Greijdanus start met nieuwe onderwijsrichting vwo-delta

Zwolle – Sinds maandag 26 augustus is op het Greijdanus College de nieuwe onderwijsrichting vwo-delta van start gegaan. Leerlingen kunnen vanaf nu niet alleen de gymnasiumopleiding doen, maar ook andere keuzes maken. Vwo-delta sluit aan bij de werk- en denkcultuur van het gymnasium en stelt als doel dat alle vwo-leerlingen kansen krijgen om het wetenschappelijk denken en de academische vaardigheden te ontwikkelen. Er hebben zich aan het begin van dit jaar 58 leerlingen aangemeld.

Maandag en dinsdag stonden voor de kersverse vwo-delta brugklasleerlingen introductiedagen op het rooster om de nieuwe opleidingsroute, de school en elkaar te leren kennen. De eerste opdracht die de leerlingen kregen was het organiseren van een high tea voor ouders. En met succes: 160 enthousiaste familieleden genieten van thee en fris met mooie cupcakes en maken kennis met elkaar, de leerlingen en docenten.

Afgelopen jaar werden er al diverse activiteiten georganiseerd om plusleerlingen van basisscholen kennis te laten maken met vwo-delta. Er waren masterclasses met diverse thema’s; zoals Chinees, drama en water. “Dat is nu net het mooie aan vwo-delta; leerlingen hebben meer keuzes dan alleen de gymnasiumopleiding. Niet iedereen op het vwo heeft belangstelling voor klassieke talen en daarom is het belangrijk dat ze ook andere keuze kunnen maken. Een leerling die meer interesse heeft voor natuur (beta) of cultuur en maatschappij (gamma) heeft nu meer mogelijkheden”, aldus de coördinator van vwo-delta, Henk Veenstra.

In vwo-delta is er de mogelijkheid om per vak te verbreden, te verdiepen of te versnellen. Leerlingen volgen dus een eigen leerroute waarbij er de mogelijkheid is om te werken aan eigen opdrachten. Ook kunnen leerlingen mee doen aan projecten buiten school of in contact komen met experts van universiteiten. Naast de gewone lessen biedt vwo-delta dus veel mogelijkheden die passen bij persoonlijke talenten en de ontwikkeling daarvan.

Lisanne Borst uit Zwolle vertelt over haar keuze voor de nieuwe onderwijsrichting. “Ik zou eerst naar een gymnasiumschool, maar mijn vrienden gingen allemaal naar het Greijdanus. Toen we hoorden van vwo-delta was de keus snel gemaakt.” Ze heeft er erg veel zin in en kijkt er naar uit om nieuwe mensen te leren kennen. “Maar het wordt vast ook hard werken hoor, met veel huiswerk en zo. Ik wil me graag extra focussen op de talen, zoals Grieks en Latijn, Spaans en Chinees, want dat vind ik leuk en kan ik goed.”

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

18 gedachten over “Greijdanus start met nieuwe onderwijsrichting vwo-delta”

  1. Jammer dat je overal een (te) duidelijke mening over hebt Japser en deze ook te pas en te onpas de wereld instrooit.

    Weinig propaganda aan hoor, het christelijk geloof….alleen misschien net iets anders dan wat jij gelooft…

  2. Jammer dat jij het niet kan waarderen als ik mijn mening deel, jammer voor jou ook dat ik mij daar weinig van aantrek.

    Ik geloof niet in een hogere macht oid. Ik vind daarnaast dat je dat buiten de opleiding moet laten. Als mensen daar iets mee willen doen, dan is daarvoor de kerk. In het onderwijs heeft het wel degelijk invloed op wat men leert, en dat gaat vaak ten kostte van wetenschappelijke theorieën. Dat vind ik dan weer jammer.

  3. Dat begrijp ik en die mening mag je hebben, de vraag is alleen of je het christelijk geloof dan meteen als propaganda moet betitelen.

    De betekenis van propaganda is de volgende:
    Vaak misleidende informatie die gebruikt wordt om aanhangers / steun te winnen. Vaak gebruikt om ideele en politieke doelen te verwezenlijken.

    De vraag is of je het christelijk geloof in die categorie zou kunnen thuis brengen, alleen omdat het niet strookt met jou eigen opvattingen en idealen.

  4. Zolang er geen bewijs is voor God, zeg ik dat het verkondigen als waarheid, wel degelijk geldt als misleidende informatie. En die wordt zeer zeker gebruikt om aanhangers/steun te winnen. Of het om ideele en politieke doelen te verwezenlijken weet ik niet. Dat verschilt ook heel erg per aanhanger/leider.

    Dus ja, wel degelijk propaganda.

