Muzerie sleept grote cultuursubsidie in de wacht

Zwolle – Kunstencentrum Muzerie in Zwolle heeft voor het schooljaar 2013-2014 een grote landelijke subsidie binnengehaald. Het Fonds Cultuurparticipatie (FCP) heeft 266.904 euro toegekend voor het uitvoeren van het landelijke cultuurprogramma Cultuureducatie met Kwaliteit 2013-2016. Muzerie gaat op een aantal scholen dit plan uitvoeren met als doel gezamenlijk cultuureducatie stevig in te bedden in het lesprogramma van het basisonderwijs.

Binnen vier jaar moet dit programma ertoe leiden dat op de  basisscholen in Zwolle cultuureducatie duurzaam verankerd is in de visie van de scholen. Deze visie is afgestemd op de leerlingenpopulatie van elke school en zorgt voor doorlopende leerlijnen door de jaren heen. Scholen worden hierdoor beter in staat gesteld om hun vragen op het gebied van cultuureducatie te formuleren en de culturele instellingen in Zwolle kunnen deze vertalen naar concrete projecten. De gemeente Zwolle ondersteunt het landelijke programma omdat het goed aansluit bij het door haar vastgestelde nieuwe cultuurbeleid. De subsidie draagt eraan bij dit beleid de komende vier jaar te realiseren.

Muzerie zal in het schooljaar 2013-2014 de eerste fase van het activiteitenplan uitvoeren in Zwolle. Een van de activiteiten bevat een intensief begeleidingstraject van een aantal ‘voorhoedescholen’ , het organiseren van scholingsbijeenkomsten en het oprichten van werkgroepen om inhoud, kennis, ervaringen en kwaliteitscriteria te delen. Daarna zal de uitvoering worden overgenomen door de nieuwe makelaarsfunctie cultuureducatie; die moet ontstaan uit het samengaan van Muzerie en de bibliotheek

Kunstencentrum Muzerie en de bibliotheek zijn direct na de zomervakantie gestart met de eerste gesprekken om te komen tot een nieuwe flexibele netwerkorganisatie die als een makelaar kennis en activiteiten voor cultuureducatie van alle betrokken partners in de stad bevordert, ondersteunt en verbindt. Vanaf januari 2015 moet cultuureducatie ‘nieuwe stijl’ in Zwolle staan.

Artikel delen:
Reacties 11
 1. Kansloos. Dit is het faciliteren van een praatclub. Van dit geld zal voornamelijk overhead worden gefaciliteerd; een concrete muziekles wordt er niet van gegeven. Erg jammer dat de ambtenarij, ook in Zwolle, hier in geloofd. De papieren werkelijkheid regeert… >:(


  Maak melding

 2. Er zijn ook altijd wel een paar zeikerds die commentaar hebben op iets warvan ze niks af weten wat een muggezifters zijn jullie toch…….denk je nou werkelijk dat er niet gecontroleerd word wat er met het geld gebeurt……
  Word af en toe niet goed van al die negatieve zeikerds……
  Ga wat nuttigs doen met je leven……


  Maak melding

 3. Het is wel erg veel geld voor een schooljaar. En het gaat hierbij ook nog niet eens om alle scholen in Zwolle, maar slechts een paar. En dan ook nog bedenkende dat scholen gewoon moeten betalen als ze een culturele les aan hun kinderen willen aanbieden, dat maakt voor mij het rekensommetje wel compleet. Ook als ik kijk naar wat voor geld er straks door de gemeente richting de nieuwe ‘cultuurmakelaar’ wordt geschoven, dat gaat om tonnen naar veel te veel managers, terwijl je het volgens mij ook makkelijk met minder kan. Minder geld en minder managers.

