SP bekritiseert beloning Zwolse topbestuurders

Zwolle – de Zwolse SP wil dat er een graaigrens wordt ingesteld voor bestuurders in de publieke sector in Zwolle. Aanleiding hiervoor is onderzoek dat de partij deed naar inkomens van een aantal bestuurders van lokale en regionale publiek gefinancierde organisaties. De SP is van mening dat een moreel appel niet langer voldoende is.

 

topsalarissen_zwolle.jpeg 

 

Uit het rapport ‘Blauwvingers aan de top’ blijkt dat een fors deel van de lokale directeuren en collegevoorzitters meer verdient dan de burgemeester. Een aantal zit ook nog steeds boven de Balkenendenorm. Toppers op de lijst zijn bestuurders van de Isala Klinieken, Hogeschool Windesheim en waterbedrijf Vitens. De SP vindt het in tijden van economische crisis, forse bezuinigingen en massaontslagen onacceptabel dat er belastinggeld gaat naar exorbitant hoge salarissen. Afvalverwerkingsbedrijf ROVA, museum de Fundatie en Kunstencentrum Muzerie hebben geen inzicht in de beloning van hun bestuurders willen verstrekken.

 

topsalarissen_2.jpeg

topsalarissen_3.jpeg 

De SP heeft een aantal aanbevelingen om dit maatschappelijke probleem aan te pakken. De belangrijkste is het instellen van een ‘graaigrens’: van geen enkele publieke organisatie waar de gemeente een subsidierelatie mee heeft mag de bestuurder meer verdienen dan de burgemeester. 

 

topsalarissen_4.jpeg 

 

Een deel van de inventarisatie zal in een advertentie in de Peperbus openbaar worden gemaakt. SP-fractievoorzitter Tjitske Siderius: ‘Het achterhalen van deze cijfers kostte meer moeite dan je zou mogen verwachten van publieke instellingen. Ze vinden kennelijk dat ze iets hebben om zich voor te schamen. Enige transparantie is van harte welkom.’

 

Voor haar rapport heeft de SP zich gebaseerd op met name jaarverslagen, hoewel niet alle jaarverslagen duidelijkheid scheppen over het beloningsbeleid van de top.  In sommige gevallen was verdere navraag nodig. Een aantal organisaties zoals de Fundatie en de Muzerie heeft niet gereageerd op het verzoek. De volledige inventarisatie is te vinden op www.zwolle.sp.nl.

Artikel delen:
Reacties 37
 1. Echt asociaal van deze gasten. We wisten het natuurlijk al langer maar goed dat deze bedragen nog eens naar buiten worden gebracht. Wat heeft een mens toch nodig om een beetje schappelijk rond te komen? PvdA (in de persoon van mevrouw Sint) laat zich weer gelden.>:(


  Maak melding

 2. Ik ben van mening dat mensen die grote prestaties leveren en daarbij een grote verantwoordelijkheid dragen daar best meer mogen verdienen, maar dit gaat in een aantal gevallen nergens meer over. En ik zou wel benieuwd zijn naar het aantal bezuinigingsmaatregelen bij al van deze organisaties. Ik maak me sterk dat ze geen van allen op de werkvloer bezuinigingen hebben moeten ondergaan.


  Maak melding

 3. Betaal gewoon minder voor deze functies uit de algemene staatsruif. Deze mensen blijven toch wel in de molen voor deze functies. Een ander doet het ook niet.


  Maak melding

 4. Als je ondernemer bent en tonnen verdient door een dienst te leveren of een product te verkopen heb je mijn respect en waardering! zij vechten voor hun zaak, nemen risico’s, werken dag en nacht en betalen belasting.
  Bestuurders in de publieke sector daarintegen zijn geen ondernemers. zij voeren slechts een procedure uit en worden dik betaald door hen die wel ondernemen en risico durven nemen en sterker nog: als alles in het honderd loopt komen zij weg met een gouden handdruk af een wachtgeldregeling in plaats van een faillissement of zelfs een persoonlijk faillissement. Graaier vind ik een groot woord. Maar feit is dat deze mensen veel te veel salaris krijgen en goed aan zichzelf denken.


