Wereldrecord verbroken in Zwolle

Zwolle – Bij de wereldrecordpoging ‘water met de hand verplaatsen’ is Sybrand Dijkstra er als Zwolse afgevaardigde tijdens de Bruisweek in Zwolle in geslaagd het oude record van 1,259 liter te verbreken. Voorlopig is het nieuwe record 2,241 liter. In Deventer zal op 29 augustus ook een gooi naar het record gedaan worden. Dan zal blijken of dit record stand houdt. De introductiecommissies van de hogescholen in de beide steden sloegen de handen ineen met het Waterschap Groot Salland. In het kader van de strijd tegen water wordt er nu door beide steden gestreden met water.

23-08-2013_finale_bruisweken_waterdragen_rodetorenplein_01.jpg

Eerstejaars student bedrijfseconomie Sybrand Dijkstra heeft het wereldrecord ‘water met de hand verplaatsen’ met bijna een liter water verbeterd. “Dit had ik nooit zien aankomen”, aldus de blije Sybrand. “Mijn geheim? Iedereen wil Deventer verslaan, dus de hele zaal staat achter je!”. “We zijn blij dat wij het record aangescherpt hebben”, aldus Jaap Roose, van de organisatie van de Bruisweken. “Nu is het afwachten wat er volgende week gebeurt. Het zou pijnlijk zijn als ze het in Deventer straks beter doen dan wij. Er is natuurlijk wel sprake van gezonde rivaliteit.” De wereldrecordpoging ‘Water met de hand verplaatsen’ in Zwolle en Deventer is het resultaat van een samenwerking tussen de introductiecommissies van de hogescholen in Zwolle en Deventer en het Waterschap Groot Salland. “Met Ruimte voor de Rivier voeren wij een strijd tegen het water in Deventer en Zwolle”, zegt Jan Laarman, dagelijks bestuurslid van het waterschap. “De wereldrecordpoging is een knipoog naar dit project: een strijd met water tussen de van oudsher rivaliserende steden.”

23-08-2013_finale_bruisweken_waterdragen_rodetorenplein_02.jpg

23-08-2013_finale_bruisweken_waterdragen_rodetorenplein_03.jpg

23-08-2013_finale_bruisweken_waterdragen_rodetorenplein_05.jpg 

Langs de IJssel krijgt de rivier op acht plaatsen meer ruimte. In Zwolle worden op twee plekken maatregelen genomen: naast het aanleggen van nevengeulen in de Scheller en Oldeneler Buitenwaarden wordt bij Westenholte ruim twee kilometer dijk ongeveer driehonderd meter landinwaarts verplaatst en een geulensysteem gegraven dat aansluit op de bestaande watergeul in de Vreugderijkerwaard. Bij Deventer vinden grootschalige uiterwaardvergravingen plaats met het aanleggen van zes nevengeulen over een totale lengte van tien kilometer. Het knelpunt op de IJssel – de flessenhals ter hoogte van het historische stadsfront – wordt hiermee opgelost. Door de IJssel meer ruimte te geven, kunnen tijdelijke extra hoeveelheden water veilig worden afgevoerd. Tegelijkertijd wordt er gewerkt aan natuurontwikkeling en het creëren van extra recreatiemogelijkheden in het rivierengebied. De projecten in Zwolle en Deventer maken deel uit van het landelijke Rijksprogramma Ruimte voor de Rivier Met de HBO-introductie op woensdag 21, donderdag 22 en vrijdag 23 augustus biedt de Bruisweken nieuwe Zwolse studenten een uiteenlopende reeks van activiteiten. Naast het Bruisconcert wordt er een grootschalige barbecue en kroegentocht georganiseerd in samenwerking met de studentenverenigingen en gaat het programma ook met cabaret, de domino’s pizzaparty en een uiteenlopend aanbod aan workshops de breedte in. 

 

 

 

Artikel delen:

Reageer