Protest tegen doding straathonden in Roemenië

Zwolle – Zondagmiddag vond bij Station Zwolle een Internationaal Protest tegen plannen voor massamoord op straathonden Roemenië plaats. Directe aanleiding was de dood van een kleuter, die maandag door een zwerfhond zou zijn doodgebeten. De actievoerders bestrijden dat: "Het jongetje is op een terrein met een hoog hek doodgebeten door waakhonden".

roemeense_honden-7.jpg 

Het jongetje van 4 was met zijn broertje in de buurt van een park en werd daar aangevallen door een paar honden. Een van de dieren verscheurde hem. Zijn broertje van 6 raakte gewond. In Boekarest leven tienduizenden honden op straat. Onder druk van de Roemeense dierenbescherming worden ze niet gedood. Alleen een hond die gevaarlijk of ernstig ziek is, mag worden afgemaakt. Actievoerders voorzien nu een slachting van de straathonden, en hebben op internet opgeroepen om te protesteren. In Zwolle kreeg de actiegroep binnen 24 uur toestemming om te demonstreren bij het station in Zwolle. Zo’n 60 activisten uit heel Nederland kwamen naar de Hanzestad om hun support te geven tegen de doding van zwerfhonden in Roemenië. De personen roepen medestanders op om hun stem uit te brengen tegen de beoogde doding via deze website . Stem daar voor ‘NU’.

roemeense_honden-8.jpg

roemeense_honden-1.jpg 

roemeense_honden-10.jpg 

Via Lees verder meer nieuws en foto’s… 

Organisator van het protest in Zwolle Renate Feringa: ‘President Bsescu deed een oproep om alle zwerfhonden te doden, hetgeen in strijd is met de Grondwet. Zondagmiddag werd in Zwolle, net  als in meerdere steden in Europa protest plaats tegen de oproep van  President Bsescu van afgelopen week om alle zwerfhonden te doden. We zullen ons met een man of 40 verzamelen om op vreedzame wijze uit te dragen dat we voor sterilisatie, de enige efficiënte lange termijn oplossing, zijn”.

“In Roemenië lopen een miljoen honden zonder baas op straat . Ze vormen groepen en planten zich ongebreideld voort omdat ze niet gesteriliseerd zijn. Omdat ongewenste zwangerschappen aan de orde van de dag zijn en veelal arme eigenaren niet weten wat te doen , zetten ze hun hond op straat. De overheid heeft deze ontwikkeling niet willen ondervangen door mensen te wijzen op verantwoord huisdierbezit en door te investeren in sterilisaties. 
De overheid investeert in het vangen en doden van honden in gruwelijke dodenkampen. Het doden van honden is business in Roemenië, er zijn financiële belangen mee gemoeid . Er is deze belanghebbenden alles aangelegen de honden populaties  groeiend te houden. Vangen en doden is geen afdoende methode om het aantal terug te dringen maar wekt wel de schijn.”

“De propaganda van de haat naar honden bereikte de afgelopen week zijn absolute dieptepunt na het zeer tragisch overlijden van een jongentje van 4 , die na te zijn ontsnapt aan de aandacht van zijn oma, door waakhonden op een privé terrein is doodgebeten. “Een hond is belangrijker  dan een kind, de straathonden moeten dood ! “ waren naar aanleiding van deze gebeurtenis de woorden van de President. Momenteel heerst er enorm veel onrust en angst; op allerlei plaatsen vindt er moord op honden door burgers en autoriteiten plaats. Dit als voorproef op wat er komen gaat. Er is een referendum uitgeroepen op de 6e okt over dit onderwerp met als doel een wetwijziging die het mogelijk maakt legaal alle straathonden te doden.”

“We willen dit protest onder de aandacht brengen omdat Roemenië  zelf niet in staat blijkt te zijn haar verantwoordelijkheid te nemen.  Samen met demonstranten uit Finland , Zweden en Duitsland laten we onze stem horen; tegen moord, voor sterilisatie.”

Zie ook: KLIK.

roemeense_honden-2.jpg

roemeense_honden-3.jpg

roemeense_honden-4.jpg

roemeense_honden-5.jpg

roemeense_honden-6.jpg

roemeense_honden-9.jpg 

Artikel delen:
Reacties 140
 1. Zie het probleem niet zo. Kunnen toch beter die honden afmaken? En had dat kind van 4 het lef om bij een bewaakt terrein over het hek te klimmen ondanks dat er waakhonden liepen? Raar verhaal..


  Maak melding

 2. Maakte de Roemeense ambassadeur hier net een overstap met de trein dat deze mensen hier zijn gaan protesteren? Het lijkt me sterk dat ze hier iets van mee krijgen in Roemenië.

  Maar inhoudelijk: 1.000.000 zwerfhonden (wsl. deels wild en haast niet te vangen) steriliseren. Hoe ziet deze stichting dat voor zich? En dan de financiële kant van het verhaal. Ik weet wel zeker dat de Roemeense regering grotere prioriteiten kent als het gaat om zinvolle investeringen doen. Ik kan er wel in komen dat er een beetje ‘gestuurd’ moet worden in deze enorme groep dieren.


  Maak melding

 3. Onschuldige pups in de brand steken, de keel doorsnijden, ze levend aan een stok rijgen, doodschoppen en slaan… Daar is geen probleem mee!? Dat is namelijk de manier waarop Roemenië ze ‘afmaakt’! Ze maken die honden niet af op een humane manier door middel van een spuitje, nee dat doen ze op de meest gruwelijke manieren! Typisch een reactie van iemand die niet de moeite neemt om zich in te lezen,

  En alleen afmaken helpt niet. Ze kunnen nooit alle 3 miljoen (het aantal zwerfhonden die zijn geteld, schattingen lopen veel hoger) honden vangen en een ongesteriliseerde teef kan binnen 6 jaar meer dan 6000 nakomelingen hebben. Voorkomen van zwangerschap zorgt ervoor dat de populatie op den duur uitdunt. In een dorpje in Roemenië is door middel van Trap, Neuter, Release de populatie 8x verminderd.


  Maak melding

 4. Misschien is het Wilbert geheel ontgaan dat Roemenië in dr EU zit en zich moet houden aan de daarin afgesproken regels. Dus niet het doden op inhumane wijze. Dus niet overgooien met olie en in de fik steken. Of dood gooien tegen een muur. Er zijn nog meer gruwelijke voorbeelden. En dat noem ik nou niet een beetje sturing geven. …:(


  Maak melding

 5. @ 1ejohn, als jij het probleem niet zo ziet, dan wordt het tijd dat je je ogen eens opent. Ipv een reactie te geven op iets waarvan je dus niet eens weet waar het over gaat. Maar gelijk geef ik je: dat verhaal van dat 4jarig kind, daar zijn meerdere verhalen over. Het zou kunnen zijn dat het verhaal ook niet klopt.

  @ Wilbert: die 3 miljoen honden, dat zijn het inmiddels. Die zijn er niet van de 1 op de andere dag gekomen. Straathonden en prioriteit: welnee, hele roedels die op je afkomen op elke straathoek, overal waar je kijkt zie je hoopjes ellende. Hoe bedoel je geen prioriteit??? En ja, de regering kent ook grotere prioriteiten dan dit. Het geld, wat ze jaarlijks van de EU krijgen om het straathondenprobleem op te lossen ivm sterisaties, in hun eigen zak te steken. Dat is hun nummer 1 ; prioriteit. Maar je heb je zin: de honden worden nu op de meest gruwelijke manieren afgemaakt/ “gestuurd” . En bewezen is, keer op keer, dat dit het probleem niet oplost.

  Maar gelukkig zien jullie het probleem niet. En is het zo simpel.


  Maak melding

 6. Wat een doorgeschoten dierenliefde. En wat een kansloze actie. Je kunt het probleem in de toekomst verminderen door die beesten te steriliseren en castreren, maar wat doe je in de tussentijds met die miljoenen onbetrouwbare beesten?
  Beter is geld in te zamelen om die beesten “dierwaardig” af te maken.
  Typisch dat er geen woord van medeleven wordt geuit naar dat arme kleutertje en zijn familie.


  Maak melding

 7. Wat ben ik TROTS op deze mensen, waarvan ik sommigen tot mijn dierenvrienden mag rekenen!!!
  in zo’n korte tijd, zo’n indrukwekkende demo van de grond krijgen, zoveel spandoeken, stickers, petities… GE-WEL-DIG !!!!!

  Diepe buiging voor allemaal maar óók voor de gemeente Zwolle, die deze plek hun gemeente ter beschikking gesteld hebben!


  Maak melding

 8. Dank je Sarina!!! Jij begrijpt het!! Ze laten daar de dieren niet inslapen zoals wij dat doen. Ze VERMOORDEN ze!!! Binden ze achter de trekhaak van de auto, snijden hun ogen eruit en ik kan nog wel even doorgaan! Barbaren zijn het!! En als je een beetje gevoel in je donder hebt, kun je je ogen hier niet voor sluiten! Dat handje vol dierenliefhebbers hebben heel erg hard onze steun nodig, dus doe het voor de honden, breng je stem uit en vote NU (Nee) in bovenstaande petitie!!


  Maak melding

 9. Ten eerste zijn er niet 1 miljoen maar meer dan 3 miljoen zwerfhonden in geheel Roemenie.
  Al met al kunnen jullie makkelijk vanuit jullie stoel reageren. Net als merendeel van de mensen doen. Wij niet want het ergste is dat ons geld via de EU als subsidie naar Roemenie gaat voor het zwerfhonden probleem. Een deel van het geld verdwijnt in de corrupte gangen. En de rest krijgen de hondencatchers om de honden te vangen en onder te brengen in de Public Shelters waar ze verhongeren omdat daar geen verzorging is of worden op een vreselijke wijze vermoord. Maar ook worden sommige honden weer losgelaten om daarna weer gevangen te worden. Dus sommige honden worden soms meerdere keren gevangen en geregistreerd. Daar verdwijnt dan heel veel geld heen.
  Maar er zijn nu stichtingen in Roemenie bezig om de honden te vangen, wat best makkelijk gebeurd omdat merendeel van de honden heel lief en goed benaderbaar zijn voor mensen, en worden dan gesteriliseerd en gecastreerd en losgelaten. Dit kost maar ?? 25,- per hond. Als ons EU geld daarvoor was gebruikt was het zwerfhondenprobleem al tot meer dan de helft teruggebracht en in een aantal jaar daarna bijna geheel opgelost.
  Maar nu dit met het jongetje gebeurd is, is er een totale massahysterie aan de gang in Roemenie en worden de honden gestenigd, vergiftigd of afschuwelijke wijzes vermoord. Ook puppy’s ontkomen hier niet aan.
  Daarnaast is het jongetje helaas heel snel begraven zodat de juiste toedracht, die wel bekend is bij de autoriteiten, verhuld is. Want waarschijnlijk is het niet door de honden gebeurd.
  Maar het belangrijkste is, hier word in Roemenie het leven van zowel mens en dier niet gerespecteerd. En dit land wil zich gelijk achten met ons Nederland. Daar zal dus toch heel veel moeten veranderen.


