Fietsen Grote Markt naar AFAC

Zwolle – Fietsen die buiten de rekken worden gestald op de Grote Markt worden vanaf maandag 26 augustus niet meer verplaatst naar de mobiele fietsenstalling op het Grote Kerkplein of de rekken op de Melkmarkt, maar meegenomen naar AFAC. Dat heeft de gemeente Zwolle besloten.

Sinds 8 juli 2013 mogen op de Grote Markt geen fietsen meer buiten de rekken worden gestald. Mensen die dit toch doen, riskeren dat hun fiets wordt verwijderd. In eerste instantie werden verwijderde fietsen verplaatst, om fietsers de kans te geven aan de maatregel te wennen. Na een gewenningsperiode van negen weken vindt de gemeente het nu tijd de fietsen ook echt naar AFAC te vervoeren. Fietsers hebben negen weken kunnen wennen aan het feit dat zij hun fiets niet meer buiten de rekken op de Grote Markt mogen stallen. Gastvrije verwijzers waren aanwezig om hen op de maatregel te attenderen. Daarnaast hingen er spandoeken die de maatregel aankondigden en staan er borden die aangeven om welk gebied het gaat. Ook in de kranten en huis-aan-huisbladen is hier veelvuldig aandacht aan besteed.

Mensen die hun fiets na 26 augustus buiten de rekken stallen op de Grote Markt riskeren dat deze wordt meegenomen naar AFAC, aan de Derk Buismanstraat 23. Tegen betaling van 10 euro kunnen zij hun fiets hier weer komen ophalen. Ook moet de eigenaar de fietssleutel en een geldig legitimatiebewijs bij zich hebben. AFAC is geopend van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 16.00 uur. De gemeente Zwolle en de ondernemers in de binnenstad vinden het belangrijk dat bezoekers er gastvrij ontvangen worden. Op de Grote Markt werd echter overlast ervaren door het ‘wildparkeren’ van fietsen. Dit ging ten koste van de charme van het plein en de toegankelijkheid van winkels en andere voorzieningen. En het zorgde soms zelfs voor gevaarlijke situaties. Dit terwijl er in het centrum voldoende alternatieven zijn om fietsen te stallen. Om die reden is besloten het stallen van fietsen buiten de rekken op de Grote Markt niet meer toe te staan. www.zwolle.nl/fietsinhetrek

Artikel delen:
Reacties 56
 1. gelukkig hebben we de oude vismarkt, de korte ademhalingssteeg, de diezerstraat, de melkmarkt, de luttekestraat nog!!!!
  lang leve de fietsstad Zwolle
  maak eerst de binnenstad maar eens autovrij.
  Alleen langparkeren bij het terrein van de ijsselhallen en dan met een pendelbus de stad in. Hebben we al die dure parkeergarages ook niet nodig. Wellicht hergebruik door de fietsers!!


  Maak melding

 2. Fiets2013, leuk idee, maar de ijsselhallen met zijn terreinen worden op niet te lange termijn ook bebouwd, waar wil je dan heen met de auto.


  Maak melding

 3. Er staat tussen het Kamperlijntje en Westenholte nog een heel stuk land braak. Toekomst plannen voor Stadshagen. Station extra op het Kamperlijntje en wat extra pendelbussen en je hebt prima voorzieningen.


  Maak melding

 4. Dat zal de horeca aan de grote markt … niet zo goed uitkomen ! Veel dagtoeristen die hier fietsend komen, willen hun bepakte fietsen … zo dicht mogelijk bij zich neerzetten. En dan komt er zo’n persoon van afac … die dan die fietsen wilt wegnemen. Slimme zet … Zwolle !!!


  Maak melding

 5. Handig zo’n gemeente: eerst de binnenstad autovrij maken en dan gaan zitten mekkeren als mensen met de fiets komen. Goeie reclame voor de gastvrije binnenstad van Zwolle, waar je als argeloze toerist per fiets als een soort crimineel wordt behandeld als je niet binnen de lijntjes gaat staan. Betutteling ten top en slecht voor Zwolle als geheel. Laat de gemeente zich maar eens druk maken over de fileproblemen rondom diezelfde binnenstad, en de fietsers lekker hun filevrije ros stallen bij de winkels waar nog eens wat zuurverdiende centen worden gespendeerd. Mocht ik ooit een foutparkerende wethouder betrappen op de Grote Markt, mag de bestuurder in kwestie zijn fiets bij mij thuis komen afhalen, maar dan wel in een stevige klont beton gegoten….