  Ik ben echt voor cultuur en vind het goed dat het meer wordt geïntegreerd op basisscholen, maar ik vind niet dat als je gesubsidieerd wordt er rijk van hoeft te worden en er zijn nu een aantal managers die er wel behoorlijk aan verdienen, terwijl je daar ook heel veel andere dingen mee kunt doen. Je kunt met dit geld MEER doen dan er nu mee gaat gebeuren, doodzonde…


  Maak melding

 4. en weer van die opmerkingen van mensen die de klok horen luiden maar niet weten waar de klepel hangt…………….ga eens praten met al die mensen die door al die bezuinigingen hun baan zijn kwijtgeraakt….of met al die mensen die niet meer naar hun clubje kunnen omdat er geen subsidie mag worden besteed aan vrije tijd…….


  Maak melding

 5. @jhorsting ik weet dondersgoed waar de klepel hangt, heb alle gemeenteraadsstukken doorgespit en het verslag van Berenschot helemaal doorgelezen, dus ja, ik weet waar ik het over heb.

  Overigens zijn er tal van instellingen waar je in Zwolle gewoon terecht kunt, kijk maar eens op http://www.kunstenzo.nl. Dit zijn overigens bijna allemaal ongesubsidieerde instellingen, dus ook zonder subsidies kan het cultuuronderwijs in Zwolle behouden blijven.

  Daarnaast ben ik van mening dat het vroeger iets te makkelijk is gegaan met subsidies verstrekken. Ik vind dat je namelijk gewoon je eigen broek moet ophouden in plaats van je handje. Nu door de crisis en bijkomende bezuinigingen, (culturele) subsidies wegvallen, zie je wie er echt creatief en ondernemend zijn en dus wel blijven bestaan.


  Maak melding

 6. Verslag van berendschot……..dat verslag waar ze alleen concurrenten aan het woord lieten.??? kunst en zo……tja zitten die niet bij de muzerie in het gebouw……en word dat gebouw niet gesubsidieerd? Ik ga hier die discussie niet eens aan….ook ik vind dat er minder subsidies gegeven moet worden…..maar dan over de hele linie….dus niet aan musea(fundatie) schouwburgen(odeon) voetbal( inzet politie e.d.) en zo ken ik er nog wel een paar……..zal de gemeente veel geld besparen……maar ook veel mensen de ww injagen…….


  Maak melding

 7. Kleine correctie: in het verslag van Berendschot staan ook cijfertjes over hoe het geld gespendeerd zou moeten worden door de cultuurmakelaar. Lager dan de Muzerie had bedacht, maar altijd nog achterlijk hoge bedragen. Overigens zijn de partijen die door Berendschot zijn ondervraagd, aangedragen door de gemeente.

  Het gebouw van de Muzerie wordt straks niet meer gesubsidieerd, omdat de subsidie waar ze de huur van betalen straks wordt stopgezet. Klinkt ook heel logisch: subsidie geven om het vervolgens weer bij een ander loketje binnen te halen :-S.

  Kunst & Zo is inderdaad nog een aftakking van de Muzerie, maar daar staan wel heel veel instellingen op die culturele activiteiten aanbieden. Ik kan wel alle partijen opnoemen, maar dan ben ik nog wel even bezig, vandaar mijn verwijs naar Kunst & Zo. Het is de bedoeling dat de nieuwe cultuurmakelaar deze functie overneemt. Of anders gezegd de medewerkers/managers van de Muzerie die nog overblijven. En dan wordt er dus ook nog gezegd dat alle opdrachten die bij de cultuurmakelaar binnenkomen eerlijk verdeeld gaan worden. Ik ben heel benieuwd hoe je dat gaat doen met werknemers die een schuldgevoel van heb ik jou daar hebben naar hun oud-docenten. Wie denk je dat de opdrachten als eerste aangeboden krijgen vanuit de cultuurmakelaar? De partijen die nu op Kunst & Zo staan? Of de oud-docenten van de Muzerie en de partijen waar ze nu al mee samenwerken?

  @Jhorsting, volgens mij delen wij allebei dezelfde mening: het is niet fair om de ene partij wel subsidie te geven en de andere niet, laten ze daar maar eens goed over na denken hoe ze dat eerlijk kunnen houden voordat ze weer een hele hoop geld gaan spenderen aan iets wat ook veel goedkoper kan.


  Maak melding

Reageer