  Maak melding

 10. Niet te geloven dat een land als Roemenië met zijn barbaarse praktijken (want zachtzinnig gaat het er bepaald niet aan toe) tot de EU mag behoren…hier klopt niets van!! >:(


  Maak melding

 11. @Dame: Dit vind ik dus een respectloze en onzin reactie. Weer iemand die oordeelt terwijl ze niks van de situatie weten. Miljoenen onbetrouwbare ‘beesten’? Het grote gedeelte van de straathonden zijn juist erg vriendelijk, de honden die wel agressie vertonen zijn zo gemaakt door de mens. Als jij jarenlang werd getreiterd, geslagen met stenen wordt bekogeld komt er ook een moment wanneer er bij jou iets knapt. De beesten zijn in dit geval juist de mensen.

  En geld heeft de regering zat, miljoenen hebben ze van de EU gekregen om dat probleem humaan op te lossen maar het feit is dat met de manier waarop ze het nu doen ze geld vangen i.p.v uitgeven. Corruptie in het grootste zin van het woord.

  En kansloos? De mensen die demonstreerden hebben heus geen illusies dat ze het zo oplossen. Doel is er eerlijke bekendheid aan te geven die niet van de Roemeense media komt en dat mensen gaan nadenken. Niks doen of het negeren is net zo erg als het zelf meedoen met de barbaarse praktijken.

  Wat het 4 jarig jongetje betreft, natuurlijk is dat tragisch! Elk dood van een kind is verschrikkelijk. Maar waar is het bewijs dat honden het hebben gedaan? Nergens, je moet afgaan op wat de autoriteiten zeggen en die zijn dus zo corrupt als wat (niet alleen wat zwerfdieren betreft!). Er zijn zelfs erg sterke geruchten (van mensen in Roemenië, zelfs een politieagent!) dat het een pedofiel was, een 4 jarig jongetje kan nooit over een hek zo hoog klimmen en 1,5 km lopen in 45 min (de tijd dat de oma niet op heeft gelet) dat hij weg was.


  Maak melding

 12. Dame…wat ben jij harteloos, neem eens de moeite om te kijken hoe de dieren worden afgemaakt….en beweer dit dan nog eens met droge ogen


  Maak melding

 13. Ik weet niet waarom mij nu door allerlei fanatiekelingen in de schoenen wordt geschoven dat die beestjes van mij ‘in brand gestoken, doodgeschopt, aan een stok geregen’ of op andere gruwelijke manieren mogen worden afgemaakt.

  Ik heb het over sturing aan deze immense groep honden (blijkbaar al 3x zoveel als eerder gemeld). Je kan toch beter nu een deel, snel maar ‘netjes’ afmaken, dan aan de gang gaan met trage acties waardoor er in de tussentijd meer nieuwe aanwas is dan dat je aan de andere kant verhelpt. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden. Ik denk dat je nu snel en rigoureus moet ingrijpen, om straks op lange termijn minder problemen en dierenleed te hebben.


  Maak melding

 14. Pfff, drie miljoen zwerfhonden en jullie denken dat de dood van een 4 jarig jochie het enige probleem is? Wat dacht je van alle ziektes en het gevaar dat je loopt als je in the middle of nowhere door zo’n groepje honden wordt aangevallen?
  Een hond is een huisdier en hoort niet op straat. Als die honden voor overlast zorgen moeten ze geruimd worden. En bespaar mij de vergelijking met mensen want dat valt niet met elkaar te vergelijken. Laat die 60 man dan naar Roemenië gaan en ga daar je handen uit de mouwen steken.
  En als we het verhaal van het vierjarige jochie niet moeten geloven dan moeten we dat wel van het massale dierenmishanding verhaal ?
  Liever drie miljoen honden dood dan 1 kind.


  Maak melding

 15. Het is jammer dat je hier geen foto’s kunt plaatsen, anders zou ik je toch even laten schrikken, Dame!!! De mensen in Roemenie die wel van honden houden zijn doodsbang en smeken om onze hulp. De groep mensen die vandaag in Zwolle waren houden erg van Roemeense honden en uiten op deze manier hun frustratie en ook al haalt het niks uit, de Roemeense vrienden zijn hun dankbaar en wie weet haalt het hier ook nog wat uit!! Heel erg bedankt Weblog Zwolle voor de interesse en het publiceren!!


  Maak melding

 16. hallo allemaal
  waar zijn ze nou in godsnaam mee bezig daar die arme honden dood maken wat een gore lafaards daar zeg ze moeten ze in een asiel doen en dan zoeken naar mensen die ze wel willen hebben en dan als het moet gratis op laten halen maar niet dood maken dan moeten ze dat ook bij die lui doen dat zo maar even doen he
  op hangen of net zo lang blijven slaan tot ze zelf dood gaan weten ze meteen hoe ze zich voelen arme dieren  Maak melding

 17. Bericht door Herma, op 8 september 2013 om 20:32
  Het is jammer dat je hier geen foto’s kunt plaatsen, anders zou ik je toch even laten schrikken, Dame!!! De mensen in Roemenie die wel van honden houden zijn doodsbang en smeken om onze hulp. De groep mensen die vandaag in Zwolle waren houden erg van Roemeense honden en uiten op deze manier hun frustratie en ook al haalt het niks uit, de Roemeense vrienden zijn hun dankbaar en wie weet haalt het hier ook nog wat uit!! Heel erg bedankt Weblog Zwolle voor de interesse en het publiceren!!

  Een foto plaatsen is mogelijk hoor. Klik hiervoor op het schilderijtje naast het wereldbolletje boven dit tekstvenster. Dan plak je tussen de img tags het adres naar de locatie van het plaatje.

  Je geeft zelf aan dat het waarschijnlijk weinig uit haalt jullie actie van vanmiddag. (Ik geef niet aan dat ik het onzin vind, goed dat aandacht wordt besteed aan zaken die weggeschoven worden. En natuurlijk goed van WLZ dat het artikel geplaatst is.) Maar toch begrijp ik wel de andere reacties hier.

  Maarree, laat ons eens even lekker schrikken dan op deze zondagavond, Herma.

  Groetjes,

  Zuidski
  (Die Roemenie een mooi en interessant land vind om zo nu en dan heen te gaan.)


  Maak melding

 18. Er is een onderzoek gaande naar het bijtincident, en het kind zou zijn vermoord en toen bij waakhonden (geen zwerfhonden) zijn neergelegd…(wat uiteraard afschuwelijk is, laat daar geen misverstanden over bestaan) Het kind kon helemaal niet over het hek komen…
  De president gebruikt dit als excuus om de aandacht af te leiden van een aantal andere problemen waardoor hij onder vuur ligt..en de arme beesten zijn hier de dupe van!


  Maak melding

 19. Bericht door Sarina, op 8 september 2013 om 18:45
  En alleen afmaken helpt niet. Ze kunnen nooit alle 3 miljoen (het aantal zwerfhonden die zijn geteld, schattingen lopen veel hoger) honden vangen en een ongesteriliseerde teef kan binnen 6 jaar meer dan 6000 nakomelingen hebben. Voorkomen van zwangerschap zorgt ervoor dat de populatie op den duur uitdunt. In een dorpje in Roemenië is door middel van Trap, Neuter, Release de populatie 8x verminderd.

  hm……. Ik kan je niet helemaal volgen.

  – een teef kan in 6 jaar 6000 nakomelingen hebben (geen idee, ik geloof je op je woord)
  – Afmaken helpt niet
  – Ze kunnen nooit alle 3 miljoen (het aantal zwerfhonden die zijn geteld, schattingen lopen veel hoger) honden vangen
  – Voorkomen van zwangerschap zorgt ervoor dat de populatie op den duur uitdunt.

  Die zin over die 3 miljoen die overgaat in die 6 jaar/6000 nakomelingen, ik kan er geen touw aan vastknopen maar ik meen te begrijpen dat je zegt dat er teveel honden los lopen om allemaal snel genoeg te kunnen vangen omdat ze veel te vlot weer meer jongen krijgen, meer jongen komen dan er honden gevangen worden. Begrijp ik je dan goed?

  Indien ja: waarom zou steriliseren beter zijn? Kunnen ze dan sneller vangen en steriliseren dan afmaken? Lijkt me niet.

  Hoewel ik de problematiek aldaar niet ken, probeer ik me er wel een voorstelling bij te maken. In gedachten zie ik op straat veel vel-over-been verzwakte zielige hongerige honden rondlopen. Zit ik dan in de goede richting?

  Dan wil een stel _dierenliefhebbers_ voorkomen dat ze massaal afgemaakt worden (de honden, niet de dierenliefhebbers 😛 ), dat ze gesteriliseerd worden en weer op straat gedumpt worden en verder kunnen verhongeren?

  Werkelijk waar, ik snap er geen hout van. Mijn eerste ingeving zou toch zijn: zolang ze geen waardig thuis kunnen krijgen en de aantallen te groot zijn, toch maar afmaken. Liefst wel snel en pijnloos.


  Maak melding

 20. Andere oplossing: die 60 activisten gaan naar Roemenië, stichten daar een enorme hondvriendelijke kennel waar al die honden opgevangen kunnen worden, gesteriliseerd, verzorgd, gevoerd, getroeteld etc.
  Roemenen blij, activisten blij, iedereen blij.


  Maak melding

 21. @Wilbert: Mijn 1e reactie was niet voor u bedoeld maar voor 1ste john. Onze reactie’s werden bijna tegelijk geplaatst. Dus ik probeerde u niks in de schoenen te schuiven. 🙂

  Netjes afmaken? Daar gaat het juist om, dat doen ze nl niet! In brand gestoken, keel doorgesneden, doodgeschopt, aan een stok geregen of op andere gruwelijke manieren, dat zijn de manieren waarop ook de autoriteiten de honden doden. Dat is juist een van de problemen, het gaat om de manier waarop. Het probleem moet aangepakt worden ja maar op zo’n barbaarse manier? Ben benieuwd wie van jullie de moed heeft op dit filmpje (Ethanasie op de Roemeense manier) helemaal af te zien! https://www.youtube.com/watch?v=PNn8chk6tBw

  @1stejohn: Aan u ga ik niet eens een reactie vuilmaken, is de moeite niet waard. Net zomin als aan Henderik & Zuidski.


  Maak melding

 22. @1stejohn: Aan u ga ik niet eens een reactie vuilmaken, is de moeite niet waard. Net zomin als aan Henderik & Zuidski.

  Maar wel structureel tot in detail vertellen hoe de beesten in brand gestoken, keel doorgesneden, doodgeschopt, aan een stok geregen of op andere gruwelijke manieren afgemaakt worden? Ik begrijp dat activisten hun mening en standpunten (hoe goed of juist slecht, positief of negatief) opdringen. Waar jij nu nog mee doorgaat met je collega’s.

  Jullie actie van vanmiddag is toch goed verlopen maak ik op uit dit nieuwsbericht? Ga er dan niet zo op door nog uren na afloop.


  Maak melding

 23. Weet je Dame…je hebt kansloze acties en kansloze mensen….gelukkig was dit een hele geslaagde actie:D. Blijft over?? Juist ja…….

  De president van Roemenië stopt EU geld( ook jouw belastinggeld) in zijn eigen corrupte pocket en zadelt de mensen daar op met een populatie honden waar je u tegen zegt.
  Had hij het EU geld een aantal jaren geleden gebruikt waar het voor gegeven word namelijk STERILISEREN dan had het probleem nu niet geweest.
  Aangevallen worden op straat valt ook wel een beetje mee. Het laatste bijtincident bestaat uit 2011!!!!!

