Erben Wennemars motiveert de Paboys

Zwolle – De verhouding jongens-meisjes op de pabo is scheef gegroeid. Met het project Paboys wil de KPZ de pabo en het vak van leraar basisonderwijs aantrekkelijker maken voor mannen.

De KPZ heeft Erben Wennemars bereid gevonden om tijdens de startbijeenkomst het met de mannen te hebben over motivatie en doelgerichtheid. Erben weet als geen ander hoe belangrijk het is om een innerlijke drive en een doel te hebben en met veel doorzettingsvermogen ergens voor te gaan. Niet voor niets is hij tweevoudig wereldkampioen sprint, meervoudig wereldkampioen op de 1000 meter, 1500 meter en de ploegenachtervolging. Het eerste jaar van de voltijdopleiding van de KPZ aan de Ten Oeverstraat start er deze week met 48 jongens en 132 meisjes. “Met 26% jongens in het eerste jaar zijn we erg content.” aldus de projectleiders Wilbert Broekhuizen en Nanette Herfst. “Het landelijke cijfer ligt rond 19%. Het is wel zaak dat we de jongens die nu enthousiast beginnen aan de opleiding leraar basisonderwijs, kunnen vasthouden voor dit mooie vak. Wij hopen dat de Paboys in Erben een voorbeeld zien. Dat je met hard werken je droom om voor de klas te staan kunt bereiken.” 

Artikel delen:
Reacties 5
 1. Goed idee! Er haken nu te veel leuke jongens af, die in eerste instantie wel voor het onderwijs kiezen. Nu nog zorgen, dat het onderwijs meer aanzien krijgt en er ook meer kans is op een vast contract.


  Maak melding

 2. Er is nog een lange weg te gaan maar ik hoop dat dit een succesvol project wordt. Het basisonderwijs is nu teveel gericht op meisjes. Ik denk dat als er meer balans is dat dit absoluut in het voordeel is van zowel de meisjes als de jongens….


  Maak melding

 3. Het is een treurige conclusie, Suzanne, maar als het lukt om meer jongens/mannen als leerkracht in het basisonderwijs te krijgen, tijgt het aanzien van het vak vanzelf. Dat blijkt althans uit onderzoek (een vak met overwegend vrouwen = relatief lager salaris en minder aanzien).
  Met jullie hoop ik op een grotere toestroom van jongens op de Pabo. Ben het helemaal eens met Rutger038. Mannen hebben toch een wat andere aanpak en zijn daarnaast een rolmodel voor de jongens. Jongens worden nu te vaak gecorrigeerd op gedrag dat gewoon bij hen hoort (luidruchtiger, fysieker). Dat geeft scheve verhoudingen in een klas.


  Maak melding

 4. Goed initiatief denk ik. Valt mij wel op dat Erben Wennemars bij ongeveer elk project betrokken is, dan komen bij mij toch vragen op als: Is hij bang anders te weinig te doen te hebben en is hij publiciteitsgeil?


  Maak melding

Reageer