Programma Open Monumentendag Zwolle

Zwolle – Zaterdag 13 september a.s. is het Open Monumentendag in Zwolle. In Zwolle zijn het niet minder dan 29 monumenten geopend en gratis te bezichtigen. Dit jaar is landelijk gekozen voor het thema Macht & Pracht.

Aanleiding voor het thema is de herdenking van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden en de viering van 300 jaar Vrede van Utrecht. I het gehele land gaan van duizenden monumenten de deuren open. Het thema “Macht & Pracht” biedt een breed aanbod van de meest schitterende monumenten vol prachtige decoraties en details, speciaal opengesteld op Open Monumentendag vanwege hun link met economische, politieke, rechtelijke, geestelijke of Koninklijke macht en pracht. Nadere informatie over de monumenten die open zijn op Open Monumentendag 2013 staat op landelijke site www.openmonumentendag.nl.

Living history

Het Hof van Ittersum is in gerestaureerde vorm weer te bekijken. Dit hof, een oud stadskasteel dat al in 1347 door de Heren van Ittersum werd gebouwd. Het adellijk stadscomplex werd voornamelijk in de winter bewoond of deed dienst als gastenverblijf voor belangrijke personen in de tijd dat de leden van de familie van Ittersum belangrijke functies bekleedden voor de Utrechtse Bisschop en Keizer Karel V. Zo verbleef de Utrechts Bisschop Phillips van Bourgondië in het Huis. In 1532 en 1545 was het de Landvoogdes; Koningin Maria van Hongarije, zuster van Karel V, die met haar hofhouding in het huis verbleef. De Grote Renaissance pronkgevel is een gewijd aan Karel V. In de grote Ridderzaal kunt U zo in contact komen met de Heer en Vrouw des huizes in de 16e eeuw. Leden van het Zwole St.Michaels Gilde presenteren zich hier met kleding en o.a. literatuur over Keizer Karel V en Koningin Maria van Hongarije en de familie Van Ittersum.

In het stedelijk Museum kunt U bijvoorbeeld op de koffie gaan bij Mevrouw Podt in het statige Huis aan de Melkmarkt, nu Drostenhuis genoemd, maar eertijds gaf dit statige pand onderdak aan wel vijf Stadhouders en kapitein-generaal’s van Keizer Karel V en Koning Filips II. U wordt in het Stedelijk Museum ontvangen door een vriend van de familie en maakt kennis met de gewoonten van de rijke burgerij in de 18e eeuw. Speciaal voor deze gelegenheid is de oude deur aan de voorzijde tussen 12.00 en 15.00 uur open. De tuinkamer is de gastenkamer, U kunt hier aanschuiven en naar mooie verhalen luisteren over, onder andere, de traditie van koffie en chocolade drinken. Buiten in de museumtuin geeft tuinarchitect Harry Pierik om 13.30 een rondleiding in de door hem aangelegde museumtuin

Monumentenmagazine Macht & Pracht


Ter gelegenheid van het thema van 2013 wordt traditioneel weer een Open Monumentendag Magazine uitgegeven van dit thema met betrekking op Zwolle. Aan de orde komen de huizen van de Zwolse schildersfamilie Ter Borch, Aleida Greve, de Zwolse graveur, schilder en ontwerper Johan van den Mynnesten, Thomas a Kempis, Geert Grote’s stichting in de Praubstraat, het Hof van Ittersum. het Drostenhuis ofwel het Stadhouderlijke paleis aan de Melkmarkt, Thorbecke Joan Cele, Rhijnvisch Feith, Eli Heijmans Potgieter en Johah Derck van de Capellen tot den Pol, kortom Huizen en mensen die te maken hebben met Macht & Pracht in Zwolle.

Programma Open Monumentendag Zwolle.

Ruim 29 monumenten zetten de deuren van hun monumenten weer open op de Open Monumentendag, ze zijn herkenbaar aan de vlag. Het zijn de kerken, de drie musea en andere bijzondere monumenten, zoals het woonhuis van de schildersfamilie Ter Borch en het Hof van Ittersum, beiden in de Sassenstraat, Maar ook Huize Bestevaer in de Koestraat, de Sassenpoort. Ook het kerkje van Windesheim is die dag weliswaar alleen s’morgens opengesteld.

De jarenlange samenwerking met de Zwolse zangraad resulteert in een korenprogramma met 33 concerten door 20 koren en 4 orgelconcerten in 9 monumenten van 11.30 t.m. 17.00 uur. Er zijn rondleidingen door het Museum het Vrouwenhuis aan de Voorstraatzijde. De Molenaars van windoliemolen De Passiebloem zullen hun gewone werk doen in de molen en zullen extra rondleidingen zijn en kunstenaars die de Passiebloem ooit hebben vereeuwigt op het doek of papier worden uitgenodigd hun werk te tonen in de molen. Voor de kinderen is er een molenschilderij wedstrijd.

Vanwege de uitreiking van de Erfgoedprijs Zwolle-Kampen vindt de aftrap van de Open Monumentendag in Zwolle plaats in de Broerenkerk op vrijdagmiddag 13 september 2013 om 17.00 uur. De dichter/politicus/patriot Rhijnvisch Feit en de schilder Gerard ter Borch Jr., die worden beschreven in het Monumentenmagazine, zullen gezamenlijk het eerste exemplaar van de Monumentenmagazine 2013 overhandigen aan de wethouder Monumentenzorg de heer Gerrit Piek. De erfgoedprijs Zwolle-Kampen wordt tijdens de bijeenkomst uitgereikt en er vinden lezingen plaats door Prof.dr.Ing D.J. de Vries van de Rijksdienst Cultureel erfgoed en Hoogleraar bouwhistorie bij de Universiteit van Leiden en restauratieadviseur R. Crèvecoer .

Centrale stand in de Sassenstraat.

De informatiestand van de Open Monumentendag is zaterdag 14 september 2013 te vinden in de Sassenstraat, voor het Karel V Huis. Het Monumentenmagazine en het programma voor de Open Monunumentendag is alleen hier gratis te krijgen. De stand is vanaf 09.00 uur open tot 17.00 uur.  

Artikel delen:
Reactie 1

Reageer