  Hoe gaat het afmaken in Roemenie?? Nou zo…


  Maak melding

 24. @Zuidski: Dat is een mooie! Wij reageren alleen op de veelal onzinnige berichten van mensen die niks van de situatie weten, zich niet inlezen, geen contacten met Roemeense dierenredders hebben etc en zich totaal respectloos opstellen. Ik kan er niet tegen als mensen gelijk met meningen spuwen zonder enige onderhoudend argument en respect. Waarom wel respectvol zijn als het over een demonstratie over mensen in eigen land gaat maar niet over onschuldige dieren in een barbaars land? Hebben mensen niks respectvols te zeggen, reageer dan niet!

  Wat het structureel tot in de detail vertellen, dat is educatie. Het blijkt wel weer dan mensen in NL dat op dit gebied ook nog nodig hebben. En ik neem aan dat u de video niet gezien heeft…?


  Maak melding

 25. Een groot deel van de reacties zijn weer typisch menselijk..
  Een door de mens veroorzaakt probleem maar afschuiven op de dieren, door ze maar af te maken. Lekker makkelijk.
  Geen wonder dat deze wereld naar de klote gaat.  Maak melding

 26. @WFvN: Sterilisatieprojecten, op een humane manier ethaniseren (dus een spuitje!) en educatie zodat de Roemenen niet wéér het probleem veroorzaken door hun dieren te dumpen.


  Maak melding

 27. Waar de overheid dus mee helpt! Er zijn al meerdere jaren NGO’s actief met deze oplossingen maar die worden iedere keer maar tegengewerkt, door burgers & autoriteiten. Het is nu nog roeien regen de stroom in.


  Maak melding

 28. Zuidski moet naar bed beste Sarina en doglover. Voor de rest heb ik zelfs nog gezegd dat ik het goed vind dat er aandacht aan wordt besteed. Kun je vast wel even Ctrl-C, Ctrl-V-en toch? Net als ik met jouw tekst deed, Sarina.


  Maak melding

 29. En dan roepen we boe op een guur stationnetje ergens in een regenachtig landje. Waar nog nooit 1 roemeen van gehoord heeft? Mensen, volgens mij hebben jullie een afslag gemist. als je het niet eens bent met roemeens beleid moet je in ROEMENIE boe roepen.


  Maak melding

 30. @Sarina
  Steriliseren? Het nut daarvan ontgaat me nog altijd. Het noemen van die 6/6000, een heftig getal waarvan ik niet begrijp hoe dat je standpunt sterker moet maken.

  Wat ik wel snap is je opmerking over educatie en euthanasie.
  Trouwens: er zijn ook andere manieren dan spuitjes die goedkoper zijn. Geen fraai gezicht maar ik heb meegemaakt hoe een koe snel gedood werd. De zwangere koe had een kapotte baarmoeder door het kalf. De keuze was om het kalf te redden ten koste van de moeder. Een langwerpige cilinder op het voorhoofd van de koe, knopje indrukken en een enorme pin boorde zich in de hersenen. De koe was in één klap dood. Stress heb ik aan het dier niet af kunnen lezen (goed, was een 13-jarig knulletje, dat is al heel wat jaren geleden).
  Geld zal hier ook een rol spelen (land, aantal honden). Ik kan me wel voorstellen dat ze niet direct voor het spuitje gaan.


  Maak melding

 31. Ik vind het stuitend te lezen dat er veel mensen zijn die het wagen onzin te verkopen en doen alsof ze iets weten van het zwerfdierenprobleem in Roemenië. Ik was bij de demonstratie en met zijn allen weten we zeker dat dit gaat helpen om de Roemeense regering duidelijk te maken dat wat ze van plan zijn te gaan doen, niet gepikt wordt door veel mensen in Europese landen. De paar onwetenden daargelaten, maar die gaan zich nu vast verdiepen in het zwerfdierenprobleem.
  Net als al de mensen die weten waarover ze praten, ben ik ervan overtuigd dat castratie en sterilisatie als enige het probleem kan oplossen. Waarom denken jullie dat er hier geen zwerfdierenprobleem bestaat? Omdat de meeste dieren “geholpen” zijn.
  Gelukkig wel. Als ik iemand trots hoor vertellen, dat hij/zij een pupje heeft ‘besteld” voor veel geld, word ik heel boos. Er zijn zoveel dieren die geen thuis hebben, die een plekje zoeken. Koop niet, adopteer.


  Maak melding

 32. te triest, al deze reacties. Als mensen in NL al zo reageren, hoe moeten we dan in godsnaam de mensen in Roemenië zover krijgen dat zij een verandering laten plaatsvinden. ik dacht dat in NL mensen wel wat geleerder waren. Maar jammer….. poef weg hoop! En bedankt.

  Antwoord op de vraag wat er moet gebeuren.
  Niet iets kant en klaars. Roemenië en sommige mensen hier willen een 1 dags oplossing. Hup, afmaken en klaar. Maar door schade en schande is gebleken dat dat niet werkt.
  Er is een oplossing op lange termijn: neutralisatie, terugzetten en educatie. Haal agressieve honden van de straat en zorg dat ze gezond zijn. Hier is allemaal geld voor, mensen. Maar dat komt niet daar waar het wezen moet. Dat stoppen mensen als President Basescu in de eigen zakken. Corrupte dierenartsen die net doen als ze honden neutraliseren en ze gewoon niet helpen en we weer op straat zetten. Honden is een business, die brengen geld op. Een hondenvanger vangt links een hond, geeft dit door, vangt geld en zet de hond rechts weer buiten. Want je kan hem altijd nogmaals vangen voor hetzelfde geld. Geen kip die dat controleert. En de EU maar betalen, en ja, van onze belastingcenten. Dus ik heb reden om hier boos over te zijn. Ik betaal deze rotzakken.
  Wat ze jaren geleden al hadden moeten doen: sterilisatie. Dan was nu het probleem er niet meer geweest. Maar nee, ook de gewone gepeupel die niet meer voor hun eigen hond kunnen/willen zorgen, gooien deze gewoon op straat. Dan worden ze zwanger en hoppa, weer meer honden erbij. Ze houden het daar allemaal in stand.
  Iedereen daar is verantwoordelijk.
  Nu zijn er NGO’s aanwezig. Non Gouvernment Organisations. Dus organisaties die NIET afhankelijk zijn van de overheid, maar van giften en donaties, die het wel begrijpen. Die zetten sterilisatie/castratieprogramma’s op. Maar als ze er 30 per dag doen, is het veel. Per dag worden er 3x zoveel pups geboren. Dus vechten tegen de bierkaai, als ook de overheid je nog tegenwerkt. En nu heeft de overheid de schuld van het straatdierenprobleem in de schoenen van deze mensen geschoven. En de straathond heeft het gedaan. Het is echt heel erg van Ionut (jongetje dat is overleden). Maar als hij aangereden was, dan vermoord je toch niet alle autochauffeurs??? Verschrikkelijk wat er met het jongetje is gebeurd. Ook al is hij wel doodgebeten, wat door meerdere bronnen steeds meer wordt tegengesproken, dan nog hebben alle honden het gedaan. Het is ook een politiek spelletje. Er blijken verkiezingen op komst en Basescu moet een goede beurd maken…. dus waarom dan niet de bevolking manipuleren? (laat vooral de hele dag het overleden jongetje en zijn verhaal op tv zien + een bevolking dat de straathonden toch al zat zijn = een hel op aarde.) Bevolking is woedend en botvieren hun woede op de pups, ouwtjes en alles op 4 poten op de meeste verschrikkelijke manier. Vanaf volgende week gaat dit misschien legaal worden, stel je voor hoe de straten van Roemenië eruit gaan zien.

  Tuurlijk zijn er een hoop honden geholpen met euthanasie. Maar dan humaan: agressieve honden, hele zieke honden, invalide honden, gebroken honden. Laat dat vooral doorgaan. Maar nu worden die in een gemeente asiel geknald en gaan ze daar dood omdat ze geen eten/ drinken krijgen of aan een riek gestoken worden of dat een of andere mafkees te diep in het glaasje kijkt en het leuk vind het hondje met een mes te bewerken. Want dat gebeurd zo op grote schaal. Het is een grote bende daar.

  Maar een probleem dat in 20 jaar is ontstaan, kan niet in 1 dag verholpen worden. In een ander land hadden ze hetzelfde probleem, daar hebben ze jaren geleden de honden gesteriliseerd, de mensen geleerd hoe om te gaan met deze honden, de honden gezond gehouden en nu zijn ze (bijna) van het probleem af, door de natuurlijke verloop.

  Dit verhaal kan een beetje van de hak op de tak zijn. Maar zo zit het in een notedop in elkaar. Er is zoveel aan de hand, dat het gewoon niet leuk meer is.


  Maak melding

 33. Jeetje, wat zal je geschrokken zijn als 13 jarig knulletje mee te maken dat een koe met een schietmasker (zo heet dat nl.) gedood wordt. Maar zo gebeurt dat op het slachthuis, nog steeds. Dan is het inderdaad een snelle euthanasie van het dier. Niet leuk maar wel de meest snelle manier. Blijft als een paal boven water, dat op de manier hoe de honden aan hun eind komen in Roemenië gewoon niet geaccepteerd mag worden. Dat is nl. wel stress voor die dieren. Ik heb respect voor mensen die zich daar voor willen inzetten, en er durven te gaan staan, bij dat mooie grote stationsplein in dat super mooie Zwolle. Laten we er respect voor tonen, dat zal ons allen sieren.;)


  Maak melding

 34. Pfff lekker die fotootjes er bij. Ook rekening gehouden met kinderen die de site bezoeken?

  Misschien dat het aantal terug gedrongen word als er wat meer chineese restaurants gaan openen? Grenzen gaan toch open meer werkgelegenheid ,goedkoop eten, dus win-win!


  Maak melding

 35. @Chantal:

  En dan nu concreet: als al het geld wat daar naartoe gaat voor het probleem, ook daadwerkelijk in het probleem gestoken wordt in de vorm van vangen en steriliseren, dat het probleem dan wel binnen afzienbare tijd opgelost is? Dat ze dan meer kunnen steriliseren dan er nieuwe honden bij komen?


  Maak melding

 36. Ik lees deze ook weer even mee, hoop dat het minder in herhaling valt over het utreg topik. Verder heeft het toch wel een beetje een ALF-achtig sausje hoor.


  Maak melding

 37. Er blijkt zelfs in 1 jaar al meer geld door de EU betaald te worden om de honden te neutraliseren, dan dat er honden zijn…..

  Zullen we J maar even negeren? Denk dat dat wijs is. Want hij is toch zo grappig. Ik lach echt een scheur in mn onderbroek.


  Maak melding

 38. thank you so much for helping us ! I’m from Romania and when i saw those people in the street asking to kill our friends i was disappointed and terrified Our country doesn’t respect the european rules and our president has chosen to kill them PLEASE HELP US


  Maak melding

 39. hoeveel Roemenie krijgt, is wel te vinden. Niet even door mij 1,2,3.

  En dat is dus het moeilijke aan dit verhaal. Zo dom zijn ze dan weer niet. Er wordt gesjoemeld, maar terugvinden kan je het niet. Waarom??? het wordt toch niet gecontroleerd. Iedere Roemeen die ik ken/gesproken heb weet van de corruptie. Er is zoveel over geschreven. Maar echte harde bewijzen….. Niemand heeft er tot nu toe echt naar gezocht, denk ik.

  Hier kan je veel meer erover lezen.

  http://www.occupyforanimals.org/romania–a-country-cries-out-for-revenge-after-the-tragic-death-of-a-four-year-old-boy-who-had-been-attacked-by-dogs.html

  http://www.occupyforanimals.org/romania–organized-crime–stray-dog-business.html

  Dr. Carmen Arsene is de Roemeense Animal Welfare Organisation:
  http://www.million-actions.de/2011/08/15/stray-dog-situation-in-romania-by-dr-carmen-arsene/

  Kijk op http://buzhonden.weebly.com/

  http://www.dogsadoptionsnederland.nl

  Ach ach, er is zoveel over geschreven. iedereen weet het. Maar niemand heeft tot nu toe er iets aan kunnen doen.

  En degene die vandaag in Zwolle stonden hebben geprobeerd om maar enige soort van aandacht te vestigen op deze situatie. Want niemand anders doet het.


  Maak melding

 40. Haha, ja hoor. Even een zogenaamde Roemeen opgebeld of ie even een berichtje op WLZ wil plaatsen.

  Wat ik al zei, alf saus, aangelengd of niet.


  Maak melding

 41. Kan een admin de oorsprong van het bericht van elena, op 8 september 2013 om 22:43 achterhalen? Is dit werkelijk afkomstig uit die contreien?

  ========

  Deze Admin. denkt van wel uit Roemenië. IP start met 213…..

  ========

  Verder
  @chantal

  Ik kan niet echt onder de indruk raken van zo’n bericht. Ik ben een ‘ongelovige’ die best wil luisteren maar bij zulke reacties ontkom ik niet aan de indruk dat er onderbuikgevoelens flink hun best doen en populistische praat ook niet vreemd is.
  Concrete, betrouwbare gegevens doen mij heel wat meer dan

  hoeveel Roemenie krijgt, is wel te vinden. Niet even door mij 1,2,3.

  En dat is dus het moeilijke aan dit verhaal. Zo dom zijn ze dan weer niet. Er wordt gesjoemeld, maar terugvinden kan je het niet.

  En als er zoveel gesjoemeld wordt maar het wordt niet gecontroleerd, dan moet je niet in Roemenië zijn met je klacht maar bij de EU. Zij geven het geld uit (zeggen jullie), dan mag je van hun verwachten dat zij ook zicht hebben op de toepassing. Zo niet, dan moet je daar beginnen.


  Maak melding

 42. -Ik ben tegenstander van geweld tegen dieren.
  -Ik ben niet op de hoogte van de actuele status omtrent dit topic.
  -Ik heb geen hond.
  -Ik heb een mening.
  -Ik heb geen oplossing.
  -Ik vraag me af of het helpt om te demonstreren in een stadje 2500 km van het land waar dit soort zaken speelt.
  -Ik zat op de bank toen jullie op het station stonden.
  -Ik ben benieuwd of de gemiddelde Roemeen ook Weblog Zwolle bezoekt.
  -Ik vraag me af of dezelfde demonstranten ook demonstreren tegen de ontwikkelingen in Syrië en de gruwelijkheden die zich daar afspelen tegen de mensheid.
  -Ik verbaas me over de felheid van bepaalde mensen die reageren.
  -Ik verbaas me over het aantal vrouwen die ineens actief is op Weblog Zwolle.
  -Ik ben wel eens gebeten door een hond.
  -Ik ben nu door deze post ongetwijfeld de gebeten hond.
  -Ik kijk uit naar de reacties.  Maak melding

 43. Zeker weten weet ik natuurlijk niet, maar ik denk dat Elena echt uit Roemenie komt. Deze webblog, of hoe noem je dat? (ik doe dit namelijk ook nooit) gaat flink over facebook en bereiken een heel groot aantal Roemenen. Haar boodschap was dan ook aan de mensen die gedemonstreerd hebben. Daar hoeven jullie echt niks mee.

  Ik snap dat je er niet onder de indruk van ben WFVN, dat ben ik zelf ook niet. Ik zou willen dat ik meer bewijzen had, dat zou een hoop helpen :). Maar het feit dat dit onderwerp alleen al tot je aandacht kwam en je kritische vragen stel. Dat is voor mij al een gewonnen iets.

  De meeste mensen gillen en hebben meningen, maar zeggen in feite niks. Als je je er alleen al in ga verdiepen…..over nadenk. Prima. Meer verwacht ik ook eigenlijk niet.

  Geloof me, we hebben klachten gestuurd naar de EU.
  http://ec.europa.eu/eu_law/your_rights/your_rights_forms_nl.htm
  Email: SG-PLAINTES@ec.europa.eu

  Heb heel veel petities, polls, etc etc wat getekend kan worden. 🙂

  Even ter info:
  In Boekarest zijn er ook protesten geweest en in Helsinki ook. Verder heb ik er even momenteel geen kijk op.


  Maak melding

 44. Ik weet niet waarom ik naar die foto’s zou moeten kijken? Ik geloof best dat de Roemenen weinig ophebben met die zwerfhonden. Die foto’s van Doglover zeggen me ook niet veel hoe die hond omgekomen is. Je ziet dagelijks dat soort taferelen op de weg, met egels, katten en andere dieren.
  3 miljoen zwerfhonden is een groot probleem dat je niet op korte termijn oplost door sterilisatie/castratie. Jullie zijn tegen de gruwelijke wijze waarop die honden nu worden gedood. Natuurlijk ben ik daar ook niet voor. Daarom stelde ik voor geld in te zamelen om die dieren met een spuitje in te laten slapen. Daarmee los je het huidige probleem op. Dat vind ik kansrijker dan een demonstratie op het station van Zwolle.


  Maak melding

 45. Met alleen sterilisatie/castratie wordt het probleem ook niet opgelost. Met alleen een spuitje geven ook niet.
  Niet zolang de mentaliteit daar niet verandert.
  Stel, inderdaad alle zwerfhonden krijgen een spuitje… Ondertussen zet iedere Roemeen die z’n hond zat is (om wat voor goede smoes dan ook) de betreffende hond ongecastreerd op straat. Wat dan? Weer zoveel miljoen honden een spuitje?
  Gisteren heb ik een foto gezien van een stel kinderen; ze stonden op de stoep al grinnikend te kijken naar twee pups en meerdere volwassen honden die dood op straat lagen.
  De jeugd is de toekomst…


  Maak melding

 46. Laat me raden. Zodra de H&M de eerste folders de deur uit doet met de wintercollectie over 1,5 maand ofzo staat 75% (die 3 mensen, WLZ staat voor 1) van de reageerders hier weer volop te roepen in de social media dat een actie op een nertsenfokkerij mislukt is en met online petities te zwaaien zodat iemand weer zn studiepunten er voor binnen heeft.  Maak melding

 47. @Admin: Kan deze ouwehoerpartij niet stoppen. De één z’n ja is de ander z’n nee. Daarbij worden er veel te veel oneigenlijke argumenten gebruikt.


  Maak melding

 48. Wow, wat een topic. In een paar uur 60 reacties over een probleem waar ik wel eens eerder over gelezen heb, maar niets mee kan.

  Wat me opvalt in de reacties hier is dat onwetendheid en kritische reacties als negatief gezien worden. Maar dat was toch juist het doel van deze demonstratie om wat te doen aan deze onwetendheid? En door te reageren op kritische reacties kun je toch beter je punt maken? Wees daar blij mee.

  Ik heb afwisselend me verbaast en gelachen om en over de reacties.
  De uitdaging van Sarina (21:26) ben ik aangegaan en heb het filmpje helemaal uitgekeken. Viel me tegen. Had gruwelijker beelden verwacht. En die spreker kon ik niet verstaan. Geen idee wie dat was en wat hij zei. Ondertiteling was handig geweest.

  Helaas moet ik meedelen dat ik nadat ik al deze info tot mij genomen heb het voor mij nog steeds een ver-van-mijn-bedshow is.

  Een ding dan. Ik ben wel nieuwsgierig naar de groootte van het bedrag wat de EU hiervoor beschikbaar gesteld heeft (dat moet toch te vinden zijn) en of de EU op de hoogte is dat dit geld niet goed gebruikt zou worden en wat ze daar dan van vinden.

  De links van Chantal (22:45) heb ik overigens niet geopend. Misschien doe ik dat nog even maar ik begrijp dat ik daar ook geen echte feiten in moet verwachten.


  Maak melding

 49. Ik denk dat er in Roemenië eerst andere zaken bekeken moeten worden. Zoals ik al eerder zei, goed dat het onder de aandacht gebracht wordt. Maar de soep vanuit de Aktivistische Hoek werd aardig heet opgediend.

  Werkze straks


  Maak melding

 50. Het lijkt me best een belangrijk probleem wat je inderdaad aangepakt wilt hebben. Lijkt me niet handig om met zo’n ongecontroleerde bende vee buiten te hebben.

  Werkze straks? Mwah, mij heeft het bedrijfsleven niet meer nodig.


  Maak melding

 51. Misschien ziet Cesar Millan er nog een extra project in.

  Als we over 40 jaar nog Internet hebben hoop ik dat laatste ook eens te kunnen zeggen :-*


  Maak melding

 52. Ik vraag me af wanneer Tommy, Aura en Seabert zich in de kwestie mengen.
  Wel een moeilijk probleem om een standpunt voor in te nemen. Ik begrijp heel goed dat de Roemenen er van af willen, in Nederland laten we ons door kleinere problemen op de kast jagen. Anderzijds zou het vreselijk zijn dat zoveel honden dan maar zomaar afgemaakt worden, niet een oplossing waar ik nu loeienthousiast van raak…


  Maak melding

 53. Die 3 miljoen honden (zelfde aantal als wat in 2011 bij een soortgelijke actie werd genoemd) zijn niet allemaal honden die door Roemenen de deur uit zijn gezet. Een groot deel zijn de verwilderde nakomelingen van dat soort honden die in roedels leven. De kleuter is niet de enige die is doodgebeten (misschien ook een paar gruwelijke foto’s van laten zien? :(). Nederlands Dagblad:

  In 2006 beet een straathond een Japanse toerist dood. Twee jaar geleden werd een aanval van een roedel zwervers een Roemeense fataal.

  Daarnaast zijn er jaarlijks vele bijtincidenten. Gegeven de ziektes die de honden onder hun leden kunnen hebben, een groot probleem.
  Ik heb nergens kunnen vinden dat Roemenië EU-subsidies ontvangt om dit probleem aan te pakken. Wel dat de EU aangeeft dat dit een intern probleem is van het land, waar de EU zich niet mee bemoeit.


  Maak melding

 54. Ten eerste is de bedoeling van een demonstratie in Zwolle natuurlijk om er bekendheid aan te geven. Gezien het aantal reacties alleen al hier is dat al prima gelukt.

  Ten 2de blijkt dat ook Roemenië gewoon de EU aan zijn laars lapt. Nu al gaat er geld heen dat niet op de juiste manier gebruikt wordt. Goed voorbeeld, en dan nu nog in het klein, hoe het straks daar aan toe gaat met EU geld.

  Als laatste lijkt me duidelijk dat deze manier niet de oplossing is. Als je een foto ziet van dode honden en katten die op straat liggen na vergiftigd te zijn met lachende kinderen er om heen weet je dat er echt iets heel erg mis is daar. Al vast een warm welkom voor onze nieuwe landgenoten vanaf januari? Vraag me echt hardop af wat nou de meerwaarde is mbt de toetreding van dit soort landen tot de EU.


  Maak melding

 55. Nee mevr, u staat mooi op de foto!
  Wat als het u kind geweest die dood was gebeten door een stelletje straat honden?
  U had de ouders moeten steunen en niet deze “honden”.


  Maak melding

 56. Btw wie van al deze “dieren vrienden”heeft daadwerkelijk deze problematiek van de honden gezien?
  AAAAahhhh kom maar bij baasje hë, lekker liggen, jhaaaa kom maar.

  Sorry hoor!!!


  Maak melding

 57. Behoorlijk triest dat we hier continu praten over “vermoorde honden” terwijl dit gewoon een jong mensenleven heeft gekost.

  Het idee om ze allemaal te gaan in-enten is vreselijk idealistisch en onhaalbaar.

  De reden dat hier zoveel reactie op komt hierboven is volgens mij zo logisch als wat: hoe is het mogelijk dat er met geen woord gerept wordt over dat overleden kindje?

  Ik vind het stuitend dat het vervolgens nog steeds opgenomen wordt voor die zwerfbeesten en ik ben erg benieuwd vanaf hoeveel doodde kinderen/mensen Roemenie dan wel zou mogen ingrijpen…


  Maak melding

 58. Het kind is gebeten door bewakingshonden!! Dat feit wordt nu gebruikt om dan maar alle zwerfhonden op gruwelijke wijze te doden. Het probleem van de zwerfhonden speelt in heel zuid-Europa. In bv Spanje en Griekenland zijn er tal van organisaties die straathonden vangen en er een nieuw baasje voor zoeken ergens in Europa. Ook in NL lopen zat, prima gesocialiseerde, ex zwerfhonden rond! De mentaliteit van de mensen daar zou eens moeten veranderen.

  Het is tragisch dat een kind omkomt maar om dan dat te misbruiken om een ander probleem aan te pakken is minstens zo tragisch…


  Maak melding

 59. Ja want dat kind (van 4) was even ontsnapt aan de aandacht van zn oma, toen over een hoog hek heen geklommen en zo op een terrein gekomen met bewakingshonden toch?! ……goed verhaal!


  Maak melding

 60. Vanmorgen tijdens een peuk en een bak pleur eens even het RTL nieuws aangezet. Viel me op dat daar een heel andere toon werd gezet omtrent dit topic. Daar werd niet gesproken over het inhumaan afmaken van deze honden. Hier werd gesproken over de overlast en gevaarlijke situaties die dit vele aantal honden verzorgd.

  Al met al vind ik niet dat we onze ogen moeten sluiten, echter zijn er naar mijn idee belangrijkere zaken die er in de wereld aandacht vereisen.

  Ajuu en een fijne werkdag.  Maak melding

 61. @Zwollenaar01 @Jeroen69 Even goed lezen he, dat jochie is niet doodgebeten door een zwerfhond, dat is nu juist het punt.

  Verder betrap ik de actievoerders op heel wat foute argumentatie. Lijkt me niet de bedoeling als je wil overtuigen.


  Maak melding

 62. Straks nemen we nog meer straathonden op (die het thuis niet goed hebben). Als mensen wiens eigen land in een smerige oorlog zit 😮

  Nederland heeft toegezegd 250 Syriërs op te nemen.  Maak melding

 63. Zwollenaar01, ik heb mijn buurman zijn zoon van toen bijna 4 ooit uit een steiger van 6 meter moeten halen dus voor mij is dat niet zo ongeloofwaardig!  Maak melding

 64. Het is al begonnen…op dit moment komen er op FB talloze foto’s en filmpjes binnen van honden die op de meest gruwelijke manier worden vermoord…fijne dag allen


  Maak melding

 65. Ik ben zeer teleurgesteld over de harde reacties hier tegen onze demonstratie. Hiermee blijkt dus ook hoe weinig de mensen dit probleem interresseerd. En dan ook nog te horen dat @Bernard het filmpje over de euthanasie als meevallend betiteld. Hoe hard ben je geworden dat dit je niks doet. Mij gaat het gegil van doodsangst van de dieren door merg en been.
  Ik had nog een filmpje hoe een pup levend in brand gestoken word, maar dit zal bij menigeen dan misschien dezelfde reactie oproepen ach het valt mee het is maar een hondje. Is de wereld dan zoooo verhard???
  En ja de dood van het kindje is vreselijk. Maar is dit kind wel verscheurd door de honden? Of was dit in scene gezet om het werk van een pedofiel te verdoezelen? Het kindje is heel snel begraven en er is geen officieel sectie verricht. Terwijl ook de autoriteiten ervan op de hoogte waren. Lekker de waarheid weer verdoezelen? En een ander “probleem” de schuld geven? Makkelijk toch?
  Ik heb het te doen met de ouders van dit jongetje. Het lijkt mij verschrikkelijk je kind te verliezen op welk manier dan ook.
  En deze Elena is daadwerkelijk een Roemeense en ze volgt via Facebook alles wat heir gebeurd vanwege dat ze zelf alles eraan doen om de lieve reeds gesteriliseerde honden te redden. Maar ook deze die met behulp van de stichtingen zijn gesteriliseerd en gecastreerd worden ook vermoord. Allemaal weggegooit geld.
  Corruptie viert hoogtij en degenen die het aangaan zijn hier de dupe van. Lang leven het kop in het zand steken………..


  Maak melding

 66. ik denk dat vele mensen n voorbeeld kunnen nemen aan deze kanjers die voor de honden opkomen
  degene met de grootste mond zijn meestal degene die het niet zoveel kan schelen wat er in de wereld gebeurt!ik ben heeeeeel blij dat er nog zulke mensen bestaan!ik heb DIEP RESPECT voor deze mensen!jullie
  zijn KANJERS!!!!!!!!


  Maak melding

 67. Wat me opvalt is dat er als er voor zwerfdieren wordt opgekomen, er ook weer in dit voorbeeld een beeld ontstaat dat ‘actievoerders’ tegen het slachtoffer zijn. Dit lijkt mij geenszins het geval, dat wordt ervan gemaakt.
  De problematiek rond zwerfdieren is vaak onwetendheid. Jeroen vraagt wie de problematiek rond deze dieren gezien heeft. Nou, ik ben er daar een van. Heb het gezien in Egypte, Sri Lanka, Nepal, noem het maar op, en ook zelfs Nederland heeft zo zijn problemen. Wat mij opvalt is dat men in Sri Lanka wel een goed programma heeft om het zwerfdierenprobleem aan te pakken: namelijk een goed door de overheid en particulieren opgezet sterilisatie- en castratieproject. Heb het zelf met eigen ogen gezien, en het is een lovenswaardig project. Zie mijn verhaal op mijn site. Als ik dergelijke reacties hier zo lees, mankeert het ook in Nederland aan het een en ander. Namelijk een goede voorlichting over zwerfdierenproblematiek. Zo kunnen wij nog wat leren van een ‘ontwikkelingsland’ als Sri Lanka.
  “The greatness of a nation and its moral progress can be judged by the way its animals are treated.”
  Gandhi  Maak melding

 68. Het was puur een reactie van mij op de reacties van de anderen.
  Heel veel van mijn opmerkingen zijn ook te lezen bij de links die @Chantal in haar reactie al gegeven heeft.

  Ik kom gewoon op voor de dieren die mij aan het hart gaan. Zo heeft ieder wel iets maar ik ben gewoon teleurgesteld over de racties en dat heb ik gezegt en heb het netjes bij ik gehouden.


  Maak melding

 69. Chantal maakt ook allemaal aannames, en dat doen die links ook. Zieltjes proberen te winnen, door allerlei zaken te overdrijven, uit vergroten, verbanden leggen die er misschien niet eens zijn.

  Het onderwerp is uiterst vervelend, zeker voor de dieren, maar presenteer het wel op de correcte wijze. Met je verwijzing naar bijvoorbeeld pedofilie haal je er een speculatie bij die helemaal niet nodig is en daardoor je werkelijke punt afzwakt.


  Maak melding

 70. Bericht door LucyS, op 9 september 2013 om 10:31
  Ik ben zeer teleurgesteld over de harde reacties hier tegen onze demonstratie. Hiermee blijkt dus ook hoe weinig de mensen dit probleem interresseerd. En dan ook nog te horen dat @Bernard het filmpje over de euthanasie als meevallend betiteld. Hoe hard ben je geworden dat dit je niks doet. Mij gaat het gegil van doodsangst van de dieren door merg en been.

  Sorry Lucy, zo’n filmpje doet mij niets meer. Ik weet hoe mensen kunnen zijn. Welkom in de werkelijke wereld. Natuurlijk is dit niet de manier. Het kan humaner. Maar ik denk ook dat op dit moment het het beste is om zoveel mogelijk dieren in te laten slapen. Je schrijft immers zelf al dat steriliseren niet helpt. De honden worden alsnog gevangen en vermoord. Had je het beter zelf op een humane manier kunnen doen.
  Dat verhaal van dat ‘doodgebeten’ kind vind ik ook niet zo sterk. Die honden moeten veel meer slachtoffers gemaakt hebben. Er wordt geschreven over ‘lieve honden’. Zal best, maar als zo’n beest besmet is geraakt met rabiës (wat volgens mij het echte probleem daar is) verandert hij in een dodelijk monster. Waarom wordt rabiës (=hondsdolheid) geen enkele keer door de actievoerders hier genoemd?
  Wat mij ook tegenstaat is dat er een appél gedaan wordt op het anti-europasentiment. Er zou Europees geld misbruikt worden. Daar is niets van terug te vinden. Misschien dat het een onderdeel van het anti-rabiës programma is. Maar dan heb je het ook over vossen.

  Als je mij wilt overtuigen zul je met nuchtere feiten moeten komen. En volgens mij geldt dat voor vele lezers hier. Hysterische reacties triggeren bij mij alleen maar de neiging om te gaan trollen.  Maak melding

 71. @chantal is goed, dan bewijs ik ook meteen even dat God niet bestaat, evenals roze olifanten… Nee grapje, ik ga niet bewijzen dat iets niet klopt, de bewijsplicht ligt bij diegene die beweert dat iets wel zo is.


  Maak melding

 72. Een kindje van 4 jaar drie kwartier lang op straat zonder toezicht?
  Wat met het kindje is gebeurd, is vreselijk, een horror scenario voor de ouders en een trauma voor zijn broer. Het zou net zo vreselijk zijn geweest als het kindje zou zijn verdronken of dood gereden.

  In Nederland zijn heel veel plekken waar honden het terrein bewaken en daar kun je beter ook niet tussen gaan lopen, dat heeft niets met het hebben van Rabiës te maken. Rabiës is dus ook geen feit, maar een aanname. Net als de opmerking dat die honden meerdere slachtoffers gemaakt moeten hebben.


  Maak melding

 73. Tudor, er was twee jaar geleden in het EP al aandacht voor dit dit probleem. Het voorval met deze kleuter, hoe tragisch ook, heeft er in zo verre mee te maken dat het daardoor nu een mediahype geworden is. Maar het probleem was er al! Zowel de overlast als het brute vermoorden.  Maak melding

 74. Dat er Rabiës heerst, dat is wel een feit, ben ik helemaal met je eens net als jouw punt betreffende de overlast en het brute vermoorden.
  Dit omvangrijke probleem speelt al zo lang en is niet zo maar opgelost. Voor zo veel honden een blijvend thuis vinden is ook geen realistisch plan, maar om het dan maar op te lossen als een holbewoner zoals men nu bezig is…
  Ik ben opgevoed met o.a. de norm en waarde om alles wat leeft te respecteren. Mijn haren gaan echt recht overeind staan van het leed dat het soort mens veroorzaakt op deze planeet. Ook al is het realiteit, nooit zal ik hard genoeg worden om ermee om te kunnen gaan.
  Maar ik begrijp jouw punt: c’est la tone qui fait la musique.


