Historiche wandeling Diezerstraat

Twee zomermaanden lang staat de stad Zwolle centraal in het activiteiten-programma van de bibliotheek. Met wandelingen, een kunstroute, een kookworkshop, lezingen en exposities wordt  Zwolle van vele kanten belicht. Dinsdag 24 juli wordt er in samenwerking met het Historisch Centrum Overijssel (HCO) een historische wandeling door de Diezerstraat georganiseerd.

De Diezerstraat is een van de bekendste en belangrijkste straten van Zwolle. Filialen van bekende grote winkelketens, maar ook kleinschalige winkels bieden een gevarieerd aanbod van allerlei producten. Maar wie alleen naar de etalages en moderne winkelpuien kijkt, ziet niet dat de Diezerstraat eigenlijk twee gezichten heeft. De bovenste helft van de gevels heeft ondanks alle moderniseringsgolven de oude vorm uit de zeventiende, achttiende of negentiende eeuw behouden. Als we onze ogen weten los te rukken van de verleidelijke etalages en naar eens naar boven kijken, zien we trapgevels, halsgevels, klokgevels, lijstgevels en soms sierlijke Jugendstilelementen. Hier en daar zijn zelfs nog gevelstenen, huisnamen, familiewapens en jaartallen te ontdekken.

In de Diezerstraat staan maar liefst 59 rijks- en gemeentelijke monumenten. Hoewel de meeste gevels dateren vanaf de zeventiende eeuw, zijn de kapconstructies en andere onderdelen van sommige panden veel ouder, namelijk uit de vijftiende en zestiende eeuw!

Voor Zwollenaren en toeristenJeanine Otten (HCO) verhaalt tijdens de wandeling over de geschiedenis van de diverse monumenten en neemt belangstellenden met deze wandeling mee naar andere tijden.

Op dinsdag 24 juli start de rondleiding om 11.00 uur in het Biebcafe van de centrale bibliotheek (Diezerstraat 80) met een korte uitleg over de geschiedenis van de Diezerstraat. Aansluitend vindt de wandeling plaats, die duurt tot ongeveer 13.00 uur.
Entree € 5,- (all-in pas) € 6,50 (niet-leden).

Artikel delen:
Reactie 1

Reacties zijn gesloten.