Zwols slagwerktalent start ambitieus project

Zwolle – Tijdens het Grachtenfestival Amsterdam is zaterdagmiddag in het Compagnietheater de ‘Canon van het Slagwerk’ gelanceerd met een uitvoering van ‘Grab It!’ van Jacob ter Veldhuis. Het jonge slagwerktalent Niek KleinJan uit Zwolle is de initiatiefnemer van dit unieke en ambitieuze project, waarbij de avontuurlijke en complexe wereld van het soloslagwerk wordt gesublimeerd tot de vijftig belangrijkste werken.

 

In vier jaar tijd zullen topwerken uit de nog jonge geschiedenis van het soloslagwerk in vijftig ‘vensters’ voor het voetlicht worden gebracht. Dat gebeurt middels een videoproject, dat zal worden geproduceerd door video-artist Nander Cirkel. Verder zijn er radio- en tv-uitzendingen bij cultuurzender brava nl klassiek, NTR, Salto en Radio 4, een speciale website, masterclasses en een concerttour. Volgens Niek KleinJan weten maar weinig mensen hoe veelzijdig en sensationeel soloslagwerk kan zijn. ‘Met de Canon van het Slagwerk wil ik iedereen enthousiast maken voor slagwerk en de hedendaagse klassieke muziek, met name mijn leeftijdsgenoten’, aldus KleinJan. 

 

‘Slagwerk ontwikkelt zich zo razendsnel dat de canon elke vijf jaar kan worden bijgesteld. De vijftig vensters die we kiezen, zullen ongetwijfeld heftige discussie in de slagwerkscène oproepen. Dat kan leiden tot een interessante polemiek. De Canon van het Slagwerk wordt een monument, een eerbetoon aan het meest omvangrijke, complexe en attractieve instrumentarium uit de muziekgeschiedenis.’

De Canon van het Slagwerk zal werken van zowel beroemde 20e- en 21e-eeuwse componisten als minder bekende auteurs bevatten. De vijftig vensters zullen alle relevante aspecten van het slagwerk vertegenwoordigen en is in vijf hoofdcategorieën ingedeeld: Set Up, Marimba, Vibrafoon, Kleine Trom en Diversen. Verschillende beroemde en minder bekende soloslagwerkers worden gevraagd hun top 20 van slagwerkstukken te selecteren. Op basis daarvan stelt Niek KleinJan de canon samen. Meer informatie is te vinden op thepercussioncanon.com.
De Canon van het Slagwerk is het meest omvangrijke mediaproject dat ooit voor soloslagwerk is gerealiseerd. Grachtenfestival Amsterdam is partner in het project. Van 18 t/m 24 augustus wordt dagelijks een venster uit de Canon van het Slagwerk uitgevoerd. Ook besteedt Hans Haffmans tijdens het festival aandacht aan de Canon van het Slagwerk in de talkshow ‘EarBites’ op Radio 4. De Brava Group is mediapartner in het project. Alle vijftig videoclips zullen te zien zijn bij brava nl klassiek en het internationale brava hd. In februari en maart 2014 verzorgt Niek KleinJan in elf Nederlandse concertzalen uitvoeringen van vensters uit de Canon tijdens de Dutch Classical Talent Tour. Radio 4 (AVRO en NTR) is mediapartner in dat project. Het volledige instrumentarium van de Canon van het Slagwerk wordt gesponsord door Adams Musical Instruments. 
Artikel delen:

Reageer