  Maak melding

 75. Wat je mening ook is in deze, deze uitspraak van Ghandi spreekt natuurlijk boekdelen en kun niet omheen:

  “The greatness of a nation and its moral progress can be judged by the way its animals are treated.”
  Gandhi

  Nog maar een keer om het er even goed in te wrijven!!!!


  Maak melding

 76. @Zwollenaarisback misschien voorlopig nog maar niet kijken bij de Nederlandse boer met overvolle stallen/kippenhokken waar onze kiloknallers worden gekweekt 😉


  Maak melding

 77. tja, wat voor zin heeft het dan. Als de bevolking geen reet om een dier geeft dan kan je hoog en laag springen achter je pc en leuke protestjes houden, maar denk je nou werkelijk dat ze daardoor meer gaan geven om een hond?
  In andere landen geven ze ook niks om honden. Die lachen zich ziek als ze horen dat wij ze als huisdier hebben en sommige dieren een eigen kamer hebben in het huis.
  Roemenië heeft andere problemen die meer prioriteit hebben. Mooie uitspraak van Ghandi, maar vergeet niet dat wij zijn ook geen haar dan beter zijn met onze massa stallen/plofkippen.
  Ieder land dealt op zijn eigen manier met zijn problemen. Dat het niet altijd strookt met de normen en waarden die jij gewend bent zal best schrikken zijn, maar om hier een verandering in zien te krijgen zal je toch echt daar naar toe moeten gaan en niet alleen hier een beetje schreeuwen op weblog of op de locatie in dit artikel.  Maak melding

 78. Precies jongens, zomaar eens met jullie want laat nu net die kiloknallers en andere zieke dieren handel de reden zijn dat ik geen vlees (meer) eet!!!  Maak melding

 79. maar om hier een verandering in zien te krijgen zal je toch echt daar naar toe moeten gaan en niet alleen hier een beetje schreeuwen op weblog of op de locatie in dit artikel.

  Hier ben ik het dan weer niet mee eens want daar zijn we toch de EU voor!? Ook om misstanden uit te bannen!?


  Maak melding

 80. Waar het om gaat is dat nodeloos leed wordt voorkomen. Dat begint met het erkennen dat ook dieren voelende wezens zijn. Om hun leed te verzachten, daar komen een aantal mensen voor op en vragen daar aandacht voor. Een ieder doet wat ie kan, elk op zijn manier. Bijvoorbeeld door elkaar erop aanspreken, dat heeft altijd zin. Gelukkig zijn er mensen die dit doen, en ook hun handen uit de mouwen steken. Het is een hard gelag dat in andere landen, maar ook in Nederland, men (zwerf)dieren mishandeld. Gewoon ook voor de lol. Dat wil er bij mij niet in. Waarom ik mij druk maak voor deze dieren is uit meevoelendheid. Gewoon, omdat ik niet kan nalaten iets te doen als dat mogelijk is, en daarom het verschil wil maken en mijn hart wil volgen.


  Maak melding

 81. “The greatness of a nation and its moral progress can be judged by the way its animals are treated.”
  Gandhi

  Toch ben ik wel benieuwd hoe we dan volgens Gandhi zouden moeten handelen indien je een wespennest of een muizenplaag in huis krijgt?

  Gewoon steriliseren het het lost van zichzelf wel op?:D


  Maak melding

 82. De EU ziet dit als een interne zaak voor het land zelf. Dat is geantwoord op een vraag van een Europarlementariër. Ik heb niets kunnen vinden over een specifieke subsidie om het straathondenprobleem aan te pakken. Wel dat de EU Roemenië officieel heeft gewaarschuwd dat het land mogelijk EU-gelden moet terugbetalen vanwege fraude. Van de site Europa Nu, 30 oktober 2012:

  EU officials warned Romanian authorities on Monday that the country may have to reimburse up to ??400 million in EU development aid, reports AFP. The European Commission has spotted spending irregularities and temporarily halted payments. Romanian media say some of the money was awarded to companies owned by politicians’ relatives.

  Het citaat van Ghandi is op zich mooi. Toch wind ik me persoonlijk meer op over de deplorabele toestand en de ernstige discriminatie van de Roma in Roemenië dan over deze straathonden, die in mijn optiek door hun grote aantal en verwildering een groot probleem vormen. Adoptie en sterilisatie zal geen afdoende oplossing zijn. Bigge heeft het over muizen en wespen, hij had ook ratten en kakkerlakken kunnen noemen. In deze aantallen (3 miljoen) zijn die verwilderde straathonden ook gewoon een plaag.


  Maak melding

 83. Precies en de term humaan wordt wel in ieders eigen straatje gebruikt. Volgensmij pakken we hier ook de straatkatten en honden van straat en als ze niet tijdig een baasje vinden worden ze ingeslapen. En zeker als ze vals zijn.


  Maak melding

 84. Daar ben je fout in @1stejohn. In Nederlandse asielen worden honden niet ingeslapen als ze geen baasje kunnen vinden, alleen als ze te agressief zijn of ziek. Snap ook niet echt hoe je daar zo op komt? Bewijs?
  En ja, de straatkatten en honden worden hier ook van straat gehaald maar worden ze in goede asiels geplaatst, met voer, onderdak, aandacht, socialisatie. De ‘asiels’ in Roemenië zijn dodingsstationen die te vergelijken zijn met de concentratiekampen uit WOII.


  Maak melding

 85. Er staat ‘volgens mij’ dus ben er niet zeker van snap je. Trouwens wel mooi dat je ‘te agressief’ en ‘ziek’ wel als een oplossing ziet. Hoeveel van die drie miljoen wilde honden zijn er niet agressief en ziek?…..precies.
  Zozo, concentratiekampen zelfs? Leuke club zijn jullie. Dan doe ik er ook eentje. De oplossing voor het probleem is in jouw naam te vinden. Puzzel ze.


  Maak melding

 86. Zo, leuke reactie @1stejohn. Was van mij een serieuze reactie en weer wordt mijn opmerking uit contrast getrokken en er wat anders van gemaakt. En ja, concentratiekampen ja. Ooit zelf in een gemeenteasiel geweest in Roemenië? Nee, dacht het niet, dan kun je dus daar ook niet over oordelen. Net zo min als over hoeveel ‘wilde’ honden ziek zijn, nooit geweest, nooit gezien, dus wat geeft je het recht om daar over te oordelen? Als je niet serieus kunt doen waarom reageer je hier dan? Om even een ‘stelletje zielige dierenactivisten’ te pesten zeker, niks beters te doen?

  Voor de mensen die dit hier wel serieus nemen en niet lollig doen over een serieus probleem zal ik even proberen dingen te verwoorden op een heldere manier zonder dingen die uit emotie worden gezegd. Want dat is het punt van veel reacties, dit onderwerp is voor de ‘actievoerders’ heel erg persoonlijk dus uit emotie reageren is normaal lijkt me. Misschien niet handig, maar ja we zijn allemaal mensen.

  De term ‘actievoerders’ vind ik ten aller eerste erg overdreven en laatdunkend. De mensen die hier reageren en bij de demonstratie waren zijn vrijwilligers van organisatie’s die aan het zwerfdieren probleem werken, Nederlands van oorsprong of een Nederlandse tak (de zogehete NGO’s), dierenliefhebbers en mensen die zelf een ex-straathond hebben geadopteerd of opvangen.

  En een demonstratie in Nederland heeft geen nut? Wat niet hier ter sprake is geweest is het feit dat op de bewuste dag er ook in Finland (2 zelfs) & Zweden een demonstratie op dezelfde tijd is geweest. Er komt ook nog eentje in Londen en in Boekarest zelf is ook geprotesteerd tegen het massaal afmaken. Op de demonstratie in Helsinki, Finland was er een opkomst van rond de 400 mensen die een petitie hebben aangeboden aan een parlementslid, die hem aan het Europese Parlement gaat doorspelen en die in haar eigen regering kamervragen gaat stellen.
  Wat ook niet ter sprake is geweest is dat begin 2012 er in Roemenie sprake was van een zelfde wet als nu ongeveer, wet PL912, voor het massaal afslachten van de zwerfhonden. Die onder internationale druk, van onder andere organisaties zoals Vier Voeters, Romanian Animal Welfare Federation etc. en talloze protesten van burgers uit andere landen, ongrondwettig is verklaard! Bewijs dat protesteren e.d, ook al is het in een andere land dus echt wel werkt! En de demonstratie in Zwolle (net als de anderen) staat ook overal op facebook, op internationale pagina’s over de situatie, die worden gezien door Roemeense dierenbeschermers en massaal worden verspreid, dus het bereikt de Roemenen wel degelijk. Of het ze kan schelen is een ander verhaal. Punt is dat ze weten dat alles wat ze doen, kritisch gevolgd wordt.

  Wat het 4 jarige jongetje betreft, dat niemand van ons er iets over gezegd heeft is niet waar. We hebben het wel opgemerkt en natuurlijk is de dood van elk kind verschrikkelijk en tragisch! Wat echter ook tragisch is is dat de autoriteiten dit incident gebruiken voor politieke doeleinden, over de rug van een dood kind! En ja, er zijn geruchten over dat er een pedofiel in het spel was, er is hier (nog) geen bewijs voor, maar er duiken steeds meer sterke geruchten op onder de Roemenen. Maar het probleem is is dat er ook geen bewijs is voor waak- en of straathonden! Er is geen autopsie gepleegd, geen bloedsporen in het gebied, geen statements van medisch personeel, geen ooggetuigen, geen info en/of foto’s van de wond van het andere jongetje, niks nada noppes. Ook is de begrafenis hush hush gehouden en abnormaal snel geregeld. Redenen genoeg om achterdochtig te zijn, zou ik zeggen!

  Wat de situatie in Syrië betreft, aangehaald door iemand. Natuurlijk is dat verschrikkelijk en niet te vergelijken met Roemenië, daar is een burgeroorlog gaande die al duizenden mensen het leven heeft gekost! Maar aangezien wij daar geen opening in hebben, kunnen wij daar zelf niks aan doen. Hier hebben wij wel een opening en ervaring in, dus die gebruiken we ook. Hadden mensen hier zoiets met Syrië, dan neem ik aan dat ze daar ook wat aan hadden proberen te doen. Ik in elk geval wel.

  Wat de berichtgeving van RTL4 betreft, ik heb het gezien en vind het een bar, slecht staaltje journalistiek! Ten eerste zitten er grove fouten in, de naam van het jongetje klopt totaal niet (Ionut en geen Lonut), de plaats van het incident (een afgelegen gebied en geen park) is totaal verkeerd en ten tweede is het klakkeloos overgenomen van Roemeense media, hoezo luiheid?

  Het euthanasiefilmpje? Het was inderdaad geen duidelijke, die was er wel maar op de een of andere manier is die niet beschikbaar. Rara, hoe zou dat nou kunnen….? Er zijn er meer soorten/versies maar dit was een officiële van de organisatie Vier Voeters (Four Paws, Vier Pfoten).

  Wat de bronnen betreft?
  Zoals ik al zei, zijn veel van de mensen die reageren vrijwilligers van organisaties die zich inzetten voor de zwerfhonden. Daardoor staan velen dus ook in contact met veel Roemenen die zich persoonlijk inzetten voor de honden, particuliere asielen en meerdere organisaties in Roemenië, sommigen zijn ook wel degelijk zelf in Roemenië geweest. Dus wat wij hier vertellen (corruptie, manier van doden etc) zijn ooggetuigenverslagen uit de 1ste hand van wat zij allemaal zien en persoonlijk meemaken. Wat bewijs op papier betreft, dat is erg moeilijk omdat de Roemeense regering alles dus in de doofpot stopt en dan heb je ook nog de taalbarriere. Maar met bewijs op papier, zijn ze wel mee bezig!

