Vrijwilligers Dominicanankerk in het zonnetje

Zwolle – Maar liefst honderd vrijwilligers van de Dominicanenkerk, onderdeel van het Dominicanenklooster in Zwolle, genoten zaterdag 24 augustus van activiteiten en een uitgebreid dinerbuffet. Deze dag, die was georganiseerd om de vrijwilligers te bedanken voor hun onvoorwaardelijke inzet, werd mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van het Zwolse fonds De Gasthuizen.

0813_eva3406_gasthuizen.jpg 

Honderd vrijwilligers van de Dominicanenkerk genoten zaterdag van een buffet dat mogelijk werd gemaakt door het Zwolse fonds De Gasthuizen. Foto: Eva Posthuma 

Mandalatekenen, schilderen, dansen, fotografie, een rondleiding van Harry Pierik door de Kloostertuin, woordbingo, verhalen begeleid door muziek, engeltjes maken en poëzie. Zomaar een greep uit de activiteiten die zaterdag waren georganiseerd voor de vrijwilligers van de Dominicanenkerk. “Zo’n 100 vrijwilligers namen deel aan het programma dat we speciaal voor hen hebben opgezet”, zegt parochiesecretaris Trieneke Wubs.

“Het buffet aan het eind van de middag was als de kers op de taart. Als kerk ondervinden wij een daling van inkomsten als gevolg van de economische omstandigheden. Voor het eten was geen budget”, zegt Wubs. “Daarom hebben we een aanvraag voor een financiële bijdrage gedaan bij De Gasthuizen. Die is gehonoreerd en daarmee konden we de dag toch in stijl afsluiten.” Het evenement moest een feestelijke dag worden, bedoeld om de vele vrijwilligers die zich jaar in jaar uit voor de kerk inzetten, te bedanken. “Hun inzet is onbetaalbaar en daarvoor wilden we onze waardering laten blijken.”

De vrijwilligers, waarvan de meesten van middelbare of latere leeftijd zijn, dragen bij op allerlei fronten. “De taken variëren van parochiebladen rondbrengen tot het werk dat de kosters doen en van de kerk schoonmaken tot de communie uitdelen tijdens de dienst”, zegt Wubs. “Zonder al die hulp zouden we een grote kerk als deze, waarbij wel 1.200 huishoudens zijn aangesloten, niet draaiende kunnen houden.” Hoewel bij de kerk al 350 vrijwilligers actief zijn, kan de parochie nog altijd hulp gebruiken. “Op onze website kloosterzwolle.nl staat een lijst met vacatures. Bijvoorbeeld voor technische zaken en schoonmaken en voor werkgroepen binnen de diaconie en de catechese.”

Voor de organisatie van de vrijwilligersdag op zaterdag 24 augustus werd zo min mogelijk gebruik gemaakt van de vrijwilligers zelf. “Omdat we hen nu juist eens wilden verwennen”, zegt Wubs. “De activiteiten zijn gesponsord aangeboden door vrienden en bekenden van de vrijwilligers en parochieleden. Daarnaast hebben drie middelbare scholieren in het kader van hun Maatschappelijke Stage geholpen bij de bediening en het dinerbuffet.”

De Gasthuizen geeft financiële steun aan uiteenlopende initiatieven voor Zwolse senioren. Voor activiteiten, uitstapjes en materialen bijvoorbeeld. Organisaties die ook gebruik willen maken van de financieringsmogelijkheden van De Gasthuizen, downloaden het aanvraagformulier op www.degasthuizen.nl.

Artikel delen:
Reactie 1
  1. lijkt mij haast dat er meer vrijwilligers zijn bij die kerk als mensen die nog naar de kerk gaan .Want vergeleken bij vroeger gaan er steeds minder mensen naar de kerk.


    Maak melding

Reageer