Ontroerende tentoonstelling met senioren

Zwolle – “De kwetsbaarheid en schoonheid van senioren, dat is wat deze tentoonstelling laat zien”, zegt kunstenaar Hans Lemmerman over de tentoonstelling ‘Wie niet weg is wordt gezien’ die vanaf dinsdag 10 september gratis te bezichtigen is in het provinciehuis in Zwolle. De tentoonstelling is een multimediaal project: met interviews, fotoreportages en filmpjes van senioren uit drie zorginstellingen uit Overijssel (Deventer, Raalte en Zwolle).

Het idee komt van kunstenaars Hans Lemmerman en Inge van Run. “Wat blijft er van je over als je ouder, wellicht dementerend, wordt? Heb je je teveel gemodelleerd naar het leven, of ben je het avontuur aangegaan? Alle senioren die meewerkten aan dit project zijn van dat laatste een voorbeeld. Het zijn stuk voor stuk eigenzinnige, markante mensen,” aldus Hans Lemmerman. De kunstenaars wilden de authenticiteit van de senioren laten zien. Lemmerman: “Dat wordt bijvoorbeeld heel duidelijk als je de alledaagse situatie doorbreekt. En het is ontroerend om te zien, wat voor krachten er vrij komen als mensen net even een andere handeling doen. Je ziet dat ze het niet gewend zijn, maar tegelijkertijd wat voor opluchting en genot het ze brengt om een keer out-of-the-box te handelen.”

Wie niet weg is wordt gezien is een digitale tentoonstelling die zingeving met identiteit verbindt. En immaterieel erfgoed met theatraliteit. Persoonlijke herinneringen, toekomstbeelden en vormgegeven handelingen worden levend gehouden. Ze worden collectief gemaakt en tot kunst verheven. Lemmerman hoop dat mensen door de tentoonstelling op een andere manier naar senioren zullen kijken. “Het is een prachtig visueel gedicht, de moeite van het bekijken waard”, aldus Lemmerman. De tentoonstelling ‘Wie niet weg is wordt gezien’, is vanaf dinsdag 10 september dagelijks tijdens kantooruren gratis te bezichtigen op de ‘Brug’ in het provinciehuis in Zwolle (Luttenbergstraat 2).

Artikel delen:

Reageer