  Mochten jullie het zelf willen zien hoe de situatie in veel steden, dorpen is, veel Roemeense dierenbeschermers hebben een facebookpagina, waar ze geregeld op updaten (in het Engels).

  En ja, de zwerfhonden zijn een probleem, niemand van ons heeft gezegd dat ze het niet zijn!
  Waar het echter om gaat is de manier waarop het wordt aangepakt. Onder humaan wordt bedoeld dat het dier niet onnodig lijdt en op slag dood is. Niet de manier waarop Roemenië het doet (die al meerdere keren verteld zijn, ga dus niet in herhaling vallen)! En de WHO heeft na jarenlang onderzoek zelf erkent en geconcludeerd dat de enige duurzame oplossing sterilisatie en castratie is! Documentatie hierover is te vinden op internet. Het is nou eenmaal een gigantisch groot probleem dat snel snel opgelost kan worden, immers Rome is ook niet in 1 dag gebouwd en zelfs God heeft er 7 dagen over gedaan om de wereld te creëren. Er zijn meerdere voorbeelden over de hele wereld waarom deze oplossing het beste werkt, zoals Ruud Sri Lanka al aanhaalde is er ook in Katmandu, Nepal op deze manier de zwerfdierenpopulatie sterk verminderd. En in het dorpje Oradea in Roemenië is het aantal gedaald van 5000 naar 300. Stel je dit scenario eens voor, met 3 miljoen honden kunnen ze ze echt niet allemaal vangen, de honden die dan ontsnappen en zich in de bossen gaan verstoppen, kunnen zich in korte tijd in grote getallen (wat de 6000 in 6 jaar betreft, dat heb ik even uit m’n hoofd geschat, ik geloof dat het werkelijke aantal hoger ligt, is ook een geval van simpel rekenen) voortplanten, waardoor het een vicieuze cirkel is. Zo blijft het probleem juist in stand!

  En ik vind de vergelijking tussen ratten en honden wel erg ver gaan, voor een land die honden juist als huisdieren beschouwd. Er zijn agressieve honden tussen, dat ontken ik niet, dat is te verwachten. Maar feit is dat een overgrote hoeveelheid of heel vriendelijk is of doodsbang voor mensen en die ze juist uit de weg gaan. Ze vallen never nooit niet zonder provocatie aan! Er zijn inderdaad aanvallen bekend en ook met dodelijke afloop, maar daarvan stamt het laatste geval uit 2011!

  De statistieken (even in het Engels):

  Germany Dog Attacks 303.031 ?? Human Population 82,302,465 
  Italy Dog Attacks 213,446 – Human Population 60,550,848 
  UK Dog Attacks 221,583 – Human Population 62,035,570 
  France Dog Attacks 222,147 – Human Population 62,787,427 
  Ukraine Dog Attacks 175,485 – Human Population 45,448,329 
  Spain Dog Attacks 148,091 – Human Population 46,076,989 
  Romania Dog Attacks 82,189 – Human Population 21,486,371 
  Belgium Dog Attacks 38,045 – Human Population 10,712,066 
  Austria Dog Attacks 30,054 – Human Population 8,393,644

  This is what the Stats prove:

  FACT – Despite having a higher amount of strays on the streets in comparison to some other European countries , they have a lower year on year rate of dog attacks to the majority of other EU countries.

  FACT ?? You are no more likely to be attacked by a dog in other European countries who have less strays on the street than you are by a stray street dog in Romania.

  FACT – You more likely to be attacked by a owned pet dog in Germany, UK or Italy than you are from a feral street dog in Romania

  De bron van deze cijfers: http://www.rightdiagnosis.com/d/dog_bite/stats-country.htm

  Wat Rabiës betreft, de honden die door dierenorganisaties (o.a Vier Voeters met hun Stray Animal Care programma) worden gevangen om te worden gesteriliseerd, worden ook meteen gevaccineerd. Hoe het met ongeholpen honden zit weet ik niet, dat geef ik eerlijk toe.

  Wat wij hier hebben verteld is nog maar het topje van de ijsberg, zelfs wij weten (hebben meer info dan wat er hier tot nu toe gezegd is) door de taalbarri?re niet alles! Feit is dat er in Roemenië een heksenjacht bezig is! Het is zelf zo erg dat mensen die zich inzetten voor de honden en gewone hondeneigenaren niet meer veilig zijn, een vrouw van 60+ is zelf door hondenvangers het ziekenhuis ingeslagen puur omdat zij niet de 3 zwerfhonden die ze beschermde wou geven (ze zijn zelf haar huis binnen gedrongen!), een bekende Roemeense actrice/zangeres is tijdens het uitlaten van haar hond bespuugt, mensen durven hun honden niet eens meer uit te laten, dierenbeschermers worden aangevallen etc. Ze zijn helemaal hysterisch aan het worden en onschuldige honden en mensen die ze willen helpen moeten het ontgelden.


  Maak melding

 87. Zonde, je draagt best een paar goede punten aan, maar als jij je concentratiekamp opmerking blijft verdedigen dan neem de rest ook niet serieus.


  Maak melding

 88. En ik moet deze opmerking wel serieus nemen, @1stejohn?
  Natuurlijk zijn de concentratiekampen gruwelijker maar je kunt ze wel degelijk op een bepaalde manier vergelijken met de gemeenteasielen in Roemenië, voor honden is dat de hel op aarde. Dat jij het niet eens bent met deze vergelijking mag, ieder zijn eigen. Maar om nou de rest gelijk af te wijzen, tsja.

  Ik heb punten, argumenten en bewijzen neergezet, wat de mensen hier ermee gaan doen of hoe ze gaan reageren moeten ze zelf weten.


  Maak melding

 89. @Sarina het is een redelijk bekend fenomeen dat zodra je om je argument kracht bij te zetten, een vergelijking maakt met de holocaust (toch zo’n beetje door een groot gedeelte van de mensen beschouwd als het allerergste wat er ooit is gebeurt), je de discussie eigenlijk wel kunt stoppen. Het zal vast heel naar zijn voor de honden, maar het is niet (volgens velen) zo erg (bij lange na niet) als miljoenen vermoordde mensen.


  Maak melding

 90. Pff, dat is eenbekend fenomeen omdat godwin dat gezegd heeft. Ik beschouw godwinniet als gulden regel ofzo.Maar wanneerde vergelijking met hitler/ of ideeen treffend is, is het aanhalen van godwin misschien nog wel meer een zwaktebod dan de vergelijking met hitler.


  Maak melding

 91. Stel je dit scenario eens voor, met 3 miljoen honden kunnen ze ze echt niet allemaal vangen, de honden die dan ontsnappen en zich in de bossen gaan verstoppen, kunnen zich in korte tijd in grote getallen (wat de 6000 in 6 jaar betreft, dat heb ik even uit m’n hoofd geschat, ik geloof dat het werkelijke aantal hoger ligt, is ook een geval van simpel rekenen) voortplanten, waardoor het een vicieuze cirkel is. Zo blijft het probleem juist in stand!

  Ik ben wel heel erg benieuwd hoe je aan die cijfers van 6000 in 6 jaar komt. Ervan uitgaande dat een teef gemiddeld 13 keer loops is in 6 jaar, kom je dan toch wel op enorme nesten uit 8)

  In welk opzicht is sterilisatie dan een goede oplossing? Je geeft aan dat het onmogelijk is om alle honden te vangen, dus of je ze nu afmaakt of steriliseert, er zullen altijd een paar de dans ontspringen en zich dus razendsnel weer voortplanten. Stel: van de huidige 3 miljoen vang je er nu 2,5 miljoen en die laat je steriliseren. Zit je nog met 500.000 die zich schijnbaar razendsnel voortplanten. laten we stellen dan van die 500.000 de helft teefjes zijn. Als ik even vluchtig en kort door de bocht jouw berekening erbij pak kan iedere teef dus zorgen voor 1000 nieuwe honden per jaar, maakt dus 250.000 * 1000 = 250.000.000!!!! Oftewel, de honden planten zich sneller voort dan dat je kan verwijderen.

  Als het in dat gestelde scenario al zo snel gaat, dan houd ik mijn hart vast met de huidige 3 miljoen…….

  This is what the Stats prove:

  FACT – Despite having a higher amount of strays on the streets in comparison to some other European countries , they have a lower year on year rate of dog attacks to the majority of other EU countries.

  FACT ?? You are no more likely to be attacked by a dog in other European countries who have less strays on the street than you are by a stray street dog in Romania.

  FACT – You more likely to be attacked by a owned pet dog in Germany, UK or Italy than you are from a feral street dog in Romania

  De bron van deze cijfers: http://www.rightdiagnosis.com/…ountry.htm

  En wat voor tekst lezen we dan op jouw bron:

  The extrapolation does not use data sources or statistics about any country other than its population. As such, these extrapolations may be highly inaccurate (especially for developing or third-world countries) and only give a general indication (or even a meaningless indication) as to the actual prevalence or incidence of Dog bite in that region. These statistics are presented only in the hope that they may be interesting to some people.

  Oftewel, je plaats nogal wat non-informatie hier.  Maak melding

 92. Ik woon al 14 jaar in Boekarest nog nooit heeft mij een straat hond aan gevallen en ik heb geen enkele magere uit gehongerde hond gezien,de doorsnee Roemeen is een dierenliefhebber en de mensen voeden de dieren en in de winter zetten ze waar het mogenlijk is kartonnen dozen,ik vindt het spijtig dat ook de goeie burgers onder die barbaarse naam vallen ,deze dierenliefhebbers die zijn ten einde raad en hopen op een goeie oplossing maar eerlijk gezegd zij hebben die hoop verloren ,ik heb gezien dat de meesten hun straathonden verstopt hebben en hopen op een oplossing ,deze mensen hebben al geen te hoge inkomsten en delen en investeren in de voeding velen honden zijn al gedood en dit door mensen(beesten )beter gezegd en niet op de meest vriendelijke manier ,het verhaal rond de kleine Ionut heeft inderdaad een raar reukje een kind van 4 jaar was ver weg vanonder de ogen van de grootmoeder en wat meer er is inderdaad een grote waarheid over een pedofiel ,er is zelfs een reportage van de tv geweest een keer maar en daar is iets op gezien dat daar een pedofiel in die zone rondtoeft en het zou niet de eerte keer zijn geweest ,ook gaat hier de ronde dat de reactie van de grootmoeder en moeder ,,,het lijkt wel een theater,en er is eentwijfel over de echtheid van dit verhaal ,het doet de ronde dat het een politieke zet is ,het is niet de eerste keer dat die President Basescu een theater speelt en valse insidenten naar voor brengt.Een echt verhaal daar waar ikzelf getuigen ben van geweest is deze ,,een straathond die s’nachts in de blok altijd slaapt aan de voet van de lift die begon op een nacht non stop te blaffen en een van de buren hield het niet meer uit en wou eens kijken waarom die hond “Bitze” was zijn naam maar altijd bleef blaffen en toen deze vrouw de deur open deed zag zij dat er brand was uit gebroken en zo zijn er die nacht meer dam 64 families gered en niemand is in de brand gebleven ondertussen is die hond “bitze rustig bij een vrouw van die blok overleden van ouderdom ,maar zoiets dat wordt niet op het nieuws gebracht ,,neen alleen fotos met verschrikkelijke honden en dat heeft de mensen met onvriendelijke dieren liefde gevoed,, natuurlijk en dat geeft alle kort zinnige en idioten die zich verheugen op het dierenleed de vrije teugel.Eerlijk gezegd het doet me enorm veel pijn en ik zal je zeggen ze doden niet alleen de honden maar ze doden hier massaal veel mensen en mezelf erbij ,eerlijk gezegd in deze wereld wil ik nooit meer terug komen ,te veel slechtheid en dat zal uiteindelijk die enige mooie wereld nog vernietigen.


