Zwolle en Zwollenaren in beeld

Twee zomermaanden lang staat de stad Zwolle centraal in het activiteitenprogramma van de bibliotheek. Met wandelingen, een kunstroute, een kookworkshop, lezingen en exposities wordt de stad Zwolle van vele kanten belicht. In alle vestigingen van Bibliotheek Zwolle zijn in juli en augustus exposities over Zwolle of van Zwollenaren te bezichtigen. Variërend van een beeld van de wederopbouwwijk Holtenbroek tot een overzicht van fraaie prentbriefkaarten. Een mooie gelegenheid om eens met andere ogen naar de stad te kijken.

Het is een algemeen gebruik om familie en vrienden ansichtkaarten te sturen van de vakantie- of reisbestemming. Al sinds de tweede helft van de 19de eeuw worden geïllustreerde briefkaarten met geschreven berichten verzonden. De expositie “Groet uit Zwolle” is een kleine selectie uit een bijzondere verzameling van zogeheten topografische prentbriefkaarten van Zwolle uit de periode 1895 tot en met 2004. De expositie is samengesteld door het Historisch Centrum Overijssel. Gedurende de maand juli is de expositie te bezichtigen in wijkbibliotheek Zwolle-Zuid. Daarna verhuist de expositie tot en met 1 september naar de wijkbibliotheek in Stadshagen.

Holtenbroek opnieuw
In 2007 verscheen het boek “Holtenbroek remixed” van Zwollenaar Frank Inklaar. In dit boek staat de wijk Holtenbroek centraal: van naoorlogse en eerste Zwolse nieuwbouwwijk tot en met de huidige herinrichting als muziekwijk. De expositie bij dit boek is samengesteld door het Historisch Centrum Overijssel en het Stedelijk Museum Zwolle en bestaat uit een fraaie selectie beelden van Holtenbroek toen en nu. In juli en augustus is de expositie te bezichtigen in wijkbibliotheek Aalanden. Frank Inklaar verzorgt op woensdagavond 22 augustus een lezing bij deze expositie.

De vier elementen
Juul Klemann, Zwolse en creatieve duizendpoot, exposeert in de maanden juli en augustus met een expositie van vier “beelden” in de patio van de centrale bibliotheek. De beelden staan symbool voor de vier windstreken en voor aarde, lucht, vuur en water.
Elk element heeft een eigen natuurlijke basis (de natuurlijke stam).  De kleur van de stam is weer symbolisch voor het element. Op de stam zijn teksten geschreven. Op zichzelf staande symbolieke woorden, maar samengevoegd een doorlopend gedicht.
Zaterdag 25 augustus zal de kunstenares in de centrale bibliotheek aanwezig zijn om met belangstellenden van gedachten te wisselen over haar expositie.

Zwolle: brug naar de kunst
Zwolle is prachtig vanaf het water: een unieke stadsgracht en daarnaast ook nog omringd door diverse rivieren en meren. Ter gelegenheid van hun 60-jarig jubileum laten de kunstenaars van de Zwolse kunstenaarsvereniging Palet toeristen en andere inwoners met hun eigen werken zien, hoe Zwolle er vanaf het water uitziet. Deze expositie is in de maand augustus in de centrale bibliotheek te bezichtigen.

Alle exposities zijn tijdens openingstijden van de verschillende bibliotheekvestigingen gratis te bezichtigen.

Artikel delen: