Regio Zwolle tevreden met politie IJsselland

De tevredenheid over het optreden van de politie in IJsselland steeg in het jaar 2007 met maar liefst 10,6%. Terwijl in 2006 nog 54,6% tevreden tot zeer tevreden was, is dit percentage in 2007 gestegen naar 65,2%, tegenover een landelijk gemiddelde van 56,9%. En daarmee staat het korps IJsselland meteen bovenaan de lijst met meest tevreden burgers in Nederland over het laatste politiecontact. Dit is de opvallendste uitkomst van de Veiligheidsmonitor Rijk 2007.

De Veiligheidsmonitor Rijk geeft een regionaal en landelijk beeld over slachtofferschap van criminaliteit, onveiligheidsgevoelens van burgers, buurtproblemen en meningen over het functioneren van de politie. De genoemde tevredenheid wordt gemeten op een aantal aspecten, te weten ‘handhaving’ (bekeuring, waarschuwing, controle), ‘aangifte/melding’ en ‘andere contacten’ (hulpvraag, vergunningsaanvraag, informatie en advies, opendag). Op al deze aspecten scoort de politie IJsselland aanzienlijk beter dan vorig jaar. Ook het percentage burgers dat ontevreden tot zeer ontevreden was over het laatste politiecontact is fors gedaald; van 26,8% in 2006 naar 18,5%. Dit is landelijk de laagste score.

Onveiligheidsgevoelens

Het percentage mensen met onveiligheidsgevoelens ligt in IJsselland lager dan gemiddeld in de rest van het land. 18% voelt zich wel eens onveilig ten opzichte van  21,8% landelijk. Van die 18% voelt het grootste deel zich wel eens onveilig door rondhangende jongeren. “Ook al scoren we hier al goed op, toch is dit een belangrijk thema dat de komende jaren extra aandacht krijgt.” Het minst vaak wordt het eigen huis als onveilig ervaren.

Focus op klanttevredenheid

Het korps heeft al jaren een beleid dat gericht is op het verbeteren van de klanttevredenheid. “Zo worden in ons korps in principe alle melders teruggebeld en hebben baliemedewerkers van de politiebureaus een opleiding gehad, waarbij de  focus op klanttevredenheid lag.” De wijkagenten hebben een prominentere rol gekregen in het contact met de bewoners van hun gebied, waardoor de aanspreekbaarheid van de politie vergroot is en buurtproblemen beter kunnen worden opgepakt. Naast de wijkagent, is de aanspreekbaarheid op straat verbeterd door de komst van meer surveillanten op mountainbikes, de zogenaamde ‘biketeams’.

Hinderlijke overlast en criminaliteit

Verder zijn diverse vormen van overlast aangepakt, die door burgers als zeer hinderlijk worden ervaren. Te denken valt aan geluidsoverlast, waarvoor een rode en gele kaartensysteem in het leven is geroepen, en de aanpak van fietsendiefstal. Regiobreed heeft deze veel voorkomende vorm van criminaliteit meer aandacht gekregen in de vorm van fietsendiefstalprojecten, die met name gericht zijn op het herkennen van gestolen fietsen en het op heterdaad betrappen van de dief.

Beter informeren

Daarnaast probeert de Politie IJsselland haar burgers beter te informeren over wat de politie bij hen in de buurt doet door bijvoorbeeld het uitbrengen van gratis digitale nieuwsbrieven. Ook is het mogelijk om rechtstreeks te mailen met een lokaal politieteam.

Politie IJsselland: “We beseffen ons dat we niet alle cijfers kunnen verklaren; we hebben immers geen officieel onderzoek naar de oorzaak hiervan gedaan. De cijfers uit de VMR bevestigen ons in ieder geval dat we op de goede weg zijn en dat het genoemde beleid in ieder geval wellicht deels verantwoordelijk is voor de betere cijfers. We zijn heel blij met deze resultaten en hopen dat we op de langere termijn deze positieve uitkomsten kunnen vasthouden en nog verder kunnen uitbouwen.”

Artikel delen:
Reacties 15
 1. Ik ben altijd zo benieuwd wie ze vragen bij dit soort enquetes……..
  De inbraak bij mijn pa (waarvan de dader bekend is) loopt na twee jaar nog steeds vrij rond.
  “We komen erop terug meneer”….Duh. >:(


  ⚠️ Meld

 2. Ik heb al diverse malen geklaagd over de overlast die wij hier ondervinden van die herrie van scooters en vooral die honda-berijders die je al op kilometers afstand kunt aan horen komen.
  Nada, we zijn er mee bezig, alleen blijft de overlast omdat ze er niets aan doen.


  ⚠️ Meld

 3. Mij hebben ze in ieder geval nog nooit gevraagd, hoe ik er over denk.
  Iedere keer lees ik weer, dat de politie het in onderzoek neemt, maar ik zie of lees nooit de resultaten van deze onderzoeken, de kast met deze dossiers moet wel erg groot zijn!


