Recordpoging ‘water met de hand verplaatsen’

Zwolle – De rivaliteit tussen Zwolle en Deventer leeft op bij een wereldrecordstrijd tussen de beide IJsselsteden op 23 en 29 augustus. In samenwerking met het Waterschap Groot Salland organiseren de introductiecommissies voor het hoger onderwijs in beide steden een wereldrecordpoging ‘water met de hand verplaatsen’. Deze strijd met het water is een knipoog naar het project Ruimte voor de Rivier dat de steden moet beschermen tegen hoog water in de IJssel. Uiteindelijk zal de student die het meeste water met de hand weet te verplaatsen in dertig seconden tijd, een gooi doen naar het officiële wereldrecord voor het Guinness Book of Records en bovendien de eer van zijn of haar stad redden.

“Met onze Ruimte voor de Rivierprojecten wordt er momenteel van alles gedaan om Zwolle en Deventer te beschermen tegen hoog water in de IJssel,” aldus Herald van Gerner van Waterschap Groot Salland. “Inwoners van deze steden hebben daar mee te maken en dit is een mooie manier om het project zichtbaar te maken. Samen met de introductiecommissies hebben we een symbolische strijd met water opgezet, die de oude rivaliteit tussen de steden doet herleven.”

De wereldrecordpogingen vinden plaats op 23 augustus in Zwolle en op 29 augustus in Deventer. Voor de officiële pogingen vindt een selectiestrijd plaats waaruit de beste vertegenwoordigers onder de studenten uit beide steden naar voren komen. Zij zullen een poging doen om in dertig seconden tijd meer dan 1,259 liter water, het huidige record, van een waterbak naar een maatbeker te verplaatsen. De deelnemers kunnen deze strijd tussen Zwolle en Deventer dus met extra veel glans beslechten door niet alleen de andere stad, maar ook het wereldrecord te verslaan.

Langs de IJssel krijgt de rivier op acht plaatsen meer ruimte. In Zwolle worden op twee plekken maatregelen genomen: naast het aanleggen van nevengeulen in de Scheller en Oldeneler Buitenwaarden wordt bij Westenholte ruim twee kilometer dijk ongeveer driehonderd meter landinwaarts verplaatst en een geulensysteem gegraven dat aansluit op de bestaande watergeul in de Vreugderijkerwaard. Bij Deventer vinden grootschalige uiterwaardvergravingen plaats met het aanleggen van zes nevengeulen over een totale lengte van tien kilometer. Het knelpunt op de IJssel – de flessenhals ter hoogte van het historische stadsfront – wordt hiermee opgelost.

Door de IJssel meer ruimte te geven, kunnen tijdelijke extra hoeveelheden water veilig worden afgevoerd. Tegelijkertijd wordt er gewerkt aan natuurontwikkeling en het creëren van extra recreatiemogelijkheden in het rivierengebied. De projecten in Zwolle en Deventer maken deel uit van het landelijke Rijksprogramma Ruimte voor de Rivier.

Met de HBO-introductie op woensdag 21, donderdag 22 en vrijdag 23 augustus biedt de Bruisweken nieuwe Zwolse studenten een uiteenlopende reeks van activiteiten. Naast het Bruisconcert wordt er een grootschalige barbecue en kroegentocht georganiseerd in samenwerking met de studentenverenigingen en gaat het programma ook met cabaret, de domino’s pizzaparty en een uiteenlopend aanbod aan workshops de breedte in. Tijdens de Hogeschool Organisatie Introductie (HOI) maken studenten aan de Saxion Hogeschool in Deventer in twee dagen tijd kennis met het studentenleven dat ze tegemoet gaan. Ze leren het studentenleven en de studentenstad Deventer kennen. Voorafgaand aan de HOI is er een opleidingsgerelateerd programma.

Artikel delen:
Reacties 4
 1. Waren ze bang dat het
  Zo 08-12-2013 14:30 (Go Ahead Eagles-PEC Zwolle)
  te koud was voor de handjes? Of gewoon en….en met de Bruisdagen en/of….
  Zo 16-03-2014 14:30 (PEC Zwolle Go Ahead Eagles) voelt toch wel als “lente” aan de handen?


  Maak melding

 2. @ Sjabbo, acties koppelen

  De rivaliteit tussen Zwolle en Deventer leeft op bij een wereldrecordstrijd tussen de beide IJsselsteden op 23 en 29 augustus.

  door het op de wedstrijddagen van PEC-GAE te doen, wordt die rivaliteit nog meer onderstreept. Ga jij ook water met de handen verplaatsen?


  Maak melding

 3. Haha met voetbal heb ik echt niets te maken, maar het wil dus zo zijn dat ik als zwollenaar in deventer ga studeren, en dus tijdens de introductiedagen aan deze record poging wordt geacht mee te doen. Nu heb ik liever dat zwolle wint, dan dat deventer wint en ik daaraan heb meegeholpen :p verslapen of saboteren dan maar? Oeh ik struikelde sorry dat ik je daarbij meenam ;)8)


  Maak melding

Reageer