Berkum United voor kinderen met autisme

Zwolle – Woensdagmiddag werd op Sportpark de Vegtlust de nieuwe naam onthuld van Voetbal Speciaal, onderdeel bij VV Berkum onthuld. De kinderen met autisme gaan verder onder de naam Berkum United.

dsc01053a.jpeg 

Foto: R. Fröhlich

De voetbalvereniging VV Berkum heeft als voetbalvereniging de ambitie om een “vitale en brede vereniging” te zijn. Een vitale vereniging is een uitstekende uitvalsbasis om andere maatschappelijke doelen te bereiken. In het verlengde daarvan is in 2004 besloten tot oprichting van TeamSupport. Doelstelling van TeamSupport is om zelf of bij voorkeur met samenwerkingspartnersactiviteiten en projecten te ontwikkelen en uit te voeren die op enigerleiwijze bijdragen aan “sport & bewegen” in de wijk en/of directe omgeving. Vanuit Teamsupport Berkum is Voetbal Speciaal, voor kinderen met autisme, in 2010 opgericht.

Over het algemeen vallen kinderen met autisme tussen de wal en het schip wat betreft voetballen. Ze horen niet thuis bij het gehandicapten voetbal, maar in het reguliere voetbal passen zij ook niet, de groepen zijn voor hen te groot en zijn er teveel prikkels aanwezig. Hiermee zijn zij overvraagd. Vandaar dat VV Berkum voor deze kinderen elke woensdag een aparte trainingssessie organiseert. Onder de naam Voetbal Speciaal. Zij trainen in twee groepen van 7-11/12 jaar en 12/13-16 jaar.

De voetballers bij Voetbal speciaal vonden de naam niet passend, weer een uitzondering en speciaal zijn, zij wilden ook gewoon een lekker potje voetballen en trainen met andere jongens en juist niet speciaal zijn. Een van de voetballers is met de naam Berkum United gekomen en dat is het geworden ! Voor de voetballers van Berkum Uniteden een heleboel andere kinderen met autisme zou het goed zijn dat er aandacht komt voor voetballen met autisme. Bij Berkum is inmiddels een wachtlijst, sport en autisme zou geen uitzondering moeten zijn, maar een gewoonte binnen meerdere sportverenigingen. Dat biedt ook meer mogelijkheden en kansen voor wedstrijden in competitieverband.

Artikel delen:
Reactie 1

Reageer