  Maak melding

 6. ach mensen maak je niet zo druk. zwolle is toch al een bejaarde zeur stad. hier kan en mag niks en mensen hebben overal last van. nee, alleen bejaarden dingen mogen. laastst kerk achtige toestanden bij broerenkerk en hard dat de muziek was !! ja geloof is belangrijk in zwolle. bij actratie Turbine op de kermis was hun muziek amper te horen. boeren dorp hier


  Maak melding

 7. Nou het kan wel eens druk worden bij de AFAK. We hebben daar bij de Turfmarkt gezien dat de Zwollenaren hardleers zijn.

  @bert0049, op 21 augustus 2013 om 19:31

  Fiets2013, leuk idee, maar de ijsselhallen met zijn terreinen worden op niet te lange termijn ook bebouwd

  Dat plan zit in de IJskast. Dus wél lange termijn.

  @basvandis, op 21 augustus 2013 om 20:28

  …(Mocht ik ooit een foutparkerende wethouder betrappen op de Grote Markt…

  Dat is al gebeurd. http://drimble.nl/regio/gelderland/noord-veluwe/16096897/wethouder-van-zwols-terras-gejaagd.html😉


  Maak melding

 8. wellicht nog even wachten tot ook studenten weten wat wel en niet mag in Zwolle. Ik vind het niet erg gastvrij…
  Kan door inzetten van medewerkers die mensen wijzen op de andere mogelijkheden, zodat je zelf direct de weg leert…  Maak melding

 9. @Jolande
  Misschien een schone taak voor de organisatie van de Bruisweken, om naast het wijzen waar de kroegen zijn, ook even aan te geven waar je wel of niet je fiets mag neerzetten.


  Maak melding

 10. Eindelijk, en wat een gezeur weer hier. Gaat om de Grote Markt. Het middelpunt van het centrum van deze prachtige stad. Logisch dat men daar geen “fietsenstalling” wil hebben. Het is ook absoluut geen gezicht.
  Goede actie!!


  Maak melding

 11. En wat moet de toerist doen die op zaterdag niets vermoedend zijn fiets ergens plaatst en die dan pas op maandag kan terughalen???
  Is weer lekker over nagedacht.>:(


  Maak melding

 12. Er staan HELE duidelijke borden, er wordt al weeeeeeeeeeeken gewaarschuwd, als je nu nog zo eigenwijs bent om je fiets daar neer te zetten, heb je gewoon pech. En ook mensen die er voor het eerst zijn moeten op de borden letten.


  Maak melding

 13. Nee, je nek breken over neergezette fietsen op plekken waar ze niet horen te staan, is gastvrij. Als mensen nou gewoon eens leren om de fietsen in de daarvoor bestemde stallingen te plaatsen dan is er niets aan de hand. Dat de binnenstad autovrij is gemaakt, wil niet zeggen dat fietsers overal hun fiets maar neer mogen pleuren. Ik vind dit een prima actie en ik ben zeker voor handhaving op dit gebied. Graag ook uitbreiden naar het winkelcentrum in Stadshagen. Daar staan rondom het winkelgebied legio fietsenrekken, maar de fietsen en scooters worden vrolijk pal voor de winkels neergezet. Auto’s moeten ook geparkeerd worden op parkeerplaatsen, waarom zou er voor fietsen een uitzondering gemaakt moeten worden???


  Maak melding

 14. Bericht door de toerist, op 22 augustus 2013 om 10:56
  En wat moet de toerist doen die op zaterdag niets vermoedend zijn fiets ergens plaatst en die dan pas op maandag kan terughalen???

  Als ik me in het buitenland niet aan de regels houd krijg ik ook een bekeuring en daar zijn ze vaak niet zo schappelijk als in Nederland.

  Bericht door waar is mijn fiets, op 22 augustus 2013 om 10:50
  is dat niet gewoon diefstal ? Er zal toch eerst een waarschuwing gegeven moeten worden, denk ik .

