Hogescholen vergelijken met Studie in Cijfers

Zwolle – Aankomende studenten die een studie gaan kiezen, kunnen vanaf vandaag 886 hbo opleidingen van 27 hogescholen vergelijken aan de hand van Studie in Cijfers. Met deze infographic krijgen studenten informatie over o.a. de studenttevredenheid van een opleiding, het rendement en de kansen op de arbeidsmarkt. Al deze opleidingen tonen vanaf nu dezelfde feitelijke gegevens waardoor het beter vergelijken is.

 

“Een mijlpaal in de samenwerking rondom studievoorlichting”, aldus Hans Schutte, directeur-generaal van het Ministerie van OCW. Samen met Thom de Graaf, voorzitter van de Vereniging Hogescholen, lanceerden zij Studie in Cijfers bij hogeschool Windesheim. Studie in Cijfers zorgt voor een helder en overzichtelijk beeld van hoe een opleiding van een hogeschool het doet in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen. Het gaat momenteel om 886 opleidingen, verdeeld over 196 voltijds bachelor studies bij 27 hogescholen.

Studie in Cijfers geeft de studiekiezer een eerste indruk van een opleiding en het biedt aanknopingspunten om in gesprek te gaan met studenten en docenten van een opleiding, bijvoorbeeld tijdens open dagen. De informatie van Studie in Cijfers wordt geleverd door Studiekeuze123. De hogescholen tonen deze ‘studiebijsluiter’ in een herkenbaar format op hun eigen websites en ook regelmatig in brochures. Daarnaast is de informatie te vinden op www.studiekeuze123.nl

Van keuzesucces naar studiesucces

Met de informatie in Studie in Cijfers helpen de hogescholen aankomende studenten een bewuste studiekeuze te maken en hopen dat studenten hierdoor minder van studie switchen of helemaal uitvallen. Daarnaast organiseren hogescholen vaak startgesprekken of een dag proefstuderen om studenten te informeren en voor te bereiden op hun studie. Momenteel valt één op de drie studenten in het eerste jaar uit of switcht van studie. Kiest een student wel voor de juiste studie dan haalt hij of zij zijn diploma in gemiddeld 4,5 jaar.

In een jaar tijd van 4 naar 27 hogescholen

“Door goede samenwerking tussen hogescholen, jongerenorganisaties en Studiekeuze123 zijn we in een jaar tijd van 4 naar 27 instellingen gegaan”, aldus Jorien Janssen, voorzitter LSVb. “Nu de aanmelddatum is vervroegd naar 1 mei is duidelijke voorlichting extra belangrijk, Studie in Cijfers maakt hierin een grote stap.’ Remco Barendrecht, voorzitter van het LAKS, benadrukt: “Scholieren hebben tijdens het kiezen van een vervolgopleiding behoefte aan duidelijkheid. Met Studie in Cijfers wordt een stap gezet in de richting naar de juiste studiekeuze.”

Artikel delen:

Reageer