  Maak melding

 5. Ik ben het niet met je eens viper. Al gun ik ondernemers graag een pleziertje, meer dan een paar ton per jaaris gewoon niet nodig. Daarnaast, wanneer je in de publieke sector wel een plafond hanteert en in de commerciele sector niet, dan trekken alle goede financiele mensen uit de publieke sector weg naar commercieel. Ik zie ook niet inwaarom bv zorg niet veel mag verdienen en waarom iemand schatrijk mag worden, wanneer hij plastic prullaria maakt.


  Maak melding

 6. Hahaha, ik lach me echt kapot om jullie. Het gaat hierboven om gemiddeld 15k per maand. Deze mensen hebben net ff langer doorgeleerd, zijn net ff slimmer, hebben net iets meer verantwoordelijkheid en durven het risico te nemen publiekelijk aan de schandpaal genageld te worden (zoals hier weer eens gebeurd).

  Zegt genoeg over de meesten die hier reageren!


  Maak melding

 7. @mul Er hoeft wat mij betreft geen regulatie of compensatie te zijn tussen de commerciele en publieke sector Het plafonddenken is typisch iets voor de overheid. Voor mensen die echt hun gewicht in goud waard zijn is geen plafond hoog genoeg. Helaas Geld dat voor zeer weinig mensen. Ik zie overigens zeer weinig mensen de overstap van de publieke naar de commerciele sector maken.


  Maak melding

 8. Kronkeldenken van de SP.
  De organisaties waar deze mensen werken hebben in de meeste gevallen niets met de gemeente te maken en dus ook niks met het salaris van de burgemeester van Zwolle. Als Vitens haar kantoor verhuist naar Hattem dan moet het salaris van die directeur opeens omlaag?
  En wat een jaloezie hierboven zeg. Al eens nagedacht waarom jullie geen verantwoordelijkheid hebben gekregen over de sturing van een organisatie met duizenden werknemers?  Maak melding

 9. Los van het feit of ik het eens ben met dat iemand zoveel geld verdiend in de publieke sector:

  Apart dat zon discussie nooit over voetballers oplaait en wel altijd over mensen die grote organisaties aansturen….

  In mijn ogen kunnen mensen die een grote organisatie aansturen 100x meer dan een simpele voetballer. Bovendien dragen ze 100x meer verantwoordelijkheid.

  Waarom starten we niet eens een discussie op over de salarissen van voetballers? Lijkt me meer op zn plaats dan deze mensen afzeiken…


  Maak melding

 10. @Zwollenaarisback
  Afgezien van je erbarmelijke taalgebruik even dit: persoonlijk ken ik een aantal van de hier genoemde personen en weet ik wat hun opleiding is.
  Je vergist je heel behoorlijk in je beweringen.
  Daarnaast: als iemand werkelijk wat presteert voor de maatschappij (laten we zeggen dat hij helemaal op eigen kracht een bedrijf opbouwt dat aan een paar honderd mensen werk verschaft en daarvoor de verantwoordelijkheid draagt) dan is een hoog salaris hem van harte gegund. Maar dat kun je van de meeste functionarissen die hier aan de schandpaal worden genageld toch niet beweren. Waarom zou een bestuurder van een woningstichting meer dan een ton moeten verdienen ?


  Maak melding

 11. Erbarmelijk taalgebruik? Is goed joh, mag jij vinden, meneer Einstein. Ik probeer het simpel te stellen en dan nog is het te moeilijk voor je? Wij gaan het niet eens worden. Geeft niet, ieder zijn mening. Prettige dag nog!


  Maak melding

 12. Hendrik, waarom niet, die houdt toch ook al die mensen aan het werk en presteert van alles? Je meet met twee maten. Maten die wellicht door het huidige systeem normaal gevonden worden, maar maten die logica niet dekken.


