Herstel wissel op Hanzelijn duurt week langer

Zwolle – Het hogesnelheidswissel op het spoortraject tussen Zwolle en Dronten is naar verwachtig pas over een week gerepareerd. Dat meldt ProRail vrijdag. De spoorbeheerder meldde eerder dat op zijn vroegst vrijdag weer sprinters tussen Zwolle en Dronten konden rijden, maar dat duurt nu een week langer.

Om het wissel te repareren wordt zowel de Hanzelijn (Zwolle-Lelystad) als de Veluwelijn (Zwolle-Amersfoort) langdurig buitendienst gesteld. Op deze trajecten kunnen er intercity’s op dit traject rijden, maar geen sprinters. Er zijn minder sporen beschikbaar omdat het wissel niet volledig kan worden gebruikt. Snel herstel van het wissel is volgens ProRail lastig omdat er geen treinen over het spoor kunnen rijden tijdens de werkzaamheden. De spoorbeheerder bekijkt nu hoe de werkzaamheden het beste kunnen worden ingepland.

Herstel

Voor het herstel van het hogesnelheidswissel zijn meerdere onderdelen nodig. ProRail is dinsdag gestart met het verzamelen van de benodigde onderdelen, het inmeten en het op maat maken van de onderdelen. Nu kijkt de spoorbeheerder wanneer het definitieve herstel kan plaatsvinden. Een passagierstrein heeft maandag een hogesnelheidswissel bij de Hanzebrug kapot gereden na het passeren van een rood sein. Daardoor is het al sinds maandag niet mogelijk voor stoptreinen om over dit traject te rijden. Woordvoerder Jouke Schaafsma van ProRail: “Een hogesnelheidswissel heeft meer bewegende delen dan een normaal wissel. De schade daarvan loopt in de tonnen.”

Onderzoek

ProRail en de Inspectie Leefomgeving en Transport onderzoeken hoe het kan dat de trein het rood sein passeerde.

Artikel delen:
Reacties 4
  1. ‘Waarom moet het zo lang duren’

    Het betreft een wissel van vele honderden zo niet bijna een km lengte
    !!!

    Treinen kunnen via zo’n wissel met een snelheid > 120 km van spoor veranderen. Wel spectaculair dus !    Maak melding

Reageer