  ⚠️ Meld

 4. ze zullen wel onder de familieleden een enquette houden hoe de politie werkt ,maar waar ze nodig zijn zie je ze niet .Heb via de politiesite voor wijkagenten eens een email gestuurd over klachten in het winkelcentrum zwolle zuid en gevraagd om een reactie van de betreffende wijkagent maar wacht al maanden op een reactie.Ik werk overdag anders had ik erheen kunnen gaan bij hun post ,maar hun zijn maar 2uur per dag bereikbaar op hun post.Ze hadden de politiepost in zwolle zuid nooit moeten sluiten,
  Straks is het winkelcentrum vernieuwd en hou mijn hart vast hoelang de vernieuwing stand houd,voor de jeugd de muren weer bekladden met graffity. Dus lijkt mij verstandig om maar gelijk een dagelijkse post van de politie daarbij in te betrekken en ze dan veelvuldig gaan surveileren.


  ⚠️ Meld

 5. ze vragen mij ook nooit 😉
  ja pieter dat is zo dacht het ook als zo agentje thuis komt heeft hij grote verhalen en dit gedaan en dit en dit ja beetje kijken rond rijden gisteren nog even uitstapje naar steenwijk waren volgens hun (rellen) :-hun hebben het weer op gelost jajaja -was er ook- geen rellen … wel agentjes die de boel opfokten 8)


  ⚠️ Meld

 6. Zolang politie nog rustig bij de Emmawijk via het voorsorteervak voor rechtsaf rijden om vervolgens gewoon rechtdoor te rijden, rechts van een rij auto’s langs die voor rood staan te wachten en ook in die richting willen….. zolang politie eerst aan mij vraagt wat ikzelf gedaan heb aan het probleem van enorme geluidsoverlast midden in de nacht…. zolang politie rustig op het fietspad bonnen gaat staan uitschrijven voor automobilisten waarbij fietsers gehinderd worden….. zolang politie met argumenten aan komt zetten over ‘levensgevaarlijk, hard rijden’ als je fietsend wordt aangehouden in de Diezerstraat met een snelheid van nog geen 4 km/h….. (moet ik er wel bij zeggen dat dat geluidsoverlastverhaal een jaar of 8 geleden is)

  Tja, moet ik daar voor jullie nog een conclusie aan verbinden of kunnen jullie dat zelf wel? Denk het wel.


  ⚠️ Meld

 7. je kan je ook aan de snelheid houden ;D

  en zeg nou niet een boete voor 3 km per uur te hard want dan heb je al bijna 10 km per uur te hard gereden. En vaak zetten ze de marges ook hoger dan 50. Ervaring omdat ik in het verleden veel voor flitsservice heb gedaan. 😉 ;D


  ⚠️ Meld

 8. de echte uitslag van die enquete zal ook wel onder de pet blijven, ik ken niemand in mijn naaste omgeving die pocht op de politie. in berkum staan wel af en toe van die zielepieten achter een boompje. man,man moet r van over mijn nek dat iemand zo aan de kost moet komen, maar ja tis een gegeven dat mensen met een uniform aan toch vreemd volk is over het algemeen


  ⚠️ Meld

 9. je kan je ook aan de snelheid houden smilies/grin.gif
  en zeg nou niet een boete voor 3 km per uur te hard want dan heb je al bijna 10 km per uur te hard gereden. En vaak zetten ze de marges ook hoger dan 50. Ervaring omdat ik in het verleden veel voor flitsservice heb gedaan. smilies/wink.gif

  Nope, “te hard” voor wat? Als je de absolute snelheid bedoeld tov het bordje wat er staat, dan ben ik het nog niet met je eens. De correctie is er niet voor niets.
  Het gaat er nmlk niet om wat je eigen metertje aangeeft, maar wat je echte snelheid is. En aangezien er veel meetfouten zijn (bijv omdat er onder een hoek gemeten wordt ipv frontaal), afwijkingen in de meetapparatuur zelf, is het wel erg kort door de bocht door te stellen dat een bekeuring van 3km/u dan 10 km/u sneller is dan het bordje aangeeft.


  ⚠️ Meld

 10. Jan je bent wel erg kort door de bocht. Zij zijn gewoon het uitvoerend orgaan niet meer en niet minder. Jij hebt er blijkbaar geen probleem mee dat ze te hard door de wijk “scheuren”. Anderen wel en daarom staan ze inderdaad zo af en toe verstopt in de bosjes te flitsen. Om ze dan meteen als zielepieten en vreemd volk af te schilderen puur omdat ze een uniform (werkkleding) dragen is te zielig voor woorden. Ik ben nog altijd blij dat ze duidelijk herkenbaar zijn netzo als de artsen in ziekenhuizen.


  ⚠️ Meld

 11. ach de politie in zwolle, ik ken een agent bij naam die zwart werkt en meer vuile zaakjes. En toen mn moeder was aagevallen onder de hortensiatunnel en een signalement + loactie doorgaf werd er niet eens proces verbala opgemaakt..de klootzakken. >:(


  ⚠️ Meld

Reageer