Speciale website voor onderzoek zaak Karsten

Met ingang van vandaag maakt Politie IJsselland, met de interactieve internetsite www.politieonderzoeken.nl,  gebruik van een extra opsporingsmiddel bij haar grotere opsporingsonderzoeken. Als eerste wordt dit middel toegepast bij  de Zwolse zaak Karsten (start maart 2007).


Foto: Archief Weblog Zwolle

In nauw overleg met justitie wordt onderzoeksmateriaal zoals videobeelden,  foto’s en de laatste – voor publicatie geschikte – onderzoeksinformatie op de site geplaatst. Hierop kan het publiek rechtstreeks naar de politie reageren met vragen over het onderzoek of suggesties aanreiken. De informatie die het onderzoeksteam ontvangt wordt op de site geplaatst, al dan niet voorzien van een reactie. Door het publiek bij haar onderzoek te betrekken hoopt de politie dat zij ook doelgroepen bereikt die niet of nauwelijks gebruik maken van de openbare publiciteitsmedia, maar wel op het internet surfen (jongere doelgroepen). Daarnaast is gebleken dat veel mensen niet de moeite nemen om de politie te bellen, maar dat ze wel bereid zijn met een e-mail te reageren. Ook wordt inzicht gegeven in hoe een dergelijk onderzoek plaatsvindt en wat er allemaal bij komt kijken. Door de inhoud van de site actueel te houden zal de politie het publiek optimaal informeren en blijft de attentiewaarde gegarandeerd.

Politie IJsselland maakt met dit middel gebruik van de infrastructuur van het korps Utrecht, dat eind vorig als eerste regio in ons land, met een coldcase zaak, via de interactieve site www.politieonderzoeken.nl naar buiten trad. Dat leverde vele honderden reacties op waarmee het onderzoeksteam aan de slag ging.

 

Het is de bedoeling dat bij voorkomende grote rechercheonderzoeken in IJsselland, van meet af aan, een interactieve site voor die betreffende zaak wordt gemaakt.  Een plaats delict kan dan binnen enkele uren in beeld gebracht worden zodat het publiek zich een juiste voorstelling van zaken kan maken.

Artikel delen:

Reageer