  Maak melding

 93. Japser, daar heb ik geen woord over gezegd. Maar als antwoord op je vraag: inderdaad, ik kan het me voorstellen dat bepaalde omstandigheden overeenkomen. Ethisch gezien vind ik het appels met peren.


  Maak melding

 94. @ Bigge
  Is het ooit bij je opgekomen dat de nakomelingen ook nesten krijgen? En de nakomelingen daarvan ook weer?
  Een teef kan voordat zij één jaar oud is al een nest krijgen. Stel zij krijgt een nest met 8 pups (kunnen er ook 13 zijn, maar ook “slechts” 4). Stel de helft is teef. Het jaar erop heeft moeder teef weer een nest en haar vier dochters ook. Nu heb ik het slechts over één hond…  Maak melding

 95. Om aan te sluiten bij Tudor

  Als elke hond weer gemiddeld 3 pups per jaar op de wereld zet, elke pup krijgt weer 3 nieuwe pups (en de moeder uiteraard ook) en er verder geen van die honden dood gaan, dan heb je de volgende getallen

  Jaar 0: 1 hond
  Jaar 1: 4 (1 moeder met 3 kindertjes)
  Jaar 2: 16 (1 oma, 3 moedertjes en 12 kindertjes)
  Jaar 3: 64 (1 overgrootmoeder, 3 oma’s, 12 moedertjes en 36 kindertjes)
  Jaar 4: 256 etc.
  Jaar 5: 1024
  Jaar 6: 4096

  Maar meer dan 3 is zeker niet ondenkbaar. Bij 3,27 honden gemiddeld zit je wel boven de 6000. Best reëel, best een probleem.

  Maar ik denk toch dat hier wat heftigere methodes nodig zijn dan steriliseren.


  Maak melding

 96. Ook ik denk dat er heftigere maatregelen nodig zijn, en dat er, ondanks dat ik heel veel van honden (dieren) hou, geen ontkomen is aan euthanasie. Maar dan wel euthanasie in de vorm van een spuitje en niet op allerlei barbaarse wijzen. En dan ook in combinatie met sterilisatieprojecten, educatie, verantwoord huisdierbezit, etc.
  Anders is het over een aantal jaar weer net zo’n groot probleem als nu.
  Het is helaas gewoon echt niet realistisch om 3 miljoen honden te redden!


  Maak melding

 97. Het is natuurlijk een onbetrouwbare site ;), maar dit zegt de Nederlandse ambassade in Roemenië:

  In Boekarest, maar ook in andere grote steden, wordt veel overlast veroorzaakt door zwerfhonden. Vooral als de honden in roedels leven, kunnen zij een gevaar vormen.  Maak melding

 98. Nog een onbetrouwbare bron: Bureau of Consular Affairs, ee afdeling van het Ministerie van Buitenlandse zaken van de VS:

  Stray dogs are common in Romania and generally tolerated. Strays are often fed and are seen frequently in public areas, especially in or near parks. Some statistics report one dog bite hourly in Bucharest. Because the immunization status of stray dogs is unknown, precautions to prevent rabies are recommended. See the Centers for Disease Control and Prevention (CDC) website for more details. If you encounter dogs that appear aggressive, it is best to change your path to avoid contact with them

  Roemenië behoort tot de landen met een hoog risico wat rabiës/hondsdolheid betreft.


  Maak melding

 99. Wat de vergelijking met concentratiekampen betreft, dat was geen opmerking om de argumenten kracht bij te zetten maar mijn persoonlijke mening, dat vind ik dus zelf. Had ik misschien niet moeten zeggen maar schoot even uit m’n slof, zoals ik al zei is dit punt erg persoonlijk. Het is ook niet eerlijk om mij dat aan te rekenen en de rest daardoor maar te verwerpen.

  En ondanks dat ik vast kritiek krijg van sommige mede-vrijwilligers ben ik het er mee eens dat met alleen steriliseren je het niet redt. Omdat het een zo groot aantal is, is euthanasie niet te ontwijken. Maar de het gaat erom dat de manier waarop barbaars is en daar ben ik het niet mee eens. Ik vind het walgelijk, gelukkig zo te lezen meer mensen, dat mensen hun mede levende wezens op zo’n manier kunnen doden! In de brand steken, vergiftigen, spuitje met verfverdunner, doodslaan, noem maar op, elke walgelijke manier die je kunt verzinnen gebruiken ze! Ja, ik noemde het weer even op, moest even, sorry. Is het eerlijk om gezonde, vriendelijke dieren (humaan!) te euthanaseren? En dan ook nog omdat dit de eigen schuld van de Roemenen is? Nee ik vind van niet, ik ben ben van mening dat elk dier het recht heeft om te leven (een mening, geen argument). Maar in mijn ogen is het beter dan de huidige situatie (lijden en dan een gruwelijke dood), het kost eeuwen om de Roemenen anders te laten denken maar moeten wij daardoor dieren laten lijden? Ben realistisch en ze zullen waarschijnlijk nooit afstappen van het idee dat de zwerfhonden dood moeten, maar je kunt ze wel laten inzien dat dat ook anders kan. Je moet met zulke mensen pakken wat je pakken kan.

  Euthanasie samen met steriliseren heeft in mijn ogen meer nut dan apart. Vanwege de snelheid waarmee ze zich voortplanten, mensen kunnen dit nooit bijbenen. En educatie is ook super belangrijk, zodat ze niet weer de zelfde fouten maken. Wat dit betreft ben ik het dus helemaal eens met Tudor en WFvN.

  Ben blij dat er nu tenminste een serieuze discussie op gang is, dat mensen gaan nadenken! Dat was voor mij ook de bedoeling met mijn reactie, dus mijn doel is behaald.


  Maak melding

 100. Mensen, ik heb heel de discussie hier gelezen, maar het lijkt meer op een ping pong spelletje wie hier zijn beste gelijk kan halen. Arme mentaliteit 🙁
  Ik denk dat iedereen van ons het erover eens is dat er in Roemenië een probleem met zwerfhonden is. Dat daaraan iets moet gedaan worden, is duidelijk. Dat dat niet op één dag kan gedaan worden is ook duidelijk. Waarschijnlijk zal euthanasie een deel van de oplossing zijn. Maar daar wringt juist het schoentje : deze euthanasie (met een injectie) gebeurt niet in Roemenië. In plaats daarvan worden honden op een beestachtige manier afgeslacht. En niet alleen de zwerfhonden. Ik heb ook al talrijke foto’s gezien van honden met een halsband om.
  Men kan de mensen hier verwijten dat hun acties zinloos zijn, maar het is beter om tenminste iets te proberen dan helemaal niks.
  Feit is dat Roemenie de European Convention for the protection of Pet Animals getekend heeft. Daarin staan ook artikels over zwerfhonden waar Roemenië zich absoluut niet aan houdt. Als mensen de wet breken, gaan ze naar de gevangenis. Maar als een staat haar eigen wetten aan de laars lapt, dan mag dat blijkbaar. Vreemd.
  En laat ons toch ook de corruptie in het Roemeense beleid niet vergeten. De zgd. dogcatchers zijn er big business.
  En waar zijn de subsidies die Roemenië van de EU krijgt voor de castratie en sterilisatie ?  Maak melding

 101. Nou Felina, ik vind dat jullie aardig succes hebben gehad met deze actie. Er zijn heel wat meningen uitgewisseld en aangescherpt. Het lijkt me dat jullie doel “bewustwording” wel bereikt is. Dat iedereen niet precies hetzelfde denkt kun je niet verwachten, maar in grote lijnen kun je wel een bepaalde consensus ontwaren.
  Dat die “euthanasie” (raar woord. Vind ik eigenlijk niet passend maar weet ook geen betere) niet altijd even netjes gaat neem ik (en de meeste lezers hier) wel van jullie aan. Goed dat dit nog eens onder de aandacht gebracht is.
  Wat betreft jou vraag waar de subsidies van de EU gebleven zijn lijkt beantwoord door de bevindingen van Dame, op 9 september 2013 om 19:36

  De EU ziet dit als een interne zaak voor het land zelf. Dat is geantwoord op een vraag van een Europarlementariër. Ik heb niets kunnen vinden over een specifieke subsidie om het straathondenprobleem aan te pakken. Wel dat de EU Roemenië officieel heeft gewaarschuwd dat het land mogelijk EU-gelden moet terugbetalen vanwege fraude. Van de site Europa Nu, 30 oktober 2012:
  EU officials warned Romanian authorities on Monday that the country may have to reimburse up to ??400 million in EU development aid, reports AFP. The European Commission has spotted spending irregularities and temporarily halted payments. Romanian media say some of the money was awarded to companies owned by politicians’ relatives.

  [/quote]Ik interpreteer dit zo dat er nooit subsidie geweest is. Maar ik neem wel onmiddellijk aan dat het ‘dogcatchen’ daar big business is. Leer mij de mensen kennen.


  Maak melding

 102. Bernard,
  Uiteraard worden er niet specifiek voor de zwerfhonden subsidies gegeven. Zij hebben subsidies gekregen voor de sterilisatie en castratie van hun huisdieren in het algemeen en voor de zgd TNR (Trap Neuter Return) programma’s. Als de EU Roemenië officieel heeft gewaarschuwd dat het land mogelijk EU-gelden moet terugbetalen vanwege fraude, is dit omdat het geld niet op de juiste plaats is terechtgekomen. Nu zal Roemenië absoluut wel niet het enige land zijn waar er corruptie is. Ook bij ons verdwijnt er ‘officieel’ geld, daar ben ik me terdege van bewust, maar de corruptie in Roemenië is toch niet te vergelijken met hier.
  En waarom je moet benadrukken dat je ‘euthanasie’ hieromtrent een raar woord vind dat niet passend is terwijl je zélf geen beter woord vindt, ontgaat me een beetje. Zie je, het woord ‘euthanasie’ wordt hier gebruikt omdat wij ook geen beter passend woord vinden.


  Maak melding

 103. Felina, bij euthanasie denk ik aan een oude of zieke hond die je met een spuitje uit zijn lijden verlost. Dat geldt voor de meeste van deze honden niet. En Dame afmaken is inderdaad het woord, maar ik zocht een wat verhullender woord. Oké, een taaldiscussie is interessant, maar we weten wel waar het over gaat.


  Maak melding

 104. Ik ben blij dat er mensen zijn die opkomen voor deze honden.
  Ik vind dat Roemenië zijn verantwoordelijkheid hierin moet nemen.Zeker als ze er geld voor krijgen.
  Dus zoek een diervriendelijke oplossing, die zijn er echt.
  Levert werkgelegenheid op, beter voor de honden, beter voor de actievoerders. Voorkomt ook ernstige bijtincidenten met kleuters.
  Succes met de strijd tegen het hondenleed!


  Maak melding

Reageer