgedragen.

 processie-2.jpg

processie-4.jpg

processie-6.jpg  

processie-7.jpg 

processie-8.jpg

processie-9.jpg

processie-10.jpg

processie-11.jpg

processie-12.jpg

processie-14.jpg

processie-15.jpg 

processie-17.jpg 

processie-16.jpg  

processie-18.jpg

processie-19.jpg

processie-20.jpg

processie-21.jpg

processie-22.jpg

processie-23.jpg

processie-24.jpg 

 

Artikel delen:
Reacties 15
 1. Ze lijken wel erg op elkaar, Observer, vind je niet? Mijn conclusie is dat het de hedendaagse Jan, Piet en Joris zijn. Ik mis alleen Corneel nog ;).


  Maak melding

 2. Haha, Observer, de intrigerende foto’s brachten me in de stemming. Lijkt me heel bijzonder om meegemaakt te hebben. En wat een ongelooflijk mooi beeld van Maria. Het bracht veel mensen op de been, zie ik.


  Maak melding

 3. @Dame, het was ook heel bijzonder en eigenlijk een beetje on-Zwols naar mijn idee. Ik was erbij en het bezorgde mij een enkele keer best een kippenvelmomentje.


  Maak melding

 4. Het Rijke Roomsche Leven begint aan een wederopmars, Observer. Mensen hebben misschien juist wel in tijden van crisis behoefte aan zingeving en rituelen. Zo te zien, biedt het feest van Maria hemelvaart dat. “On-Zwols” vanwege het ingetogen karakter van Zwolle? Er is hier namelijk wel een levendige katholieke gemeenschap en het Zwolse carnaval zou beneden de rivieren (Gelderland, Brabant) niet misstaan.


  Maak melding

 5. @dame, ik hoop dat je gelijk hebt, echter het toenemend aantal kerksluitingen doet mij wel eens anders vrezen.
  (nu zijn we toch weer heel inhoudelijk bezig he? haha)


  Maak melding

 6. Kijk, we zijn goed bezig en we doen wat paus Franciscus ons adviseert. Getuigen van ons geloof. Volgend jaar ook een ondersteunend orkestje erbij. Ik heb bovendien genoten van de bloemen , wierook, en alle toeters en bellen.
  Bovendien is de Baseliek een prachtige kerk. Ave.


  Maak melding

 7. Wordt tijd dat diezelfde mooie kerk, ook overal en altijd schuld erkent waar het gaat om het misbruik begaan door mensen in diezelfde kerk….


  Maak melding

 8. Is weer eens een ander rondje om de kerk dan met een trein of een fiets maar ik zie wel bekenden op de foto’s !
  En dan bedoel ik niet het Mariabeeld (prachtig) of het boek….


  Maak melding

 9. Het was mijn 1e keer als drager van het Mariabeeld en ben zeker van plan om dit vaker te doen. De dame is op zich zelf niet zwaar, maar door de onregelmatige tred der dragers viel het rondje best tegen. Moeten we volgend jaar toch maar even trainen om in de pas te lopen. Je wilt tenslotte een dame uit 1886 niet laten vallen.


  Maak melding

Reageer