  5. Jasper, die redenering kun je ook omdraaien: zolang er geen bewijs is dat géén God is, is het verkondigen daarvan als waarheid, te beschouwen als misleidende informatie.
    Beide uitspraken vind ik tamelijk nietszeggend eigenlijk.

  6. @Dame dat kun je niet zo omdraaien. De bewijsvoering ligt bij de persoon die iets beweert. Je kunt nooit bewijzen dat iets niet bestaat. Anders kan ik ook gaan beweren dat er roze olifanten op de Grote Markt staan. Bewijs maar dat het niet zo is.

  7. Volgens mij ben jij degene die beweert dat iets propaganda is, en zo ligt de bewijslast dus bij jou, en niet bij degene die “gewoon gelooft in God” en jou daar verder volgens mij niet mee lastig valt en dus ook zeker niet iets hoeft te bewijzen…

  8. zwollenaar01 ben het met je eens over japser. te pas en te onpas moet hij zijn vaak zure meningen strooien. Jammer dat je ook nooit eens gelijk krijgt van hem.Altijd een weerwoord klaar. Je kunt mensen ook gewoon in hun waarde laten. Gelovig of niet gelovig.

  9. Inderdaad e.woud. Iedereen weet hoe deze school tot het geloof staat. Staat dat je niet aan of heb je een ander mening? Prima! Kun je gewoon naar een andere school die wel bij je past. Leven en laten leven.

  10. Tja, sommige mensen zitten nu eenmaal op zulke sites om altijd hun gelijk te willen halen, let wel: in hun eigen ogen “hun gelijk” dan wel te verstaan.

    In een land waar vrijheid van meningsuiting een belangrijke factor is, zou je verwachten dat een christelijke school ook de gelegenheid zou moeten krijgen om zijn christelijke cultuur uit te mogen dragen (wat gelukkig ook gebeurt).

    Wat jij als individu daar uiteindelijk mee doet, is aan jou, Japser.

  11. Kolere, hoog opgeven over vrijheid van meningsuiting, maar wel meteen na mijn eerste post, die geheel on-topic was, beginnen met die van mij te beperken. Hypocriet zooitje.

  12. Hopelijk zal de islamitische school net zo ingebed zijn in onze samenleving als de christelijke scholen. Zal nog wel even duren, maar komt vast goed. En volgens mij geloven er op onze planeet meer mensen in God dan in een losse theorie dat we uit een grote knal en vanuit een molecuul bestaan, maar goed als iedereen elkaar in zijn waarde laat en elkaar niet schoffeert dan zou het een oorlogje of wat schelen.

  13. @ Japser…voor zover ik weet gaf ik alleen maar mijn mening dat ik je reactie jammer vond.

    …en ik krijg overigens sowieso niet echt de indruk dat jij je mening laat inperken…

  14. @zwollenaar01 en zwollenaarisback, japser begint gelijk grove woorden te gebruiken, Kolere is zijn openings woord. En “wij” zijn een Hypocriet
    zooitje dat is zijn reactie. Over gelijk willen halen… meer is het niet. Geen energie meer aan besteden, zou ik zeggen.

  15. @Japser, de bewijslast ligt bij een persoon die iets beweert”. Bij jou dus want de stelling die ik omkeerde, was van jouw hand. Ik vind het een nietszeggende stelling vanuit een enkelvoudige invalshoek. Gelovige mensen vindt je overal, ook in de hoek van de (natuur)wetenschap. Er is geen “waarheid” in dezen. Hooguit “we weten het niet”. Religie heeft verschrikkelijke kanten, maar ook heel mooie. Dat er behoefte is aan scholen op religieuze basis, blijkt wel uit het aantal scholen dat er op die grondslag is. En, het zijn zeker niet de slechtste scholen. Abstraherend van de onderwijskundige kant, is een school ook meer dan een leerfabriek. Alleen dat zou een rechtvaardiging kunnen zijn voor het bestaan van die scholen. Onderwijskundig gaat het ook om de manier waarop de school en de lessen zijn ingericht. Wat vakken betreft, valt niet te ontkennen dat er vakken zijn (maatschappijleer, geschiedenis, biologie) waarbij een religieuze invalshoek tot andere accenten leidt. Al met al, voldoende basis om scholen op religieuze basis te tolereren met alle randvoorwaarden die de inspectie erbij stelt.
    Ik vind het een beetje flauw om elk initiatief uit die hoek niet op zijn merites te beoordelen, maar meteen in de context van een schoolstrijd te trekken. En om misverstanden te voorkomen: natuurlijk mág jij dat zeggen, net zo goed als ík en anderen daar tegenin mogen gaan (ook vrij nietszeggend dus).

Reacties zijn gesloten.