  Maak melding

 13. Viper, geen plafond hoog genoeg. Wat mijbetreft wel, elke cent op iemands bankrekening is een centminder op die van een ander. Er zijn geen ondernemers die 10 maal zo hard werken als hun werknemers. Er zijn tal van ondernemers die 50 maal zoveel verdienen.


  Maak melding

 14. Ik vind het prima als iemand meer verdiend omdat diegene meer verantwoordelijkheid draagt, maar dan moet hij die verantwoordelijkheid wel hebben. En daar wringt de schoen. Als het verkeerd gaat met deze bedrijven, wordt de directeur (eigenlijk het hele hogere management) daar niet verantwoordelijk voor gehouden. En dat vind ik pas niet kunnen.

  Hoog salaris? Prima! Maar dan ook hoge boetes als het verkeerd gaat.


  Maak melding

 15. Een weerwoord in de stentor:

  Meerdere bestuurders die met naam, toenaam en salaris-beloning in de paginagrote SP-advertentie in De Peperbus figureren melden dat de bedragen die worden genoemd niet kloppen. Bij de burgemeester, wiens salaris genoemd wordt als norm, zijn de pensioenrechten niet meegeteld, terwijl dat volgens directeur Gerke Brouwer van woningcorporatie Openbaar Belang en voorzitter Jacob Schaap van het college van bestuur van de Gereformeerde Hogeschool bij hen wel is gebeurd.

  Ook Ward Verkuylen van WEZO komt met die kritiek. Op basis van hun feitelijke salaris zouden ze niet in de top 10 voor mogen komen. Brouwer is van plan om samen met z’n collega’s Evert Leideman (nummer 4, 169.461 euro) en Eddy Veenstra (nummer 5 met 168.237 euro) iets tegen de SP-actie te ondernemen. “Ik heb ze nog niet gesproken, maar ik vind dat we dit niet over ons heen moeten laten komen.” Schaap wijst er op dat de rangschikking zelf ook niet deugt. In de complete lijst van de SP wordt Landstedetopman Rob van Kessel bijvoorbeeld vermeld met een salaris van 138.000 euro per jaar, maar blijft buiten de top 10 terwijl Schaap met 133.000 euro op de zevende plaats staat.

  ‘Lijstaanvoerder’ Marjanne Sint van Isala (289.880 euro) laat via haar woordvoerster weten dat ze discussie over beloningen geen zaak van de lokale politiek vindt maar van de landelijke politiek. Ze wijst erop dat Isala de Wet Normeringen Topinkomens volgt. Daarin is een overgangsregeling opgenomen voor bestuurders die nu nog boven de norm zitten, zoals Sint. Sint wil ook nog kwijt dat het SP-plan om gemeentelijke subsidies stop te zetten als bestuurders meer verdienen dan de burgemeester, kant noch wal raakt voor wat betreft Isala. “Wij zijn een private instelling die niet door de overheid of gemeente gesubsidieerd wordt.”

  Bestuursvoorzitter Albert Cornelissen van hogeschool Windesheim, die op de derde plaats staat in de SP-top 10 met zijn jaarsalaris van 212.000 euro, laat via een woordvoerster weten dat Windesheim zich keurig houdt aan de richtlijnen van het ministerie. “Wij zijn daar uiterst transparant in, ook wat publicatie in de jaarverslagen betreft.”


  Maak melding

 16. laat al die gasten die zo veel geld Krijgen heel veel terug betalen of daar afstand van nemen dan zal Nederland dat geld beter ergens anders voor besteden
  Echt schande!!!!


  Maak melding

 17. Feit is ook dat er al jaaaaaren over gesoebat wordt maar dat ze het al jaren weten te rekken, de politici in Den Haag om dat nu even snel aan te pakken. Immers: ben je klaar in Den Haag, kun je nog lekker bijverdienen in een of andere semi publieke functie.