  Lijkt me een briljant idee, als je te hard met je auto rijdt eerst een waarschuwing voordat je een bekeuring krijgt. Als ik mijn auto op de stoep parkeer voor de V&D eerst een waarschuwing voordat ze deze gaan wegslepen.
  Echt een geweldig idee: eerst een waarschuwing wanneer je je niet aan de regels houdt, super 😀


  Maak melding

 15. Je kijkt toch ook raar op als men hun autos zomaar lukraak ergens neerzet??? Dus waarom zo moeilijk doen over een paar plekken waar fietsen niet meer mogen staan?? snap niks van die ophef.  Maak melding

 16. Verstandige actie. Het werd tijd.
  Wat een puinhoop op de Oude Vismarkt! De mensen willen het liefst de fiets meenemen de winkel in. Beroerd om 20 mtr te lopen.
  Gemeente, alle fout geparkeerde fietsen, zonder pardon, afvoeren!


  Maak melding

 17. Altijd mooi die zeikerds hieronder.

  Als het je niet bevalt zoek je toch lekker een stad op waar alles top geregeld is…..of nee….die bestaat niet!! 😀

  Accepteer gewoon dat er zo nu en dan beslissingen genomen worden waar je als persoon nu eenmaal niet zoveel over te zeggen hebt…

  En he, hoe moeilijk kan het zijn om je fiets neer te zetten op een plek in de binnenstad waar dit toegestaan is?!
  Ik weet zeker dat het jullie uiteindelijk gaat lukken! Succes! 😉


  Maak melding

 18. Kinderwagens! Die zouden verboden moeten worden. Of eigenlijk eerder de bestuurders. Hoeveel er daarvan wel niet denken dat ze absolute voorrang hebben en rustig met de wagen tegen je benen aanrijden en je dan ook nog een blik geven alsof het jouw schuld is. 😮


  Maak melding

 19. Stadshagenees@: Ja fietsen horen in de fietsenstalling of riiwielklemmen. Maar dan moet Zwolle wel meegaan met de tijd ! In heel veel rijwielklemmen passen vele soorten fietsen … maar fietsen met dikke banden passen daar veelal niet in ! En eh Lidy@: Als je naar de Hema gaat, is de fietsenstalling van V&D een goed alternatief ! (en je kan je fiets ook gewoon tegen de muur van de Hema plaatsen,in de Nieuwstraat.)


  Maak melding

 20. zo lang heel veel fietsers het idee hebben dat de regels niet voor hun gelden blijft het een probleem, o wee als je eens met een auto of te voet op een fiets pad komt…. Maar er is geen voetgangers gebied of rijbaan waar je veilig bent voor de fiets terrorist…..


  Maak melding

 21. @leferink

  waar zijn toch al die drempels voor aangelegd!!!
  omdat tegenwoordig de kinderen op straat (ipv op de stoep) MOETEN spelen en onverantwoord rijgedrag van automobilisten.
  een heroverweging van de spelregels in het verkeer kan geen kwaad (niets of niemand uitgezonderd)  Maak melding

 22. o wee als je eens met een auto of te voet op een fiets pad komt….

  @leferink De automobilisten die het presteren om met hun bakken complete fietspaden te blokkeren hebben daar geen enkele moeite mee. En dan het portier vlak voor je snuffert openslaan… Ook zoiets.


  Maak melding

 23. dus Fiets2013 de drempels zijn aangelegd om veilig te zijn voor de fiets terrorist?? of omdat de fietser zijn/haar fiets voor de deur wil parkeren of vindt dat hij/zij auto’s links in moet halen bij verkeerslichten of op de van Karnebeekstraat? dat is een fiets straat en de automobilist is te gast nou als ik zo met mijn gasten om zou gaan hou ik geen gasten over….


  Maak melding

 24. fiets2013, als we het over lezen hebben ik heet Leferink zonder N . En ik maak idd veel kilometers voor mijn werk, waarvan een groot deel in de stad.


  Maak melding

 25. niks MOET, maar alles MAG, leferink!!

  veel plezier verder in het leven

  vandaag even getest hoe het negativisme op WLZ werkt
  een kleine site waar dit GROOTS wordt uiteengezet

  ik ben hier weg!!


  Maak melding

 26. Gemeente, ik sta achter deze maatregel! En nu volhouden! Denkt u nog wel even aan de juiste bewegwijzering naar het toeristisch informatie punt?!


  Maak melding

 27. Het lijkt Zwolle zuid wel! hier liep vroeger een fietspad doorheen, waar je nadat er een parkeergarage voor auto’s was gebouwd niet meer welkom was met de fiets! Ik denk dat ik boodschappen ga doen in de AA landen!


