Bollebieste krijgt SpeelBuurt

Zwolle – Woensdag 4 september zetten wethouder Nelleke Vedelaar en Jantje Beton adjunct-directeur Wil Houtman met een reuzepen hun handtekening om de samenwerking officieel te maken. Er komt een Jantje Beton Speelbuurt in de Zwolse buurt De Bollebieste! Dit gebeurde onder toeziend oog van de leerlingen van OBS De Springplank. De kinderen uit de buurt gaan een belangrijke rol spelen bij het ontwerp van hun buurt.

 

04-09-2013_jantje_beton_speelbuurt-n.vedelaar_01.jpg 

 

Veel vooroorlogse wijken zoals de Diezerpoort, waar De Bollebieste van deel uitmaakt, zijn tamelijk ‘stenig’ wat betreft inrichting. Traditionele speelplekken in het groen komen weinig voor. Ook de directe woonomgeving nodigt kinderen weinig uit om buiten te gaan sporten en spelen. Via Zwolle Gezonde Stad zijn al enkele ontwikkelingen in gang gezet om het bewegen en spelen van kinderen te bevorderen, onder andere met de realisering van natuurspeelplek De Groene Bieste. Samen met de kinderen zullen Jantje Beton en de gemeente een plan maken voor de rest van de buurt.

 

04-09-2013_jantje_beton_speelbuurt-n.vedelaar_04.jpg 

Wil Houtman: “Met deze afspraak begint het avontuur. Kinderen staan centraal in dit project en krijgen een stem over de inrichting van de openbare ruimte. Dan is het vanzelfsprekend dat je niet de bekende weg van volwassenen bewandelt.” Nelleke Vederlaar: “Buitenspelen is gezond. Zwolle is dan ook blij dat we samen met de kinderen en Jantje Beton een echte Speelbuurt kunnen ontwikkelen.” 

 

04-09-2013_jantje_beton_speelbuurt-n.vedelaar_02.jpg 

Jantje Beton Speelbuurt

 

Buitenspelen begint voor kinderen zodra ze de deur uitgaan. Je kunt hinkelen op de stoep, je hand halen langs een hek of heg, op verhogingen springen en door de bosjes kruipen. Kinderen spelen op pleintjes, stoepen, straten en grasveldjes, net zo goed als op de formeel ingerichte speelplekken. Daarom ontwikkelt Jantje Beton zogenaamde Speelbuurten: gebieden in een woonwijk die leuker en toegankelijker zijn gemaakt. Kinderen uit de buurt spelen de hoofdrol bij de ontwikkeling van zo’n Speelbuurt. Zij weten immers het beste hoe ze willen spelen en welke belemmeringen er zijn. Door kinderen te betrekken bij de inrichting van hun eigen buurt voelen zij zich meer welkom in de openbare ruimte.

 

Van 11 t/m/ 25 september doen OBS De Springplank, OBS Ridderspoor en Vrije School Michaël weer mee met de Jantje Beton Loterij!

 

04-09-2013_jantje_beton_speelbuurt-n.vedelaar_03.jpg 

Artikel delen:

Reageer