Kiplagat en Kipruto actief in Berkumloop

Zwolle – De 23ste editie van de Salverda Berkumloop kent dinsdag 27 augustus een sterk deelnemersveld. Bij de mannen gaan op de 10 kilometer de Keniaanse atleten Stephen Kiplagat en Andrew Kipruto van start als de grote favorieten. Bij de dames was – op basis van de deelnemerslijst – Jacqueline Rustidge de grootste kanshebster voor de zege, maar zij heeft zich vanwege een hamstringblessure afgemeld.

Op de erelijst van de 10 kilometer in Berkum prijken prachtige namen, waaronder die van drievoudig winnaar Marti ten Kate. Nadat in 2001 de inmiddels overleden Peter Kiprotich (Kenia) de wedstrijd op zijn naam wist te schrijven, was het steeds een Keniaan die de Salverda Berkumlooop wist te winnen. Het parcoursrecord is dan ook zowel bij de mannen als bij de vrouwen in Afrikaanse handen. De 28:17 die in 2003 door de Keniaan Richard Yatich werd gelopen is tot op heden onaantastbaar gebleken. In datzelfde jaar verbeterde de Keniaanse topper Caroline Kwambai met 33:16 het parcoursrecord bij de dames. De grote vraag is nu of Stephen Kiplagat en Andrew Kipruto het parcoursrecord uit 2003 kunnen aanvallen. “Stephen Kiplagat won eind mei van dit jaar de 10 kilometer in Leiden in een tijd van 28 minuten en 52 seconden. En hij zegevierde een week later op de 10 kilometer van de Gerard Tebroke Memorialloop in Aalten”, vertelt atletenmanager Gerard van de Veen, die niet goed weet waartoe Andrew Kipruto toe in staat is. “Andrew is een onbeschreven blad. Hij is nieuw en voor een korte periode in Nederland.” Naast de twee Kenianen verschijnt ook Zwollenaar René Poppe aan het vertrek in Berkum. De atleet van AV Salland was vorig jaar de snelste 40-plusser. Met een tijd van 34 minuten en 40 seconden kwam hij – na de Keniaan Charles Kimeli, Henk Smalbrugge (BB-lopers) en André Plette (Isala ’96) – als vierde over de streep.

Op de 5 kilometer zijn de winnaars van vorig jaar – Arne Mulder en Hellen de Vries – dinsdag opnieuw van de partij. BB-loper Arne Mulder zette vorig jaar op de 5 kilometer met een tijd van 16 minuten en 6 seconden een nieuw parcoursrecord op de klokken en hoopt dit jaar die tijd iets aan te scherpen. Bij de dames zegevierde PEC-atlete Hellen de Vries vorig jaar in 19:17 en is tijdens de 27ste editie van de Berkumloop wederom de grote favoriet op de 5 kilometer. De Zwolse heeft inmiddels een prachtige palmares opgebouwd met tal van overwinningen in de regionale hardloopwedstrijden. Net als andere jaren loopt elke hardloper de Salverda Berkumloop ook weer voor een goed doel. Bij de inschrijving konden de deelnemers kiezen of een deel van hun inischrijfgeld bestemd is voor Stichting Hulp Tsjernobylkinderen Zwolle, het Ronald McDonald Huis Zwolle of Stichting Autisme Sportief. De drie goede doelen ontvangen vlak voor de start van de Berkumloop uit handen van Teun Bouwhuis een mooie cheque. Het startschot wordt dinsdag 27 augustus september om 19.00 uur gegeven door de Zwolse Ellen Meliesie, voormalig wereldkampioen roeien.
Artikel delen:
Reacties 2

Reageer