  Maak melding

 28. @zwolle-zuid, zou je kunnen doen maar daar is het nog nooit mogelijk geweest om met je fiets bij de winkels te komen. Ook niet de bedoeling en nooit de bedoeling geweest.

  ik wens je veel succes daar! 😀


  Maak melding

 29. gewoon een tweedehands scootmobiel kopen, mag je zelfs mee in de winkel
  en ze helpen zelfs met je boodschappen in het mandje stoppen
  echt een aanrader!!


  Maak melding

 30. Zoals een van de anderen die reageerden al zei; het zou fijn zijn als de gemeente met de tijd mee ging.

  Het aantal fietsenrekken is standaard te weinig, de oude vismarkt staat _permanent_ vol. Het meerminneplein ook & tevens heb ik niet zoveel zin om mijn fiets daar te stallen als ik alleen maar even in & uit een winkel wil.

  Vaak kan ik mijn fiets nog wel kwijt (o ironie) bij het stadshuis en op het kerkplein hebben ze nu die mobiele fietsenrekken staan, maar daar loop je er dus tegen aan dat ik mijn fiets er niet in krijg.

  Ik heb een opoefiets met mand voorop, zodat ik mijn hond mee kan nemen op de fiets. Achterop heb ik fietstassen voor boodschappen.
  In een hoop stallingen kan ik mijn fiets dus niet kwijt. Dit is dus ook een probleem voor mensen met low riders & eigenlijk alles wat niet “standaard” is.

  Het buiten een fietsenklem zetten is dus vaak geen onwil of luiigheid, maar overmacht.


  Maak melding

 31. Dit is dus ook een probleem voor mensen met low riders & eigenlijk alles wat niet “standaard” is.

  Alles wat niet standaard is lijkt eerder standaard te worden.

  Het aantal bakfietsen (2 of 3 wielen), transportfietsen, ligfietsen, custom bikes, fietsen met rekken voorop en daarbij brede (te breed volgens mij, mag volgens de wet maar 75 cm breed zijn maar ik denk dat de wet hier zo langzamerhand achter de feiten aan loopt) sturen. Niet te vergeten ook andere dingen die aan de orde zijn zoals elektrische fietsen die door het gewicht ook niet altijd even handig zijn bij bepaalde stallingen (omdat de fiets omhoog moet).

  Gratis fietsstallingen zijn ook niet altijd een optie.

  Mediamarkt: helling omlaag, daar gaat mijn fiets wel in maar eruit krijgen is niet te doen. Pletterstraat: de krap vanbinnen. Een fiets van net geen 3 meter lengte en 78cm breed ga je daar met goed fatsoen niet manouvreren. Idem geldt voor het bewaakt parkeren bij de V&D. Daar ga ik mijn fiets ook niet stallen; lukt niet met goed fatsoen.

  Ik zeg: Maagjesbolwerk ont-auto’en en daar een mooie parkeergarage voor fietsen van maken. Toch dicht bij het centrum, mooi uit het zicht, de huidige fietsenstalling onder de grond heeft dan geen last meer van uitlaatgassen en dat verkeersdrama bij de uitgang van die parkeergarage is ook ineens verleden tijd. ;D:D


  Maak melding

 32. @Plien, ik vind hem goed hoor! Je fiets neerzetten waar dat jouw het beste uitkomt is overmacht! Een fiets hoeft niet perse in een klem te staan, maar mag er ook gewoon voor of naast staan als ie niet in een klem past hoor!
  @WFvN, parkeergarage voor de fiets. Kijk dat vind ik nou eens een uitstekend plan. Daarmee krijg je Zwolle als fietsstad echt op de kaart!


  Maak melding

 33. WFvN: Ik ben het deels met je eens en zie het probleem ook wel.
  Een tijd geleden wilde ik de fiets kwijt in een bewaakte fietsenstalling. Gelukkig waren er extra brede plaatsen voor fietsen met een mand voorop, ware het niet dat de fiets eerst opgetild moest worden aangezien de daarvoor gereserveerde plekken zich bovenop bevonden.
  Of ik dat ook wel even zelf wilde doen.

  Ik ben het eens met de maatregel om fietsen buiten de rekken te verwijderen, maar dan moeten er wel meer rekken bij komen.
  Maar er zijn nog zat andere plekken waar de fietsen kunnen worden neergezet buiten de rekken: Diezerstraat, Voorstraat, Pletterstraat, Gasthuisplein, etc.


  Maak melding

Reageer