  Maak melding

 18. Je zou er toch niet aan moeten denken dat de Isala Klinieken (of 1 van de andere genoemde instellingen) door een van de reageerders hier zou worden bestuurd… Dat zou de maatschappij pas echt klauwen met bakken kosten. Wat een geklaag over mensen die verantwoordelijkheid nemen, in opleidingen geïnvesteerd hebben en staan voor de instelling waarvoor zij verantwoordelijk zijn. En voor de klagers hier: ook buiten de normale kantooruren en ook in de weekenden.


  Maak melding

 19. Weet ik Yep, en kost de samenleving nu al bakken vol met geld. Het komt maar al te vaak voor dat managers er een potje van maken waarna achteraf de belastingbetaler kan bijspringen om het hele zaakje te redden. Een riante beloning garandeert niet een vlekkeloze rit.


  Maak melding

 20. De SP/PVV is weer bezig hoor…als we maar in het nieuws komen….halve waarheden en verdraaiingen geen bezwaar… als we maar in de krant komen,,, want daar leven we van…. besturen???zelf besturen??? Verantwoordingen???? Dat nooit! >:(


  Maak melding

 21. Wat een ongefundeerd, ongenuanceerd en jaloers gebral komt hier toch weer voorbij. Aan alle mensen die vinden dat iedereen het zelfde moet verdienen, stel ik voor zelf een sovchoz op te richten en daar gezellig samen eerlijk te gaan delen.


  Maak melding

 22. Get real Ap. Ik stel beslist geen communistische systeem voor, maar mensen die in een semi-overheid aan de slag gaan hoeven niet meer te verdienen dan onze minister-president. Zo concurrerend zijn deze instellingen niet bezig hoor, en dat hoeft overigens ook niet.


  Maak melding

 23. @Mul
  Enige nuance is hier geboden teneinde je irrationele mededeling te bevatten.
  Er zijn mensen die in een gespreid bedje belanden en zelf nauwelijks enige capaciteit hebben om als manager op te treden. Dat zijn er erg veel, met name een ex-politica als Marianne Sint. Je kunt -met enige creativiteit- een eindeloze reeks opstellen van voormalige kamerleden die inmiddels een fantasiefunctie vervullen. (Hoeveel commissariaten had Edje Nijpels wel niet ?)
  Daartegenover heb je mensen die zelf – met visie, durf en opoffering van hun privé-leven – een bedrijf hebben opgebouwd.
  Wat jammer dat je ernstig faalt in je poging om een intelligente opmerking te maken.  Maak melding

 24. Wat een dedain, Henderik. Vertel eens waarin Marjanne Sint als bestuursvoorzitter van de Isala ernstig heeft gefaald? En waarom zo kleinerend over Ed Nijpels (“fantasiefunctie”)?
  Hoeveel ondernemers belanden niet in een “gespreid” bedje via een familiebedrijf? En voldoen degenen waar Mul op doelt (de grootverdieners) allen aan je criteria van visie, durf, opoffering van privéleven? En ten slotte voor mij de hamvraag: wat is een redelijk inkomen voor diegenen die in jouw ogen daar geheel aan voldoen?


  Maak melding

 25. @Ap
  Ach Ap, het communisme is passé. Bovendien schijn je niet te begrijpen waar de discussie over gaat. Waarom reageer ja dan Omdat je gewoon iets wilt zeggen ?


  Maak melding

 26. Tja henderik, als jij denkt dat ik dingen schrijf als poging om intelligent te willen doen, dan wil ik je graag wijzen op het spreekwoord ‘zoals de waard is vertrouwd hij zijn gasten.’

  Je kunt je ookafvragen hoe rationeel jezelf argumenteert. Je haalt zomaar een greep uit oud politici als voorbeeld aan en stelt daar tegenover een algemeen verhaal van lofuitingen over ondernemers. Rationeel betekent dat je een bepaalde mate van objectiviteit hanteert, als rationeel denken zo belangrijk vindt, doe dit dan alsjeblieft zelf ook.


  Maak melding

Reageer